Fittprotein blog

Kendermag a táplálkozásban

Tomi
Tomi
2021.01.12 18:31
Kendermag a táplálkozásban

A kendermag viszonylag újhullámos szuperételnek számít - pedig a jótékony hatásai már régóta ismertek. Magas rost-, vitamin- és fehérjetartalma miatt a (hobbi) sportolóknak pedig szinte kötelező a fogyasztása. 

 

De ne ugorjunk ennyire előre, ismerjük meg először ezt az apró, mogyorószerű, érdekes superfoodot!

Mi az a kendermag?

 

A kendermag a mogyorófélék családjába tartozik, így az íze is enyhén mogyorós-diós. Kevesen tudják, de a kendermag tulajdonképpen a Cannabis Sativa magja. Ahogy azt a neve is sugallja, ugyanabból a növényből származik, amiből a marihuánát is előállítják. Azonban a kendermag nem tartalmaz THC-t, azaz bódultságot előidéző, pszichoaktív anyagot, így teljes mértékben legális.

 

Ahogy írtuk, a kendermag nagyon tápláló, gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és egészséges zsírokban (omega-3 és omega-6).

 

Ásványi anyag-, és vitamin tartalom

 

A kendermag csaknem egynegyede fehérjéből áll, így az egyik legfőbb növényi fehérjeforrásnak számít.

 

Ezenkívül nagy mértékben tartalmaz magnéziumot, foszfort, káliumot, kalciumot és vasat.

 

A kis növénynek vitaminok tekintetében sem lehet oka panaszra, hiszen magas A-, B1-, B2-, C-, és E-vitamint-tartalommal rendelkezik - mindemellett remek rostforrás. Fogyasztható hántolt és hántolatlan változatban is, de érdemes tudni, hogy a hántolt kendermag jóval több rostot tartalmaz.

A kendermag igazi superfood - rengeteg jótékony hatása van

 

Jótékony hatásai, avagy miért fogyassz kendermagot

 

Nézzünk meg 6 pontot, amiben a kendermag neked is segíthet.

 

#1 A kendermagok táplálóak

 

A kendermag, ahogy írtuk is feljebb, nagyjából 25%-a kiváló minőségű fehérjéből származik. Érdekességképp a szintén superfood chiának 16%-a, a lenmagnak pedig 18%-a természetes protein.

 

Magas rosttartalmuk miatt eltelítenek, és kiegyensúlyozzák a vércukorszintet - így elkerülhető a farkaséhség. 

 

#2 Csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát

 

A mag nagy mennyiségben tartalmazza az arginin nevezetű aminosavat, ami nitrogén-monoxidot termel a szervezetben. Ennek hatására az erek kitágulnak és ellazulnak, ezáltal csökken a vérnyomás és a szívbetegségek kockázata.

 

A kendermagban gamma-linolénsav is található, ami csökkenti a gyulladást.

 

#3 A kendermag és a kenderolaj szépítheti a bőrt

 

Bizonyos tanulmányok szerint az immunrendszer állapotát nagy mértékben befolyásolja az, hogy az omega-6 és omega-3 zsírsavak milyen egyensúlyban állnak egymással. Ennek ideális aránya nagyjából 3:1-hez, amihez az összes vizsgált olaj (beleértve a lenmag-, és tökmagolajat is) a kenderolaj áll a legközelebb.

 

Ennek hatására enyhítheti az ekcémát és a száraz bőr okozta viszketést.

 

#4 Rengeteg növényi fehérjét tartalmaz

 

A kendermag teljes értékű fehérje, mivel minden aminosavat tartalmaz. Ezt azt jelenti, hogy nincs szükséged fehérje komplettálásra, vagyis kiegészítésre.

 

Sokan ugyanis épp ezért nem választanak növényi fehérjéket- ez azonban elkerülhető, ha kendermagot használsz. A teljes értékű növényi fehérjeforrások nagyon ritkák, mivel gyakran hiányzik belőlük a lizin.

 

Mindezek mellett a kendermag jelentős menyiségben tartalmaz metionint és cisztein aminosavat, valamint magas arginin és glutaminsav-tartalommal bír.

 

#5 Csökkenthetik a PMS és a menopauza tüneteit

 

Rengeteg nő szenved az ún. PMS, vagyis a premenstruációs szindróma tüneteitől, amik kapcsolatba hozhatók a prolaktin hormonokkal. Mivel a kendermagok magas GLA (Gamma-linolénsav)-tartalommal rendelkeznek, így hatékonyan csökkenthetik a PMS jellemző tüneteit, mint a fájdalom, ingerlékenység és érzékenység.

 

#6 Emésztést, és fogyás segítő hatása van

 

A rost egészségre gyakorolt pozitív hatásairól bővebben írtunk már az egyik cikkünkben. A lényeg, hogy a magas rosttartalmú ételek fogyasztása mellett figyelned kell a megfelelő folyadékbevitelre is, ugyanis a rost gyakorlatilag ballasztként működik.

 

Ez azt jelenti, hogy a víz hatására megduzzad, így eltelíti a szervezetet - ugyanakkor kitűnően "ki is pucolja" a bélrendszert - és növeli a bélben lévő "jó baktériumok" számát. 

 

Ez a jóllakottság-érzés és magas fehérjetartalom pedig jó hatással van a fogyásra, hiszen kevesebbet eszel, ugyanakkor több energiád lesz.

Hogyan érdemes fogyasztani a kendermagot?

 

Hogyan fogyaszd?

 

A kendermagot lisztként, porítva fehérjeként vagy olaj formájában is fogyaszthatod. 

 

Kendermagolaj

 

Olajként leginkább akkor előnyös, ha valamilyen bőrproblémát szeretnél megoldani - ugyanis az olaj magas omega-6 és omega-3 tartalmának köszönhetően csökkenti a gyulladást - így nem csak az ekcéma, de rosacea és akné esetén is ajánlott. 

 

Azonban érdemes vele vigyázni, hiszen egy nagyon zsíros termékről van szó. Ha érzékeny a bőröd, akkor napi 1, ha nem különösebben, akkor napi 2 evőkanállal is bevehetsz. Keverheted smoothiehoz, a reggeli kásádba, mártásokba, illetve levesekbe is.

 

Külsőleg is használhatod, arcmaszkként, vagy hajra - ugyanis az arcról célzottan eltünteti az gyulladásokat, aknékat,a hajat pedig erősíti.

 

Kendermag protein és hántolt mag

 

Amennyiben fogyni szeretnél, vagy sportolsz és nem szeretnél állati eredetű fehérjét használni, akkor jó megoldás a kendermag fehérje, vagy a hántolt kendermag választása.

 

A magot vagy proteint teheted a reggeli müzlidbe, zabkásádba, joghurtodba vagy akár a shakedbe is. 

 

Tipp: a magot érdemes megpörkölni a fogyasztás előtt, hiszen nem veszít a tápanyagtartalmából - és cserébe különlegesen finom íze lesz.

 

Összegzés

 

A kendermag és a belőle készült olaj tehát igazi szuperélelmiszer, amit nem csak diéta alkalmával érdemes fogyasztani, hanem egész évben. Hiszen a kiegyensúlyozott étrendhez hozzátartozik a megfelelő rostfogyasztás és fehérjebevitel is - a magocska pedig mindkét téren verhetetlen.

 

Forrás:

https://www.healthline.com/nutrition/6-health-benefits-of-hemp-seeds#TOC_TITLE_HDR_4