Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Termékajánló
Szimpatikusak vagyunk?
Iratkozz fel.
Fittprotein blog
2020.04.03 09:07

Milyen káros hatásai vannak a táplálékkiegészítőknek?

Táplálékkiegészítő webáruházként kevesebb szó esik arról, hogy milyen káros hatásai lehetnek az étrendkiegészítőknek. Ha követsz minket egy ideje, talán észrevetted már azt, hogy igyekszünk mindent több oldalról megvilágítani: bemutatni egy-egy adott termék előnyeit, illetve hátrányait is.

 

Ezt a transzparenciát követve úgy gondoltuk, érdemes megvilágítani a táplálékkiegészítők másik oldalát, és ejteni néhány szót a negatív hatásairól.

 

De mielőtt még belevágnánk, érdemes tisztázni a legfontosabb kérdést:

 

Milyen káros hatásai vannak a táplálékkiegészítőknek?

 

Mi számít étrendkiegészítőnek? 

Szerencsére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet nem hagy minket kétségek között, és egészen pontosan definiálja azt, mi is számít étrendkiegészítőnek

 

Egészen pontosan olyan anyagokról van szó, amik koncentrált formában tartalmazzák a rajtuk feltüntetett vitaminokat, tápanyagokat. Ezek lehetnek tabletták, porok, folyadékok, ampullák, kapszulák - a lényeg azonban, hogy szükséges hozzájuk egy ún. OGYÉI szám. Ez mutatja meg ugyanis azt, hogy a Gyógyszerészeti Szövetség bevizsgálta, és biztonságosnak ítélte meg a táplálékkiegészítőt. 

 

Ezeket az OGYÉI számmal ellátott termékek tehát hivatalosan is táplálékkiegészítőnek minősülnek.

Milyen káros hatásai vannak a táplálékkiegészítőknek?

Tényleg szükségünk van ezekre? 

A leggyakoribb kifogás az étrendkiegészítők ellen az, hogy nincs rájuk szükségünk, hiszen az étellel be tudjuk vinni a szervezet számára a szükséges tápanyagot.

 

Ideális esetben ez valóban így lenne, azonban: 

 

 • Sajnos a zöldségek és a gyümölcsök már közel sem tartalmaznak annyi vitamint és ásványi anyagot, mint akár 100 évvel ezelőtt.
 • Az emberek többségének étrendje finoman szólva sem mondható változatosnak és egészségesnek
 • Ha van valamilyen betegség (bélbetegség, krónikus gyulladás, SIBO, hisztamin intolerancia satöbbi), akkor megnövekszik a szervezet tápanyagszükséglete
 • A szokásosnál nagyobb izommunka (fizikai munka, rendszeres sport, testépítés) során a testnek szintén több vitaminra van szüksége

Egy olyan ember számára tehát, aki egészségesen étkezik, heti 1-2 alkalommal sportol, és nincsen semmilyen ismert betegsége, valóban nem szükséges táplálékkiegészítőt szednie. (Ez alól kivétel a betegség, és a járvány - ebben az esetben ugyanis mindenkinek fel kell turbóznia az immunrendszerét.) 

 

Milyen káros hatásai vannak a táplálékkiegészítőknek?

A táplálékkiegészítők hátrányai

Azt már az elején leszögezhetjük, hogy az OÉGYI számmal rendelkező termékek teljesen biztonságosak. 

 

Mégis előfordulhatnak problémák, mégpedig a következő esetekben: 

A túlzásba vitt étrendkiegészítők

Jóból is megárt a sok, nincs ez másképp a táplálékkiegészítőkkel sem. Habár az RDA (Recommended Dietary Allowance, vagyis ajánlott napi tápanyagbevitel) közel sem tökéletes, mégis jó kiindulópont lehet. 

 

(Megjegyzés: A napi ajánlott C-vitamin mennyisége például 60 mg, ami ahhoz elég, hogy ne kapjunk skorbutot.)

 

A túladagolható vitaminok közé tartozik: 

 • Az A-vitamin
 • B3-vitamin (niacin)
 • C-vitamin (erről megoszlanak a vélemények: van, aki szerint napi 2-3000 milligram nem jelent gondot, azonban néhány szakember úgy véli, a túlzott fogyasztása vesekövet okozhat - de ez egyelőre nem bizonyított)
 • D-vitamin

 

Túladagolható ásványi anyagok

 • Kalcium
 • Magnézium
 • Nátrium 
 • Kálium
 • Szelén
 • Cink
 • Jód

 

Ezeknél a vitaminoknál és nyomelemeknél tehát fokozottan érdemes ügyelni a napi ajánlott mennyiségre (kivéve a C-vitamint; ebben az esetben nincs konszenzus).

 

Milyen káros hatásai vannak a táplálékkiegészítőknek?

Bizonytalan helyről beszerzett termékek

Mondanunk sem kell, hogy a bizonytalan helyekről beszerzett étrendkiegészítők is okozhatnak hatalmas problémákat. Nem kell a dark webig mennünk, ha ilyen termékekkel szeretnénk találkozni: sok olyan kiegészítő található a piacon, amelyek kihasználják a jogi kiskapukat, és hamis előnyökkel kecsegtetnek.

 

A legtöbb ilyen típusú termék a potencianövelők és a diétás kapszulák között található. Ezekkel kapcsolatban rengeteg rémhírt hallani, azonban nem feltétlenül kell megijedni tőlük. Biztos forrásból származó, a fent említett OÉGYI számmal rendelkező, bevizsgált étrendkiegészítők - megfelelően fogyasztva - nem okoznak problémát.

Keresztreakciók a (rendszeresen) szedett gyógyszerekkel

Fokozottan vigyázni kell akkor, ha rendszeresen gyógyszert szedünk: nem véletlenül van feltüntetve majd’ minden táplálékkiegészítőre, hogy gyógyszer szedése esetén konzultáljon a háziorvosával.

 

Ez érthető is, hiszen a gyógyszerek vegyianyagokból állnak, és a táplálékkiegészítők is sok esetben tartalmaznak stabilizátorokat, tömegnövelőket és egyéb vegyületeket. Ezek pedig keresztreakcióba léphetnek egymással, aminek súlyos következményei lehetnek.

 

Vérnyomásnövelő szedése esetén például fokozottan ügyelni kell potencianövelőkre (hiszen ezek szintén emelhetik a vérnyomást). Ugyanígy az edzés előtti pörgetők is sok esetben tartalmaznak például koffeint, taurint, amelyek szintén emelhetik a vérnyomást.

 

Amennyiben tehát rendszeresen szedünk valamilyen gyógyszert, mindenképp érdemes konzultálni a háziorvosunkkal, mielőtt étrendkiegészítőt kezdenénk el szedni.

Allergiás reakciók

Ugyanígy vigyáznunk kell akkor, ha allegriásak vagyunk valamire, vagy ismert ételérzékenységünk, intoleranciánk van. 

 

Sok táplálékkiegészítő tartalmaz laktózt, cukrot, glutént, így mindig el kell olvasni az összetevők listáját. Léteznek ugyanis mentes-kiegészítők is, amelyeket kifejezetten a speciális étrendet folytató sportolóknak fejlesztettek ki.

 

Összegzés

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy az étrendkiegészítőkkel váltják ki az egészséges ételeket. (Mindannyian találkoztunk már “Az étrendkiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott,vegyes étrendet” felhívással.)

 

Érdemes tehát odafigyelni az egészséges táplálkozásra, a rendszeres mozgásra, és arra, hogy biztonságos forrásból szerezzük be a táplálékkiegészítőt - gondosan elolvasva az útmutatót.

 

 

Ha nem ész nélkül szedjük a kapszulákat, és betartjuk a hátoldalon feltüntetett szövegeket, akkor szinte biztos, hogy az étrendkiegészítők használata nem jár semmilyen káros hatással.