Fittprotein blog

Mik a legjobb ízületvédő hatóanyagok? (Részletes ismertető)

Tomi
Tomi
2022.02.15 23:17
Mik a legjobb ízületvédő hatóanyagok? (Részletes ismertető)

Sajnos a hazai lakosság jelentős része, nagyjából 10%-a küzd valamilyen idült, ízületi gyulladásos betegséggel. A fájdalom több helyen is jelentkezhet: a váll-, a térd-, illetve a könyök ízületeinek kopása, gyulladása rendkívül gyakori.

 

A legjobb talán az lenne, ha odafigyelnénk az egészségünkre, hiszen sokkal könnyebb megelőzni a bajt, mint kezelni a már meglévő gyulladást, legyen az porckopásból fakadó gyulladás (osteoarthritis) vagy reumás jellegű ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis). 

 

A cikkben olyan hatóanyagokat mutatunk, amik hatásosak lehetnek ízületi gyulladás ellen, és jelentősen növelik az életminőséget a már meglévő betegség esetén is. Vágjunk is bele!

#1 Glükozamin

A glükozamin a porc természetes összetevője, tulajdonképpen egy olyan anyag, amely megakadályozza, hogy a csontok egymáshoz dörzsölődjenek, és így fájdalmat, valamint gyulladást okozzanak. A glükozamin ezen kívül segíthet megelőzni az ízületi gyulladás során előforduló porckopást is.

 

Számos ízületi fájdalom kezelésére szolgáló kiegészítő glükozamint tartalmaz, amely az egyik legjobban tanulmányozott kiegészítő az osteoarthritis kezelésére. Egyébként a glükozaminnak kétféle típusát alkalmazzák: a glükozamin-hidrokloridot és a glükozamin-szulfátot.

 

A kutatások azt mutatták, hogy a glükozamin-hidrokloridot tartalmazó termékek nem sokat javítanak az osteoarthritis által okozott ízületi fájdalmakon. Viszont egy másik tanulmány kimutatta, hogy a glükozamin-szulfát jelentősen enyhítheti a tüneteket. 

 

A glükozamin-szulfát huzamosabb ideig történő szedése segíthet lelassítani az osteoarthritis progresszióját. Sőt, a vizsgálatok azt mutatták, hogy akár három évig is lelassítja az ízületi rés szűkülését, ami az állapot romlásához vezethet.

 

A glükozamin-szulfátot általában naponta egyszer 1000-1500 milligrammos adagban kell bevenni. Viszont előfordulhat, hogy a glükozamin ekkora mennyiségben alhasi diszkomfort-érzetet okoz: ilyenkor érdemes kétszer, háromszor 500 mg-os adagokra szétosztani, és így elfogyasztani. 

 

Ízületi fájdalom ellen glükozamin

 

#2 Kondroitin

A glükozaminhoz hasonlóan a kondroitin is a porc egyik építőköve, épp ezért segíthet megelőzni az osteoarthritis okozta porcok lebomlását is.

 

Számos klinikai tanulmány kimutatta, hogy a kondroitin csökkentheti az ízületi fájdalmat és az ízületi merevséget osteoarthritisben szenvedő betegeknél. Egy kutatásban a kondroitint szedők térdfájdalma 20 százalékkal vagy még ennél is nagyobb mértékben csökkent. 

 

Ugyancsak a glükozaminhoz hasonlóan a kondroitin-szulfát is lassíthatja az osteoarthritis progresszióját: hosszú távú szedés esetén akár 2 évvel is lelassíthatja az ízületi rés szűkülését.

 

A kondroitin napi ajánlott mennyisége ízületi gyulladás esetén általában 400-800 mg.

 

#3 MSM (Metil-szulfonil-metán)

A metil-szulfonil-metán (vagy ismertebb nevén MSM) egy természetben előforduló kénvegyület, amely számos élelmiszerben megtalálható, például a friss gyümölcsökben, a brokkoliban, a tejben és a gabonafélékben. Tiszta formájában szagtalan, íztelen, fehér, vízben oldódó, kristályos szilárd anyagú, épp ezért gyakori összetevője az étrend-kiegészítőknek. 

 

Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy az MSM csökkentette a gyulladást és javította az osteoarthritis-szel küzdők életminőségét. Sőt, nemcsak a gyulladást csökkenti, hanem egyúttal megvédi a porcot a lépüléstől. 

 

Az MSM napi ajánlott mennyisége nincs kőbe vésve, így akár 1500 és 6000 mg között is lehet szedni.

 

#4 Boswellia

A boswellia, vagyis az indai tömjénfa kivonatát, már régóta használják az ízületi gyulladás okozta fájdalom kezelésére. A kivonatban található boswellia savaknak nevezett vegyi anyagok ugyanis gyulladáscsökkentő hatással bírnak. 

 

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy az osteoarthritisben szenvedőknél a boswellia kivonat a placebókhoz képest csökkentette a fájdalmat.

 

Ízületi gyulladásra kalcium

 

#5 Kalcium

A kalcium nélkülözhetetlen a szervezet számára: nemcsak a fogak, és a csontok építőanyaga, hanem szükséges a helyes izom-, és szívműködéshez is. A kalcium hiánya hosszú távon súlyos problémákhoz, többek között csontritkuláshoz és porckopáshoz vezethet. 

 

Épp ezért fontos, hogy a kalciumot napi szinten pótoljuk akár élelmiszerrel (tej, tejtermékek, sajtok) vagy étrend-kiegészítő formájában. 

#6 Magnézium 

A magnézium fontos ásványi anyag, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Összességében a magnézium javítja a sejteket és stabilizálja a sejtműködést, valamint segítheti az idegek és az izmok megfelelő működését is.

 

A magnézium emellett stabilizálja a vérnyomást és a vércukorszintet is, sőt – a magnézium 60%-a a csontokban és a fogakban van jelen.

 

A kutatások kimutatták, hogy a magnéziumhiány gyulladást válthat ki a szervezetben, így növelheti a krónikus betegségek kockázatát.

 

Épp ezért az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknek előnyös lehet a magnézium szedése, hiszen csökkenti az ízületi gyulladást és növeli a csontsűrűséget is. 



#7 C-vitamin 

A C-vitamin (vagyis az aszkorbinsav) egy nagyon erős antioxidáns, ami alapvető szerepet játszik az ízületek egészségének megőrzésében, valamint az immunrendszer optimális működésében. Épp ezért lehet előnyös ízületi gyulladás esetén is, ugyanis egyre több kutatás lát napvilágot, miszerint a C-vitamin enyhítheti a fájdalmat, és csökkentheti a gyulladást. 

 

Ezenkívül megvédheti a porcokat a rheumatoid arthritishez (RA) és az osteoarthritishez (OA) társuló porckárosodástól. 

 

Az RA egy autoimmun betegség, kvázi az immunrendszer hibás működésének eredménye, hiszen a szervezet megtámadja az egészséges sejteket, gyulladást és duzzanatot okozva az ízületekben. Az OA pedig gyakran porckopással együtt járó ízületi gyulladás, amelynek során a beteg állapota fokozatosan romlik. 

 

Bár a két állapot eltérő, közös jellemzőjük, hogy mindkettő ízületi fájdalmat okoz, és esetükben a kutatások szerint előnyös lehet a C-vitamin szedése. A C-vitamin ugyanis, antioxidáns révén, küzd a gyulladást kiváltó molekulákkal, valamint kofaktorként szolgál a kollagén szintézisében. 

 

Az aszkorbinsav ezen kívül fontos szerepet játszik a fertőzések leküzdésében, így segíthet a fertőzéssel összefüggő gyulladások  csökkentésében is. 

 

Ezenkívül a C-vitamin mérsékelheti az autoimmun választ rheumatoid arthritis esetén, így segíthet megelőzni a krónikus állapot súlyosbodását. 

 

#8 Mangán 

A mangán glükozaminnal és kondroitinnal kombinálva segít csökkenteni a gyulladást, és az osteoarthritis okozta fájdalmat.

 

Egy 93, osteoarthritisben szenvedő beteg bevonásával végzett vizsgálatban 52%-uk számolt be a tünetek javulásáról 4 és 6 hónapos mangán-, glükozamin- és kondroitin-kúra után, ami bizakodásra adhat okot. 

 

Fittprotein Joint Complex Pro ízületvédő

 

A Fittprotein Joint Complex Pro-ban az összes hatóanyag megtalálható

A Fittprotein Joint Complex Pro-t azért fejlesztettük ki, mert szerettünk volna egy étrend-kiegészítőt, amely az összes, hatékony ízületvédőt egyesíti. A termékben minden összetevő megtalálható, ami segíthet az ízületek védelmében: 

  • glükozamin-szulfát,
  • kondroitin-szulfát,
  • kalcium,
  • magnézium,
  • MSM,
  • boswelliasav,
  • C-vitamin, 
  • és mangán is.

 

Az ízületvédő hatás ráadásul tovább fokozható a Fittprotein Collagen 4YOU étrend-kiegészítővel is. 

 

 

Források:

https://www.healthline.com/health/joint-supplements#sa-me