Fittprotein blog

Egy működő módszer, vagy lehúzás? Mit kell tudni az SMR hengerről?

Tomi
Tomi
2020.07.29 11:00
Egy működő módszer, vagy lehúzás? Mit kell tudni az SMR hengerről?

Egy-egy megterhelőbb edzés vagy komplexebb gyakorlatsor után gyakran megfeszülnek az izmok. Ezek általában csak akkor és abban a pillanatban jelentenek problémát, néhány óra, maximum egy nap múlva már el is felejti őket az ember.

 

A feszültségpontok kialakulása

Azonban abban az esetben, ha ez többször megismétlődik - főleg, ha a tested ugyanazon pontját érintik -, akkor előbb vagy utóbb ún. feszültségpontok (trigger pontok) keletkeznek. 

 

Ezek a feszültségpontok pedig később gyengébb izomteljesítményt, súlyosabb esetben kellemetlen váll-és derékfájást okozhatnak. Ilyenkor egy jó masszőr csodákra képes - de az ember nem járhat kéthetente masszíroztatni.

 

Ilyen és ehhez hasonló esetekben nyújthat segítséget a SMR henger.

 

Egy működő módszer, vagy lehúzás? Mit kell tudni az SMR hengerről?

Lazulj el! Avagy mire jó az SMR henger? 

Az SMR (angolul self-myofascial release) egyfajta kötőszöveti önmasszázs, ami segít a feszültségpontok feloldásában. Igazából egy olyan hengerről van szó, amivel az edzés előtti bemelegítést és az azutáni levezetést tudod helyettesíteni. Ezzel ugyanis fellazítod a letapadt izmokat, és ellazulsz: pont, mint egy jó masszázs után.

 

A tapasztalatok alapján pedig nagyon is sokat segít a teljesítményben; és már a rövid távú használatával is jelentős javulást érhetsz el. Sokkal tovább bírod a futást, a cross fitet, vagy épp a súlyzózást, mivel a rostok nem állnak össze, és nem tapadnak le. Ráadásul sokkal lazábbá válsz, és nem áll be az edzés utáni tipikus feszülés-érzet.

 

Tulajdonképpen az izompólyát (fasciát) kell ellazítani, amit a képen is látsz. (Ennek a pólyának a funkciójáról itt olvashatsz bővebben.)

Egy működő módszer, vagy lehúzás? Mit kell tudni az SMR hengerről?

A kép forrása: https://deeprecovery.com/

 

A hagyományos masszázst egyébként nem véletlenül említettük olyan sokszor, mert nem csak annak előnyeit, de a hátrányait is tapasztalhatod, ha SMR hengert használsz.

Fájdalmas, de hatásos

Nem fogunk hazudni: az elején valószínűleg kellemetlen lesz, sőt mi több, fájni fog. De ha belegondolsz, ez teljesen logikus, hiszen a letapadt izmokat fel kell lazítani. A test ugyanis egy külső, fájdalmas nyomás hatására lazítja el az izmokat.

 

Ez teljesen reflexszerű: amikor ugyanis fáj valamid, vagy csomós (például a vádlid, combod, nyakad), ösztönösen nyomkodni, masszírozni kezded az adott testrészt.

Egy házi masszázs a nyakra, jöhet?

Súlyzós gyakorlatok esetén gyakran beköt a hát, és a derék, valamint a nyak hátsó része. Azonban ez általában nem áll meg ennyinél, ugyanis a fájdalom sokszor a fejre is kisugárzik. 

 

Ha tehát iszol elég folyadékot, sokat mozogsz és egészségesen étkezel - mégis fáj a fejed -, akkor érdemes kipróbálni a SMR hengert. Nagy eséllyel ugyanis ez a letapadt izom okozza a fájdalmat.

Hogyan válaszd ki a megfelelő hengert?

A piacon már többféle henger közül lehet választani. Léteznek puha, és kemény bordázatú SMR hengerek, azonban ha még csak most ismerkedsz ezekkel a termékekkel, javasoljuk hogy mindenképp a puhábbal kezdd. (Még akkor is, ha nagyon durva a letapadás.)

 

Kezdő hengerezőknek, és az amatőr sportolóknak, futóknak heti 2-3 edzéshez elég a sima, alap henger is. Azonban ha már érzed, hogy nem elég, akkor érdemes a keményebb, grid hengert választani.

 

Ennek a felülete és a bordázata sokkal durvább és keményebb, ami erősebb nyomást fejt ki.

Ha például jógához vagy cross fitthez használnád a hengert - tehát sokat kéne cipelned -, érdemes egy közepes méretűt választani. 

 

Ez kevesebb, mint fél méter hosszú, így könnyen elfér egy nagyobb hátizsákban, vagy akár egy sporttáskában.

Egy működő módszer, vagy lehúzás? Mit kell tudni az SMR hengerről?

Gyakorlatok az SMR-rel

Az SMR hengert azokon a testrészeken kell alkalmaznod, ahol az izomgóc kialakul (vagy kialakulhat). Egyébként szinte bármilyen testtájékon lehet alkalmazni.

 

Ha a karod fáj, tedd a kezed alá, majd nehezdj rá a teljes testsúlyoddal, és fél percig tartsd a fájdalmas ponton. Ezután görgesd magad alatt azon a részen, ahol kialakult a góc.

 

Ugyanígy használhatod a csípődön, a lábszáradon vagy a hátadon is.

Előzd meg a bajt

A prevenció ebben az esetben is nagyon fontos. A klasszik fogorvosos példával élve: az emberek általában akkor mennek fogdokihoz, ha már fáj a foguk - de sok esetben ilyenkor már gyökérkezelni kell a fogat. Ezt már mindannyian tudjuk, mennyire fájdalmas, időigényes dolog. Viszont, ha rendszeresen, félévente-évente elmegyünk felülvizsgálatra, akkor még időben ki lehet szúrni, ha valamelyik fog szuvasodik.

 

A már letapadt izmokat sokkal nehezebb és időigényesebb fellazítani. Éppen ezért jó, ha már azelőtt megelőzöd a bajt, mielőtt kialakulhatna.


Táplálékkiegészítő webáruházunkban most már fitnesz eszközöket is találsz, így több legyet üthetsz egy csapásra. Nézz körbe, hogy a következő fehérjéddel együtt már akár egy masszázs henger is érkezzen!