Fittprotein blog

Miért ropognak az ízületeim? Mit lehet ez ellen tenni?
07
Nov

Amennyiben időnként ropognak az ujjperceid, vagy más ízületeid, nem kell feltétlenül megijedni. Kivéve, ha fájdalommal vagy duzzanattal jár, hiszen akkor valamilyen sérülés vagy alapbetegség okozza. (Ekkor viszont érdemes felkeresni a háziorvost.)

 

Ha viszont minden reggel úgy kelsz fel, mintha a saját öreganyád lennél, pedig korban még a kanyarban sem vagy, akkor érdemes rá odafigyelni, és ízületvédőket szedni.

Miért szúr az oldalam futás közben? Mit lehet ez ellen tenni?
02
Nov

Kutatások szerint a futók körülbelül 70 százaléka tapasztalta már, hogy futás közben szúrt az oldala. 

 

De vajon mi lehet ilyenkor a háttérben? Valamit rosszul csinálunk? És meg lehet-e előzni ezt? Ennek jártunk utána most a Fittproteinen.

 

 

 

Mit tehetsz a reflux ellen?
10
Okt

Sajnos a legtöbbünknek nagyon is ismerős a mellkas közepén jelentkező fájdalmas, égő érzés (amit egyébként pont ezért hívnak gyomorégésnek - a magyar nyelv szépségei, ugye). 

 

Itthon nagyjából minden második ember rendszeresen küzd a gyomorégéssel, sőt a lakosság 20-40%-ának egyéb refluxos tünetei is vannak. 

 

A legtöbben az instant megoldást keresik, vagyis gyomorsavlekötőket szednek ezekre a problémákra, pedig a hosszú távú gyógyuláshoz életmódbeli változtatásra van szükség. 

 

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány egyszerű, és jól kivitelezhető tippet, amivel sokat tehetsz a reflux-mentes életért.

Mire jó a taurin?
05
Okt

Emlékszem, hogy egyszer még a középsuliban az egyik haverommal vásárolni akartunk egy energiaitalt. Amikor levettem a polcról a Red Bullt, a srác mondta, hogy taurin van benne, amit a bika spermájából vontak ki. 

 

Egy szempillantás alatt visszatettem a polcra a dobozt és egy másikat választottam.

 

Ennek persze már jó ideje, hiszen talán 2013 körül olyan brutális mértékű adót vetettek ki rá, hogy a taurin teljesen eltűnt az energiaitalokból. 

 

De vajon tényleg ennyire rossz a taurin? És komolyan a bika spermájából vonják ki? 

 

Ennek bizony utána kell járni. 

A szőlő fogyasztásának 9 előnye
07
Szept

Itt az ősz, vele együtt pedig "érik a szőlő, hajlik a vessző...". Érdemes kihasználni ennek az ínycsiklandó gyümölcsnek a szezonját, hiszen magas tápanyag- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően jótékony hatással van az egész szervezetre, többek között a szemre, a szívre, a csontokra és a sort még folytathatnánk... (és folytatjuk is majd lejjebb).

 

A szőlő jellemzően többféle színben is megtalálható, például fekete, kék, arany, zöld, lila, piros, rózsaszín, barna, barackszín és fehér is. 

 

De elég is a szóból, hiszen tudjuk, hogy rettenetes finom és roppanós. Nézzük is meg inkább a szőlő egészségügyi előnyeit, hogy még inkább meghozzuk hozzá a kedvedet.

Hogyan tudod csökkenteni a koleszterinszinted?
05
Szept

Sajnos a magyar, és úgy általában véve a nyugati társadalom koleszterinszintje igencsak magas. A magas koleszterinszinttel pedig többek között a szívbetegségek kockázata is megnő. 

 

Viszont a jó hír az, hogy akár gyógyszerek nélkül is csökkenthető a "rossz" LDL-koleszterinszint, és növelhető a "jó" HDL-koleszterinszint. 

 

Persze könnyű azt mondani, hogy valahol el kell kezdeni, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy amit elkezdtél, folytatni is kell. 

 

Feljebb felfigyelhettél az "akár" szócskára, amit nem véletlenül írtunk oda. Ugyanis az életmód nem minden - a gének is számítanak. 

 

Lehet, hogy hiába mozogsz rendszeresen és étkezel egészségesen, mégis magas az LDL-koleszterinszinted. Ilyenkor pedig szükség lehet gyógyszeres kezelésre. 

 

Azonban most koncentráljunk arra az esetre, amikor puszta életmódváltoztatással is csökkenteni tudod a koleszterinszinted.

Mit jelent a beach body? Lehet-e egy nyárra edzeni?
08
Aug

Beach body. 

 

A szó, amitől a férfiak és nők gyomra egyszerre ugrik össze, mégis gyermeki reménnyel csillognak a szemek, hogy talán idén összejön. Aztán újra csalódni kell magunkban, hogy nem, megint elbuktunk. 

 

De vajon össze lehet-e, össze kell-e egyáltalán hozni a nyári alakot vagy engedjük el az egészet a francba úgy, ahogy van? Egyébként is van-e bármi értelme annak, hogy egyetlen nyárra eddzünk? 

 

Nyugi, mindenre választ kapsz a cikkünkben. Ám mielőtt mindennek nekidurálnánk magunkat, először is nézzük meg azt, hogy mit jelent maga a beach body kifejezés.

Így eddz és maradj fitt a nyaralás alatt
04
Aug

Legyünk őszinték: a nyaralás a "pihikézésről" szól, arról hogy végre elengeded magad, és nem figyelsz oda se a munkára, sem pedig arra, hogy mit eszel és mit iszol. Viszont megvan az a negatív hatása is, hogy egy ilyen lazázós hét után plusz 1-1,5 kilóval térsz haza; utána pedig kétségbeesetten próbálod kergetni a beach body-t, mint egy délibábot. 

 

Ahhoz, hogy ezt elkerüld, érdemes fenntartani a balanszot, és nemcsak a passzív, de az aktív pihenésre is odafigyelni. 

 

Szerencsére számtalan király módja van az aktív kikapcsolódásnak, amit ha beiktatsz a vakációba, bizony meg fogja köszönni a szervezeted.

Így védekezz hatékonyan a káros napsugarak ellen
07
Júl

Itt a nyár, mindenki barnulni és bronzosan csillogni akar, ám eközben sokan megfeledkeznek a fényvédelemről. 

 

Félreértés ne essék,mindenkinek szüksége van némi napozásra a D-vitamin termeléséhez (hiszen többek között segíti a kalcium felszívódását, így erősebbek és egészségesebbek lesznek a csontok). 

 

Viszont a napvédők nélküli napozás igen veszélyes, hiszen a nap ultraibolya (UV) sugarai károsíthatják a bőrt, a szemet, az immunrendszert, sőt akár rákot is okozhatnak. 

 

Ráadásul a napozás a bőr idő előtti öregedéséhez (fotoaging) vezethet. A cikkben megnézzük, hogy mitől barnulunk, eloszlatunk néhány tévhitet, és megosztjuk veled azt, hogyan kerülheted el a bőr ráncosodását, valamint hogyan csökkentheted minimálisra a napozással összefüggő daganatok kialakulásának esélyét.

Segíthetnek a probiotikumok a fogyásban?
05
Júl

Szokás mondani, hogy az egészség a belekben kezdődik, ahogyan azt is tudjuk, hogy a probiotikumok jó hatással vannak az emésztésre, és a bélrendszer egészére. Adódik tehát a kérdés, hogy segíthetnek-e a probiotikumok a fogyásban? 

 

A rövid spoiler az, hogy igen, ám mielőtt kitérnénk a részletes miértékre, nézzük meg gyorsan, hogy tulajdonképpen mik is azok a probiotikumok.

Őszintén az édesítőszerek előnyeiről és hátrányairól
08
Jún

A mesterséges édesítőszerek szuper alternatívát jelentenek azoknak, akik édesszájúak, de nem akarnak finomított cukrot bevinni a szervezetükbe. 

 

De vajon kockázatos-e a fogyasztásuk? Mielőtt részletesebben is kitérnénk az édesítőszerek egészségre gyakorolt hatásaira, nézzük meg, hogy tulajdonképpen mit is jelent maga a fogalom, és milyen fajtái vannak.

Mit tegyél, ha kritizálnak a diétád során? 5 tipp a hatékony kezeléshez
06
Jún

A body shaming egy ismert kifejezés: akkor használjuk, amikor egy ember testi adottságait kritizálják - jellemzően azért, mert elhízott vagy épp ellenkezőleg, túl vékony. Azonban arra nincs megfelelő szó vagy kifejezés, amikor azért kritizálnak, mert te diétázni vagy sportolni merészeltél. (Na jó, talán mégis van: az irigység.) 

 

Így vagy úgy, de a kritika negatívan hat az önértékelésre, aminek hatására akár fel is adhatod a fogyókúrádat. De mit tegyél, hogy kizárd ezeket a negatív károgókat? 

 

Erre gyűjtöttünk össze 5 hatékony tippet.

Hogyan ne érdekeljen mások véleménye?
09
Máj

Mindenki azt akarja, hogy kedveljék: a körülöttünk lévő emberek szeretete ugyanis valósággal beizzítja az oxitocin receptorokat, ami pedig boldogsághormonokat termel. Ez pedig - természetesen a boldogság, az öröm mellett - a biztonság, a kötődés érzését nyújtja és csökkenti a szorongást.

 

Az emberek természetüknél fogva társas lények, akik vágynak az intimitásra és a másokkal való kapcsolatokra. Az tehát, hogy törődünk azzal, hogy mások mit gondolnak rólunk, teljesen természetes, hiszen így tudunk kapcsolatot teremteni, és elfogadtatni magunkat másokkal. 

 

Azonban van, amikor az ember átesik a ló túloldalára, és túlontúl nagy jelentőséget tulajdonít mások véleményének. 

 

De hogyan lehet ezt kezelni és visszaterelni az egészséges mezsgyére? Erre adunk hatékony tippeket. 

 

Hogyan lehetsz pozitív? Tippek és tanácsok
04
Máj

Szerinted a pohár félig tele, vagy félig üres? Az, hogy hogyan válaszolsz erre a pozitív gondolkodással kapcsolatos, egyébként ősrégi kérdésre, sok mindent megmagyarázhat. Például az önmagaddal való viszonyodról és arról, hogy optimista vagy inkább pesszimista vagy. 

 

Aki ugyanis optimista, az nem túl meglepő módon egészségesebb a pesszimistánál, hiszen hatékonyabban tudja kezelni a stressz. De hogyan maradj optimista a rossz helyzetekben is? A választ nem a hurráoptimizmusban, sokkal inkább valami másban kell keresni.

 

Milyen hatással van a futás az ízületekre?
13
Ápr

A futás talán az egyik legnépszerűbb sport, ami nem is csoda, hiszen szinte bárhol, bármikor lehet végezni. A rendszeres futással remekül lehet fogyni, jó hatással van a szellemi teljesítményre, javítja a csontok egészségét, valamint jó hatással van a szív-és érrendszerre is. 

 

Igen ám, de mi a helyzet a futás ízületekre gyakorolt hatásával? Urbánus legenda, hogy aki fut, annak előbb vagy utóbb tönkremennek az ízületei vagy van valóságalapja? 

 

A cikkben most ennek járunk utána.

 

Hogyan motiváld magad a fogyásra?
12
Ápr

Matematikailag könnyű fogyni, hiszen egész egyszerűen csak több kalóriát kell elégetned, mint amennyit beviszel. De ha ennyire egyszerű lenne, akkor nem Magyarország lenne az EU negyedik legelhízottabb nemzete

 

A fogyás - és főképp a súly megtartása - fontos, hosszú távú életmódváltást igényel, és ezek a változások egyeseknek nehezebbek, másoknak pedig könnyebbek. 

 

És hogy mi a kulcsszó? A motiváció. Ennek megléte vagy épp hiánya dönti ugyanis el, hogy le tudsz-e fogyni és azt is, hogy a fogyás hosszú távú lesz-e. 

 

Hogy miért érdemes aminosavakat fogyasztani? Itt vannak az előnyeik
09
Márc

Segítenek az elalvásban, gyorsítják az izomregenerációt valamint az izomnövekedést, felpörgetik az immunrendszert, szépítik a bőrt és javítják a hangulatot. És ez csak néhány előnye az aminosavaknak, hiszen rengeteg (de tényleg: baromi sok) élettani funkcióban vesznek részt. 

 

De mikor van szükség aminosavak pótlására és melyeket kell? Egyáltalán: mik azok az aminosavak? Nyugalom, mindennek utánajárunk a cikkünkben. 

 

Kezdjünk is bele!

 

Folyékony kollagén fogyasztása: ajánlott vagy sem?
07
Márc

A kollagén többek között csökkentheti az arcon lévő ráncokat, megelőzhetőek és kezelhetőek vele az ízületi fájdalmak, sőt bizonyos kutatások szerint erősíti a hajat és a körmöket is. 

 

De milyen típusai, milyen más előnyei vannak és hogyan érdemes fogyasztani? Ezeket mutatjuk most be a cikkben.

Arnold Schwarzenegger, avagy Mr. Olympia
07
Febr

Arnold "Hasta la vista, baby" Schwarzeneggert nem csak a kasszasikerekből ismerhetjük: mindamellett, hogy A testépítés élő ikonja, különlegesen fontos helyet foglal el a Mr. Olympia történetében is. 

 

Schwarzenegger ugyanis több mint egy évtizeden át tartotta a legtöbb Mr. Olympia-cím rekordját, és a világ leghíresebb testépítőjévé vált. Mindezek ellenére, főleg az utolsó, hetedik győzelme, nagy visszhangot váltott ki a szakmában.

 

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg egy kicsit a Mr. Olympia történelmét is.

Miért hízok, ha nem eszek sokat? Ez a 7 ok állhat a háttérben
02
Febr

Látni azt, hogy hogyan jönnek fel a plusz kilók a hasadra, sohasem valami szívderítő látvány. De még inkább frusztráló az, ha nem tudod, hogy miért is hízol valójában, főleg ha nem is eszel sokat.

 

Habár a súlygyarapodásban általában a táplálkozás játssza a legfőbb szerepet, más tényezők például a stressz és az alváshiány is hozzájárulhatnak a zsírpárnák gyarapodásához. 


A cikkben 7 olyan okot gyűjtöttünk össze, ami a háttérben meghúzódhat nézzük is meg, melyek ezek!

 

Minden amit a pyruvate hatóanyagról tudni érdemes
05
Jan

A pyruvate (piruvát) nevű hatóanyagról még viszonylag keveset hallhattál-olvashattál, pedig egy igencsak szuper kis hatóanyagról van szó. Hogy mindjárt az elején lelőjük a poént, segíthet többek között a fogyásban, egyes tanulmányok szerint csökkentheti a gyulladást, valamint lassíthatja a bőr öregedését. 

 

Most, hogy kellőképp feltüzeltünk, nézzük is meg, hogy miben rejlik ennek a hatóanyagnak a "jósága", mennyit kell belőle szedni, és miben segítheti ezeken kívül a szervezetedet.

Hogyan éld túl a reggeleket?
03
Jan

Vannak olyan szerencsések, akik egyből ki tudnak kelni az ágyból, és mint egy szétcuccozott Duracell-nyuszi, nekiállnak a napi teendőknek. És vagyunk mi; a kevésbé szerencsések, akik inkább az éjszakai bagoly archetípusba vagyunk sorolhatóak. Náluk a reggel később kezdődik, a felkelés pedig maga a nyűg, és a perceken, rosszabb esetben órákon át tartó agónia.

 

De hogyan lehetne áthuzalozni az agyat? Hogyan élhetjük túl a reggeleket úgy, hogy áttekerjük a lassú halált, szenvedést és ahhoz a részhez ugrunk, amikor már emberként vagyunk képesek működni? 

 

Talán nem mondok túl nagy újdonságot azzal, hogy minden az előző estén áll vagy bukik.

 

Ezeket a vitaminokat pótold télen
08
Dec

Bizony, nem csak a képzeleted játszik veled, amikor úgy veszed észre, hogy télen hajlamosabb vagy megbetegedni, sőt fáradtabb és enerváltabb vagy az átlagnál. (Ilyenkor irigyli az ember a medvéket és a többi, téli álmot alvó állatot, hogy ők ezeket a hónapokat egy kiadós szunyálással bekkelik ki.)

 

Ha nem szeretnél minden második héten ágynak esni, akkor viszont érdemes felturbózni az immunrendszered. Az alábbiakban olyan vitaminokat gyűjtöttünk össze, amelyekkel nemcsak átvészelheted a téli hónapokat, hanem energikusan meg is élheted, és élvezheted őket.

 

Minden, amit tudni érdemes az intervall edzésről
06
Dec

A kevesebb néha több – ha egyetlen frázisba kellene belesűríteni az intervall edzést, akkor bizony ebbe tudnánk – hiszen a segítségével kevesebb idő alatt lehet hatékony eredményeket elérni.

 

De tényleg csak ennyi lenne? Ha ennyire hatékony, miért nem nyomat mindenki agyba-főbe intervallum edzéseket?

Hogyan tudod felgyorsítani az anyagcserédet?
08
Nov

Nem csoda, hogy az ember szeretné felpörgetni az anyagcseréjét, mivel igencsak nagy szerepet játszik a zsírégetésben, és így a fogyásban is. 

 

A cikkben először megnézzük az anyagcsere fajtáit, és hogy tulajdonképpen mit is jelent, majd rákanyarodunk arra is, miképp tudod gyorsítani az anyagcserét. 

 

Csapjunk is a húrok közé.

9+1 tipp, hogyan sportolj télen a szabadban
03
Nov

Télen hajlamos hibernálni magát az ember, és úgy van vele, hogy tavasszal majd újra elkezd mozogni. Viszont ennyi idő alatt már nagyon ki lehet jönni a formából, úgyhogy érdemes télen is a húrok közé csapnod. 

 

Viszont ahogy a nyári mozgásnak, úgy a téli sportolásnak is megvannak a maga szabályai. A cikkben megmutatjuk, mire érdemes figyelned, ha arra “vetemedsz”, hogy télen a szabadban edzel. 

Ezek a legmagasabb fehérjetartalmú élelmiszerek (receptekkel)
06
Okt

Mondják, hogy levegő nélkül nincs élet. Valahogy így van ez a fehérjével is.

 

A fehérjék az élet építőkövei: minden egyes sejtedben megtalálható; átszövi, behálózza az egész szervezetedet.

 

Épp ezért is nagyon fontos, hogy megfelelő mértékben fogyaszd. A fehérje étrend-kiegészítővel történő fogyasztás a protein pótlásának egyik legegyszerűbb formája, hiszen megrendeled, kiméred, összekevered és megiszod: bumm, máris fedezve van a szervezeted napi fehérjeigénye. 

 

 

Igen ám, de mi van, ha élelmiszerek formájában is pótolni akarod? A cikkben első részében megmutatjuk azokat az élelmiszer forrásokat, amik a legnagyobb mértékben tartalmazzák a szükséges fehérjét. A bejegyzés második felében pedig könnyen elkészíthető fehérjedús recepteket találhatsz.

Mint akit agyonvertek: mit csinálj, hogy könnyen induljon a  reggel?
04
Okt

Nem tudom, te hogy vagy vele, de nekem rettenetesen brutálisan indulnak a reggeleim. 

 

Az ébresztőóra után szükségem van még vagy negyed órára ahhoz, hogy egyáltalán tudjam, melyik univerzumban vagyok, és milyen évet írunk. 

 

Aztán amikor bebootolok, és végre eltámolygok a mosdóig, megiszom az első kávémat, már egy kicsit (de tényleg csak egy kicsit) jobb a helyzet. 

 

Nem vagyok önmagam ellensége, szóval gondoltam utánanézek, mit is tehetek azért, hogy könnyebben induljanak a reggelek. A kutatásokat és a tapasztalatokat pedig most megosztom veled is.

 

7+1 tipp, hogyan győzzük le a lustaságot
08
Szept

A lustaság fél egészség - tartja a mondás, viszont baromi könnyű átesni a ló túloldalára. Egy-egy nehéz nap után persze jól esik a kanapén döglés, amikor viszont ez már rutinná válik, na ott kezdődnek a problémák.

 

És bizony még azokat is eléri a lustaság hulláma, akik egyébként rendszeresen mozognak."Jönnek a felhők, úgyhogy inkább nem megyek futni." "Fáradt vagyok, kihagyom a kondit." És a sort még folytathatnánk (és minden bizonnyal te is tudnád).

 

De mit lehet tenni a lustaság ellen? Hogyan győzd le a kanapé gravitációs erejét és mi az, ami átlendíthet téged a holtponton? Ahhoz, hogy erre hatékony tippeket tudjunk adni, először is meg kell érteni a lustaság miértjét. Ha pedig megismerted, már tenni is tudsz ellene.

Tényleg lassul az anyagcseréd, ahogy öregszel? Az új kutatások cáfolják
06
Szept

Ahogy öregszik az ember, egyre több lesz a problémája. Harminc felett, mintha varázscsettintésre kapcsolnák be az összes, addig benned szunnyadó gyulladást, betegséget és problémát. Ha pedig ez nem lenne elég, ennek tetejébe még itt van a lassuló anyagcsere is. 

 

Viszont van egy jó hírem: a legújabb kutatások cáfolták a tévhiteket, és csak sokkal később lassul az anyagcseréd, mint azt hinnéd. 

 

De akkor mi az oka annak, hogy 30+-osan a legtöbb ember elkezd daddy hasat, kamionos csöcsöt és hurkákat növeszteni? 

 

Mielőtt még belevágnánk a témába, nézzük meg egyáltalán, miről is van szó, amikor anyagcseréről beszélünk, és mit is jelent az anyagcsere lassulása vagy épp gyorsulása.

Mit  csináljak, ha nincs pénzem edzőteremre és étrend-kiegészítőkre?
04
Aug

Infláció, recesszió, megnövekedett energia-és élelmiszerárak, a sort pedig még folytathatnánk (de nem fogjuk, mert nem akarjuk, hogy elővedd a kiskést a fiókból). Ilyen nehéz gazdasági helyzetben az ember kétszer is meggondolja, hogy mire költsön, és bizony az olyan dolgok, mint az étrend-kiegészítők, vagy az edzőterem esnek áldozatául elsőként a megkurtított költségvetésnek. 

 

A cikkben azonban olyan megoldásokat mutatunk, amiket kis költségvetés mellett is jól beépíthetsz a hétköznapokba. Úgyhogy, ha nem akarsz úgy kinézni a recesszió végére, mint egy túltolt Michelin-baba, akkor érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat.

Ez a 7 legjobb testépítésről szóló film, amit látnod kell
02
Aug

A testépítés nem csupán sport, hanem egy életforma, és mint olyan, megvannak a maga ikonikus, legendás alakjai. Arnold Schwarzenegger, Ronnie Coleman, Dorian Yates vagy Phil Heath olyan sportolók, akik inspirálják és motiválják a kezdő sportolókat, és megmutatják, hogy semmi sem lehetetlen. 

 

A Fittprotein e heti cikkében most olyan motiváló testépítő filmeket mutatunk, amelyek után te is úgy futsz majd az edzőterembe, mint a kengyelfutó gyalogkakukk. 

7 hiba, amit edzés után elkövethetsz
07
Júl

Ha az ember befejez egy edzést és lüktet az agyában az adrenalin, könnyen megfeledkezik olyan alapvető dolgokról, mint a folyadékpótlás. Pedig ezek hosszú távon bizony keményen visszaüthetnek: nem fejlődsz olyan látványosan, nem lesz olyan az állóképességed mint kellene. 

 

A cikkben most összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, amiket NE csinálj edzés után. 

 

Csapjunk is a lovak közé!

9 tipp a másnaposság ellen
05
Júl

Szokás azt mondani, hogy a másnaposság egy vám, amit a szervezeted azért szed be, mert jól érezted magad előző este. A fejfájás, a szédülés, a hányinger, a hidegrázás mindenkinek ismerős lehet, aki meghúzta a péntek vagy szombat estét. (Vagy az elmúlt 4-5 napot, hiszen ezerrel dübörög a fesztiválszezon.) 

 

Ilyenkor az ember szó szerint bármit megadna azért, hogy a tünetek enyhüljenek. Sajnos az igazi, másnaposság elleni csodaszert még nem találták fel, de ha megfogadod az alábbi tanácsokat, akkor szuperül enyhítheted a másnaposság tüneteit.

 

Ahhoz azonban, hogy legyőzd az ellenségedet, először meg kell ismerned, úgyhogy nézzük is meg, mitől alakul ki a másnap.

 

Ezek a hátfájás leggyakoribb okai fiatal korban (és ezt tedd ellene)
07
Jún

Hátfájás sajnos nem csak idősebb korban jelentkezhet, már egészen fiatalon, sőt akár gyerekkorban is elkezdődhetnek a problémák. Lehet, hogy csak egy szimpla elfekvés okozza, de ha hosszabb ideig tart a fájdalom, az bizony komoly problémát is jelezhet. 

 

A cikkben épp ezért összegyűjtöttük,mik lehetnek a fiatalkori hátfájás okai, és mit lehet tenni ellene. 

Mire jó az alga kapszula?
03
Jún

Mi jut eszedbe először az alga szóról? Az egészséges étel? Az étrendkiegészítő? Vagy inkább a medence alján megtelepedő, undorító izé? Bármelyik is legyen, tény hogy az algák egyre népszerűbb superfoodok, ami nem is csoda, hiszen tele vannak a szervezet számára fontos mikrotápanyagokkal. 

 

A cikkben megmutatjuk, mire jó az alga kapszula, illetve milyen algákat érdemes fogyasztani. Először azonban nézzük meg, mik is ezek a furcsa növények.

 

Ezek minden idők legmegdöbbentőbb sportrekordjai
05
Máj

A sport a teljesítményről és a kitartásról szól; arról hogy az ember megismerje a határait. Vannak azonban olyan hihetetlen sportrekordok, amik átívelnek a téren és az időn. 

 

A Fittprotein cikkében most ilyen, emberfeletti teljesítményeket szemezgettünk a sport világából. 

Ezek a hús-és tejtermékek legjobb, növényi alapú (vegán) alternatívái
03
Máj

Veganuary, flexitáriánusok... csak két fogalom, ami az elmúlt néhány évben lett népszerű, és mindkettő összefügg a fenntarthatóbb étrenddel.

 

Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy nem lehet vég nélkül kihasználni a bolygónk erőforrásait, és igyekeznek a hús-, illetve tejtermékekre valamilyen fenntarthatóbb alternatívát találni.

 

Épp ezért a cikkben összegyűjtöttük a legjobb alternatívákat: nem csak azoknak, akik vegánok vagy vegetáriánusok szeretnének lenni; hanem azoknak is, akik kevesebb húst akarnak enni. 

 

Vágjunk is bele a közepébe!

 

Mi az a kardió, és mikor érdemes ezt a formát választanod?
07
Ápr

Már megszoktuk, hogy a különböző edzésekkel, edzésformákkal kapcsolatban egy csomó tévhit kering az éterben. A kardiónál ez pedig hatványozottan igaz. Épp ezért úgy láttuk a legjobbnak, ha írunk nektek egy részletes összefoglalót arról, mi is az a kardió és milyen előnyei és hátrányai vannak, valamint néhány tévhitet is eloszlatunk.

 

Uccu neki!

Edzés a munka mellett - megmutatjuk, hogyan csináld!
05
Ápr

Ami távol tartja az orvost (az almát leszámítva) az kétségkívül a mozgás. Egyrészt fokozza a vitalitást, több energiád lesz tőle, másrészt megszabadulhatsz a felesleges kilóktól. Ráadásul segíthet megelőzni a stroke-ot, a II-es típusú cukorbetegséget és a depressziót is... a listát pedig még a végtelenségig folytathatnánk. 

 

De ha a mozgás ennyire jó, akkor miért van mégis ennyi elhízott ember?

 

Ennek egyik oka a lustaság, a sorozatos kifogás-gyártás. A másik pedig a tényleges időhiány: hiszen 8 órás munka, gyereknevelés és házimunka mellett bizony az képtelenségnek tűnhet időt szakítani rá.

 

Ez utóbbi komoly logisztika ugyan, de mégis megoldható; meg is mutatjuk, hogyan!

 

A magassarkú viselésének előnyei és hátrányai (+tippek és gyakorlatok)
08
Márc

Egy magassarkú cipő viselése nemcsak divatos, de stílusosabbá, magasabbá és magabiztosabbá is teszi a viselőjét. Azonban, aki nem hordott huzamosabb ideig magassarkút, elképzelni sem tudja, mennyi hátránya is lehet. 

 

A hátrányok mellett előbb viszont nézzük meg az előnyöket!

Miért vagy túlsúlyos? (Nem, nem az erős csontozat miatt)
01
Márc

“Nem vagyok kövér, csak erősek a csontjaim.” 

“Csak a genetikám miatt vagyok túlsúlyos.”

 

Tekintsünk el attól, hogy valaki tényleg a genetikája miatt küzd súlyfelesleggel, vagy egy betegség miatt vannak rajta plusz kilók. Viszont a fenti kifogásokat előszeretettel használják azok, akik egyébként lusták ahhoz, hogy felkeljenek a kanapéról, és elkezdjenek edzeni. A cikkben most azt a témát járjuk körbe, hogy mi vezethet a túlsúlyhoz, és hogyan fogyhatsz le hatékonyan.

Mik a legjobb ízületvédő hatóanyagok? (Részletes ismertető)
15
Febr

Sajnos a hazai lakosság jelentős része, nagyjából 10%-a küzd valamilyen idült, ízületi gyulladásos betegséggel. A fájdalom több helyen is jelentkezhet: a váll-, a térd-, illetve a könyök ízületeinek kopása, gyulladása rendkívül gyakori.

 

A legjobb talán az lenne, ha odafigyelnénk az egészségünkre, hiszen sokkal könnyebb megelőzni a bajt, mint kezelni a már meglévő gyulladást, legyen az porckopásból fakadó gyulladás (osteoarthritis) vagy reumás jellegű ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis). 

 

A cikkben olyan hatóanyagokat mutatunk, amik hatásosak lehetnek ízületi gyulladás ellen, és jelentősen növelik az életminőséget a már meglévő betegség esetén is. Vágjunk is bele!

Melyik JUMBO tömegnövelőt válaszd?
10
Febr

Tudjuk, hogy a testedzés nem kis fegyelmet igényel. Az aktív sport mellett ugyanis oda kell figyelned arra is, hogy a szervezetedet ellásd a szükséges tápanyagokkal, hiszen csak így tud dagadni a bicepsz, és nőni az izomerő. 

 

Ha kifejezetten a tömegnövelésre szeretnéd fektetni a hangsúlyt, akkor extra kalóriákra lesz szükséged. Ez elsőre egyszerűnek tűnik, hiszen látszólag mindenki üres kalóriákat töm magába null-huszonnégyben, azonban a tömegnövelés nem erről szól. Ráadásul ha színtisztán csak tömegnövelő étrendet folytatsz, akkor előfordulhatnak olyan hasi panaszok is, mint a puffadás és a diszkomfort-érzet. A JUMBO tömegnövelők megadják azt a plusz, extra kalóriát és tápanyagot, amire a szervezetnek szüksége van a növekedéshez. Mielőtt még rátérnénk arra, hogy melyik tömegnövelőt érdemes választanod, nézzünk meg egy érdekes kérdést.

 

Így lesz szuper tested a strandszezonra [6 hónapos terv]
07
Jan

Az ünnepek alatt nem nehéz felszedni plusz 5 kilót - leadni viszont már annál nehezebb. Épp ezért összegyűjtöttük, hogyan tudsz lefogyni 6 hónap alatt - hogy magabiztosan vághass neki a strand szezonnak. 

 

A téli időszak alatt akkor is jönnek fel a plusz kilók, ha csak levegőt veszel. A karácsonyi maradékok kényszeres elpusztítása után ott a szilveszteri sokk: megenni a maradék bécsi virslit, vendégváró falatkákat (pogácsát, sajtos rudat és még ki tudja mi mindent). Innét szép győzni, ahogy a mondás tartja. 

 

Épp ezért olyan lépésről lépésre haditervet állítottunk neked össze, amit betartva te is megszabadulhatsz a plusz kilóktól.

 

Hogyan őrizd meg a csontjaid egészségét?
04
Jan

A csontok egészségének megőrzéséhez két nagyon fontos tápanyagra van szükség: kalciumra, és D-vitaminra.

 

Emlékszem, amikor nagyjából kiscsoportos óvodás lehettem, minden második nap tejet vagy kakaót kellett innunk (mindegy, csak tej legyen benne). "Attól lesznek erősek a csontok" - mondták az óvónők - és annak idején, a 90-es évek elején tényleg mindenki úgy itta a tejet, mintha nem lenne holnap.

Mire jó a fürdősó? És hogyan érdemes használni?
09
Dec

Nincs is jobb a hideg, téli estéken, amikor egy nehéz nap után elnyújtózol egy kád jó forró vízben. Ilyenkor az élményt még tovább fokozza, ha fürdősót is használsz - ez ugyanis szuper ásványi anyagokat tartalmaz,amik nemcsak megújítják a bőrt, de oldják a görcsöket is.

 

A cikkben bemutatjuk a fürdősók előnyeit, hogy mennyit érdemes használni, de azt is, mikor nem javasolt a fürdővízbe tenni. Csobbanjunk is bele!

A chili ereje - avagy fogyókúra csípős paprikával
07
Dec

Ugye te is átélted már azt, amikor érzed hogy az arcod és az egész tested lángol, könnyek szöknek a szemedbe és imádkozol egy fél pohár vízért? Ezt a kellemes élményt a chilpaprikában található kapszaicinnek köszönheted. 

 

A chiliben található aktív összetevő ugyanis maximumra tekeri a hőmérsékletet a szervezetedben. És pont emiatt gondolják sokan úgy, hogy a fogyásban is segít. De tényleg így van? Essünk is neki, és járjunk utána.

 

Mikor érdemes elkezdeni tömeget növelni és hogyan csináljuk?
11
Nov

A tömegnövelés fontos, ha szeretnél magadra némi izmot felpakolni. Viszont sokan tévesen azt hiszik, a tömegnövelés egyenlő azzal, hogy féktelenül tömnek magukba mindent, ami nem fut el előlük. Pedig valójában ugyanúgy (de nem ugyanolyan!) diétával jár, mint a fogyókúra. 

 

De miért is jó tömeget növelni és mire figyeljünk?

Egészséget karácsonyra: ötletek, hogy mit ajándékozz (és mit ne)
10
Nov

A mézeskalács-, a karácsonyi süti-, a halászlé- és töltött káposzta-tengerében úszva kevésbé gondolunk az egészségünkre (jó lesz az majd újévi fogadalomnak). 

 

Viszont, ha te szeretnél felülemelkedni a hétköznapi ajándékokon, a szénhidrátdús ételeken, és valami egészségeset ajándékoznál a szeretteidnek, akkor mutatunk néhány szuper ötletet: gyerekektől a nagymamákig. 

A koenzim-Q10 5+1 jótékony hatása
07
Okt

Ha vásároltál már ránctalanító arckrémet találkozhattál a rejtélyes koenzim-Q10-jelöléssel. Elsősorban a bőrfiatalító hatásáról híres, pedig ezen kívül is számtalan egészségügyi előnye van. 

 

A cikkben megmutatjuk ezeket, és azt is, hogyan tudod a legjobban pótolni, valamint hogy mennyi koenzim-Q10-re van szüksége a szervezetnek naponta.

A szabalpálma (vagy fűrészpálma) 5 legjobb élettani hatása
05
Okt

Aki küzdött prosztata problémákkal, szinte tuti, hogy találkozott már a szabalpálmával (vagy más néven fűrészpálmával). Ez a különleges növény azonban nem csak a prosztata gondokra jelent megoldást, hanem számos egyéb, egészségügyi hatása is van.

 

Ezek közül mutatunk be most ötöt a cikkben!

A maca gyökér előnyei (és hátrányai) férfiaknak
14
Szept

A maca gyökér népszerűsége az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt, ami nem is csoda, hiszen jelentős termékenység és nemi vágy fokozó. A cikkben most azt mutatjuk meg, hogy pontosan milyen, kutatók által is alátámasztott előnye, illetve hátránya van a maca gyökér fogyasztásának, férfiként.

Ez a legjobb 5+1 ízületvédő, amivel te is sokat tehetsz az egészségedért
07
Szept

Bizony vannak olyan reggelek, amikor az ember 30 évesen is úgy kel fel, mint a saját öregapja. Recseg-ropog a térd, kattog a csukló, a fejedet pedig addig meg sem bírod mozdítani, amíg jóízűen ki nem roppantod egyszer-kétszer. 

 

Az ilyen példák is jól mutatják, hogy az ízületvédelmet nem lehet elég korán elkezdeni. A cikkben most a legjobb ízületvédőket mutatjuk be.

Kollagén vagy zselatin? Melyiket érdemes fogyasztani?
10
Aug

A kollagén szuper élettani hatásairól minden bizonnyal már te is olvastál (és lehet, hogy pont nálunk, lásd itt a cikk). Ilyenek például a bőr rugalmasságának megőrzése, az ízületek védelme, vagy a bélrendszer egészségének megőrzése - csak hogy párat említsünk. Viszont gondoltál már arra, hogy kollagén helyett zselatint vegyél? 

 

Elsőre lehet, hogy csak urbánus legendának hangzik, pedig van valóságalapja: a zselatin ugyanis a kollagén főtt formája. De azért ne rohanj egyből a hiperbe: megmutatjuk, hogy melyiket érdemes inkább fogyasztani, és miért.

Hogyan regenerálódjunk edzések között? És miért fontos ez?
03
Aug

Szeretünk minél jobban hajtani, minél többet edzeni, hiszen ettől érezzük jól magunkat. Viszont nem elhanyagolható az edzések közötti regeneráció sem - főleg azért, mert az izmok a nyugalmi fázisban nőnek. 

 

De hogyan lehet felgyorsítani a regenerációt? Miképp tudod optimálisan felhasználni ezt az időt? 

 

 

 

 

 

Milyen hatással vannak ránk a gyógygombák, a ganoderma és a chaga?
22
Júl

A gomba a természet egyik talán legérdekesebb étele, hiszen gyógyítanak, mérgeznek vagy épp megkeserítik az életünket: attól függően, hogy melyik fajról beszélünk. A Candidát ugye nem kell senkinek bemutatni, hiszen életében legalább egyszer szinte mindenki találkozik vele; ahogy a gyilkos galócát sem.

 

Vannak viszont olyan gyógyító gombák, mint a Ganoderma vagy a Chaga, amiről talán kevesebbet hallani, pedig számtalan csodás hatásuk ismert. A keleti kultúrákban már mindkét gomba évszázadok óta ismert, viszont Nyugat-Európában és Amerikában csak az elmúlt két-három évtizedben kezdték el őket komolyabban tanulmányozni. 

 

Mivel a Chagának és a Ganodermának is más és más élettani hatásai vannak, ezért a két gyógygombát, azok előnyeit illetve hátrányait külön mutatjuk be.

Mutatunk 6+1 előnyt, hogy miért kezdj el még ma kerékpározni!
13
Júl

Olyan, mint a biciklizés - sohasem felejted el. 

 

Sokszor hallani ezt a mondást, az emberek valahogy mégis sokszor elfelejtenek biciklire ülni. Persze kényelmesebb autóval, vagy tömegközlekedéssel eljutni A-ból B-be, viszont a kényelemnek ára van (és most nem csak a pénzre gondolunk). 

 

A biciklizés egy olyan mozgás, amivel egyszerre fogyhatsz, erősödhetsz, ráadásul bármikor elkezdheted. Ez pedig csak néhány ok azért, amiért még ma érdemes elkezdened bringázni. 

 

A továbbiakban pedig mutatunk még néhányat. 

Tésztaételek kalóriamentesen? Igen!
16
Jún

A diéta talán egyik legnehezebb része az, amikor búcsút kell inteni a kedvenceinknek: ciao ciao spagetti, lasagne, tagliatelle és barátai...

 

Ha csak emiatt nem kezdted még el a diétát, akkor van egy jó hírünk: léteznek olyan tésztafajták, amik közel teljesen kalóriamentesek. (Hogy ez egészen pontosan mit is jelent, lejjebb részletesen kitérünk rá.)

 

Ezek az ún. szénhidrátcsökkentett paszták, amik szinte megszólalásig hasonlítanak a valódi tésztákhoz.

Hogyan használd az étkezés helyettesítőket és a shakeket?
15
Jún

Valószínűleg már te is láttál olyan diétás, előtte-utána Facebook-hirdetéseket, amiben étkezés-helyettesítőket reklámoznak. Az ilyeneket az ember mindig kétkedve fogadja (nyugi, én is), hiszen egy csomó ilyen jellegű banner csak egy gyenge, Photoshopos fércmunka.

 

Mégis elég ahhoz, hogy elültesse a kisördögöt az agyadban. Mi van ha tényleg fogyhatok ezzel a módszerrel? Mi van, ha az beválik?

Kényeztesd magad relaxáló fürdővel, megéri!
10
Jún

Gyakran vagyok úgy egy-egy nehéz nap után, hogy legszívesebben órákig csak áznék a kádban (egy pohár whiskey társaságában). Hagynám, hogy a víz szép lassan lemossa rólam a napi stresszt és mint főnix a hamvaiból, újra feléledjek.

 

Múltkor elgondolkodtam rajta, hogy ez - mármint a fürdőzéssel kapcsolatos érzés - vajon mitől alakult ki az emberben. Aztán arra jutottam, hogy ez végülis egy évezredek alatt fejlődött, egyfajta hozott, tudatalatti dolog lehet, hiszen a rómaiak sem hiába jártak fürdőkbe annak idején. De megmondom őszintén, nem igazán elégedtem meg a saját magamnak adott válasszal, úgyhogy belevetettem magam a témába, és egy csomó érdekes, meghökkentő dolgot találtam.

 

 

Téged eleget kényeztet a párod? Egy jó masszázs aranyat ér!
03
Jún

Neked mi jut eszedbe a relaxról? Függőágyban ejtőzés? Egy jó kis wellness fürdőzés? Vagy inkább egy frissítő masszázs?

 

Ha ez utóbbi, akkor nem vagy egyedül, hiszen a masszázst már hosszú évszázadok óta alkalmazzuk. Remekül csökkenti a stresszt, a szorongást, valamint az izomfájdalmakat.

 

De mi is valójában a masszázs és milyen előnyei vannak? Hogyan kényeztesd te is a párodat otthon, egy kemény nap után? A cikkben ezeknek járunk utána.

Milyen pulzus tartományban érdemes zsírégető edzést folytatni?
20
Máj

Te is láttál már olyan futókat, akik három másodpercenként az órájukat nézegetik? Ők minden bizonnyal zsírégető edzést folytattak. Létezik ugyanis egy olyan pulzustartomány, ahol a szervezet a zsírraktárakhoz nyúl. 

 

A cikkben megmutatjuk, hogyan égetheted el te is eredményesebben a zsírt, és megutod majd azt is, hogyan számold ki a zsírégető pulzustartományodat.

Megmutatjuk, hogy mi az a fegyencedzés, és a Street Workout
19
Máj

Minden bizonnyal, ha nem egy barlangban élsz, akkor olvastad/hallottál már a Fegyencedzés című könyvről, ami az elmúlt 10 év egyik legnagyobb durranása volt. Paul "Coach" Wade bizony megtalált egy igencsak nagy marketinges űrt, hiszen addig kevés könyvet írtak a saját testúlyos edzésekről.

 

A cikkben most ezt a témát járjuk körbe: megmagyarázzuk, hogy mit is jelent a "Fegyencedzés", miért jó a könyv - és miért nem, továbbá azt is, hogy mit érdemes tudni a Street Workoutról.

 

Így alapozd meg az egészséged koronavírus után
13
Máj

A poszt-COVID szindrómáról írtunk már egy korábbi cikkünkben; sajnos rengeteg, 55 különböző tünete is lehet, és a hazai koronavírus-fertőzöttek közel 50%-át érinti. 

 

Akkor kifejezetten a poszt-COVIDra koncentráltunk, most azonban általános egészségmegőrző tanácsokat adunk, amivel te is túllendülhetsz a koronavírus-fertőzés okozta apátián.

7+1 tipp ahhoz, hogy te mutass a legjobban bikiniben
11
Máj

Májusban már az utolsó utáni pillanatban van ahhoz, hogy formába hozd a tested a strandszezonra. Viszont jó hír, hogy még nem késő nekilátni, a tippeket olvasva pedig te is bomba formába kerülhetsz!

 

Mielőtt azonban még elkezdenénk belevetni magunkat a témába, az első és legfontosabb, amit meg kell jegyezned, hogy a fogyás nem megy csak sporttal, és csak étrendváltással. Ez inkább egyfajta életmód váltás, aminek a szerves része a rendszeres mozgás, és az egészséges étkezés. 

 

A lényeg, hogy megtaláld azt az életformát, amitől  jól érzed magad - hiszen csak így fogod tudni hosszú távon is fenntartani a nyári formádat. 

 

Ha pedig ez sikerül, akkor a következő bikiniszezonra már nem kell rástresszelni - hanem csak folytatni a jól kialakított rutint. 

 

A kérdés viszont az, hogyan is fogj neki?

5 tipp, hogy te is magabiztos férfivá válj
06
Máj

Tudod, hogy mi a közös Tom Hardyban, Hugh Jackmanben és Gerard Butlerben? Mindegyikük színész. És ha kimondod a nevüket a lányok társaságában, mindenki egyetértően hümmög és bólogat majd. 

 

És hogy mi a titkuk? Árad belőlük a sárm, és a magabiztosság. Tulajdonképpen minden férfi arra vágyik, hogy ő is sármos és magabiztos lehessen, hiszen a nők többsége is ezt keresi egy férfiban. 

 

De mi tesz egy férfit magabiztossá? Elég egy öltöny, egy kis gyúrás és ennyi az egész? Ennél azért picit többről van szó...

Ezekre a vitaminokra van szükséged, ha beüt a poszt-COVID szindróma
04
Máj

Nehéz elhinni, de már több mint egy éve annak, hogy a COVID-19 a mindennapjaink részévé vált. Sajnos azonban a tünetek nem mindig múlnak el véglegesen akkor sem, ha már átestél a koronavírus-fertőzésen. Rengetegen számolnak be arról, hogy valami nem oké: valakinek az ízületei fájnak, van aki fulladással küzd.

 

Ezeket a tüneteket megszüntetni nem, de enyhíteni lehet akkor, ha megerősíted az immunrendszeredet. A cikkben igyekszünk körbejárni a témát: megmutatjuk, mi is az a poszt-COVID szindróma, milyen jellegzetes tünetei vannak, és hogy melyik vitaminokkal turbózhatod fel a szervezeted.

Vajon eleget alszol? Egyáltalán mennyit kell aludni?
22
Ápr

Egy felnőtt férfi életében nagyjából kétféle alvástípus létezik.Az egyik az, amikor úgy alszol el, mintha fejbe vágtak volna, a másik pedig, mikor a gondolataiddal küszködve még lefekvés után órákkal is a plafont bámulod. 

 

De mitől lehet az, hogy néha nehezebben, néha könnyebben alszunk el? Egyáltalán hány óra alvás szükséges? 

Mik azok a fermentált ételek, és miért hasznosak?
20
Ápr

"Minden betegség a belekben kezdődik" - Hippokratész

 

Sajnos a nyugati kultúrában finoman szólva sem étkezünk egészségesen. Nem, nem azzal van a baj, hogy néha bedobsz egy sült krumplit vagy egy mekis hamburgert. Sokkal inkább azzal, hogy közben elfelejtjük nagyanyáink jól bevált receptjeit (például a fermentált ételeket - de erről majd később). 

 

Tedd a szívedre a kezed: mikor ittál utoljára aludttejet? És mikor ettél házilag készült, kovászos kenyeret, vagy igazi, házi savanyúságot?

 

A helytelen étkezés hatására az emésztőrendszerben elszaporodnak a rossz bélbaktériumok, ez pedig az egész szervezetre hatással van. Gyulladások, ételintoleranciák ütik fel a fejüket, ráadásul a baktériumok hatással vannak a gondolkodásunkra is. Épp ezért kezdik egyre többen felismerni, hogy bizony változtatni kell az étkezési szokásokon - és térnek vissza a gyökerekhez, így például a fermentáláshoz is.

 

A cikkben megmutatjuk, milyen előnyei vannak és azt, hogy tulajdonképpen mit is jelent ez. 

 

Amennyiben: 

  • bélflóra regenerálásra van szükséged, 
  • sokat puffadsz az étkezések után, 
  • gyomorsavval küzdesz, 
  • vagy epeürülési-, és pajzsmirigy problémáid vannak, akkor mindenképp megéri elolvasni a cikket, hiszen lehet, hogy épp ez lesz a megoldás. 
Minden, amit a TRX edzésről tudni érdemes
15
Ápr

Sokan azt gondolják, hogy igazán látványos eredményeket csak és kizárólag súlyemeléssel, vagy extrém módszerekkel lehet elérni. Azonban a TRX edzés egy olyan módszer, ami a teljes testet átmozgatja: javítja az erőnlétet, az egyensúlyt, valamint jó hatással van a szív-, és az érrendszeri egészségére is. 

 

Ráadásul mindezeket a pozitív hatásokat súlyemelés és kettlebell lengetése nélkül érheted el. Szóval, ha az előző két mozgásformát valamiért úgy érzed, hogy nem a te világod, akkor megéri továbbolvasni, hiszen lehet, hogy épp a TRX edzés lesz az, ami igazán feküdni fog.

A zsír legalább annyira fontos, mint az izom
13
Ápr

Amikor izomépítésről beszélünk, a szakemberek általában a fehérjék, az aminosavak fontosságát hangsúlyozzák. Viszonylag kevesebb szó esik a zsírokról, pedig a fogyasztása legalább annyira fontos, mint a proteiné.

 

Persze ez nem véletlenül van így: a fehérje az egyik legfontosabb makrotápanyag, amit az izomépítéshez használhatsz. Végülis a hajadtól, egészen a lábad körméig minden fehérjéből áll. 

Ezért fontos a sport utáni nyújtás
08
Ápr

Az edzés végén már nincs mindig ereje az embernek arra, hogy kellőképp lenyújtson. Pedig  a sport utáni nyújtás ugyanolyan fontos, mint előtte, a bemelegítés. És itt nem csak az olyan aerob sportokról van szó, mint például a futás: a súlyzós edzéseknek is lényeges eleme. 

 

Ugyanis ezek, az aerob sportokhoz hasonlóan, 3 szakaszból állnak: 

  1. Bemelegítés
  2. Erőkifejtés
  3. Nyújtás

Mivel az utóbbiról sokan megfeledkeznek, ezért most a az edzés utáni nyújtás fontosságát mutatjuk be nektek.

A vér oxigénszint jelentősége az izmok számára
06
Ápr

Vegyél egy mély levegőt.

Tarts bent, amíg tudod.

Hány percig bírtad?

 

A szervezet egész egyszerűen nem tud oxigén nélkül létezni. Minden porcikánknak, minden egyes sejtünknek szüksége van rá; így az izmoknak is. 

 

Azonban a levegő szennyezettsége miatt a vér oxigénszintje jelentősen csökkent, így a szerepe mindinkább felértékelődik. Főleg akkor érdemes mérni, ha nagyvárosban és/vagy nagyforgalmú út mellett sportolunk, vagy már valamilyen meglévő betegségünk van. 

 

No de ne szaladjunk ennyire előre, először is nézzük meg, hogy egyáltalán mi az a "vér oxigén-szint" és miért olyan fontos!

 

Védd meg az ízületeidet, mielőtt még baj lenne!
18
Márc

A sportolók körében sajnos "népbetegségnek" számítanak a különböző ízületi-, illetve porckopásból eredő problémák. 

 

Ezekkel előbb-utóbb a kor előrehaladtával szinte mindenki találkozik. Pedig megelőzéssel sokat lehet(ne) tenni azért, hogy a ízületi fájdalmak elkerülhetőek legyenek. Sajnos azonban az emberekre leginkább a tűzoltás-mentalitás a jellemző, vagyis csak akkor lépnek, ha már baj van. 

 

Mi azonban szeretnénk megtörni ezt a trendet, így most a cikkünkben nem azt mutatjuk be, hogy mit tehetsz a már meglévő fájdalom esetén - hanem a megelőzésre, a prevencióra helyezzük a hangsúlyt. 

 

Ha pedig akár csak egy embernek is segítettünk ezzel megakadályozni a későbbi ízületi fájdalmakat, akkor  a cikk már elérte célját.

 

Hízhatok-e a gyümölcstől? Avagy gyümölcsfogyasztás diéta alatt
16
Márc

A legtöbb diétás recept tele van egészséges gyümölcsökkel. Ez persze nem csoda, hiszen tele vannak, antioxidánsokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és nyomelemekkel - mindemellett pedig relatíve alacsony kalóriatartalommal rendelkeznek.

 

Másik részről viszont van egy komoly dilemma - mégpedig a gyümölcsök cukortartalma. Vajon ki kell-e emiatt iktatni a gyümölcsöt az étrendedből? Melyik gyümölcs hízlal, és melyik nem? A cikkben többek között ezeknek járunk utána.

Mire jó a gumihurok? És hogyan érdemes használni?
11
Márc

Biztosan te is láttál már a szabadtéren, vagy edzőteremben gumihurkokkal izzadó sportolókat. Lehet, hogy elsőre nem igazán fogott meg a téma, pedig rendkívül hatékony például fizikoterápia-, rehabilitáció céljából. Ugyanakkor izomépítésre és aerobic edzésekre is jól lehet használni. 

 

A cikkben részletesen körbejárjuk, hogy (a fent említetteken túl) mire is jó a gumihurok, milyen előnyei vannak; valamint azt, hogyan is érdemes használni.

Alapozd meg az egészséges életmódot gyermekkorban! [Megmutatjuk, hogyan]
09
Márc

Minden szülő azt szeretné, hogy a gyermeke egészséges legyen. Ehhez azonban az alapokat neked, a szülőnek kell lefektetned. Ha ugyanis már egészen pici korban megtanítod neki azt, hogyan élhet egészségesen, felnőtt korban is sokkal jobban odafigyel magára. 

 

Persze a dolog nem egyszerű: a kényelmes, digitalizált világból bizony nehéz kirobbantani a gyerekeket, azonban nem lehetetlen.

 

A cikkben összeszedtük azokat a praktikákat, hogyan tudod játékosan megtanítani a gyermeket arra, hogy mennyire fontos is az egészség.

 

Mit tehetsz izom-, és ízületi gyulladás ellen?
04
Márc

Sajnos rengetegen kénytelenek naponta megküzdeni az izületi-, és izomgyulladás okozta fájdalmakkal. Sokan azt gondolják, hogy csak azoknál alakul ki, akik rendszeresen sportolnak és túl erőltetik magukat, de a probléma ennél jóval összetettebb. 

 

De vajon mi okozza ezeket a gyulladásokat? És mit lehet tenni ellenük?

Készülj fel már most krémekkel a narancsbőr ellen!
02
Márc

A narancsbőr ellen való küzdelem sokszor egy Don Quijote-szerű szélmalomharchoz hasonlít. Amikor már úgy érzed, végre végleg sikerült megszabadulnod tőle, kiújul, te pedig már belefáradsz az állandó küzdelembe, és beletörődsz. Pedig nem muszáj, hiszen a cellulit - egy kis odafigyeléssel - hosszabb távon is megszüntethető.

Diétázol? Akkor ezeket az ételeket jobb elkerülni!
17
Febr

Aki már valaha is diétázott az tudhatja, hogy bizony nem egy egyszerű mutatvány. Leginkább a kedvenc ételeinktől való megvonás az, ami nagyon fáj: hamburgerek, sült krumplik, chipsek és csokik. Azonban a sikeres fogyáshoz muszáj kiküszöbölni ezeket, hiszen rengeteg felesleges kalóriát tartalmaznak.

 

A cikkben most olyan ételeket mutatunk, amiket el kell kerülnöd, ha nyárra szeretnél bomba formába kerülni. Persze nem hagyunk üres kézzel távozni: mutatunk alternatívákat is, hogy mivel helyettesítheted őket.

 

Mégis mire jó a K-vitamin?
16
Febr

Amikor a vitaminbevitelről olvasunk, viszonylag kevés szó esik a K-vitaminról. Pedig a bélgyulladással járó betegségek esetén nagyon is fontos lenne, hogy biztosítsuk a napi bevitelt. 

 

De mi minden másra jó még a K-vitamin? Miben található? A cikkben mindent összegyűjtöttünk, amit érdemes tudni róla.

Miért is szeretik annyian a Pyruvatot?
12
Febr

A pyruvat (pirovát) nem valamilyen kelet-ukrajnai kisváros, hanem egy (eddig) kevésbé ismert molekula, ami nagy szerepet játszik a szervezet anyagcsere-, és energiaszint szabályozásában. 

 

Mostanában viszont mintha valami megváltozott volna, ugyanis egyre többen használják - főleg azért, hogy megszabaduljanak a hasi zsírtól. De mégis mi ez az anyag és miért szeretik annyian?

Cotifibra bélradír - a jó emésztésért
09
Febr

Számos problémát eredményezhet, ha az ember huzamosabb ideig kevés rostot fogyaszt. Ilyen például a székrekedés, és a puffadás. Ha pedig akár évekig is fennáll ez a rost nélküli-időszak, idővel megindul az elhízás, ez pedig súlyosabb esetben akár inzulinrezisztenciához, cukorbetegséghez és érrendszer-problémákhoz is vezethet. 

 

De egyáltalán mik is azok a rostok és mennyire van szükséged naponta, hogy elkerüld a problémákat? És hogyan viheted őket be könnyedén a szervezetedbe?

Mikor van szükséged edző övre és hogyan használd?
04
Febr

Előbb vagy utóbb majd' minden testépítő találkozik az edző övekkel. Egyesek szerint az erőemelés egyik elengedhetetlen kelléke, míg mások csak legyintenek rá, és azt mondják, hogy tök fölösleges. 

 

A helyzet valójában az, hogy egy bizonyos idő után, a nagyobb erőkifejtés és a sérülések elkerülése érdekében szükség van rájuk, azonban oda kell figyelni néhány dologra.

 

Mennyi vizet igyunk diéta alatt? Milyen teákat érdemes fogyasztani?
02
Febr

Egy korábbi cikkünkben írtunk már arról, hogy általánosságban mennyi vizet érdemes naponta fogyasztani (spoiler: 2-3 litert). Most azonban egy speciálisabb esetet nézünk meg: a fogyókúrát. A diétázóknak ugyanis más a folyadékigényük, mint annak, aki egyébként nem fogyókúrázik.

Vágyfokozás nőknél és férfiaknál
21
Jan

Az embereket már ősidők óta érdekli, hogyan tudják még jobban felpörgetni a libidójukat. Volt idő, amikor a mandragóra gyökerét természetes vágyfokozóként tartották számon, de olyanról is olvasni, hogy elefántok, orrszarvúk agyarát fogyasztották porrá őrölve - várva a hatást. (Ami persze elmaradt, hiszen ez nettó hülyeség). 

 

Az emberiség persze nem sokat változott: szeretjük két végén égetni a gyertyát, és kihozni a legtöbbet az együttlétekből. Azonban ma már sokkal többet tudunk a merevedésről, és a testben végbe menő biokémiai folyamatokról, mint régen.

 

A cikkben most megmutatjuk azokat a természetes alapú vágyfokozókat, amelyek segíthetnek az ágyban - nemcsak férfiaknak, de nőknek is!

Veszélyes-e a tojás diéta vagy inkább ez az út a gyors fogyáshoz?
19
Jan

Szinte megszámlálhatatlanul sokféle diéta létezik: ennek a halmaznak egy kis szelete a tojásdiéta. Talán onnét lehet a leginkább ismerős, hogy Adrien Brody is ezzel a típusú fogyókúrával dobott le kicsivel több, mint 13 és fél kilót, hogy felkészüljön a Zongorista című filmre.

 

A híres színész mindössze hat hét (tehát másfél hónap alatt!) fogyott ennyit - ami finoman szólva sem mondható túl egészségesnek. Nézzük meg, hogy mi a diéta lényege, mit evett Brody a fogyás érdekében, illetve mik a diéta előnyei és hátrányai!

 

Az érdes tenyér nem szexi - használj edzőkesztyűt!
14
Jan

Az edzéshez szinte mindenféle ruhadarab elérhető: cipők, nadrágok, pulóverek... Azonban, amiről kicsit talán kevesebb szó esik, azok a kesztyűk. Főleg azért kerül ki a fókuszból, mert sokakat egyáltalán nem érdekel, sőt szexinek, macsónak tartják az érdes tenyeret - pedig nem az. Ha nekünk nem hiszitek el, akkor kérdezzétek meg bármelyik random női ismerősötöket - meg fogtok lepődni a válaszon. :) 

 

Ha szeretnél edzőkesztyűt vásárolni, de nem tudod, milyet - vagy még szkeptikusan állsz a témához, akkor ezt a cikket mindenképp érdemes elolvasnod.

 

Kendermag a táplálkozásban
12
Jan

A kendermag viszonylag újhullámos szuperételnek számít - pedig a jótékony hatásai már régóta ismertek. Magas rost-, vitamin- és fehérjetartalma miatt a (hobbi) sportolóknak pedig szinte kötelező a fogyasztása. 

 

De ne ugorjunk ennyire előre, ismerjük meg először ezt az apró, mogyorószerű, érdekes superfoodot!

Miért fontosak neked is az antioxidánsok?
07
Jan

Valószínűleg már sokszor hallottál az antioxidánsokról és a káros szabad gyököktől is, de viszonylag kevés helyen magyarázzák meg, hogy tulajdonképpen ezek mit is jelentenek. Épp ezért úgy gondoltuk, hogy épp itt az ideje annak, hogy megismerd az antioxidánsokat, és azt is, hogyan működnek.

Ezért érdemes hyaluront szedni
05
Jan

A hyaluron (vagy másnéven hyaluronsav, hialuron, hialuronsav) a krémek és a táplálékkiegészítők egyik csoda-összetevője. Persze ezt a marketing szöveget már nagyon sok vitaminra, aminosavra satöbbire ráaggatták már, de a cikkben részletesen megmutatom, hogy tényleg egy igazi nagyágyúval van dolgunk.

 

Vágjunk is bele!

Az 5 legjobb kettlebell edzésterv nőknek
17
Dec

A kettlebell hazánkban is egyre népszerűbb. Rengeteg nő és férfi választja ezt a mozgásformát, ami nem véletlen, hiszen úgy segít a fogyásban, hogy közben látványos izmokat épít. 

 

Az pedig már csak hab a tortán, hogy egy olyan orosz porolta le a régi módszert, és forradalmasította, aki annak idején egy szovjet különleges alakulat, a szpecnaz kiképzője volt: Pavel Tsatsouline.

 

De előbb egy kis gyorstalpaló azoknak, akiknek fogalmuk sincs, mi is ez a fogantyús súlygolyó.

Nassolj élvezettel a diéta alatt is
15
Dec

Sokan csak azért nem akarnak nekiállni a diétának, mert egyszerűen kénytelenek lemondani a kedvenc nasijaikról. Ha eddig te is emiatt húztad, halogattad, akkor van egy jó hírünk - léteznek ugyanis egészséges alternatívák. 

 

Hogy hogyan lehet a diéta alatt is nasizni úgy, hogy az ne látszódjon meg a mérlegen és a pocakodon, azt a cikkben fejtjük ki részletesebben.

Érdemes-e csak a kalóriát számolgatni?
10
Dec

Tisztán emlékszem, hogy volt egy olyan időszak, amikor szinte mindenki számolta a kalóriákat - kis túlzással még az újságárus is. Aztán a kalóriaszámlálás szépen lassan lecsengett, azonban egyre több helyen újra és újra előkerül. A fogyókúrázók egy része esküszik rá, mások viszont jojó-effektre panaszkodnak.

 

De mi az igazság? 

 

Annyit azért elöljáróban spoilerezünk, hogy az igazság valahol a kettő között van - kell is kalóriát számolni, és nem is. Ahhoz azonban, hogy megértsük ennek a hatásmechanizmusát, meg kell ismerni magát, a kalória fogalmát.

Ha tél, akkor tömegnövelés!
08
Dec

Ilyenkor, a téli szezonban a legcélszerűbb tömeget növelni, hiszen egy picit elengedheted magad, és kicsi a valószínűsége, hogy mínusz 10 fokban, félpucéran strandra mész. (Vagy ha mégis, nem azért fognak bámulni, mert felcsúszott rád pár kiló.)

 

Viszont a tömegnövelést, mint fogalmat sokan félreértik, és nem csak egy picit engedik el magukat, hanem féktelen zabálásba kezdenek. Ha a tömegnövelés szerinted egyenlő azzal, hogy minden napot a gyorsétteremben kell kezdeni, és befejezni, akkor ez a cikk neked szól.

Igaz, hogy ha 6 óra után nem eszek, akkor lefogyok?
03
Dec

“Ne egyél este 6 óra után, mert... 

 

… attól meghízol. 

… az egészségtelen.

… csak.”

 

Ugye te is hallottad már ezeket a jó tanácsokat az ismerőseidtől? Pedig igazából semmi valóságalapja nincs, és a legtöbb táplálkozástudományi szakember sem tudja, hogy a szabály honnan a fenéből jöhetett. 

 

Ráadásul sokan még csak nem is érnek haza a munkából hat órára, hanem még bőven a dugóban ülnek, vagy a tömegközlekedésen utaznak, ezért eleve lehetetlen kivitelezni. 

 

De mégis: van bármi valóságalapja? Ahhoz, hogy megértsük, fordítsuk meg a dolgot.

Tényleg csökkent az élelmiszerek tápanyagtartalma?
01
Dec

"Kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi..."

 

Régen még a nap is szebben sütött és az alma is finomabb volt. Ma már úton-útszélen hallhatjuk, hogy a gyümölcsök és a zöldségek tápanyagtartalma nagymértékben csökkent az elmúlt pár évtizedben. 

 

Leginkább a permetezést, és a kiszipolyozott földeket okolják a tápanyag csökkenésért. Van is benne igazság, ezek is ténylegesen hozzá tesznek a minőségromláshoz, de a dolog azért jóval összetettebb.

Kezdd el a diétát, még karácsony előtt!
18
Nov

Hamarosan mindenkit hatalmába kerít a rohamosan közeledő karácsonyi ünnepek hangulata. A kezdeti pozitív érzések azonban gyorsan, átalakulhatnak, és elkezdhetünk aggódni az év végi időszakkal együtt járó plusz kilók miatt.

 

De mit tehetsz annak érdekében, hogy ez az időszak ne a finomságok miatti bűntudattal teljen? Nézzük csak sorjában!

Gyors és egészséges megoldások a rád törő éhség leküzdésére
17
Nov

Van az az éhség, amikor vagy eszel valamit, vagy lefordulsz a székről. Velem is előfordult már jó párszor. Ilyenkor persze a legegyszerűbb, és legrosszabb, megoldást választottam. Vagyis befordultam a legközelebbi pékségbe, majd vidáman fütyörészve jöttem ki virslis táskákkal, és kakaós csigákkal.

 

Ezek persze később ismét farkaséhséget okoztak, amik újabb falási rohamokhoz vezettek... Talán mondanom sem kell, hogy a kilók úgy jöttek fel rám, mintha meghívót kaptak volna. 

 

Persze elkerülhettem volna a durva diétát, ha picit jobban odafigyelek magamra. Szóval, most jöjjön egy kis időutazás, hogy mit tanácsolnék az 5 évvel ezelőtti önmagamnak.

Te vajon rendesen hidratálsz?
11
Nov

A kérdés eléggé költői, hiszen a hazai lakosság jó része sajnos nem iszik elég folyadékot. Még mindig sokan abban a tévhitben vannak, hogy napi 1,5 liter víz elegendő, pedig ez egyáltalán nem így van. (Sőt vannak, akik még ezt a másfél liternyi minimális mennyiséget sem viszik be.)

 

Pedig, ha hosszabb távon felborul a belső vízháztartásod, annak igencsak súlyos következményei vannak. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg először, hogy pontosan mennyi is az annyi.

Miért jók az összetett, kombinált termékek?
10
Nov

Összesen 13 vitamin létezik, ami egyszerűen létfontosságú a szervezet egészséges működéséhez. Ásványi anyagból, és nyomelemből pedig még ennél is több kell. Ezek egy részét szerencsére bevisszük a napi táplálékkal, azonban például C-vitaminból lehetetlen napi 500-1000 mg-ot gyümölcsökből, zöldségekből fedezni.

 

Ezért is jók a táplálékkiegészítők, hiszen a segítségükkel pótolhatjuk ezeket a vitaminokat, aminosavakat vagy épp fehérjéket. 

 

Viszont van egy kis bökkenő.

Ne hagyd, hogy az évek legyőzzenek!
05
Nov

“Húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet teremtette. Harminc évesen olyan, amilyenre az élet formálta. De ötven évesen olyan, amilyet megérdemelsz.”  

/Coco Chanel/

Érdekes dolog az öregedés, hiszen hiába az élet természetes velejárója, mégis foggal-körömmel küzdünk ellene. Persze a biológiai folyamatokat nem tudod legyőzni, de azért van néhány jól bevált praktika, az öregedés lassítására. 

 

Mielőtt azonban erre rátérünk, fontos megérteni, hogy miért is öregszünk.

 

A D-vitamin sokkal fontosabb, mint gondolnád
03
Nov

Mivel a D-vitamint a legnagyobb mértékben napfény hatására termeli a szervezetünk, ezért logikus, hogy a téli hónapokban drasztikusan kiürülnek a raktárak. (Ezért is hívják sokan a D-vitamint a "napfény vitaminjának".) 

 

De milyen tünetekkel jár a hiánya? És miért ajánlja minden orvos, hogy feltétlenül pótoljuk?

 

 

 

Hogyan erősítsd nőként a mellizmodat?
28
Okt

A nők alapvetően félnek a melledzéstől - ezt pedig több évtizedes tapaszalattal a hátunk mögött mondjuk. A félelem középpontjában az a tévhit áll, hogy az edzéstől kisebb lesz a mellük, pedig felesleges ettől tartani. Elég arra gondolni, hogy a felülésektől sem lapos lesz a hasunk. Ugyanis, ha ez így lenne, mindenki lenyomna napi 20-30 felülést, és kockahasú emberek mászkálnának az egész világon. 

 

Sajnos nem létezik olyan edzésforma, ami célzottan, lokálisan kisebb hasat, kisebb mellett vagy kisebb “bármit” eredményez.

 

Nem a koplalástól fogysz le - erre figyelj az életmódváltás során
26
Okt

A koplalásról sokaknak a böjtölés ugrik be szinonimaként, azonban a kettő nem feltétlenül fedi egymást. A böjtölésről - és annak pozitív, negatív hatásairól - már mi is írtunk,  azonban meg kell jegyeznünk, hogy az időszakos böjtölést nem fogyásra találták ki. 

 

Ugyanis lehet, hogy ideiglenesen megszabadulsz majd néhány kilótól, amint azonban visszatérsz a rendes étrendhez, újból visszatérnek, sőt! (Erről majd egy bővebben picit lejjebb.)

 

 

Segíti a teljesítményt az edzés előtti szex, vagy gátolja?
22
Okt

A sportban, és a szexben egyaránt a tesztoszteron a kulcsszó. Ez a hormon növeli ugyanis a teljesítményedet, és a libidót is. Szerencsére már léteznek különböző fokozók, amelyekkel természetes úton is növelhető a hormon szintje, így idősebb korban sem kell lemondani a nemi életről, és az edzésekről sem.

 

Igen ám, de hogy fér össze a kettő? Edzés előtt vagy inkább utána szexeljünk?

 

Izmos, kerek popsit szeretnél? Ezt a 7 gyakorlatot végezd el!
20
Okt

Kevés nő van, aki ne foglalkozna akár heti szinten a testével - még ha csak a tükörben nézegetve is magát. A mellek, a has és a csípő mellett a legtöbb nő a fenekére is kiemelt figyelmet fordít. (Főleg, ha narancsbőr is található a területen.)

 

Ha szeretnéd még kerekebbé, formásabbá és keményebbé tenni a popsidat, akkor nézd meg ezt a 7 gyakorlatot, és építs be néhányat a heti edzésedbe!

 

 

 

Hogyan tudod felkészíteni az immunrendszeredet a téli hónapokra?
08
Okt

Ha jön a hideg idő, akkor vele együtt az influenzaszezon is. Télre pedig érdemes feltölteni a vitaminraktárakat, hiszen a napfény és a vitaminok hiánya, valamint a mozgásszegény életmód rányomja a bélyegét a mindennapjainkra.

Tényleg szüksége van a szervezetünknek méregtelenítésre?
07
Okt

A mai napig vita tárgya, hogy szükséges-e a méregtelenítés a szervezet számára, vagy csupán egy nagy blöff az egész. A "hogyan védjük meg a májunkat" cikk kapcsán valamennyire érintettük a témát, azonban akkor és ott még csak a felszínt kapargattuk.

 

Azonban úgy gondoltuk, hogy érdemes bővebben is utánajárni a témának, és megmutatni, bemutatni pro és kontra a két oldal álláspontját. Főképp azért is, mivel biztosan neked is van a méregtelenítéssel kapcsolatban pozitív vagy negatív véleményed, esetleg konkrét tapasztalatod.

Diéta és fáradtság: van-e kapcsolat a kettő között?
24
Szept

 

"A diéta teljesen megváltoztatta az életemet. Mióta odafigyelek az étkezésemre és rendszeresen sportolok, sokkal frissebb, fittebb és energikusabb vagyok."

 

Legalábbis ezt olvasod a fórumokon, és az életmód blogokon. Ezzel szemben te fáradt vagy, kimerült, a bőröd pedig olyan fakó, mintha 90 fokon mosták volna ki. Jogosan gondolhatod, hogy a fáradtságodat a diéta okozza - de vajon mit csinálsz rosszul?

 

A kettő összefüggésének megértéséhez először is meg kell néznünk, mi történik diéta közben a szervezetünkkel.

5+1 tévhit a szénhidrátbevitelről
17
Szept

A szénhidrát ma már szitokszónak számít, főleg a diétázók körében. Pedig, ahogyan már korábban is írtuk, a megfelelő mennyiségű szénhidrátbevitel biztosítja a szervezet optimális működését.

 

Csak a bökkenő ott van, hogy mértéktelen módon zabáljuk őket, ami persze elhízáshoz vezet. Épp ezért sajnos egy csomó tévhit alakult ki velük kapcsolatban. Pedig a szénhidrát, ha megfelelő mennyiségben viszed be, és nem sokkolod a szervezeted drasztikus low carb diétákkal, akkor még a fogyásban is segíthet

 

Ehhez persze nem árt, ha tisztába tesszük a tévhiteket, elsőként mindjárt a low carb diétával kapcsolatban.

 

Igyuk vagy ne igyuk, avagy hogyan hat a sportra a kávézás?
10
Szept

A legtöbb ember számára egy jó erős fekete a kora reggeli rutin része. Van, aki az íze, van, aki a hatása miatt issza, azonban egy biztos: menthetetlenül a kultúránk részévé vált. Sok egészségtudatos sportember azonban úgy gondol rá, mint ördög a szentelt vízre hiszen “egészségtelen, káros a szívre, és a gyomorra”.

 

A libikóka másik végén azonban ott vannak azok, akik szerint a kávé igenis jó hatással van a sportteljesítményre; legalábbis ha mértékkel fogyasztjuk. 

 

De mi az igazság?

 

Mi az a stressz-evés és hogyan győzd le?
04
Szept

Észrevetted már, hogy ha ideges vagy, egyből valami rágcsálnivaló után nyúlsz? Ez sokszor teljesen tudattalan cselekedet, úgyhogy az egyik legalattomosabban leselkedő hízási-faktor. Épp ezért gyakran úgy szaladnak fel a kilók, hogy nem is veszed észre. Többféle megoldás létezik: természetes nyugtatók, sport, jóga és egy hosszú, önismereti út.

 

De vajon mitől alakul ki ez a jelenség, és mit tehetsz ellene?

 

 

Fokozzuk a nyirokkeringést, győzzük le a narancsbőrt!
27
Aug

A narancsbőrt, mint fókusztémát már többször is körbejártuk itt, a Fittproteinen, most azonban egy picit más szemszögből közelítjük meg; mégpedig a nyirokkeringés fokozásával. 

 

Ehhez először is nézzük meg, mi is az a nyirokkeringés, és milyen különböző tünetei vannak, ha rosszul működik - valamint azt is, mit tehetsz ez ellen.

 

 

 

 

Rostdús táplálkozás: egészségesebb, szebb és vékonyabb leszel
20
Aug

Sajnos ma, Magyarországon és Európában nem igazán elterjedt a rostdús étkezés - legalábbis ez látszik a statisztikai adatokból. Ennek hiánya ugyanis székrekedést, aranyeret, hosszabb távon pedig akár vastagbél-daganatot is okozhat.

 

Azonban, például reform élelmiszerekkel, megfelelő mennyiségű rostot vihetünk be a szervezetbe, így csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. 

Ráadásul az egészséges étkezés előbb-utóbb a bőrünkön is látszani fog: a fakó arcbőr élettel teli lesz, és jó pár felesleges kilótól megszabadulhatsz. 

 

De ne rohanjunk ennyire előre, nézzünk inkább a dolgok mögé.

 

Úristen, házasodunk! Avagy esküvő előtti diéta, későn ébredőknek
14
Aug

Eljött hát életetek legboldogabb napja. A nap is szebben süt, mint általában, a madarak csiripelnek, a kávét sem öntöd mellé, és mindent egészen más fényben látsz. A gyomrodban pillangók röpködnek, de azért benned van a kellemes stressz. Úgy érzed, hogy semmi sem ronthatja el ezt a napot. Egészen addig, amíg fel nem veszed a menyasszonyi ruhádat (vagy épp az öltönyt és a nadrágot, ugye). Vagyis csak próbálkoznál, de a ruha nem megy rád.

 

A fenti apró kis életkép minden pár rémálma. A nagy sürgés-forgás, stressz zabálás és a kimaradt kondi-napok pedig néhány hónap alatt képesek kifejteni az “áldásos” hatásukat.

 

Persze sokan el akarják kerülni ezt a kellemetlen szituációt, és már az esküvő előtti két hónapot koplalással töltik, azonban ez az idő sokszor nagyon kevés. De szerencsére nem lehetetlen, elég csak néhány trükköt bevetni

5+1 vitamin, amire szükséged lehet a szülés után
06
Aug

Szülés után, a szoptatós időszakban is nagyon fontos, hogy a megfelelő vitaminokat, és ásványi anyagokat biztosítsd a gyermeked számára. 

 

Tudtad például, hogy az anyatejjel táplált babák kevésbé fogékonyak a betegségekre? És azt, hogy az anyatej akár az intelligenciahányadosra is hatással van? 

 

A megfelelően kiválasztott táplálékkiegészítőkkel az anyatej egyébként is szuper tulajdonságait pedig még tovább fokozhatod.

3+1 vitamin és aminosav, hogy eloszlasd az agyi ködöt
30
Júl

Létezik egy úgynevezett mosógép-effektus (legalábbis én így hívom). Amikor alig bírsz gondolkodni, és úgy érzed magad, mintha 1000-es fordulatszámon centrifugáznák az agyadat.

 

A szakmai elnevezése egyébként ködös agy, vagy agyblokk, viszont a lényeg ugyanaz: egyszerűen nem bírsz koncentrálni. Nem bírsz gondolkodni, sem beszélni, sem pedig létezni.

 

Számtalan olyan cikket lehet már olvasni a neten, ami leírja, hogy mozgással és helyes táplálkozással miként tudsz úrrá lenni ezen. (Ezek pedig mind-mind igazak.) Csakhogy úgy gondoltuk, érdemes a dolog mélyére ásni, és megvizsgálni magát a fő okot, majd a biokémiát segítségül hívni. 

Egy működő módszer, vagy lehúzás? Mit kell tudni az SMR hengerről?
29
Júl

Egy-egy megterhelőbb edzés vagy komplexebb gyakorlatsor után gyakran megfeszülnek az izmok. Ezek általában csak akkor és abban a pillanatban jelentenek problémát, néhány óra, maximum egy nap múlva már el is felejti őket az ember.

 

Kell-e kollagént szedni terhesség alatt?
29
Júl

Rengeteg kismama szeretné megelőzni a terhességi csíkok (striák) kialakulását. A kollagén, mint táplálékkiegészítő adja magát, hiszen kutatások is igazolják, hogy a narancsbőr ellen jótékony hatással bír. De mi a helyzet a terhesség alatti kollagén szedéssel? Ártalmas-e a magzatnak?

Sok kismamában felmerül, hogy a csíkok ellen kollagént szedjen a terhesség alatt vagy, hogy a kollagén szoptatáskor fogyasztható -e. De vajon tényleg beválik? Cikkünkből kiderül!

 

 

Mit tehetsz a narancsbőr ellen? Ezeket a tippeket fogadd meg a nyárra!
24
Júl

Javában tombol a nyár, és ezzel együtt itt a narancsbőr is, ami sajnos nők millióinak életét keseríti meg. Sokan bíznak abban, hogy elég, ha csak spéci kenőcsöket használnak, és majd eltűnik, de sajnos el kell őket keserítenünk: ennyitől nem fog. Sőt, a kiiktatásához valóságos haditervre van szükség.

 

Sportolnod és diétáznod kell majd, ugyanakkor meg kell találnod a megfelelő krémet is. 

 

A jó hír tehát az, hogy nem lehetetlen megszabadulni a narancsbőrtől (aminek egyébként semmi köze a cellulitiszhez). A rossz azonban, hogy nem egyik napról a másikra fog eltűnni, és bizony meg kell dolgoznod érte.

 

Maga a haditerv azonban készen áll - és lejjebbt olvashatod. Az már csak rajtad áll, hogy pontról pontra teljesíted-e, vagy hagyod az egészet a fenébe.

Fontos a méregtelenítés, avagy hogyan óvjuk meg a májunkat?
16
Júl

A máj egyik legfontosabb feladata, hogy méregtelenítse a szervezetünket. Egy-egy hosszabb nyaralás után (amikor egészségtelen ételeket eszünk és sok alkoholt iszunk) szükség lehet arra, hogy megtisztítsuk testünket a felesleges méreganyagoktól.

 

Ilyenkor jól jöhet egy májtisztító kúra, ami segíti a máj működését, hogy minél gyorsabban kipucolhassuk ezeket a toxikus anyagokat a szervezetünkből. 

 

De inkább az elején, és ismerjük meg röviden a szervet!

Szabad-e kenyeret enni a fogyókúra alatt (és úgy általában)?
09
Júl

Mi, magyarok, szeretjük a kenyeret. Legyen fehér-, félbarna-, barna- vagy rozskenyér, mindenkinek megvan a maga kedvence. És biztosan van legalább egy olyan ismerősöd, aki mindenhez kenyeret eszik. (Én például ismerek olyat, aki elképzelhetetlennek tartja a vasárnapi húslevest kenyér nélkül.)Épp ezért is vagyunk bajban, ha fogyókúráról van szó - hiszen a kenyér hízlal, legalábbis a legtöbb helyen ezt hangoztatják. De vajon mi az igazság? Ehetünk-e veknit, ha fogyózunk és egészségesen akarunk élni vagy hagyjunk fel vele végleg? Lehet diétás a kenyér?

 

 

 

Milyen táplálékkiegészítőket érdemes szedni a futáshoz?
06
Júl

Kezdő (vagy haladó) futóként te is észrevehetted már, hogy az A-nap még felszántod a rekortán pályát, a B-nap pedig, már 1-2 kilométer után, azt sem tudod, fiú vagy-e vagy lány. Ha A-nap dekára pontosan ugyanazt és ugyanannyit eszel, mint B-nap, akkor is jelentős eltérések lehetnek a napok között. 

 

De vajon mi okozza ezeket az anomáliákat? Miért nem lehet minden futás ugyanolyan?

Nincs időm főzni, mit (t)egyek? Tippek és ötletek
24
Jún

A képernyőről, a plakátokról, mindenhonnan atléta alkatú nők és pasik néznek rád. 

 

És hiába mondod, hogy nem akarsz olyan lenni, mint ők, mert mindenki rájuk akar hasonlítani - akár bevallja, akár nem.

 

Viszont reggel 6-kor kelsz. 

 

Épp, hogy van időd bekapni valamit, majd gyorsan elkészíted a gyerekek reggelijét - uzsiját, elviszed őket az iskolába, utána pedig rohansz, hogy odaérj 8-ra dolgozni. 

 

Munka közben jó, ha van 15-20 perced bekapni valamit, mert hiába biztosítják a fél órás ebédszünetet a főnök elvárja, hogy minél gyorsabban haladj a munkával. Ezért eszel három falat kiflit vagy egy gyorsan megmikrózott pizzát - és fél ötig dolgozol. 

 

Aztán délután ugyanaz a móka: gyerekeket összeszedni a suliból, segíteni nekik a tanulásban, takarítás, mosás, a, főzésre pedig vagy jut idő, vagy nem.

 

Este 8-kor pedig már el is felejtetted, hogy a munkába menet arra gondoltál, hogy pont olyan akarsz lenni, mint az a férfi/az a nő a plakáton.

 

Ez nem csak a te sztorid - rajtad kívül még nagyon sokan vannak így. Ha te is időhiánnyal küzdesz, mutatunk pár remek tippet, hogyan küzdheted le ezeket.

Az edzés és a mogyoróvaj - együk vagy ne együk?
18
Jún

Emlékszel arra az ízorgiára, amit gyerekként egy egyszerű nutellás kenyér adott? A mogyoróvaj ugyan picit más tészta - sokkal tapadósabb, sósabb, kicsit furcsa az állaga - de így is sokan (tényleg nagyon sokan) kedvelik.

 

Ráadásul az olajos magvakról ódákat zengenek a magazinok, hiszen a jó zsírokra szükségünk van. Azonban, ha meglátjuk, hogy mennyi kalóriát tartalmaz, riadtan félredobjuk a mogyoróvajas üveget, és inkább szomorúan elmajszolunk egy pirítóst.

 

Kézenfekvő kérdés tehát, hogy ajánlott-e mogyoróvajat fogyasztani, ha edzel, vagy épp diétázol? 

 

Kinyitottak az edzőtermek - avagy a nehéz újrakezdés
12
Jún

A járványhelyzet miatt sokáig zárva tartottak az edzőtermek, azonban szerencsére újra kinyíltak a kapuk, és mindenki szabadon garázdálkodhat.

 

Sokan a négy fal közé szorulva, súlyzók és expanderek között vészelték át az időszakot, és igyekeztek nem elhagyni magukat. Saját testsúlyos edzések, néhány kilométer monoton futás a kertben (volt, aki a maratont is lefutotta az erkélyén, vagy 100 kilométert az ágya körül).

 

Azonban volt, akit annyira megviselt a karantén, hogy teljesen elhagyta magát, és csak minimálisan, vagy semennyit edzett, így szinte a nulláról kell visszahoznia magát.

 

Most nekik próbálunk egy kis lelki-fröccsöt adni a cikkünkkel.

 

Ezeket a kiegészítőket használd az edzésekhez
05
Jún

Már rengeteget írtunk arról, hogy az izomnövekedéshez, az edzéshez mik azok az étrendkiegészítők, amiket érdemes fogyasztanod. Most azonban teljesen más vizekre evezünk, és a kütyü-vonal partjainál kötünk ki. 

 

Az edzés ugyanis nem csak arról szól, hogy mennyire tudsz formába lendülni, és kipattintani magad a nyárra, hanem arról, mennyire tudsz átszellemülni.

Miért mondják, hogy hízlal a kollagén?
26
Máj

Gyakori tévhit, hogy a kollagén hizlal - pedig ez egyáltalán nincs így. De miért gondolják ezt az emberek? Egy hihetetlenül banális okból kifolyólag.

Ismerd meg a haldiétát!
12
Máj

Már annyi diéta létezik, hogy lassan megszámlálni sem lehet - mondhatnád, és milyen igazad lenne. Kétségtelen, hogy vannak köztük olyan diéták, amik nem mások, mint szimpla marketingfogás. Azonban a hal diéta igen egészséges, ráadásul rendkívül gyors fogyást eredményez.

És hogy miért?

Mert gazdag fehérje- és omega 3 forrás. 

A zöld tea 5+1 szuper, és 3 kevésbé jó hatása
30
Ápr

Tudom, hogy ezer plusz egy cikk szól az xy termék pozitív hatásairól, de ez a cikk más lesz. Ahogyan a többi cikkünkben, úgy itt is igyekszünk objektíven írni egy-egy termékről (megtettük ezt már a táplálékkiegészítőkkel is, amikor azok hátrányairól írtunk). Épp ezért nem csak a zöld tea pozitív hatásairól beszélünk, hanem a hátrányait sem rejtjük véka alá. 

 

Először kezdjük is a pozitívumokkal! 

Mi az a glutén, és mitől lesz valaki gluténérzékeny?
08
Ápr

Sajnos a gluténérzékenység (cöliákia) korunk egyik népbetegségének számít - a magyar lakosság mintegy 1%-át érinti. Egy sokáig rejtőzködő táplálkozási zavarról van szó, ami számos tünettel járhat együtt, így fontos, hogy még korán felismerjük. 

De mi is az a glutén, miben van glutén és mik gluténérzékenység tünetei? Mit ehet és mit nem a lisztérzékeny? Hogyan befolyásolja a sportolók életét, ha cöliákiát állapítottak meg nála? 

Így eddz otthon, a koronavírus-járvány alatt
07
Ápr

Több vicces mémen olvasni lehetett, hogy a karanténból csak az tud kijönni, aki ki is fér az ajtón. Természetesen nem akarjuk elbagatellizálni a szörnyű járvány helyzetet, azonban van némi igazságtartalma a dolognak. Ha valaki ugyanis komolyan betartja a házi karantént (márpedig reméljük, sokan így tesztek), akkor kell valamilyen alternatív módszer arra, hogy továbbra is fitt, és sportos maradj. 

 

A cikkben éppen ezért - a járványra való tekintettel - most olyan edzésformákat gyűjtöttünk össze, amiket mi is használunk a hétköznapok során otthon, a négy fal között. 

Milyen káros hatásai vannak a táplálékkiegészítőknek?
03
Ápr

Táplálékkiegészítő webáruházként kevesebb szó esik arról, hogy milyen káros hatásai lehetnek az étrendkiegészítőknek. Ha követsz minket egy ideje, talán észrevetted már azt, hogy igyekszünk mindent több oldalról megvilágítani: bemutatni egy-egy adott termék előnyeit, illetve hátrányait is.

 

Ezt a transzparenciát követve úgy gondoltuk, érdemes megvilágítani a táplálékkiegészítők másik oldalát, és ejteni néhány szót a negatív hatásairól.

 

De mielőtt még belevágnánk, érdemes tisztázni a legfontosabb kérdést:

Hogyan működik a Reg-Enor diéta?
02
Ápr

Rengeteg különféle, fogyókúrás módszer létezik, így nem csoda, ha az ember azt se tudja, hova kapja a fejét. A hatékony diéta rendszerint drasztikus életmódváltással, sok mozgással, zöldséggel és rostokkal teli étrenddel jár. Van azonban néhány üdítő kivétel, amely “megengedőbb”, ugyanakkor hatásos módszer: ilyen például a Reg-Enor diéta is.

Mivel sokak számára ismeretlenül csenghet a név, röviden bemutatjuk a diéta alapjait, majd az életmódváltás menetét is.

Amennyiben egy nem túlságosan drasztikus diétára vágysz (és ha szereted a magyaros ételeket), érdemes tovább olvasnod!

Miért állj neki már holnap futni?
30
Márc

Kevés megosztóbb dolog létezik a futásnál. Van, aki a gondolatától is irtózik, van, aki szívesen kipróbálná, de nehezen szánja rá magát - míg megint mások akár több száz kilométert is képesek egy huzamban lefutni.

Először is szögezzük le, hogy senkit sem akarunk meggyőzni, ne adj’ isten rákényszeríteni arra, hogy szaladjon. Csupán tényszerűen felsorakoztatjuk azt a számos, pozitív hatást, amit a futás okoz, és utána eldöntheted, hogy neki szeretnél-e állni, vagy sem.

Mit fogyasszanak a cukorbetegek? Milyen diétás étrend javasolt?
20
Márc

Amennyiben cukorbetegséggel diagnosztizáltak, elengedhetetlen, hogy megfelelő diétás étrendet alakíts ki. Ezzel kapcsolatban sokféle javaslat található a neten, a 160 grammos diétától elkezdve a 180 grammos diétáig bezárólag. Azonban először érdemes dietetikushoz fordulnod, aki segít az inzulinszintednek megfelelő, cukorbeteg diéta kialakításában.

Hogyan segíti a smoothie a fogyókúrádat?
27
Febr

A fogyókúrával kapcsolatban gyakori tévhit, hogy sanyargatni kell hozzá a tested, és le kell mondanod a finom falatokról. Ahogyan a cikkben is látni fogod, van azonban egy meglehetősen jó, és egészséges kiskapu: mégpedig a smoothie.

 

A smoothie-ról több tévhit is kering, aminek az egyik legfőbb oka, hogy gyakran összekeverik a turmixszal. Tehát mindjárt az elején tegyük rendbe az egyik legérdekesebb kérdést.

 

Miért a rost a hatékony diéta titka?
26
Febr

Biztosan te is sok helyről hallottad már, hogy a megfelelő rostbevitel fontos - arra azonban, hogy pontosan miért, már kevesebben térnek ki. A cikkben többek között ennek is utánajárunk, illetve annak is, hogy miként fogyhatsz a rostoktól, továbbá hasznos tippekkel látunk el, hogyan növeld a napi rostbevitelt

 

Mit tegyél a tavaszi fáradtság ellen?
21
Febr

A tavaszi fáradtság egy meglehetősen gyakori, de alattomos - és elsőre talán érthetetlen - dolog. Hiszen minden megújul, süt a nap, csicseregnek a madarak, friss a levegő. Te pedig mégis fáradtan, kedvtelenül mászol ki az ágyból, és úgy érzed magad, mint akit előző este agyonvertek.

A “tünet” nem egyedi eset: szinte mindenki küzd ilyen vagy olyan módon a tavaszi levertséggel. Azonban ez nem azt jelenti, hogy együtt is kell élned vele! Cikkünkben megmutatjuk, hogyan éld túl ezt a nehéz időszakot.

Mi a különbség a kalória, és a szénhidrát között?
19
Febr

Ha diétázol, előbb-utóbb óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy mi a különbség a kalória, és a szénhidrát között, illetve az, hogy melyiket érdemes számolni. A cikkben megmutatjuk, hogy miképp számolhatod az előbbit és az utóbbit, valamint hasznos tippekkel, tanácsokkal látunk el, amik segíthetnek a diéta során.

De először is nézzük meg, mit kell tudni a kalóriáról, és a szénhidrátról!

 

Miért nem kívánja a nő a szexet? A női vágyfokozás
03
Febr

Bármelyik kapcsolatban előfordulhat, hogy szexuálisan mélypontra kerültök. Rendszerint ilyen esetekben kerül elő a férfi vagy női vágyfokozó kérdése, hiszen párként igyekeztek gyorsan újra visszaülni a nyeregbe. Azonban hiba lenne már első körben a szerek után nyúlni - ez ugyanis elfedheti a valódi problémát.

Olyan ez, mint amikor a dehidratáltság miatt elkezd fájni a fejed, de ahelyett, hogy vizet innál, beveszel egy fájdalomcsillapítót. Azonban ettől a gyógyszer még nem az ördögtől való - sőt, sok esetben kifejezetten hasznos is lehet.

Azonban kanyarodjunk is vissza a témához: ha a pár egyik tagja nem kívánja annyira szexet, akkor előbb vagy utóbb a kapcsolat rovására is mehet. Szélsőséges esetben pedig akár szakítás is lehet a vége.

A cikkünkben most azt a helyzetet vizsgáljuk, amikor a nő nem kívánja a szexet.

Lehet-e csalónapot tartani a diéta alatt?
27
Jan

Ha hidegrázásod van a diéta szó hallatán, megnyugtatunk, hogy nem vagy egyedül. Sokan nehezen állnak neki és már a fogyókúra puszta gondolata is elriasztja őket. Ilyen esetekben a csalónap lehet a kulcs: egy olyan nap, amikor végre elengedheted magad, és úgy ehetsz, ahogyan régen. Vagy mégsem?

Nem mindegy, hogy miképp fogod fel a csalónap fogalmát, ugyanis a rosszul kivitelezett csalás az egész fogyókúrát veszélyeztetheti.

 

 

Vajon melyik sport illik hozzád?
21
Jan

Van, aki már gyermekkorában megtalálja a kedvenc mozgásformáját - például a szertornát - ami szinte az egész életét végigkíséri. Mások azonban nem ilyen szerencsések, és csak később ismerik fel, hogy valami hiányzik az életükből. Mozognom kellene valamit, de nem tudom, melyik sport illik hozzám…

Tudjuk, hogy a döntés nem egyszerű. Ráadásul több szempontot is figyelembe kell venned ahhoz, hogy megtaláld álmaid mozgásformáját. De mik ezek?

A kemény évkezdés, avagy potencianövelés férfiaknak
13
Jan

Mi, férfiak nem szívesen beszélünk a libidóról. Talán a hiúságunkat bántja, talán nem fér bele a férfi “macsó-imidzsbe”, de valamiért a potencia, vagy akár a potencianövelő szerek egyszerűen tabutémának számítanak. Pedig így, vagy úgy, mindannyian átéltünk már félresikerült aktust, így nincs rajta semmi szégyellnivaló. 

 

De vajon mi okozhatja a potencia zavart? Hogyan küzdheted le a szorongást és mikor van szükség potencianövelő szerekre?

 

Mit együnk cukor helyett?
31
Dec

A cukorhelyettesítők kérdése sok esetben felmerülhet, akár fogyókúra miatt, akár valamilyen sajnálatos, egészségügyi okból (például cukorbetegség, vagy inzulinrezisztencia). Amikor aztán az interneten keresgélni kezdesz, mintegy egészséges alternatívák után kutatva, valóságos információ-cunami zúdul rád.

Nehéz lehet feldolgozni ezt a rengeteg infót, és nem egyszerű eldönteni, hogy mi egészséges és mi nem. Mit szabad fogyasztania annak, aki cukorbetegséggel, vagy rezisztenciával küzd, és milyen lehetőségei vannak egy fogyókúrázónak?

Azonban mielőtt mélyebben is belevetnénk magunkat a témába, vessünk egy pillantást a glikémiás indexre.

Vegán vagy? Így építsd izmaid!
30
Dec

A testépítés egyik legfontosabb eleme a megfelelő fehérjebevitel, amit elsősorban a különféle húsokból viszünk be a szervezetünkbe. Nehezebb helyzetben vannak azonban a vegánok, akiknek a szükséges fehérjét más forrásból kell biztosítaniuk. Azonban aggodalomra semmi ok, erre is van megoldás!

Fontos azonban odafigyelnünk a különbségekre! Amíg a húst fogyasztók anyagcseréje sokkal lassabb az emésztési idő miatt, addig a zöldségek és gyümölcsök bevitelével felgyorsul az anyagcsere, ezért ennek megfelelően kell az étrendünket összeállítani és figyelni a megfelelő fehérjepótlásra.

Nyugi! Avagy így védekezz az év végi stressz ellen
18
Dec

Meg kell vásárolni a karácsonyi ajándékokat. Főzni kell. Karácsonyfát kell szerezni. El kell menni a karácsonyi céges bulira… a sort pedig még hosszasan folytathatnánk. 

 

Hirtelen azt sem tudod, hogy hova kapj, annyi a dolgod. Év végén pedig az “elemek” már rendesen lemerültek, és úgy érzed magad, mint egy citrom, amelyet már a tizedik tequilába facsarnak.

 

Ilyenkor a fáradtság, és az utolsó nagy hajrá hatására egyre stresszesebbek, idegesebbek leszünk, amely sajnos sokszor a szeretteinken csapódik le. De mit lehet tenni annak érdekében, hogy újra egyensúlyba kerüljünk? Ennek járunk utána.

 

Ezért érdemes növényi fehérjét fogyasztani
11
Dec

A növényi fehérjét csak vegetáriánus-, vagy vegán sportolók használják.

Ugye te is egyből erre gondoltál?

Rengeteg cikket olvasni arról, hogy milyen állati eredetű fehérjét érdemes fogyasztanod, milyen előnyei, vagy épp hátrányai vannak. Azonban sokkal kevesebb szó esik arról, hogy miért jó, néha napján növényi fehérjéket is magadhoz venni. Ezzel a cikkel ezt az űrt kívánjuk betölteni.

A témával kapcsolatban annyit talán előre is elspoilerezhetünk, hogy nem csak a speciális étrendet választóknak ajánlott.

A DAA-, vagyis a D-aszparaginsav, és ami mögötte van
04
Dec

A BCAA-aminosavakat már jószerével mindenki ismeri. Ezek az elágazó-láncú aminosavak nélkülözhetetlenek a hatékony izomépítés során (gyakran az izomszövetek építőköveinek is nevezik őket - ami nem véletlen). A D-aszparaginsav (vagyis angolul D-aspartic acid - DAA)

szintén hatásos izomépítő... azonban a sztoriban van egy kis csavar.

Újévi fogyókúra, avagy tippek a karácsony utáni diétára
25
Nov

Ha összeállítanánk egy toplistát az újévi fogadalmakról, az első helyen biztosan a fogyókúra szerepelne. Ebben persze nincs semmi meglepő, hiszen az ünnepek alatt felszedett plusz kilóktól sokan szeretnének már év elején megszabadulni.

A cikkünkkel szeretnénk segítséget nyújtani mindenkinek, aki már most tervezi a karácsony utáni diétáját. Utánajárunk, mi a leghatékonyabb módja a fogyásnak, és mennyi idő alatt tudsz megszabadulni a plusz kilóktól - mindezt éhségérzet nélkül.

Milyen vitamint érdemes télen szedni?
19
Nov

Visszavonhatatlanul itt van a hideg, és lassan beköszöntenek a téli hónapok is. Ilyenkor általában a kinti sportok háttérbe szorulnak, és inkább a jó meleg edzőtermek kerülnek előtérbe. Ebben az időszakban pedig sokkal nagyobb hangsúlyt kap a vitaminpótlás, hiszen a hidegben a szervezetünk is védtelenebb.

Ahhoz, hogy elkerüld a betegségeket, érdemes tehát étrendkiegészítőket is fogyasztani. És hogy mik a legfontosabb téli vitaminok? Ezeket gyűjtöttük most össze.

Miért nem fogysz szülés után? Mutatjuk a válaszokat
11
Nov

A babavárás talán az egyik legcsodálatosabb dolog, ami egy nővel történhet. Ahogyan a pici élet fejlődik, fokozatosan érzed, hogy az életed gyökeresen meg fog változni. Azonban a várandósság nem csupán örömről és vidámságról szól. Egyúttal kemény küzdelem is a hormonokkal járó hangulatingadozásokkal, a testsúly változással, valamint a kétségek érzésével. Persze mindez idővel - a szülés után - elmúlik. Hiszen ott van a pici gyermeked, akit végre a kezedben tarthatsz.

Ahogyan pedig telik-múlik az idő, és egyre inkább visszatalálsz önmagadhoz, ismét egy hatalmas küzdelem veszi kezdetét: a terhesség utáni fogyás. Nem fogunk hazudni, piszok kemény menet lesz. Azonban sok-sok türelemmel, és kitartással elérheted a célodat.

De ne szaladjunk ennyire előre. Először is nézzük meg, mi történik pontosan a testedben abban a bizonyos 9 hónapban.

Minden, amit tudni akartál az esszenciális aminosavakról
29
Okt

Mint ahogyan arról már korábban is írtunk, az izomépítés során az egyik legfontosabb, hogy megfelelő mennyiségű, és minőségű fehérjét vigyél be a szervezetedbe. Azonban talán kissé kevesebb szó esik az aminosavakról, vagyis azokról a vegyületekről, amelyek a fehérjék alkotóelemei.

Mit [t]egyél a gyors izom regenerálódásért?
29
Okt

A korábbi durva edzéstől mindened fáj, és sajog. Rossz a közérzeted, nincs erőd sportolni, mégis tudod, hogy muszáj. Azonban a tested ellenkezik. De mit csináltál rosszul? Túlhajszoltad magad? Nem pihented ki rendesen a fáradalmakat? Nem vittél be elegendő ásványi anyagot? Megmutatjuk, hogy mi az a néhány dolog, amivel meggyorsíthatod az izom regenerálódást, hogy újra hamar formába jöhess!

Hogy kezdd el az életmódváltást? [Nem csupán] motivációs tanácsok
24
Okt

Az előző cikkünkben a jojó-effektus ürügyén, érintettük az életmódváltást is, amely elkerülhetetlen, ha tartós fogyást szeretnél. Maga a szó meglehetősen negatívan csenghet a diétázók körében, hiszen egy (jó, falásokkal teli) korszak végét, és egy új időszak kezdetét jelenti. Tudjuk, hogy ez abszolút nem egyszerű, és minden fejben dől el, azonban néhány gyakorlati tippel szeretnénk segíteni a diétázókat abban, hogy az életmódváltás ne csak egy múló hóbort, hanem egy végleges állapot legyen.

 

Így kerüld el a jojó-effektust hatékonyan!
21
Okt

Újra és újra megpróbálkozol a fogyással, de mindhiába. Fél évig minden jól megy, szépen megindulnak a kilók lefelé. Majd stagnálni kezdesz. Megkívánsz ezt-azt, és azon veszed észre magad, hogy újra szörnyülködve állsz a mérlegen. Ismerős, ugye? Ezt nevezik jojó-effektusnak, amely sokkal gyakoribb, mint hinnéd.

 

De hogyan lehet sikeresen fogyni? Mitől alakul ki, és hogyan kerülhető el a fent említett jojó-effektus?

 

Gyakran görcsölsz az edzések után? Ezt tedd az izomgörcs ellen!
30
Szept

Görcs. Már magától a szótól is görcsbe rándul az ember gyomra, hiszen az élete során mindenki átéli legalább egyszer. Azonban azok, akik nem túlságosan szerencsések, ennél sokkal gyakrabban, akár heti többször is küzdhetnek izomgörccsel. Ráadásul ha épp éjszaka vagy edzés közben tör rád, az tönkreteheti az egész napodat, de akár a hetedet is.

Szerencsére a megszüntetése viszonylag egyszerű, azonban sok-sok türelem és odafigyelés kell hozzá. Mielőtt azonban rátérnénk a megoldásra, jó, ha megismerjük magát az okot.

Hatékony izomépítés gyorsan? Nem lehetetlen
24
Szept

Mindenki izmot akar építeni. Ha az ember edzeni kezd, lehetőleg minél gyorsabban, minél nagyobb bicepszet szeretne. Akár kezdő, akár már veterán sportolóként vagy testépítőként minden bizonnyal te is figyelemmel követed, hogy éppen mekkora az alkarod, mennyit nőtt a karizmod. Mindezek mellett pedig keresed a lehető leghatékonyabb megoldásokat.

A cikkben most megmutatjuk neked, mire érdemes figyelned az izomépítés során, hogy minél gyorsabban, minél több izmot szedj fel. Ugyanakkor bemutatjuk azt is, hogyan építhetsz izmot, hogyan égethetsz zsírt, mint ahogy azt is, hogyan eddz 40+ évesen.

Spirulina vagy chlorella alga? Megmutatjuk, hogy miért fogyaszd őket rendszeresen!
16
Szept

Biztosan te is hallottál már arról, hogy egyre “trendibb” algát fogyasztani. Talán legyintettél is, hogy ez már megint egy olyan divat őrület, ami hamarosan elmúlik. Azonban az alga - azon belül is a spirulina és a chlorella alga - olyan, akár egy igazi multivitamin-bomba.

 

De mi is ezek az algák? Milyen hatásai vannak és milyen formában érdemes fogyasztani? Szedhetik-e allergiások? A cikkünkben mindenre megtalálod a választ!

 

Mire jó a protein szelet? 2. rész - Gyakori kérdések
09
Szept

Egy korábbi cikkünkben igyekeztünk átfogó képet adni a protein szeletekről. Itt többek között azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy mik is azok a protein szeletek, mikor érdemes őket fogyasztani és hogy mire figyelj oda, amikor ilyen termékeket vásárolsz. Most azonban igyekszünk még ennél is mélyebbre ásni.

Cikkünkben a leggyakoribb, protein szeletekkel kapcsolatos kérdésekre keressük a választ. Megmutatjuk, hogy miket tartalmaznak a legjobb protein barok, megtudhatod, hogy elmulasztja-e az éhséget, illetve hogy alkalmas-e fogyókúrához.

Ne hagyd magad elkopni - porcerősítés haladóknak
02
Szept

Egy-egy keményebb edzés után biztosan te is érezted már, hogy ezt bizony túltoltad. Fájt a lábad, a kezed, a derekad - az egész tested. Az ilyen keményebb körök után azonban az ember tudatosabb is lesz - és bemelegít az edzések előtt, valamint fut pár levezető kört.

De valóban elég ennyi? Sajnos nem. A jó hír azonban, hogy az ízületi gyulladások és a kopás - a különböző porcvédő készítményekkel - könnyedén megelőzhető. Azonban nem mindegy, milyet használsz.

Egy lassú felszívódású fehérje, ami segít az izomnövekedésben
26
Aug

Biztosan te is tudod már, hogy a fehérje az izomnövekedés kéz a kézben járnak. Sokan a tejsavót kultiválják, mint szükséges fehérjeforrást, azonban van egy jelentős különbség a tejsavó és kazein fehérje között. A tejsavó ugyanis gyors-, míg a kazein lassú felszívódású. 

 

De mit is jelent ez? Mikor van szükséged kazeinre és mennyi az ideális?

 

Pre Workout, avagy pörgesd fel magad edzés előtt
19
Aug

Tudjuk, milyen érzés fáradtnak lenni. Mindannyian átéltük már azt, hogy teljesen demotiváltak vagyunk és semmi kedvünk mozogni, inkább csak tespednénk. Ilyenkor az edzést is olyan elkezdeni, mint annak idején, amikor házit kellett írnod. Ahogyan akkor a kávé vagy épp az energiaital, itt az edzés előtti pörgető segíthet átlendülni ezen a holtponton.

 

Először azonban nézzük meg, mi is okozhatja magát az enerváltságot!

 

Kollagén: egy "csodaszer", nem csak nőknek
12
Aug

Kollagén. Ha kimondod ezt a szót hangosan, akkor minden bizonnyal egyből azokra a színésznőkre, celebekre gondolsz, akik sima arccal próbálnak mosolyogni rád a képernyőről. A kollagént - pont ezen, bőrfeszesítő tulajdonságai miatt - sokan leírják és csak legyintenek rá, mint valami női huncutságra, vagy sztárallűrre.

Pedig megfelelően alkalmazva számos jótékony hatása ismert - nem csupán nők, de férfiak számára is. Mutatjuk is, mire gondolunk!

Tudod, hogy segítheti az l-karnitin a szervezeted? Megmutatjuk.
05
Aug

Ha követed a blogunkat (megéri :)), akkor minden bizonnyal olvastad az előző cikkünket, ahol az aminosavak témáját boncolgattuk. Itt külön nem emeltük ki a karnitint, hiszen két külön aminosavból, a lizinből és a metioninból képződik. De ne is haladjunk ennyire előre, nézzük inkább szépen sorjában, mi is az az l-karnitin, miért van szüksége rá a szervezetednek és hogyan, milyen módon tudod pótolni!

Mire jók az aminosavak?
29
Júl

Biztosan hallottatok már arról, hogy az emberi test 60%-a vízből áll. Ez nélkülözhetetlen a mindennapi életünkhöz, és ha akár pár deci is hiányzik belőle, a szervezet máris szomjúsággal jelez. Arról már azonban kevesebben értekeznek, hogy a testünk 20%-a egy hasonlóan fontos elemből, mégpedig az aminosavakból áll.

Mivel egy igencsak fontos építőelemről van szó, a cikkben részletesen is bemutatjuk, mik azok az aminosavak, milyen hatásai vannak, illetve azt is, mikor jó, ha pótoljuk őket.

Miért épp a Nutriversum?
15
Júl

Ha éppen most kezded el a sportolást, testépítést, minden bizonnyal szeretnéd, ha az izmaid minél látványosabban, gyorsabban fejlődésnek indulnának. Ha most is épp a táplálékkiegészítők listáját pörgeted, szeretnénk egy kis segítséget nyújtani és prémium terméket ajánlani. Ez pedig nem más, mint a Nutriversum.

A cikkben bemutatjuk, milyen termékek közül választhatsz, és azt is, hogy ezek miben segítenek a hétköznapok során. De hagyjuk a felesleges szócséplést, vágjunk is bele!

A legjobb tömegnövelő szerek hízékonyaknak és nehezen hízóknak
15
Júl

Biztosan ti is észrevettétek már, hogy a tömegnövelő szerek piacát egyfajta túldémonizálás jellemzi. Ennek az oka leginkább az, hogy sok olyan, illegális szer kapható az interneten is, amely ugyan gyors gyarapodást hoz - ezért azonban nagy árat kell fizetnie a használójának.

 

Persze vannak sokkal szofisztikáltabb, és teljesen legális módszerek is arra, hogy - az étkezésen túl - támogasd az izmaid növekedését.

 

Cikkünkben segítünk megtalálni a legjobb tömegnövelőt, izomnövelő szert. Bemutatjuk, hogy kiknek ajánlott a tömegnövelés, milyen tömegnövelő szerek, porok kaphatóak piacon és melyiket érdemes fogyasztanod.

 

A kreatin monohidrát
08
Júl

Előbb vagy utóbb minden kezdő sportoló találkozik különböző táplálékkiegészítőkkel, amelyeket így vagy úgy, de használni fog a diéta és az izomépítés során. Az egyik leggyakoribb izomtömegnövelőnek a - már a hétköznapi nyelvben is ismert - kreatin monohidrát számít.

A széleskörű népszerűsége persze nem véletlen, hiszen az egyik leglátványosabb eredményeket ezzel érheted el.

De mi is ez az anyag, illetve milyen hatásai vannak pontosan? Mikor és hogyan érdemes szedni? Ezeket mutatjuk most be sorban a cikkünkben.

A királydinnye király hatása
01
Júl

Egy korábbi cikkünkben már kifejtettük, hogy milyen hátrányokkal jár a tesztoszteronszint csökkenése, és hogy mivel tarthatod karban, mivel növelheted a férfihormon szintjét. Most egy remek alternatívát mutatunk be nektek, a királydinnye kivonatát, amely természetes módon fokozza a hormon termelődést.

De lássuk is, mi is ez a remek növény, milyen hatásokkal bír a királydinnye, és milyen formában juthatsz hozzá!

Minden, amit a termogenikus zsírégetőkről tudni érdemes
24
Jún

Termomicsodák? - Hangozhatna a kérdés, teljesen jogosan. A termogenikus zsírégetők a diétás porok speciálisabb készítményei közé tartoznak, hiszen rendszerint növényi forrásokból nyerik ki őket.

Ha te is próbálkoztál már fogyással, diétával, akkor minden bizonnyal találkoztál különböző zsírégetőkkel. Kezdőként és laikusként pedig bizony elég nehéz eligazodni, hiszen minden a "legjobb", "leghatékonyabb", "legtutibb" jelzőkkel illeti magát.

Azonban mielőtt ezt rendbetesszük, érdemes pár szót ejteni a zsírégetőkről, mielőtt még megismerkednél ennek különböző alváltozataival.

Szálkásítani szeretnél? Válaszd a szénhidrátmentes tésztát
11
Jún

A diéta sokak életét megnehezíti, hiszen rengeteg olyan ételről kell lemondani, amit előtte akár heti rendszerességgel, jóízűen fogyasztottak. A finom tésztákról, spagettikről, a natúr csirkére és a salátára való átállás pedig nem mindig egyszerű.

Ennek egyik kiváló alternatívája a szénhidrátmentes tészta, ami egyfajta “bűnös élvezet”, hiszen reprodukálja a tészta ízét, miközben “zéró szénhidrátot” tartalmaz.

De ne is szaladjunk ennyire előre, nézzük meg részletesebben, hogy tulajdonképpen mi is ez a tészta, miből készül, és hogyan segítheted ezzel a szálkásításodat!

Minden, amit a tejsavó fehérjéről tudni akartál
31
Máj

Ahogyan az ember belép a sport, az edzések és az izomépítés világába, hirtelen annyi új, idegen étellel, itallal és étrendkiegészítővel találkozik, hogy azt se tudja, mihez kezdjen a sok információval.

Az egyik ilyen, "hétköznapi” emberek számára talán ismeretlennek ható ital a tejsavó. Mivel mostanában egyre többen fedezik fel maguknak ezt a múltban egyébként méltatlanul alulértékelt táplálékkiegészítőt, úgy gondoltuk, érdemes egy cikkben részletesen is ismertetni.

Éppen ezért összegyűjtöttük, hogy tulajdonképpen mi is ez, mire jó a tejsavó fehérje és milyen hatásai vannak.

Kezdjük is mindjárt a legfontosabb kérdéssel:

Mire jó a protein szelet?
27
Máj

Gyakran érkezik hozzánk kérdés azzal kapcsolatban, hogy tulajdonképpen mire is jó a protein szelet, így úgy gondoltuk, érdemes egy kicsit foglalkoznunk a témával. A proteines csoki manapság ráadásul egyre nagyobb népszerűségnek örvend, köszönhetően annak, hogy egyre finomabbak.

 

De mi is ez a protein szelet? Mikor ideális fogyasztani? Minden kérdésre válaszolunk a cikkben.

Hogyan növeld a tesztoszteron szintedet?
17
Máj

Az ember 20 éves kora körül majd kicsattan az egészségtől: jó erőben van, fitt és egy kis erősítéssel az izomzata is gyorsan növekszik. Ennek egyik oka, hogy a tesztoszteron szint 20 évesen a legmagasabb.

De mi is ez a tesztoszteron és miért olyan fontos az ember számára? Hogyan növelhetjük korunk előrehaladtával a tesztoszteron szintünket? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Az alma jótékony hatása
28
Ápr

Az egyik közkedvelt, mindenki számára elérhető, ismert és egész évben kapható egészséges gyümölcsünk az alma. Az egész világon fogyasztják, de jótékony hatásai nem mindenki számára ismertek. Nézzük tehát a szervezetünkre, egészségünkre gyakorolt néhány jótékony, gyógyító hatását.

 

Whey Protein - Amit tudni kell róla
23
Ápr

A whey protein szóval gyakran találkozhatsz a sporttápszerek csomagolásán. Ez egy angol szó, aminek a magyar jelentése: tejsavó fehérje. Ebben a cikkben röviden körbejárjuk mit kell tudni a whey protein -ről.

Táplálékkiegészítő webáruház Békéscsaba közelében
12
Ápr

A Fittprotein webáruház Békés megyébe költözött. Békéscsaba mellett Újkígyóson az ország egyik legnagyobb termékválasztékával rendelkező táplálékkiegészítő webáruház kínálatából válogathatsz. Rendelésedet, akár már személyesen Újkígyóson is átveheted.

Csipkebogyó és a c-vitamin
11
Ápr

A csipkebogyó (más néven vadrózsa) kiemelkedő C vitamin tartalommal rendelkezik. Többek között A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, ásványi anyagokban, flavonidokban, karotinoidban és nyomelemekben gazdag de legfontosabb hatóanyaga a C- vitamin. Ezen kívül tartalmaz még szerves savakat, szénhidrátokat is. Magjából csipkebogyó olajat készítenek, mely csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait. Ez az olaj természetes zsírsavakat tartalmaz. A szirmaiból kinyert kivonatok puhítják, lágyítják, simítják az érzékeny bőrt.

Fehérjedús ételek
30
Márc

A fehérjedús ételek fogyasztását általában az aktívan sportolók, testépítők és diétázók részesítik előnyben. A fehérjedús táplálkozás segíti az izomnövekedést, diétázók esetén megelőzheti az izomvesztést és nagyon jól laktat.

Vitaminok táblázat - Zöldség, gyümölcs
18
Márc

Az alábbi vitamin táblázatból tájékozódhatsz a különböző zöldségekben és gyümölcsökben található vitaminmennyiségről. A vitaminok táblázat az A -, B - és C-vitamin mennyiségeket részletezi. Tehát például megkeresheted mennyi egyes gyümölcsök c-vitamin tartalma 100g-onként. Webáruházunkban a vitaminpótláshoz minden kiegészítőt megtalálsz, ráadásul hatalmas választékban.

Fokhagyma a természetes antibiotikum
14
Márc

A fokhagyma gyógy - és fűszernövénynek több jótékony hatása is ismert, a népi gyógyászatban is előszeretettel használták, sőt már több ezer év ismertek természetes jótékony tulajdonságai. A legelterjedtebb természetes antibiotikum, amelyet alkalmazhatunk belsőleg és külsőleg is, ha nem zavar a fokhagyma sajátos illata. A cikkből megtudhatod, milyen jótékony hatásai ismertek a fokhagymának, hogyan tudod alkalmazni belsőleg és külsőleg. Továbbá egy kényelmes megoldást is mutatunk a fogyasztására, ha zavar a fokhagyma szaga és illata.

Napi fehérjeszükséglet
07
Márc

A fehérje bevitel mindenki számára fontos, függetlenül attól, hogy sportolsz-e vagy sem. Az étrended szerves részét kell képezze, mivel a tested egyik építőköve. Természetesen a fehérjeszükséglet egyénenként különbözik. Ha nem vagy testépítő vagy ha nem sportolsz intenzíven, akkor elég egyszerű bevinni a napi fehérjeszükségletet. Napi 2 alkalommal 1-1db tenyérnyi (90g) hússzelettel a fehérje bevitel már fedezed a fehérje szükségleted, főleg hogy nem csak hússal hanem növényi forrásból is viszel be fehérjét.

 

 

Napi kalóriaszükséglet
20
Febr

A napi kalóriaszükséglet minden embernél más és más. Hogy mennyi kalóriát kell bevigyél az több tényezőtől is függ. A napi kalóriaszükségletet befolyásolja a nem, a kor, a súly és a napi tevékenységek. Értelemszerűen, ha intenzíven sportolsz, akkor több kalória bevitelre van szükséged mint ha például egész nap szellemi munkát végzel.

 

Edzés utáni fehérje
13
Febr

Edzés után mindenképpen ajánlott feltölteni magad fehérjével, hogy a már nehezen felépített izomzatot megtartsd és tovább növeld. Amire szükséged van edzés után az egy gyorsan felszívódó, jól hasznosuló fehérje a tejsavófehérje.

Triple zero pasta elkészítése
14
Márc

A triple zero pasta egy közel szénhidrátmentes tészta, minimális kalóriatartalommal, konjac liszt felhasználásával. Ajánljuk fogyókúrázóknak, akik mindent meg akarnak tenni a siker érdekében. A konjac tészta (triple zero pasta) elkészítése nagyon egyszerű még azok számára is, akik a konyhában nem mozognak otthonosan. Főzést nem igényel, csak melegíteni kell.

 

Lassan felszívódó szénhidrátok
17
Jún

A lassan felszívódó szénhidrátok az egészséges életmód és a diéta egyik alappillérei. Mostanában sokszor elhangzik az a téves állítás, hogy kerülni kell a szénhidrátokat. Pontosítsuk ezt az állítást azzal, hogy válogassuk meg milyen szénhidrátot fogyasztunk és milyen mennyiségben. A diéta alatt a szénhidrátok túlzott kerülése egy idő után visszaüthet, ha folyamatosan csak éhezünk. A megfelelő szénhidrát bevitelhez szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi lassan felszívódó szénhidrátok listájával a teljesség igénye nélkül.

 

Fehérje diéta
30
Aug

A fehérje diéta nem az önsanyargatásról és az ételek megvonásáról szól. Az egész egy hosszú folyamat kezdete, mely életmódváltással is kell, hogy járjon. Először azt kell eldöntened, hogy képes leszel -e életmódot is változtatni. Elég erős vagy –e ahhoz hogy kitarts az álmaid, céljaid mellett.