Fittprotein blog

Az 5 legjobb kettlebell edzésterv nőknek

Tomi
Tomi
2020.12.17 21:20
Az 5 legjobb kettlebell edzésterv nőknek

A kettlebell hazánkban is egyre népszerűbb. Rengeteg nő és férfi választja ezt a mozgásformát, ami nem véletlen, hiszen úgy segít a fogyásban, hogy közben látványos izmokat épít. 

 

Az pedig már csak hab a tortán, hogy egy olyan orosz porolta le a régi módszert, és forradalmasította, aki annak idején egy szovjet különleges alakulat, a szpecnaz kiképzője volt: Pavel Tsatsouline.

 

De előbb egy kis gyorstalpaló azoknak, akiknek fogalmuk sincs, mi is ez a fogantyús súlygolyó.

Mi az a kettlebell? 

 

Mivel a cikk alapvetően az edzéstervről szól, így csak röviden érintjük a témát. A kettlebell valójában nem egy edzésforma, csupán egy eszköz: konkrétan egy súly, fogantyúval. Ami azonban az egészet mégis vonzóvá teszi, azok a vele végzett gyakorlatok. 

 

Teljesen uniszex, nők és férfiak egyaránt használhatják, ráadásul míg a súlyzós edzések a nők számára általában ijesztőek, a kettlebell egyáltalán nem riasztja el őket. (Tehát valamivel "csajosabb", mint egy súlyzó.)

 

A kettlebell előnyei és hátrányai

 

Azon kívül, hogy vonzóbb a nők számára, a másik nagy előnye, hogy egyszerre aerob és anaerob edzésformát is lehetővé tesz. Ráadásul nagyon széles skálán képes megmozgatni az izmokat: kiváló gyakorlat a fenék, a vállak és a csípő edzésére, ráadásul anélkül növeli az izmokat, hogy túlságosan látványos lenne. 

 

Azonban ez valaki számára előny, van akinek hátrány. Tény, hogy ha a tényleges izomtömeg-növelés a célod, akkor jobb, ha nem kombinálod a kettlebellt a hagyományos súlyzórudas edzésekkel.

 

Persze ez nem azt jelenti, hogy csak csajok használhatják: kemény MMA-harcosok is a kettlebell lelkes rajongói között vannak, mivel remekül erősíti a hajlító izmokat. Épp ezért kitűnően fejleszthető vele a robbanékonyság - ami az egyik legfontosabb, ha a küzdősportokról van szó.

 

Most azonban nem az MMA-harcosoknak, hanem kifejezetten a nőknek szeretnénk edzéstervekkel szolgálni, úgyhogy nézzünk is meg néhányat.

 

Mutatunk 5 kettlebell edzéstervet nőknek

 

Kettlebell edzésterv nőknek

A feladatok elvégzéséhez természetesen szükséged lesz egy jó kettlebellre. Kezdjük néhány egyszerűbb gyakorlattal, amit kezdők is el tudnak végezni.

 

#1 Kettlebell lendítés

 

Talán az egyik legegyszerűbb, és épp ezért legnépszerűbb forma a lendítés. Azonban nagyon könnyű elrontani is, így nagy odafigyelést igényel. 

 

Kezdőként egy közepes, kb. 8 kg súllyal érdemes indítani, a haladók nyugodtan választhatnak nagyobb súlyt is. 

 

A gyakorlat elvégzéséhez állj terpeszbe és hajlítsd be a térdeket. Ügyelj arra, hogy a terpesz elég nagy legyen. Picit rogyaszd be a lábad és feszítsd meg az izmaidat. A karjadinak egyenesnek kell maradniuk, miközben a súlyt vállmagasságig hozod fel. Fontos, hogy nem vállból kell lökni a súlyt, hanem csípőből. 

 

Ezután ereszd vissza a lábaid közé a kettlebellt. Ez egy ismétlés - amit kezdőként érdemes 10x végrehajtani. Ha már jobban megy, akkor nyugodtan ugorhatsz nagyobb számokat is: 20-, 30 ismétlés, majd válts nagyobb súlyra, és így tovább.

#2 Egykezes lendítés

 

Az egykezes lendítés alapelve teljesen ugyanaz, mint a sima lendítésnél, azonban más izomcsoportokat dolgoztat meg. Ugyanúgy egy közepes, nagyjából 6 kilós súllyal lehet kezdeni, és ha megy, növelni a súlyt.

 

Tehát ismét nagy terpesz, és guggolj le úgy, hogy az vádlid és az alsó combod nagyjából 130 fokos szöget zárjon be. Fogd meg a súlyt az egyik kezeddel, majd egyenesítsd ki a térded, lökd fel körülbelül a mellkasod magasságáig és érintsd meg a másik kezeddel is. 

 

Ezután vidd le a kettlebellt a lábaid közé és végezz 3 ismétlést. Válts oldalt, és a másik kezeddel szintén végezd el a 3  ismétlést, nagyjából 10x. Ha már kellően belejöttél, akkor növeld a volument 15-re, majd 20-ra és 25-re.

 

#3 Szumó felhúzás

 

A szumóemelés vagy szumófelhúzás nagyon jó fenékformáló gyakorlat, így ha ez a fő célod, akkor érdemes ezzel kezdeni (hiszen egyszerű is). 

 

Állj terpeszbe, fordítsd ki a lábfejeidet, és fogd meg két kézzel a kettlebellt. Ezután egyenesedj fel, közben pedig tartsd egyenesen a karjaidat. Utána vidd le a súlyt úgy, hogy ne érintse a földet. Ebből végezz nagyjából 3x10 ismétlést.

 

#4 Román gömbsúly-emelés

 

A román gömbsúly-emeléshez áll pici terben (nagyjából a vállak szélességében) és fogd meg két kézzel a kettlebellt. Miközben felállsz, emeld meg a súlyt csípőből és engedd vissza. 

 

A gyakorlatból érdemes 3x10 ismétlést elvégezni.

 

#5 Fej körüli körzés

 

Állj egyenes háttal, picit nagyobb terpeszben és emeld fel a kettlebellt mellmagasságig. Ezután körkörös mozdulatokkal vidd körbe a fejed körül, ügyelve arra, hogy a karok egyenesek legyenek, a könyöknél behajlítva. 

 

Végezz el belőle 6-8 ismétlést oldalanként.

 

Összegzés

 

Ahogy látod, a kettlebell egyik nagy előnye, hogy rengeteg gyakorlatot végezhetsz a segítségével, ráadásul nem szükséges hozzá edzőterembe járni - otthon is simán gyakorolhatod.

 

A segítségével szinte minden izmot átmozgathatsz, akár célzottan is különböző izomcsoportokat. Ha van kedved, akkor érdemes a YouTube-on is körbenézni, mert rengeteg (főleg angol nyelvű) videó áll rendelkezésre.