Fittprotein blog

Melyik JUMBO tömegnövelőt válaszd?

Tomi
Tomi
2022.02.10 23:16
Melyik JUMBO tömegnövelőt válaszd?

Tudjuk, hogy a testedzés nem kis fegyelmet igényel. Az aktív sport mellett ugyanis oda kell figyelned arra is, hogy a szervezetedet ellásd a szükséges tápanyagokkal, hiszen csak így tud dagadni a bicepsz, és nőni az izomerő. 

 

Ha kifejezetten a tömegnövelésre szeretnéd fektetni a hangsúlyt, akkor extra kalóriákra lesz szükséged. Ez elsőre egyszerűnek tűnik, hiszen látszólag mindenki üres kalóriákat töm magába null-huszonnégyben, azonban a tömegnövelés nem erről szól. Ráadásul ha színtisztán csak tömegnövelő étrendet folytatsz, akkor előfordulhatnak olyan hasi panaszok is, mint a puffadás és a diszkomfort-érzet. A JUMBO tömegnövelők megadják azt a plusz, extra kalóriát és tápanyagot, amire a szervezetnek szüksége van a növekedéshez. Mielőtt még rátérnénk arra, hogy melyik tömegnövelőt érdemes választanod, nézzünk meg egy érdekes kérdést.

 

Tömegnövelő vagy tejsavófehérje?

Felmerülhet benned a kérdés, hogy tényleg tömegnövelőre van szükséged, vagy elegendő pusztán tejsavófehérje ahhoz, hogy formába lendítsd magad. 

 

Érdemes tudni, hogy a tejsavófehérjék gyorsan ható fehérjék, amikhez alacsony  szénhidrát-, kalória- és zsírtartalom társul. Rendkívül fontos szerepet játszanak az izmok regenerálódásában és a fehérjeszintézisben. Épp ezért a tejsavófehérjét azoknak ajánljuk, akik szálkásítani szeretnének. 

 

A tömegnövelők viszont különböznek a tejsavófehérjéktől, ezek (általában) 3:1 arányban tartalmaznak szénhidrátokat és fehérjéket, és kalóriát, hiszen a méret-és tömegnöveléshez extra üzemanyagra (kalóriára) van szükség. 

 

Tömegnövelő vagy tejsavófehérje? Mindkettő!

 

Egyetlen plusz kiló felszedéséhez körülbelül 3500 kalóriát kell elfogyasztani az átlagos étrendeden felül, ez pedig bizony nehezen megy tömegnövelő nélkül. 

 

Tartsd szem előtt: nem az a lényeg, hogy elhízz, hanem hogy elegendő üzemanyagot adj a szervezeted fejlődéséhez.

 

A tömegnövelők előnyei

  • Megnövekedett izomtömeg
  • Több energia
  • Könnyebb elérni a magasabb kalóriabevitelt
  • Kényelmes
  • Gyorsabb regenerálódás
  • Hozzáadott vitaminokat, tápanyagokat, és rostokat tartalmaz, így hozzájárul az egészséges fejlődéshez. 

 

Legjobb tömegnövelő kiválasztása

 

Hogyan válassz tömegnövelőt?

A tömegnövelők általában rengeteg kalóriát tartalmaznak, de ugyanolyan fontos a kalóriák forrása, minősége is.

 

#1 Figyelj, hogy 3:1 legyen a szénhidrát-fehérje arány

A tömegnövelőben az összetett szénhidrát és fehérje aránynak 3:1-nek kell lennie. 

Figyelj arra, hogy a fehérjék lassú-közepes vagy gyors felszívódásúak -e. 

A leggyorsabban metabolizálódó tejsavó például azonnal tápanyagokkal látja el az izomszöveteket egy kemény edzés után, és segít a fehérjeszintézisben. 

A lassú felszívódású fehérjék, mint például a micelláris kazein és a kalcium-kazeinát pedig megakadályozzák az izom fehérjelebontást, vagyis a katabolizmust. 

 

#2 Hozzáadott cukortartalom

A kalóriaérték növelésének legegyszerűbb módja, ha több cukrot teszünk a tömegnövelőbe, azonban érdemes olyan Mass Gainert vásárolni, ami a cukortartalmat minimálisra csökkenti. 

 

#3 Hozzáadott tápanyagok

A tömegnövelőben lévő multivitaminok serkentik a szervezetben zajló biokémiai folymatokat, így enyhítik az edzés utáni izomfáradtságot. Fontos továbbá, hogy megnézd, milyen további összetevőket tartalmaz. 

 

L-glutamint például természetes módon tartalmaz a tejsavó fehérje, de fontos tudni, hogy javítja az emésztést, segíthet IBS (irritábilis bélszindróma) esetén, csökkenti a katabol folyamatokat, ugyanakkor elősegíti az izomnövekedést és a fehérjeszintézist. 

 

Az l-arginin egy feltételesen esszenciális aminosav, szintén szerepet játszik a fehérjeszintézisben és segít a zsírmentes izomtömeg építésében , valamint a zsírraktárak elmozdításában. 

 

Az elágazó láncú aminosavak (BCAA-k), melyekhez a leucin, az izoleucin és a valin tartozik, segítenek növelni az energiatermelést, építik az izmot, valamint aktiválják az ún. mTOR fehérjét is, ami szintén fontos szerephez jut a fehérjeszintézisben. Ráadásul glutaminnal együtt ez a hatásuk jelentősen fokozódik. 

 

Most, hogy megismerted, mit fontos szem előtt tartani egy tömegnövelő kiválasztása során, már sokkal egyszerűbb lesz eldöntened, hogy melyik JUMBO mellett tedd le a voksodat. 

 

Melyik Jumbo tömegnövelőt válaszd?

 

Melyik JUMBO tömegnövelő illik hozzád?

A Fittprotein kínálatában többféle JUMBO, többféle kiszerelésben érhető el.

 

Scitec Nutrition JUMBO

A "hagyományos" JUMBOban 50 gramm szuper minőségű fehérje található, adagonként. Ezenkívül tejsavó fehérjét, valamint 9 esszenciális aminosavat is tartalmaz, így ellátja a szervezet a szükséges fehérjével. 

 

A JUMBO különlegességét az úgynevezett 6-CARB szénhidrát keverék adja, amelyben található zabliszt, Palatinose és Waxy maize is. Ez utóbbi egy gyors felszívódású, cukormentes, édes szénhidrát. 

 

A tömegnövelőben található magnézium is, amely segít leküzdeni a fáradtságot, és hozzájárul az idegrendszer normális működéséhez, valamint a megfelelő elektrolit-egyensúlyhoz. 

 

Scitec Nutrition JUMBO Professional

A JUMBO Professionalban megnövelt fehérjetartalom található: egy 162 grammos adag 55 gramm proteint tartalmaz. Épp ezért kifejezetten azok számára készült, akik vékonyabb (ektomorf) vagy közepesen vékony testalkattal rendelkeznek, vagy magas az energiaigényük. 

 

Épp ezért, természetesen a Professional formulában kevesebb kalória és szénhidrát található, mint a hagyományos JUMBO-ban. 

 

Scitec Nutrition JUMBO Hardcore

A JUMBO Hardcore még eggyel tovább lépett az eddigi formulákon, hiszen 7-CARB keveréket tartalmaz, így sokkal komplexebb megoldást nyújt. 

 

A zabliszt mellett ModCarb™-ot is tartalmaz, ami zabkorpából, quinoából, hajdinából, kölesből és amarántból áll. Az előbbi JUMBO-kkal szemben a Hardcore rádásul sokkal kevesebb cukrot tartalmaz. 

 

Az 5-PROTEIN mátrixnak köszönhetően nemcsak tejsavót, hanem több, elnyújtott felszívódású fehérjét tartalmaz: micelláris kazeint, hidrolizált marhafehérje peptideket illetve rizsfehérjét. 

 

A Hardcore ásványianyag-tartalma szintén kiemelkedő, így a tömegnövelő hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez valamint a csontok egészségéhez is. 

 

Bármelyik JUMBO tömegnövelőt is válaszd, segít majd az izomépítésben, és a katabol folyamatok lassításában, így hosszú távon is masszív izomnövekedést biztosítanak. A legjobb hatás érdekében érdemes elosztani az adagokat reggelire, illetve edzés utánra.