Fittprotein blog

Mire jó a gumihurok? És hogyan érdemes használni?

Tomi
Tomi
2021.03.11 21:10
Mire jó a gumihurok? És hogyan érdemes használni?

Biztosan te is láttál már a szabadtéren, vagy edzőteremben gumihurkokkal izzadó sportolókat. Lehet, hogy elsőre nem igazán fogott meg a téma, pedig rendkívül hatékony például fizikoterápia-, rehabilitáció céljából. Ugyanakkor izomépítésre és aerobic edzésekre is jól lehet használni. 

 

A cikkben részletesen körbejárjuk, hogy (a fent említetteken túl) mire is jó a gumihurok, milyen előnyei vannak; valamint azt, hogyan is érdemes használni.

Mire jó tulajdonképpen a gumihurok? És mi is ez?

 

A gumihurok tulajdonképpen egy latexet is tartalmazó, ellenállással bíró hurok, ami láb-, és karerősítésre is használható. 

 

Az izmok intenzív megmozgatására alkalmas, változatos gyakorlatokat lehet vele elvégezni, leginkább a kar- és lábizmok erősítésére alkalmas és rengeteg gyakorlathoz használható.

A gumihurok előnyei és erősségi szintek

 

A gumihurok előnyei 

 

#1 Rendkívül olcsó

 

Valljuk meg őszintén, ha otthon szeretnénk edzeni, a legtöbb fitnesz termék baromi drága - elég csak a fekvenyomó padra vagy egy szobabiciklire gondolni. Ezzel szemben a gumihurok töredék áron beszerezhető, nagyjából 1000-2000 forintos áron. 

 

Ráadásul a nálunk kapható szalagokat nem kell csomózni sem, így hosszú élettartammal is rendelkeznek. 

 

#2 Könnyedén magaddal viheted őket bárhová

 

Nem utolsó szempont az sem, hogy könnyűek, és össze lehet őket hajtogatni - így akár egy kisméretű női táskába is be tudod rakni őket. 

 

A tárolással szintén nem kell foglalkozni, hiszen egy kisebb komód fiókjában is bőven elfér.

 

#3 A szintednek megfelelő terméket választhatod

 

A gumihurok nagyon jól adaptálható, mivel az edzettségi szintednek megfelelő terméket választhatod ki. 

 

#4 A használatát könnyű megtanulni

 

Amiért ezeken felül nagyon sokan imádják a gumihurkokat, az nem más, mint az egyszerű elsajáítíhatóság. 

 

Ugyanis már néhány perc alatt megtanulhatod a használatát - és bizony elég könnyű "rázizzenni". 

 

+1 Jó alapokat ad

 

Amennyiben már belejöttél az edzésbe, és eljutsz egy közepes-nehéz szintig, észre fogod venni, nagyon sokat javul az állóképességed, és nő az erőnléted is. 

 

Ráadásul jó alapokat ad a további edzésekhez. Ha ugyanis kevered a különböző edzésmódszerekkel, (például súlyzózással, futással), akkor észreveszed majd, hogy szuper gyorsan formálja a tested - használd akár karra, popsira, vagy lábra. 

 

A gumihurok ráadásul különböző erősségi szintekben érhető el. Nálunk, a Fittprotein webshopban például négy különböző termék érhető el.

 

Kezdőként választhatsz egy kisebb ellenállással rendelkező terméket, majd, ahogy szépen lassan fejlődsz, úgy válthatsz a közepes-, az erős-, és nagyon erős változatokra is.

 

Gyakorlatok gumihurokkal

 

Mire és hogyan használd?

#1 Erőnléti edzésre

Amennyiben a gumihurkot állandó jelleggel használod, úgy növeli az erőnlétet. Így előbb-utóbb nem csak nagyobb ellenállású szalagokkal tudsz dolgozni, de nagyobb súlyokra is válthatsz. 

 

Mivel a gumiszalag a súlyokhoz képest alacsonyabb intenzitást igényel, így gyorsabban érheted el velük a magasabb ismléstészámot. 

 

#2 Fogyásra

 

Az alacsony intenzitású edzés miatt nem az izmokból, hanem a zsírpárnákból fogysz - emiatt a gumiszalag segíthet a fogyásban. Azonban ez nem ennyire egyszerű, ugyanis csak és kizárólag ettől nem fog megindulni a fogyás. 

 

Ehhez ugyanis még oda kell figyelned a megfeleő étrendre, valamint más, aerob edzésekkel is kombinálnod kell a legjobb hatás elérésre érdekében.

 

#3 Izomtömeg-növelésére

 

A nyújtás következtében a gumiszalag ellenállás egyre intenzívebb lesz - így egy súlyzós edzéshez hasonlóan fejleszti az izomtömeget. 

 

Azonban a maximális izomnövekedés érdekében érdemes rúdsúlyos gyakorlatokat is végezni. 

 

#4 Rehabilitációra

 

A gumiszalag védi az ízületeket, így károsodás nélkül rehabilitálhatóak az izmok. Ebben az esetben a könnyebb szintű szalagokat (gyenge, majd közepes) ajánljuk.

 

Érdemes megnézni ezzel kapcsolatban az alábbi angol nyelvű videót, ahol elmagyarázzák, hogy a gumihurokkal kezdőként milyen gyakorlatokat érdemes elvégezni.

 

 

Erősségi szintek és színek

Sokat beszéltünk már az erősségi szintekről. Az étrend-kiegészítő webshopunkban kapható gumihurkok négyféle színben és erősségben kaphatóak:

Gyenge - sárga

 

A sárga színű gumihurokkal a legkönnyebb az edzés, hiszen ez rendelkezik a legkisebb ellenállással. 

 

Tökéletes azok számára, akik most kezdik el a gumihurokkal való ismerkedést. A segítségével könnyen fejlesztheted a sípcsont körüli izmokat, illetve a vállizmokat.

 

Ellenállási szint: könnyű

 

Javasolt izmok: sípcsont körüli izmok, váll

 

Közepes - zöld

 

Amikor már úgy érzed, hogy a sárga gumihurok túl gyenge, egy szinttel feljebb léphetsz, a közepes szintű, zöld hurokra.

 

A láb mellett jól fejleszthető a segítségével a tricepsz illetve a bicepsz is.

 

Ellenállási szint: közepes

 

Javasolt izmok: láb, tricepsz, bicepsz

 

Erős - piros

 

A piros színű gumihurok már nagy ellenállással rendelkezik, nagyon feszes, így csak akkor ugorj erre a szintre, miután a zöld színűt már könnyűszerrel tudod használni.

 

Ellenállási szint: nehéz

 

Javasoljon izmokat: lábak, mellkas és hát

 

Extra erős - kék

 

A kék gumihurkot a legnehezebb használni, mivel extra nagy ellenállással rendelkezik. 

 

Ellenállási szint: extra nehéz

 

Javasolt izmok: lábak

 

A gumihurok tehát egy egyszerű, nagyszerű és legfőképp olcsó módja az izomfejlesztésnek - valamint a rehabilitációban is segíthet. Viszont nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy keverni kell más mozgásformákkal is.