Fittprotein blog

Alapozd meg az egészséges életmódot gyermekkorban! [Megmutatjuk, hogyan]

Tomi
Tomi
2021.03.09 12:36
Alapozd meg az egészséges életmódot gyermekkorban! [Megmutatjuk, hogyan]

Minden szülő azt szeretné, hogy a gyermeke egészséges legyen. Ehhez azonban az alapokat neked, a szülőnek kell lefektetned. Ha ugyanis már egészen pici korban megtanítod neki azt, hogyan élhet egészségesen, felnőtt korban is sokkal jobban odafigyel magára. 

 

Persze a dolog nem egyszerű: a kényelmes, digitalizált világból bizony nehéz kirobbantani a gyerekeket, azonban nem lehetetlen.

 

A cikkben összeszedtük azokat a praktikákat, hogyan tudod játékosan megtanítani a gyermeket arra, hogy mennyire fontos is az egészség.

 

Néhány szó, elöljáróban

 

Bármennyire is úgy érzed, hogy utat kell mutatnod a gyermekednek, mantrázd magadban sokszor, hogy nem kiképző őrnagy vagyok, hanem szülő. Nagyon sokan megfeledkeznek arról, hogy a gyermekük is egy önálló gondolatokkal bíró kis ember, és bizony minél erősebb a nyomás, annál erősebb az ellenállás is. 

 

Ha valamit nem akar a szabadidejében csinálni, nem lehet rákényszeríteni. Inkább arra kell odafigyelned, hogy játékosan vedd őt rá a mozgásra, és ne érezze azt, hogy számára ez egy munka, vagy kötelesség.

 

A másik fontos dolog, hogy mindig az életkornak megfelelő játékokat, programokat kell kitalálni nekik. Egy óvodásnak és kisiskolásnak is teljesen más szenzomotoros képességeik vannak, más ételeket kívánnak, így ezeket mindig érdemes figyelembe venni. 

 

Harmadrészt pedig olyan mozgásformát kell választani a gyermeknek, amit szeret. Ha mi focira akarjuk tanítani, de ő gördeszkázni vagy görkorcsolyázni szeretne, akkor hagyni kell, hadd csinálja azt, amit akar.( És inkább örüljünk annak, hogy sportolni szeretne.) 

 

Nagyon sok szülő ott szúrja el, hogy a fiatalkori önmagát próbálja a gyermekére projektálni. “Ha én nem lehettem profi boxoló, akkor majd a gyerek az lesz” satöbbi. 

 

Ezek már inkább gyermekpszichológiai témák, mindenesetre az egészséges életmód részét képezik, hiszen ép testben, ép lélek - és fordítva.

A gyerekeknek fontos a mozgás, és a szülői példakép

#1 Legyél te a pozitív példakép 

 

Ha a gyermeked azt látja, hogy te egész nap a gép előtt ülsz, miközben elvárod tőle, hogy mozogjon, bizony csúnyán ellentmond majd neked. Az ő számára te vagy az Isten, a példakép, így fontos, hogy jó példával járj elől. 

 

Ha azt látja, hogy te salátát eszel és joghurtot, ő is kíváncsi lesz és megkóstolja. Azonban, ha te csokit eszel reggel, délben és este, neki pedig megtiltod, akkor szintén hisztizni fog.

 

A gyerekek gyakran másolják a szüleiket, épp ezért a te felelősséged, hogy jó példát is mutass neki.

#2 Biztosíts nyugodt légkört (és néha egy kis nasit)

 

Nincs olyan egy magánéletben, hogy mindig minden rendben van - de törekedned kell arra, hogy a gyermek a legkevésbé sérüljön és érezze, hogy otthon biztonságban van. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindig mindent engedni kell neki. Nehéz megtalálni egyébként azt a súlypontot, hogy szigorú és következetes legyél vele, ugyanakkor engedj is neki.

 

Viszont a gyerek még csak gyerek, úgyhogy szüksége van arra, hogy néha megjutalmazd és néha engedned kell, hogy kirúgjon a hámból egy kis nasival. Hidd el, hogy ettől még nem dől össze a világ.

 

#3 Állíts fel bizonyos korlátokat

 

Engedd neki, hogy telefonozzon vagy játsszon a PlayStationnel, ha már elég nagy hozzá, de legyenek meg azok az időpontok, amikor a szabad levegőn vagyok együtt. Valahol ez is a harmonikus, nyugodt, kiegyensúlyozott légkör része kell, hogy legyen.

 

Ugyanakkor ha megszegi a szabályokat, akkor következetesen tartsd be a retorziókat - ellenkező esetben nem vesz téged majd komolyan.

 

#4 Vond be az egész családot és játszatok együtt!

 

A gyermekeket legkönnyebben úgy vonhatjátok be a játékba, ha az egész család együtt játszik. Ehhez olyan gyerekeknek (is) való sportszereket kell beszerezni, amivel mindenki jól érzi magát.

 

Kosarazzatok, dobjatok palánkra vagy szerezzetek be egy ping-pong asztalt - és legyen a hétvégi, délutáni program egy közös mérkőzés

 

Ugyanakkor fribizhettek, tollashozzatok is, ha épp ahhoz van kedvetek, a lényeg hogy mindenki jól érezze magát, miközben játszva sportol.

#5 Segíts a gyerekednek abban, hogy  pozitív testképe alakuljon ki

 

Hogy a gyermekednek milyen képe lesz saját magáról, az nagyon nagy mértékben rajtad, és a környezetén múlik. Itt szintén nehéz megtalálni az arany középutat - ráadásul mindenki más és más - viszont általánosságban elmondható, hogy dicsérni kell a gyermeket, és nem büntetni, gúnyolni. 

 

Ha odafigyelünk az étkezésére és arra, hogy eleget mozogjon, akkor biztosan nem lesz baj például a súlyával, hacsak nem áll a háttérben valamilyen betegség. Amennyiben viszont ez a helyzet áll fenn, akkor el kell neki magyaráznunk, hogy nem az ő hibája.

#6 Kerüld a túlzottan korlátozó étrendet és ne vidd túlzásba az edzéseket

 

Nem szabad állandóan brokkolival etetni, és presszimálni, hogy kint játsszon a friss levegőn, még zuhogó esőben is. A hét legtöbb napján kerüljenek egészséges ételek az asztalra, de hétvégén, szombaton lehet csalni egy kis finom desszerttel, vasárnap pedig akár rántott hússal. 

 

A kulcsszó ebben az esetben is a mértéktartáson van.

 

Ezen kívül nem szabad túlzásba vinni az edzéseket sem - inkább játszva kell mozogni.

Figyelj arra, hogy a gyermek egészségesen étkezzen

Az étkezés is nagyon fontos - figyel oda, hogy egészséges ételeket adj a gyermekednek

 

Még egy nagyon fontos dologról nem ejtettünk szót, mégpedig az étkezésről.

 

Csecsemőkorban nyilván csak arra kell odafigyelni, hogy a babát legalább 6 hónapos koráig szoptatni, vagy tápszerezni kell. 

 

Ezután már lehet adni neki pürésített zöldségeket, és bébiételeket. 8-9 hónapos korban már apróra vágott, főtt ételekkel is próbálkozhatsz: sárgarépával, grill csirkével, gyümölccsel.

 

Óvodás korban a gyerekek meglehetősen hektikusan esznek: van, hogy egyik nap ájulásig eszik magukat, másnap pedig semmit sem vesznek magukhoz. 

 

Ne ijedj meg, ez teljesen természetes. Azonban arra már érdemes odafigyelni, mit adsz nekik. Lehet reggelire például joghurt, egy kis zabbal, édesítővel - néha pedig a natúr joghurt mellett ízesített is belefér. 

 

A cukrozott italokat, "gyümölcs leveket" viszont érdemes elkerülni.

 

Iskolás korban előző este elkészíthetitek együtt a szendvicseket. Használj teljes kiőrlésű kenyeret, zsemlét, margarin helyett vajat és a szalámi mellé mindig legyen valamilyen friss zöldség, kísérőnek pedig egy alma vagy mandarin. Mindig adjuk meg neki a választás lehetőségét egy-, vagy több egészséges alternatíva közül. 

 

Összegzés

Ha ebből a cikkből csak néhány gondolatot viszel magaddal, akkor az egyik legyen az, hogy sport helyett együtt, sportosan játsszatok és hogy fordíts különös gondot a gyermek étkezésére. Nagyon jó program, ha együtt készítitek el a fogást és ő is picit részt vesz benne, továbbá válaszhat is, hiszen akkor nem érzi azt, hogy valamit rá akarsz kényszeríteni. 

 

Ezekkel a fent említett dolgokkal már nagyon sokat teszel azért, hogy a gyermeked később egy egészséges, tudatos felnőtt lehessen.