Fittprotein blog

Milyen hatással vannak ránk a gyógygombák, a ganoderma és a chaga?

Tomi
Tomi
2021.07.22 20:54
Milyen hatással vannak ránk a gyógygombák, a ganoderma és a chaga?

A gomba a természet egyik talán legérdekesebb étele, hiszen gyógyítanak, mérgeznek vagy épp megkeserítik az életünket: attól függően, hogy melyik fajról beszélünk. A Candidát ugye nem kell senkinek bemutatni, hiszen életében legalább egyszer szinte mindenki találkozik vele; ahogy a gyilkos galócát sem.

 

Vannak viszont olyan gyógyító gombák, mint a Ganoderma vagy a Chaga, amiről talán kevesebbet hallani, pedig számtalan csodás hatásuk ismert. A keleti kultúrákban már mindkét gomba évszázadok óta ismert, viszont Nyugat-Európában és Amerikában csak az elmúlt két-három évtizedben kezdték el őket komolyabban tanulmányozni. 

 

Mivel a Chagának és a Ganodermának is más és más élettani hatásai vannak, ezért a két gyógygombát, azok előnyeit illetve hátrányait külön mutatjuk be.

 

Mi az a Chaga gomba?

A Chaga gombák, latin nevükön Inonotus obliquus-ok a hideg, nedves éghajlatot kedvelik, épp ezért Szibériában, Oroszországban, Kanadában, Észak-Európában és Alaszkában találhatóak meg nagyobb mennyiségben.

 

Külsőre nem túl szép, leginkább a szénre hasonlít. A nyírfák kérgén terem, és nagyjából 25-35 centiméteresre nő. Kívül keményebb fekete, míg belül lágyabb, narancssárga színű.

 

A chaga a nyírfa kérgén található meg

 

Főleg Oroszországban használják, már évszázadok óta, leginkább porrá őrölt formában, gyógyfőzetként vagy teaként. Forró vízben főzve is megmarad ugyanis a béta-d-glükántartalma. 

 

Ez a poliszacharid többek között szuper immunerősítő, sőt: a test természetes védekezőrendszere egyfajta lökést kap, turbó fokozatba kapcsol a béta-glükán hatására.

Ezenkívül csökkenti a szervezetben lévő gyulladást is. 

 

Megjegyzés: a gyulladástól egyébként sokan megijednek pedig ez csak az immunrendszer természetes válasza egy-egy betegségre. Azonban a hosszú távon fennálló gyulladás már súlyos szövődményekhez vezethet, mint például az ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) vagy a szívbetegség. 

 

Milyen hatásai vannak a chaga gombának?

 

Milyen előnyei vannak a Chagának?

  • A Chaga gomba csökkenti a distressz (negatív stresszként, krónikus stresszként is ismert) romboló hatásait a szervezetre nézve
  • Segíthet enyhíteni az olyan krónikus bőrbetegségeket mint az ekcéma, atópiás dermatitisz.
  • Csökkenti az LDL-koleszterin szintjét.
  • A chaga segíthet a fertőzések leküzdésében, legyen akár enyhe-, vagy középsúlyos fertőzés.
  • Habár érdemes fenntartásokkal kezelni, de egyes kutatások szerint megakadályozhatja és lassíthatja a rák növekedését. Egereken végzett tesztek alapján például a chaga 60%-kal csökkentette az állatokban lévő tumor méretét. Ez részben a magas antioxidáns-tartalomnak köszönhető.

 

Vannak-e a chagának mellékhatásai?

A chaga az emberi szervezet által jól tolerálható, viszont kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel. Ha inzulint, vagy véralvadásgátló szedsz, esetleg műtétre készülsz, mindenképp konzultálj az orvosoddal, mielőtt még chagát szednél. 

 

Mivel állapotos nők, és szoptatós anyukák körében még nem tesztelték a chaga hatásait, így a biztonság érdekében célszerű kerülni a fogyasztását. 

 

A ganoderma gomba hatásai, avagy mire jó a reishi

 

Mi az a ganoderma gomba?

A Ganoderma lucidumot (más néven pecsétviaszgombát vagy reishit) viccesen a természet Xanaxának is szokás nevezni, mivel nagyon jó nyugtató, stresszcsökkentő hatással bír. Mindez a benne található triperténnek köszönhető, ami hangulatjavító, szorongáscsökkentő, antidepresszáns vegyület.

 

A ganoderma kemény testű gomba, 5-20 cm-es is lehet, színe pedig a vöröses barnától a feketéig terjed. A chagához hasonlóan a reishi is egy parazita gombafajta, a luc-, és erdeifenyőn telepszik meg. 

 

A mediterrán-, illetve mérsékelt éghajlatot kedveli, így nem csak Ázsiában, hanem Európa számos országában, köztük Németországban és Magyarországon is, megtalálható.

 

Hogyan érdemes a ganodermát fogyasztani?

Leginkább porított formában találkozni vele, amit teaként lehet inni, de egyébként frissen is fogyasztható.

 

A ganoderma gomba (vagy más néven reishi) előnyei

A ganoderma legjelentősebb előnyei közé tartozik az immunerősítő hatás, és a stresszoldás. Viszont az alább felsoroltakon kívül érdemes megemlíteni, hogy csökkentheti a vércukorszintet és javíthatja a szív egészségét.

Erősíti az immunrendszert

A reishi fokozza az immunrendszert, valamint hatással lehet a fehérvérsejtek génszerkezetére is. Egyes tanulmányok szerint növelheti a limfocita számát, így segít a stressz, és a fertőzések leküzdésében, valamint a rák elleni küzdelemben.

Csökkentheti a rák kockázatát

A reishit gombát gyakran használják kiegészítő kezelésként a rákos daganatok kezelésére. Az egyik tanulmányban például 4000 emlőrákon átesett (és túlélő) 59%-a vallotta, hogy reishit fogyasztott. 

 

Egyes kutatások szerint a ganoderma a tesztoszteron hormonra is jó hatással van, így visszafordíthatja a prosztatarákot. 

 

Viszont azt is fontos megemlíteni, hogy ezt szintén érdemes fenntartással kezelni, hiszen a bizonyításokhoz további kutatásokra van szükség.

Antidepresszáns és fáradtság-űző

A ganoderma szedése csökkenti a szorongást, és a depresszióra való hajlamot, ezenkívül jó hatással van az általános közérzetre és a fáradtságra. 

A ganoderma mellékhatásai

A ganoderma jól tolerálható, így azok akik nem szednek semmilyen gyógyszert, vagy nem állapotosak, nyugodtan fogyaszthatják.

 

Viszont - a chagához hasonlóan - kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, így akik véralvadásgátlót, vérhigítót szednek vagy alacsony a vérnyomásuk, azok lehetőleg kerüljék a fogyasztását, ahogyan az állapotos kismamák és a szoptató anyukák is.

Őrölt gyógygomba

Összegzés

Hogy melyik gombát érdemes fogyasztani, az erősen függ attól, hogy mire is szeretnéd használni a gyógygombát. Ha az általános hangulatjavítás, és az immunrendszered erősítése a fő szempont, akkor érdemes a ganodermát választani, azonban a chaga inkább tumorellenes hatásairól ismert. 

 

Persze egyén-, és dózisfüggő, hogy kinél miképp hat, így érdemes próbálkozni a megfelelő adagokkal. 

 

Felhasznált források: 

https://www.healthline.com/nutrition/reishi-mushroom-benefits#TOC_TITLE_HDR_9

https://www.athsport.co/blogs/news/chaga-vs-reishi

https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/reishi-mushroom-uses-and-risks