Fittprotein blog

Az alma jótékony hatása

Attila
Attila
2019.04.28 11:54
Az alma jótékony hatása

Az egyik közkedvelt, mindenki számára elérhető, ismert és egész évben kapható egészséges gyümölcsünk az alma. Az egész világon fogyasztják, de jótékony hatásai nem mindenki számára ismertek. Nézzük tehát a szervezetünkre, egészségünkre gyakorolt néhány jótékony, gyógyító hatását.

 

Alma vitamintartalma

Vitaminokban rendkívül gazdag. Tartalmaz A- , B-, C-vitamint, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, és vasat. C-vitamin tartalma alacsonyabb mint a citrusféléké, de mégis nagyon hatásos az egészségre, ellenállóbbá teszi a szervezetünket a vírusokkal szemben. Influenza idején, náthás megbetegedések alkalmával is ajánlott a fogyasztása. Az alma héjában található flavonoidok kiváló antioxidánsok amelyek felveszik a harcot a szabad gyökökkel, erősítve az immunrendszert. Tehát az almában található magas flavonoidok tartalma jótékony hatással vannak a szervezetünkre.  A flavonoidokat tartalmazó antioxidáns hatású jótékony növények, rákmegelőző-, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, valamint májvédő szerepet is betöltenek. Az alma fogyasztható cukorbetegség esetén is, mivel a vékonybél falát bevonva csökkenti a cukor felszívódását.

Alma jótékony hatásai

Az alma méregtelenítő, tisztító hatással rendelkezik. Kedvezően befolyásolja bélflóra működését, csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezért magas koleszterinben szenvedőknek is ajánlott a fogyasztása. A magas káliumszintje miatt a magas vérnyomásúaknak is segíthet a vérnyomás szabályozásában. Egy alma elfogyasztásakor beindul a nyáltermelés a szájban, mely távol tartja a baktériumokat és  csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét, jót tesz a fogaknak. A népi gyógyászat szerint hatásos ellenszer fogínyvérzéskor és nem utolsó sorban hányingerrel küzdők számára is javasolt egy alma elfogyasztása.

Rengeteg féleképpen fogyaszthatjuk el, az igen közkedvelt gyümölcsünket. Talán csak a képzeletünk szabhat neki határt. De legnagyobb hatást akkor érünk el, ha jól megmosva, nyersen, héjával együtt fogyasztjuk el az almát.

Alma az emésztést segítő gyümölcs

Az alma rostanyagának egyharmadát a pektin adja, amely  javítja az anyagcserét, savtartalma pedig a bélmozgást serkentve kedvez az emésztési folyamatoknak. Székrekedés és hasmenés esetén is kiváló orvosságot jelent. Ha hasmenés esetén akarjuk fogyasztani, akkor érdemes az almát feldarabolni és megfőzni, megpárolni. Tilos bármiféle édesítő, cukor hozzáadása. Ha székrekedés esetén akarjuk fogyasztani, akkor viszont a nyers alma az ideális, segít beindítani az emésztést.