Fittprotein blog

Mégis mire jó a K-vitamin?

Tomi
Tomi
2021.02.16 23:14
Mégis mire jó a K-vitamin?

Amikor a vitaminbevitelről olvasunk, viszonylag kevés szó esik a K-vitaminról. Pedig a bélgyulladással járó betegségek esetén nagyon is fontos lenne, hogy biztosítsuk a napi bevitelt. 

 

De mi minden másra jó még a K-vitamin? Miben található? A cikkben mindent összegyűjtöttünk, amit érdemes tudni róla.

Fajtái

 

Alapvetően a K-vitaminnak két típusát különböztetjük meg. Az egyik, a K1-vitamin vagy másnéven filokinon, amit elsősorban növények és zöldségek fogyasztásával tudunk bevinni. A másik pedig a K2-vitamin, a menakinon, ami a bélrendszerben termelődik. 

 

A K-vitamin előnyei és szerepe

A K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban. Amikor ugyanis megsérülünk és vérezni kezdünk, azonnal megindul a véradvadás, aminek a segítségével a seb vagy sérülés lezárul. Ez pedig megakadályozza azt, hogy elvérezzünk vagy a nyílt seben keresztül más kórokozók is a szervezetbe jussanak, és még jobban elfertőzödjön.

 

Ahhoz azonban, hogy a véralvadási folyamat meginduljon, fehérjékre van szükség, amiknek az előállításához K-vitamin szükséges. 

 

Ha K-vitamin hiányunk van, akkor a szervezetben nem alakul ki véralvadást elősegítő fehérje. Mielőtt részletesen is kitérünk a K-vitamin hiány tüneteire, érdemes megemlíteni, hogy kutatások szerint a K-vitamin segíti a csontok növekedését és egészségét is, ráadásul a máj méregtelenítő funkcióját is támogatja.

 

K-vitamin véralvadás

 

A K-vitamin hiány tünetei

 

Az egyik legjellemzőbb tünete a túlzott vérzékenység - az, ha a seb nehezen gyógyul. 

 

További jellemző tünetek: 

 

  • Ha könnyen szerzünk zúzódásokat
  • Túlzott nyálkahártya-vérzés (ez lehet például orr, fogíny satöbbi)
  • Rendszeresen sötét színű, véres széklet. 

 

Az egészséges szervezetben egyébként ritkán alakul ki K-vitamin hiány. Ha valaki változatosan étkezik és egészséges a bélflórája, akkor a szervezet termel elég K2-vitamint, és étellel pedig bevisszük a szükséges K1-et.

 

Probléma akkor adódik, ha az egészséges bélflóra felborul, és/vagy krónikus bélgyulladás alakul ki (például coeliakia, cisztás fibrózis miatt). 

 

A hiányt ezenkívül előidézheti még:

 

  • Az antibiotikum szedése
  • Véralvadásgátlók, például kumarin szedése
  • Zsír-felszívódási zavar esetén 
  • K-vitamin hiányos táplálkozás miatt. 

 

Fontos: mivel az újszülöttek a születésük után napokig nem termelnek természetes módon K-vitamint, és az anyatejből sem választódik ki, ezért számukra mindenképp szükséges a vitamin pótlása.

Miben van K-vitamin? Mennyi az élelmiszerek K-vitamin tartalma?

Mennyi a napi ajánlott bevitel?

 

A szakemberek szerint a nők számára már napi 90 mcg, a férfiaknak pedig napi 120 mikrogramm K-vitamin elegendő, hogy megelőzzék a vitaminhiány kialakulásának tünetei. 

Miben van K1-vitamin és K2-vitamin? 5-5 étel, amit vitaminhiány esetén érdemes fogyasztani

 

Ahogy írtuk, K1-vitamin leginkább a sötét levelű zöldségekben található meg. Amennyiben a K2-vitamint külső forrásból szeretnéd fedezni, akkor állati eredetű és erjesztett ételeket kell keresned.

 

Először is nézzük meg, milyen zöldségekben, és milyen mennyiségben található K1-vitamin. 

 

#1 Főtt káposzta 

100 grammban 817 mikrogramm  található, ami az ajánlott napi bevitel 681%-a.

 

#2 Nyers spenót 

100 grammban 483 mikrogramm található, a napi bevitel 402%-a.

 

#3 Főtt brokkoli

100 grammban 141 mikrogramm található, az ajánlott napi bevitel 118%-a.

 

#4 Főtt kelbimbó 

100 grammnyi adag 140 mikrogramm K1-vitamint tartalmaz, az ajánlott napi bevitel 117%-át. 

 

#5 Nyers mángold

100 grammban 830 mcg található, az ajánlott napi bevitel mintegy 692%-a.

 

Most pedig nézzük meg, milyen állati eredetű forrásból juthatunk K2-vitaminhoz!

 

#1 Marhamáj

100 gramm marhamájban 106 mikrogramm K2-vitamin van, ami a napi ajánlott bevitel 88%-át fedezi.

 

#2 Sertésszelet

100 gramm sertéshúsban 69 mikrogramm vitamin található, ami a napi ajánlott bevitel 57%-a. 

 

#3 Csirke

A csirkének 100 grammjában 60 mikrogramm K2-vitamin van - az ajánlott napi bevitel 50%-a.

 

#4 Sertésmáj

A sertésmáj 100 grammjában mindössze csak 7,8 mikrogramm található, ami a napi bevitel 7%-át fedezi.

 

#5 Csirkemáj

A csirkemájban valamivel több, 13 mikrogramm K2-vitamin található. Ez a napi ajánlott bevitel 11%-át fedezi. 

 

Mikor javasoljuk a K-vitamin táplálékkiegészítőt?

 

A K-vitamin hiány kezelésére a legjobb, ha táplálékkiegészítőt választasz - ezek ugyanis gyorsan és hatékonyan szívódnak fel a szervezetben. Így elkerülhető a csontritkulás, és a vérzékenység  - ráadásul a K2-vitamin segíti a kalcium és kálium beépülését a csontokba. 

 

Mikor nem javasolt szedni?

 

Ha véralvadásgátló gyógyszert szedsz, ügyelni kell arra, hogy a K-vitamin ne befolyásolja negatívan annak hatásait. Ilyen esetben érdemes beszélni a háziorvosoddal. 

 

Az E-vitaminnak szintén lehetnek véralvadásgátló hatásai, így néhány órás eltéréssel kell őket bevenni. 

 

Összegzés

A K-vitamin tehát mindazoknak ajánlott, akik gyengébb csontozattal, fogakkal rendelkeznek, illetve bélgyulladás, antibiotikumos kezelés miatt K-vitamin hiány alakult ki a szervezetükben. 

 

Forrás: https://www.healthline.com/health/vitamin-k-deficiency#prevention