Fittprotein blog

Lehet-e csalónapot tartani a diéta alatt?

Tomi
Tomi
2020.01.27 15:49
Lehet-e csalónapot tartani a diéta alatt?

Ha hidegrázásod van a diéta szó hallatán, megnyugtatunk, hogy nem vagy egyedül. Sokan nehezen állnak neki és már a fogyókúra puszta gondolata is elriasztja őket. Ilyen esetekben a csalónap lehet a kulcs: egy olyan nap, amikor végre elengedheted magad, és úgy ehetsz, ahogyan régen. Vagy mégsem?

Nem mindegy, hogy miképp fogod fel a csalónap fogalmát, ugyanis a rosszul kivitelezett csalás az egész fogyókúrát veszélyeztetheti.

 

 

Mi az a csalónap?

 

Mindenkinek van egy gyenge pontja: valakinek a hamburger, valakinek a chips, a csoki vagy a süti. Amikor fogyózni kezdesz, konzekvensen egy szigorú diétához tartod magad: számolod a kalóriát, odafigyelsz arra, hogy sovány húst, salátát és minimális köretet egyél - egyszóval egészségesebben étkezel. Azonban a hirtelen váltás lemondással jár.

Csalónap

A tested pedig ilyenkor jelezni kezd: vágyakozol az édesség, a junk foodok után, amiket addig ettél. És valljuk be őszintén: sokszor nehéz ellenállni.

Az úgynevezett csalónap egy olyan, általad választott nap a héten, amikor hátradőlhetsz, és dőzsölhetsz.Megeheted azt a süteményt, azt a hamburgert vagy épp egy jó pizzát. Azonban itt sokan elkövetnek egy végzetes (mármint a diéta számára végzetes) hibát: hogy mértéktelenül, és egész nap esznek.

Ilyenkor a szervezet raktározni kezd és zsírt halmoz fel, hiszen egész héten “éhezik”, és fel kell készülnie a szűkös időkre.

Mit rontasz el a csalónapban?

 

Ha azonos intenzitású sport mellett nem fogysz, vagy épp rosszabb esetben visszajönnek a leadott kilók, akkor a hibát a csalónap is okozhatja. Vizsgáld meg az alábbi szempontokat, és ha valamelyik igaz rád, akkor változtass a szokásodon! (Az alábbi kijelentések tehát a csalónapra vonatkoznak.)

  • Ha egész nap, mértéktelenül eszel
  • Este, lefekvés előtt eszel
  • Túl sok lisztes, nehéz ételt fogyasztasz a csalónapon
  • A túlzásba vitt cukros üdítők is okozhatják a zavart

így csináld a csalónapot

Így csináld jól!

 

A csalónap nem azt jelenti, hogy egy egész napig mértéktelenül tömheted magadba a chips-csoki-pizza kombót. Ha megfigyelted, a fenti felsorolásban szinte mindenhol szerepel a túlzott, illetve mértéktelen szócska - nem véletlenül.

A csalónap azt jelenti, hogy egy étkezésbe belecsempészheted azt, amire a leginkább vágysz: ez lehet egy hamburger, egy kisebb pizza vagy egy gyros tál.

Lefekvés előtt semmiképp se fogyassz túl nehéz ételt, hiszen ilyenkor a szervezetednek pihenésre, regenerációra van szüksége.

Cukros üdítőt szintén ihatsz a csalónapon, azonban figyelj oda a mennyiségre. Egy doboz kóla, sprite vagy gyömbér egy héten egyszer jól esik az embernek - azonban semmiképp ne igyál többet.

A csalónap előtt érdemes végiggondolnod, hogy mi az, amit nagyon kívánsz, amire a leginkább sóvárogsz - és ezt csempészd be mondjuk ebédre, vagy edzés előtt.

A hangsúly tehát a mértékletességen van.

Azonban ha a csalónap után is tovább sóvárognál, érdemes felülvizsgálni a diétás étrended, mert előfordulhat, hogy túl kevés kalóriát vagy szénhidrátot viszel be és ez okozza a túlzott vágyakozást.

Csalónap előnyei

Milyen pozitív hatásai vannak a csalónapnak?

 

Valljuk be, így vagy úgy, de mindannyian önzőek és hedonisták vagyunk. Szeretjük a finom, cukros vagy épp sós ételeket - a pozitív hatása pedig többek között ehhez is kapcsolódik.

Amikor ugyanis olyat eszel, amit valóban szeretsz, boldogsághormon (endorfin és dopamin) termelődik. Ezeknek a hormonoknak pedig jelentős szerepük van a depresszió leküzdésében.

A szigorú diéta alkalmával ráadásul jelentős mértékben csökken a szervezet leptin szintje. Ez egy olyan hormon, amely a zsírsejtekben termelődik, és szabályozza a megfelelő étvágy-jóllakottság érzés kapcsolatot. Ha kevés a leptin a szervezetben, nagyobb az étvágy - hiszen így jelez a szervezetünk, hogy zsírraktárra van szüksége. A csalónap alkalmával a leptin hormon szintje azonban visszabillen - helyreállítva ezzel az egyensúlyt.

Végül pedig a csalónap a pajzsmirigy működésére is pozitív hatást fejt ki - nem véletlenül javasolják a pajzsmirigybetegeknek, hogy óvatosan diétázzanak. A pajzsmirigy T3 (trijód-thyronint) szintje ugyanis a bevitt szénhidrát mennyiségétől függ. Ha a szénhidrát mennyisége csökken, a T3-szint is csökken, amely hosszú távon akár pajzsmirigy-alulműködéshez is vezethet.

A csalónap során bevitt szénhidrát-löket ezzel szemben segít szinten tartani a T3 hormont, így megelőzheted a zavarokat.

Összegzés

 

Figyelj oda tehát arra, hogy mikor és mennyit eszel. Ha mértéket tartasz a csalónap során, akkor nem kell, hogy bűntudatod legyen, sőt: jót teszel a szervezetednek. Ezt érdemes mantrázni magadnak, ha hajlamos vagy az önvádolásra, hiszen a bűntudat stresszel jár, ami sok baj okozója lehet.

Érdekesnek találtad a cikket? Akkor olvasd el a blogunkon található többi bejegyzést is!