Fittprotein blog

Kényeztesd magad relaxáló fürdővel, megéri!

Tomi
Tomi
2021.06.10 18:29
Kényeztesd magad relaxáló fürdővel, megéri!

Gyakran vagyok úgy egy-egy nehéz nap után, hogy legszívesebben órákig csak áznék a kádban (egy pohár whiskey társaságában). Hagynám, hogy a víz szép lassan lemossa rólam a napi stresszt és mint főnix a hamvaiból, újra feléledjek.

 

Múltkor elgondolkodtam rajta, hogy ez - mármint a fürdőzéssel kapcsolatos érzés - vajon mitől alakult ki az emberben. Aztán arra jutottam, hogy ez végülis egy évezredek alatt fejlődött, egyfajta hozott, tudatalatti dolog lehet, hiszen a rómaiak sem hiába jártak fürdőkbe annak idején. De megmondom őszintén, nem igazán elégedtem meg a saját magamnak adott válasszal, úgyhogy belevetettem magam a témába, és egy csomó érdekes, meghökkentő dolgot találtam.

 

 

Létezik a fürdés és "a fürdés"

Olyan, minta a nagyi húslevesét és a hiperes, instant porlevest hasonlítanád össze: mind a kettő leves, de mégis más. Valahogy így van ez a gyors csutakolással és a relax fürdéssel is.

 

Fürödni bármikor lehet, sőt ajánlott is. Fogod magad, beállsz a zuhany alá, végigmosod magad, picit felfrissülsz, majd befekszel a tévé elé. (Optimális esetben ez minden nap így megy.)

 

Viszont "a fürdés" más. Ez egy rituálé, egy hangulat, ami egy csomó élettani előnnyel jár - ezekre picit lejjebb bővebben ki is térek majd.

 

Előbb azonban nézzük meg, hogyan is néz ki a lehető legideálisabb fürdés.

 

Mikor a legjobb megfürdeni?

A kutatások szerint a lehető legjobb, ha lefekvés előtt két órával fürdesz meg. A test ugyanis lefekvéskor természetes módon lehűti magát, és közvetlenül, elalvás előtt fürdesz meg, akkor ez nehezíti az elalvást. A meleg víz serkenti a vérkeringést, így természetes módon lehűl, viszont ehhez a folyamathoz legalább 90 perc szükséges. 

 

Így a fürdővel kvázi előkészíted a szervezeted az elalváshoz. Ezzel a trükkel átlagosan 10 perccel is lerövidítheted az elalvás idejét. 

 

Mennyi ideig kell fürödni?

Egy gyors, 10 perces áztatás nem űzi el a stresszt, viszont a túl hosszú fürdőzés sem ajánlott, mert kiszáríthatja a bőrt. 

 

Eléggé egyénfüggő, de átlagosan 0,5-1 órás fürdés az ideális.

 

Milyen melegnek kell lennie a fürdővíznek?

Zuhanyzáshoz és fürdéshez a legideálisabb hőmérséklet a 37-43 fokos víz (persze nem mindegy, hogy télen vagy nyáron vágyunk erre a nyugtató fürdőre). 

 

Persze ez szintén egyéni preferencia kérdése: ne vigyél magaddal hőmérőt vagy bármit, egész egyszerűen csak állítsd be azt a hőmérsékletet, ami a legkellemesebb számodra.

 

A fürdősó jól oldja a stresszt

 

Mit érdemes hozzáadni a fürdővízhez?

Igaz, hogy a túlzásba vitt fürdőzés károsítja a bőr természetes védőrétegét, viszont ezt ki lehet játszani azzal, ha bőrpuhító fürdősókat, vagy fürdőbombákat adsz a vízhez. Ezek egyébként is nyugtató hatásúak, így segítik levezetni a napi stresszt.

 

Ha gyakran viszket a bőröd, és enyhébb ekcémával küzdesz, akkor érdemes zabpehellyel töltött ruhát (pl. használaton kívüli zoknit) áztatni a vízbe, ez ugyanis nagyon jó, bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő.

 

A másik jó módszer, ha szódabikarbónát keversz a vízbe - ez is enyhíti a viszketést.

 

Ezeken kívül pedig érdemes kipróbálni a fent már említett fürdősókat és fürdőbombákat is, amik szintén jó hatással vannak a szervezetre.

 

Epsom só, és fürdősó

Az Epsom só magas magnéziumtartalmú só, ami stresszcsökkentő, méregtelenítő hatással bír. Oldja az izomgörcsöket és enyhíti az ízületi fájdalmakat is. Ezenkívül szuper gyulladáscsökkentő, így megnyugtatja a pattanásos, gyulladt bőrt. 

 

Egyéb fürdősót is használhatsz: a Hévíz térségi gyógyiszapos fürdősó például puhává varázsolja a bőrt, és "megolajozza" az ízületeket. A gránátalmás-, és egyéb gyümölcsös fürdősók pedig stresszoldó hatásúak.

 

A fürdőbombától puha lesz a bőröd

 

Fürdőbombák

A fürdőbombák hozzáadott szódabikarbónát tartalmaznak, amik pezsegve oldódnak fel a vízben - innét is a "bomba hatás". A szódabikarbónás gyógyhatás mellett pedig szuper illatos, és puha lesz a bőröd a használatuk után.

 

A fürdés remek stresszoldó

 

A relaxációs fürdés előnyei

#1 Segít elűzni a stresszt és fokozza a boldogsághormon termelődését

Létezik japánban egy stresszlevezető módszer, az erdőfürdőzés vagy más néven sinrin-joku. 

 

Ez nem azt jelenti, hogy az erdőben, egy dézsában fürdesz meg, hanem azt, hogy az itt tett séta - telefon nélkül, lehetőleg minél öregebb, minél szennyezetlenebb erdőben - milyen hatalmas pozitív hatással van a szervezetre. Szó szerint olyan, mintha "megmártóznál" a fák között. 

 

Ezt a fajta pozitív hatást képes elérni egy forró fürdő is - a japánok épp ezért látogatják már évszázadok óta a sentokat, vagyis nyilvános fürdőket.

 

Ugyanis a meleg víz hatására ugyanúgy endorfin termelődik, mint az erdőfürődézésnél is. 

 

Ráadásul, ha megmártózol egy nagy kád forró vízben, amellett, hogy serkenti a vérkeringést, növeli a tüdő kapacitását is. 

 

#2 A forró fürdővel akár fogyhatsz is

Egy kisebb, 14 fős kutatásban megvizsgálták, hogy azok, akik 1 órát fürödtek forró vízben, kb. annyi kalóriát égettek el, mintha 30 percet sétáltak volna. Ennek oka, hogy a meleg víz megdolgoztatja a szívet.

 

Ugyanakkor a forró fürdő optimalizálja a vércukorszintet is, ami hosszú távon szintén segíthet a fogyásban.

 

#3 Csökkenti a fájdalmat

A stressz hatására az izmok összehúzódnak, ami fájdalmas góc pontokat alakít ki a testben. A forró fürdő segít abban, hogy ellazítsa az izmokat, így csökkentve a fájdalmat. 

 

Ezt a fájdalomcsökkentő hatást egyébként különböző, magas magnéziumtartalmú fürdősókkal még tovább lehet fokozni. 

#4 Javítja a koncentrációt

A stressz nem csak a testet bénítja meg, hanem a szellemet is, a forró fürdőnek pedig egyfajta elmetisztító hatása is van.

 

A jógázáshoz hasonlóan segít leküzdeni a depressziót, és - mivel kitágítja az ereket - a szervezeted és az agyad is több oxigénhez jut majd. Így szellemileg friss maradhatsz, és - ahogy említettük - pluszban endorfin (vagyis boldogsághormon) termelődik a szervezetedben. 

 

Hangulat megteremtése a fürdéshez

 

Hogyan teremtsd meg a legjobb "a fürdés" hangulatot?

Az illatos gyertyák, a gyertyafény, és a lágy zene mellett ami még fontosabb: az a nyugalom. Akkor szánj rá időt, amikor tudod, hogy senki nem fog megzavarni közben, nem keresnek telefonon, nincs programod és nem kell rohanni.

 

Szánj magadra énidőt, és ne agyalj a problémákon, a holnapon vagy az aznapi sérelmeken - csak hagyd, hogy a forró fürdő megtisztítson testileg, szellemileg és lelkileg.