Fittprotein blog

Mikor van szükséged edző övre és hogyan használd?

Tomi
Tomi
2021.02.04 09:44
Mikor van szükséged edző övre és hogyan használd?

Előbb vagy utóbb majd' minden testépítő találkozik az edző övekkel. Egyesek szerint az erőemelés egyik elengedhetetlen kelléke, míg mások csak legyintenek rá, és azt mondják, hogy tök fölösleges. 

 

A helyzet valójában az, hogy egy bizonyos idő után, a nagyobb erőkifejtés és a sérülések elkerülése érdekében szükség van rájuk, azonban oda kell figyelni néhány dologra.

 

Az edző övek előnyei

 

Az öveknek alapvetően két fő célja van. Az egyik, hogy csökkentse a hát alsó részére nehezedő nyomást, miközben függőleges helyzetben emelsz. A másik pedig, hogy megakadályozza a hát hátrafeszülését vagyis a hiperextenziót. 

 

Ezt úgy éri el, hogy összenyomja a hasüreget, támogatva ezzel a gerincmerevítő izmokat.

 

Megmutatjuk, mikor nem kell edző övet használnod

 

Mikor nem szükséges?

 

Ahogy ebből is jól látszik, nem minden esetben van rá szükséged. Ha kezdő súlyemelő vagy, először el kell sajátítani a helyes fogást, és a technikát. 

 

Ha ugyanis már az elején edző övet hordasz, előfordulhat, hogy rosszul rögzülnek az alapvető mozdulatok, és tönkreteszed az ízületeidet és a hátadat. Ráadásul zöldfülűként az ember nem 60 kilós súlyzókkal áll neki edzeni, így felesleges. 

 

Ezenkívül még profi emelőként sem szükséges minden gyakorlathoz felvenni. Például oldalemeléshez vagy lábnyújtáshoz abszolút nem kell, csak ha olyan edzéseket végzel, amikor a gerinc nagyobb terhelést kap majd.

 

Ha régebben sérülésed volt, például sérved, akkor szintén kerülni kell az öv használatát, ahogy a magas vérnyomással küzdőknek is. Az öv ugyanis súlyosbíthatja, kiújíthatja ezeket.

 

Mikor van rá szükséged?

 

Guggolásoknál és felhúzásoknál mindenképpen jól jön az öv. Azonban az első 1-2 szériánál még nem szükséges felvenni, ugyanis az állandó öv használattól megrekedhet az izmok fejlődése. Pedig ez nagyon fontos, hiszen csak erős hasizommal lehet stabil a törzs az emeléskor. 

 

Épp ezért a guggolás és a felhúzás 3-4. szériájánál érdemes felrakni.

 

Ezenkívül jól jön az öv akkor is, ha nyakból nyomsz - a segítségével ugyanis meggátolható a hát hátrafeszülése. Az edző öv használata mellett ugyanakkor fontos a megfelelő légzéstechnika elsajátítása is. 

 

Megmutatjuk, hogyan használd helyesen az ezdő övet

 

Hogyan kell helyesen felrakni?

 

Az öv felhelyezése során figyelned kell arra, hogy erősen szorítsd meg. Ez pedig konkrétan azt jelenti, hogy szinte ájulásig meg kell húzni az övet, hogy stabilan tartson. (Épp ezért nem érdemes, és nem is szabad, sokáig fent hagyni - hiszen megemeli a vérnyomást.)

 

Először is tehát vegyél egy mély levegőt, húzd be a hasad és feszítsd a hátad alsó részére. Valahol középúton kell felhelyezni: ne legyen túl közel a csípődhöz, de túl magasan sem. 

 

Ha végeztél a gyakorlatokkal, akkor pedig vedd le az övet, hogy egy kis levegőhöz juss, és normalizálódjon a vérnyomásod.

 

Típusai - avagy milyen súlyemelő övet vegyél?

 

A legjobb edző övek végig a derékon azonos szélességűek kell, hogy legyenek. Elvégre nem egy box bajnoki övre van szükséged, hanem egy olyanra, ami stabilan tart edzés közben, és nem dörzsöl ki sehol sem.

 

Méretben, ahogy ruhában is, S-s, M-s, L-s, illetve XL-es övek közül választhatsz - ez a méret pedig nagyjából megegyezik azzal, amit akár pulcsiban, pólóban is viselsz.

 

Anyaguk szerint lehetnek bőr övek - ezek hosszú élettartammal rendelkeznek - illetve szintetikusak. Rögzítés szerint pedig csatos, illetve tépőzáras modellek is vannak, az előbbi tartósabb, az utóbbit viszont sokkal gyorsabb felhelyezni.

 

Végső gondolatok 

 

Manapság rengeteg hobbi sportoló és súlyemelő hord csak azért edző övet, mert trendi - te ne legyél egy, a sok közül. Ahogy írtuk, az öv használata egy csomó esetben indokolt lehet, de állandóan magadon viselni inkább több kárt okoz, mint hasznot. 

 

Forrás: verywellfit.com