Fittprotein blog

Mi az a glutén, és mitől lesz valaki gluténérzékeny?

Tomi
Tomi
2020.04.08 10:45
Mi az a glutén, és mitől lesz valaki gluténérzékeny?

Sajnos a gluténérzékenység (cöliákia) korunk egyik népbetegségének számít - a magyar lakosság mintegy 1%-át érinti. Egy sokáig rejtőzködő táplálkozási zavarról van szó, ami számos tünettel járhat együtt, így fontos, hogy még korán felismerjük. 

De mi is az a glutén, miben van glutén és mik gluténérzékenység tünetei? Mit ehet és mit nem a lisztérzékeny? Hogyan befolyásolja a sportolók életét, ha cöliákiát állapítottak meg nála? 

 

Mi az a glutén? 

A glutén egy gabonafélékben található fehérje, amely gluetinből és gliadinból áll össze. A gliadintól olyan könnyen formázható és ruganyos a tészta, tulajdonképpen ez teszi a tésztát tésztává. A gluténérzeknység pedig a gliadin nevű fehérjével szembeni túlérzékenységet jelenti.

 

Mi az a glutén, és mitől lesz valaki gluténérzékeny?

Mivel ez az anyag a gluténérzékeny szervezetében gyulladást és bélrendszeri panaszokat okoz, ezért ha huzamosabb ideig fogyasztja, súlyos károkat okozhat a belekben.

 

Ez vitamin-és ásványianyag felszívódási problémákhoz vezet, valamint egy sor másik tünettel jár együtt. Kvázi egy olyan dominó-effektust indít el, ami az egész szervezetet érinti.

Mik a gluténérzékenység tünetei? 

A gluténérzékenység számos tünettel járhat együtt, így addig nem lehet biztosat mondani, amíg egy gasztroenterológiai teszten nem igazolták. De mikor szükséges a teszt? 

Állandó fáradtságérzet, gyengeség

A tünetek leginkább a bélbolyhok károsodásával járó felszívódási zavarokra, és a szervezetben lévő gyulladásokra vezethető vissza. Ha nincsenek alvásproblémáid, és napi 6-8 órát alszol, mégis állandóan fáradt, és levert vagy, lehetséges, hogy gluténérzékenységgel küzdesz.

Mi az a glutén, és mitől lesz valaki gluténérzékeny?

Rossz közérzet, súlyosabb esetben depresszió

A cöliákiával küzdők esetében az ún. triptofán nevű aminosav nem termelődik megfelelő mértékben, így a szintje csökken a szervezetben. Mivel ez a vegyület részben felelős a mentális egészségét, ezért hangulatzavarok, szorongás alakulhat ki. Ezek általában a “semmiből jönnek”, nincs magyarázata, oka az idegességnek.

 

Mivel a bélrendszer egészsége szoros összeköttetésben áll az agyunkkal, és kihat a lelki állapotunkra is, ezért a nem észlelt cöliákia esetében előfordulhat a depresszió.

Bőrtünetek

Mi az a glutén, és mitől lesz valaki gluténérzékeny?

A szervezet gyulladása miatt olyan bőrtünetek is jelentkezhetnek, mint a pattanások, mitesszerek; de ekcéma valamint rosacea is előfordulhat. Ezenkívül a cöliákiások körében gyakoriak a csalánkiütések, a seborrhoeás dermatitis, valamint a pikkelysömör is.

Legyengült immunrendszer

Mivel a vitaminok és ásványi anyagok nem szívódnak fel megfelelő mértékben, így az immunrendszer is jelentős mértékben legyengül. Ezért a szervezetünk nem tudja felvenni a harcot a vírusok ellen. A gluténérzékenyek tehát sokkal gyakrabban és hosszabb ideig betegeskednek, mint azok, akiknek nincsenek bélproblémáik.

Migrénes fejfájás

Gyakoriak a megmagyarázhatatlan eredetű migrénes panaszok is.

Puffadás, székelési problémák

Mivel bélproblémákról van szó, az egyik legegyértelműbb, hogy a gluténérzékenység a szervezet ezen részét érinti leginkább. A tünetek között a puffadás, diszkomfort érzet, hasmenés, vagy székrekedés is szerepelhet. Hogy ezek a tünetek mikor jönnek elő, az függ attól, hogy allergiáról vagy ételérzékenységről beszélünk. 

 

Az előbbi esetben ugyanis az étel fogyasztását követő néhány órában jelentkeznek a problémák, érzékenység esetén viszont előfordulhat, hogy akár 1-2 nappal később. Ilyenkor beszélünk nem-IgE okozta búza allergiáról

Egyéb tünetek

Nem mindenkinél fordul elő, de bizonyos esetekben a glutén tüsszögést, orrfolyást, nyelési nehézséget válthat ki. Ilyenkor érdemes megvizsgálni nemcsak a gluténérzékenységet, de a hisztamin intoleranciát is - hiszen ezek gyakran kéz a kézben járnak. 

 

Másik érdekes, de gyakori probléma lehet az ún. ködös agy. Ilyenkor az ember nem tud logikusan gondolkodni, beszélni, érvelni, illetve időszakosan mozgáskoordinációs-zavar is előfordulhat.

Miben van glutén, és mit egyen az, aki érzékeny? 

Gyakori tévhit, hogy a gluténérzékenynek csak azokat az ételeket kell kerülniük, amiben liszt van. (Ez valószínűleg onnan fakad, hogy a lisztérzékenység szót használják a betegségre, ez azonban ma már nem állja meg a helyét.) Miben van glutén?

 

Mi az a glutén, és mitől lesz valaki gluténérzékeny?

 

Búzaliszt mellett árpalisztet és zablisztet sem javasolt fogyasztani. (A zablisztből viszont kaphatóak olyanok, amik garantáltan gluténmentesek - ezeket nyugodtan lehet enni.)

 

A tészták közül kerülni kell a hagyományos, búzalisztből készült tésztákat, a durumlisztből készülteket, és a teljes kiőrlésűeket is.

 

További tiltott köretek a bulgur, a kuszkusz, és az árpagyöngy is.

 

Azonban a fejlett élelmiszeriparnak köszönhetően még így is rengeteg alternatíva van, amit szabad enni - ezeket a szakértők ebben a táblázatban gyűjtötték össze.

 

Hogyan vizsgálják a gluténérzékenységet?

 

Az első, és legfontosabb, hogy ne kezdjünk diétába addig, amíg meg nem állapították a gluténérzékenységet. Ekkor ugyanis eltűnnek az igE-antitestek a szervezetből, ami alapján meg lehet állapítani a betegséget.

 

Mi az a glutén, és mitől lesz valaki gluténérzékeny?

 

Ha észleljük magunkon a tüneteket, akkor az első a szerológiai, vagyis a vérvizsgálat. Ez azonban még nem elegendő a diagnózis felállításához, hiszen előfordulhat, hogy fals negatív, vagy fals pozitív lesz a teszt.

 

A szerológiai vizsgálat után szükség van egy endoszkópos vizsgálatra is - ezt sajnos nem lehet megúszni.

 

Ha még ekkor is negatív a teszt, akkor lehetséges, hogy nem-cöliákiás jellegű a gluténérzékenység. Ilyenkor egy kizárásos-teszttel állapítják meg a betegséget. Ez azt jelenti, hogy szigorú, gluténmentes diétát kell folytatni, és elválik, hogy javul-e az állapot.

 

Cöliákia és a sport 

Mi az a glutén, és mitől lesz valaki gluténérzékeny?

A gluténérzékeny sportolók szerencsére nem indulnak hendikeppel, ugyanis a betegség nem befolyásolja a sportteljesítményt. Ehhez azonban az kell, hogy legyen egy jól összeállított étrend, megfelelő szénhidrátbevitellel.

 

A gluténérzékenység sajnos nem gyógyítható, de diétával és gluténmentes ételek, táplálékkiegészítők fogyasztásával nagyon jól kordában tartható betegség.