Fittprotein blog

Arnold Schwarzenegger, avagy Mr. Olympia

Tomi
Tomi
2023.02.07 12:27
Arnold Schwarzenegger, avagy Mr. Olympia

Arnold "Hasta la vista, baby" Schwarzeneggert nem csak a kasszasikerekből ismerhetjük: mindamellett, hogy A testépítés élő ikonja, különlegesen fontos helyet foglal el a Mr. Olympia történetében is. 

 

Schwarzenegger ugyanis több mint egy évtizeden át tartotta a legtöbb Mr. Olympia-cím rekordját, és a világ leghíresebb testépítőjévé vált. Mindezek ellenére, főleg az utolsó, hetedik győzelme, nagy visszhangot váltott ki a szakmában.

 

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg egy kicsit a Mr. Olympia történelmét is.

A legrangosabb verseny

Aki egy kicsit is jártas a testépítésben, hallott már a Mr. Olympiáról, hiszen ez a sport legrangosabb eseménye. 

 

Története egészen 1965-ig nyúlik vissza: magát a rendezvényt Joe Weider alapította. A célja az volt, hogy a Mr. Universe győzteseinek rendezzen egy versenyt. 

 

Az első (és második) győztes Larry Scott volt: ő mindjárt kétszer húzta be a győzteseknek járó díjat. Ezután 67-től 69-ig Sergio Oliva nyert, ekkor második helyen Schwarzenegger végzett. Majd az osztrák jött és szó szerint mindent vitt. 

 

Arnold Schwarzenegger útja a Mr. Olympiáig

Arnold Alois Schwarzenegger  1947. július 30-án született  az ausztriai Thalban, a helyi rendőrfőnök, Gustav Schwarzenegger (1907-1972) és Aurelia (született Jadrny; 1922-1998) második gyermekeként. 

 

Gustav korábban a német hadseregben szolgált, majd miután elkapta a maláriát, 1943-ban leszerelt. 

 

Schwarzenegger elmondása szerint a szülei szigorúak voltak: "Akkoriban Ausztriában egészen más világ volt. Ha valami rosszat tettünk, vagy nem engedelmeskedtünk a szüleinknek, bizony előkerült a vessző". Római katolikus családként pedig minden vasárnap misére jártak.

 

Édesapja, Gustav sokkal jobban kedvelte nagyobbik fiát, Meinhardot, amit nem is rejtett véka alá. A kivételezés abból fakadt, hogy azt hitte, Arnold nem az ő biológiai gyermeke (pedig így volt).  

 

Arnold viszont jó kapcsolatot ápolt az édesanyjával, akivel egészen haláláig tartotta a kapcsolatot.  

 

Az iskolában Schwarzenegger látszólag középszerű volt, de kitűnt "vidám, jó kedélyű" jellemével. A pénz azonban mindig is gondot jelentett a családban; Schwarzenegger azt mondta, hogy fiatalkorának egyik fénypontja az volt, amikor a család vett egy hűtőszekrényt.

 

A kis Schwarzenegger, hogy apjának bizonyítson többféle sportot is űzött és rendszeresen futballozott, elmondása szerint pedig 1960-ban vett először súlyzót a kézbe. 

 

14 éves korában aztán a testépítést választotta a futball helyett, 15 évesen pedig már rendszeresen edzett. 

 

17 évesen  hivatalosan is elkezdte a versenyzői karrierjét, példaképei pedig Reg Park, Steve Reeves és Johnny Weissmuller voltak.

 

Amikor Reeves 2000-ben meghalt, Schwarzenegger is megemlékezett róla, elmondása szerint nélküle nem jutott volna el odáig, ahol most van. 

 

Fiatalon annyira elhivatott volt, hogy hétvégén, amikor a helyi edzőterem zárva volt, betört  hogy edzeni tudjon. "Rosszul lettem volna, ha kihagyok egy edzést... Tudtam, hogy nem tudok másnap reggel a tükörbe nézni, ha nem csinálom meg."

 

1971-ben testvére, Meinhard ittasan meghalt egy autóbalesetben, Schwarzenegger azonban  nem vett részt a temetésén.  

 

Édesapja egy évvel később agyvérzésben halt meg: a Pumping Iron című filmben Schwarzenegger azt állította, hogy nem vett részt apja temetésén, mert egy testépítő versenyre edzett. 

 

Később ő és a film producere is azt nyilatkozta, hogy ezt az ötletet egy másik testépítőtől kölcsönözték, mégpedig azért, hogy megmutassák, milyen szélsőséges dolgokra képes az ember az álmai elérése érdekében. Ráadásul PR-fogásnak sem volt utolsó, hiszen Schwarzenegger imidzsét is még ridegebbé és gépiesebbé tette. 

 

Az apjával való kapcsolata nem volt egyszerű. Elmondása szerint szíjjal verték, meghúzták a haját, és megütötték, ez azonban nem volt kirívó eset, ez volt a német-osztrák mentalitás akkoriban, és mindenkit próbáltak megtörni. 

 

Ő azonban mindezekből erőt merített: Minden alkalommal, amikor megütöttek, és minden alkalommal, amikor valaki azt mondta, hogy "ezt nem teheted", azt mondtam, hogy "ez már nem sokáig lesz így, mert én elköltözöm innen. Gazdag akarok lenni. Valaki akarok lenni".

 

Schwarzenegger 1965-ben szolgált az osztrák hadseregben, ezalatt pedig megnyerte a Junior Mr. Europe versenyt.  

 

Az alapkiképzés alatt szökött meg, hogy részt vehessen a versenyen, ami miatt egy hetet katonai börtönben töltött. 

 

Ezután egy másik testépítő versenyt is megnyert Grazban, a Steirer Hof Hotelben (ahol korábban második lett). 

 

Schwarzenegger 1966-ban tette meg első repülőútját, amikor részt vett a NABBA Mr. Universe versenyén Londonban.  A Mr. Universe versenyen végül a második helyen végzett, mivel akkoriban nem rendelkezett olyan izomzattal, mint az akkori amerikai győztes, Chester Yorton.

 

Charles "Wag" Bennettre, az 1966-os verseny egyik bírójára nagy hatással volt az osztrák testépítő, és mivel kevés pénzzel érkezett az államokba, felajánlotta hogy edzi őt és lakhat az angliai Forest Gate-ben, Londonban található két edzőterme közül az egyik fölött lévő zsúfolt családi házában. 

 

A londoni East Enden töltött idő segített Schwarzeneggernek fejleszteni az angol nyelvtudását, ami akkoriban ráfért.

 

Szintén 1966-ban Schwarzenegger találkozhatott gyermekkori példaképével, Reg Parkkal, aki kisvártatva a barátja és mentora lett.  

 

Ez végül meghozta gyümölcsét, hiszen 1967-ben Schwarzenegger először nyerte meg a címet, 20 évesen minden idők legfiatalabb Mr. Universe-je lett. Egy évvel később szintén megnyerte a Mr. Universe-t, majd a rá következő évben ismét, amivel egyenes út vezetett a Mr. Olympiáig. 

 

Arnold Schwarzenegger hétszer nyerte meg a Mr. Olympia versenyt

 

Hányszor nyerte meg Arnold Schwarzenegger a Mr. Olympiát?

Az "Osztrák Tölgy" elmondása szerint Sergio-val nagyon kemény csatát vívtak, és elismerte, hogy ellenfele fizikailag jobb formában volt, ugyanakkor a pszichikai fölényt magáének tudta. 

 

Habár egészen fiatal volt, amikor megnyerte az első Mr. Olympiát, mindössze 22 évesen, kijelentette, hogy míg vissza nem vonul, senki sem fogja őt legyőzni. 

 

Beváltotta az ígéretét: 1970-75 között összesen 6 egymást követő alkalommal nyert, ezután pedig visszavonult. 

 

Azonban 1980-ban váratlanul visszatért, amikor is rákontrázott és behúzott még egy díjat 32 évesen.

 

Ezt a győzelmet azonban sokan bírálták, köztük a későbbi, '83-as győztes legenda is, Samir Bannout, aki szerint már az indulása is furcsa volt, hiszen aznap derült ki, hogy részt vesz a versenyen. (Addig abban a hitben voltak, hogy csupán szakértőként van jelen.)

 

Bannout szerint továbbá Frank Zane vagy Mike Mentzer jobban megérdemelte volna a díjat, és Schwarzenegger csak azért tudott nyerni, mert a zsűri tagjaihoz szoros kapcsolatok fűzték. Mentzer olyannyira csalódott volt, hogy visszavonult a versenyszerű testépítéstől. 

 

Acélizom (Pumping Iron)

Nem mehetünk el szó nélkül a '75-ös Mr. Olympiát feldolgozó film, a Pumping Iron mellett sem (ez magyarul Acélizom címmel jelent meg). 

 

Az 1977-ben bemutatott dokudráma  Arnold Schwarzenegger és Lou Ferrigno versengése köré épül, és ez indította be később az osztrák filmes karrierjét is. 

 

Ferrigno - aki a maga 125 kg-os súlyával és 1,96 m-es magasságával kivételes adottságokkal bírt - szentül eltökélte, hogy végül ő lesz az, aki letaszítja Schwarzeneggert a trónjáról. (Spoiler: ez végül nem sikerül.)

 

A doku külön érdekessége a kontraszt is, ami a két testépítő körül zajlik: míg Ferrigno otthon eddz az apjával, addig Schwarzenegger más testépítők és gyönyörű nők társaságában sportol. 

 

Egyébként azoknak is érdemes megnézni a filmet, akiket nem hoz lázba különösebben a testépítés, hiszen feszült, érdekes és korhű dokudráma. Ráadásul a kor más, híres testépítői is feltűnnek, köztük Franco Columbu és Mike Katz .

 

Pénzdíjak

1970-ben Schwarzenegger 1000 dollárt kapott az első helyezésért. 1973-ban a díj mindössze 750 dollár volt, azonban az 1980-as visszatérésével már 25.000 dollárt tehetett zsebre.

 

A Mr. Olympia későbbi rekorderei

Schwarzenegger rekordját végül 1990-ben Lee Haney döntötte meg, 8 győzelemmel, majd felzárkózott mellé Ronnie Coleman is, szintén 8 egymást követő győzelemmel. 

2017-ben Phil Heath, a hetedik címével egyenlített Schwarzeneggerrel.

 

Ezzel együtt is kijelenthetjük, hogy Schwarzenegger a Mr. Olympia történetének legismertebb és mindmáig legsikeresebb testépítője lett, és a vitatott győzelem sem von le semmit az eredményeiből. 

Ha tetszett a cikk, olvasd el a többi bejegyzésünket is a Fittprotein blogján!