Fittprotein blog

Fokhagyma a természetes antibiotikum

Attila
Attila
2019.03.14 15:00
Fokhagyma a természetes antibiotikum

A fokhagyma gyógy - és fűszernövénynek több jótékony hatása is ismert, a népi gyógyászatban is előszeretettel használták, sőt már több ezer év ismertek természetes jótékony tulajdonságai. A legelterjedtebb természetes antibiotikum, amelyet alkalmazhatunk belsőleg és külsőleg is, ha nem zavar a fokhagyma sajátos illata. A cikkből megtudhatod, milyen jótékony hatásai ismertek a fokhagymának, hogyan tudod alkalmazni belsőleg és külsőleg. Továbbá egy kényelmes megoldást is mutatunk a fogyasztására, ha zavar a fokhagyma szaga és illata.

Fokhagyma jótékony hatása

A fokhagymát a világ számos részén alkalmazzák gyógyászati célokra. Betegség megelőző hatását jelenleg is vizsgálják. Több mint 20 féle hatóanyagot tartalmaz.  Többek között cinket, ásványi anyagokat, enzimeket, A-, B-, C-, E- vitaminokat, mangánt, nitrogént, káliumot, szelént és kiemelkedően gazdag szerves kénvegyületekben. A fokhagyma fogyasztása erősítheti az immunrendszert, támogatja a szív és érrendszer egészséges működését és gombaölő hatású. A fokhagyma baktériumölő hatásának köszönhetően tisztítja, fertőtleníti a szervezetünket. Csökkenti a magas vérnyomást mivel a fokhagyma lazító hatást fejt ki az érfalakra, és javítja a szervezet vérellátását is. Jótékony hatása lehet továbbá a koleszterin szintre, a vércukorszintre, a máj működésére. A népi gyógyításban az influenza ellen is alkalmazták.

Fokhagyma alkalmazása belsőleg

A leghatékonyabb és legtermészetesebb módja a fokhagymát elfogyasztásának, ha a fokhagymát egyszerűen önmagában elfogyasztod bármilyen hozzá illő étel mellé. Szokták ajánlani a fokhagyma kúra szerű alkalmazását is. Ha fokhagyma kúrát szeretnél csinálni, akkor pár napon keresztül minden reggel, éhgyomorra rágcsálj el egy-két gerezd fokhagymát. A fokhagyma irritálhatja a gyomrot és bélrendszert, ezért hagyd abba a kúra szerű fogyasztását, ha hasonlót tapasztalsz.

Fokhagyma kapszula

Ha nem szereted a fokhagyma szagát és illatát, akkor a fokhagyma kapszulát tudom neked ajánlani. Magas a hatóanyag koncentrációja és semmilyen illatanyagot nem tartalmaz.

Házi készítésű népi gyógymódok fokhagymával

• Torokfájásra

2 gerezd fokhagymát felaprítunk, majd összekeverjük 1 citrom levével és 2 evőkanál olívaolajjal. A szerből naponta 3x1 teáskanálnyit fogyasszunk.

• Köhögésre

2 fokhagymagerezdet apróra vágunk, és elkeverünk 3 evőkanál cukorral vagy mézzel. Felöntjük 1/8 liter vízzel, felforraljuk, és kb. 10 percig főzzük. Néhány órán át állni hagyjuk, majd kendőn átnyomjuk. A gyerekeknek adjunk naponta 1-2 teáskanál fokhagymalevet.

• Meghülés esetén

Forró fekete teába tegyünk 1-2 gerezd fokhagymát és 10-12 perc után fogyasszuk. Ízlés szerint mézzel vagy cukorral édesíthető.

Fokhagyma alkalmazása külsőleg

 

A kozmetikában a fokhagymát antibakteriális, fertőtlenítő hatása miatt leginkább szeborrhoeás ( zsíros ), aknés, pattanásos bőr kezelésére alkalmazzák ampullák, krémek formájában, melyek többek között illatmentesek. Külsőleg alkalmazva kiváló vírusölő. Emiatt a herpesz egyik ellenszere. Érzed, hogy növekszik a pattanás a bőröd alatt? A fokhagymát pattanásra is alkalmazhatod. Egy félbevágott gerezd fokhagymával dörzsöld be az érintett területet. Alkalmazható még gombaölő hatása miatt láb és körömgomba esetén dunsztkötésben.

Fokhagyma pakolások házilag, otthon elkészítve

• Pakolás pattanásos bőrre

Pattanásos bőrre is kiválóan alkalmazható a fokhagyma pakolás formájában. Nyomj össze 3 gerezd fokhagymát, helyezd csak a pattanásos bőrre, majd negyed óra után öblítsd le. Kapható szagtalan fokhagymazselé is mely tinik, pattanásos bőrűek részére van kifejlesztve a pattanások elhalványítására, új pattanások keletkezésének megakadályozására,  a pattanásos bőr faggyútermelés csökkentésére.

• Alkalmazása szemölcsre

 

Egy szelet fokhagymát leukoplaszttal rögzítsünk a szemölcsön, éjszakára hagyjuk rajta.

• Pakolás bőrhibákra

Verj fel keményre egy tojásfehérjét, majd keverj vele össze ugyanannyi mennyiségű mézet, friss répalevet és kevés zúzott fokhagymát. Vidd fel a foltokra és bőrhibákra, majd hagyd fent 20 percig.

• Pakolás pórustisztításra

Pépesítsünk össze egy közepes méretű paradicsomot majd adjunk hozzá egy gerezd zúzott fokhagymát. Az így elkészült masszát vékonyan kenjük föl az arcbőrünkre majd húsz perc elteltével alaposan mossuk le. A paradicsom és a fokhagyma kettőse kiváló fertőtlenítő hatású, amelynek a mitesszeres bőr, eltömődött pórusú bőr csak örülni fog.