Fittprotein blog

Ez a 7 legjobb testépítésről szóló film, amit látnod kell

Tomi
Tomi
2022.08.02 12:48
Ez a 7 legjobb testépítésről szóló film, amit látnod kell

A testépítés nem csupán sport, hanem egy életforma, és mint olyan, megvannak a maga ikonikus, legendás alakjai. Arnold Schwarzenegger, Ronnie Coleman, Dorian Yates vagy Phil Heath olyan sportolók, akik inspirálják és motiválják a kezdő sportolókat, és megmutatják, hogy semmi sem lehetetlen. 

 

A Fittprotein e heti cikkében most olyan motiváló testépítő filmeket mutatunk, amelyek után te is úgy futsz majd az edzőterembe, mint a kengyelfutó gyalogkakukk. 

#1 Acélizom (Pumping Iron)

Ha testépítés, akkor Arnold Schwarzenegger, ha pedig testépítős film, akkor az Acélizom. A film nem mai darab, 1977-es, viszont mai szemmel is elképesztő dokudráma a profi testépítés világáról. 

 

A film az akkor 28 éves Arnold Schwarzeneggerre és ellenfelére, Lou Ferrignóra fókuszál. Bemutatja, miként készülnek fel a Mr. Olympia és Mr. Universe versenyekre. A 70-es évek végén a film valóságos őrületet váltott ki, és teljesen átformálta a testépítő kultúrát is. 

 

A doku bemutatta, hogy a testépítők nemcsak abrakos tarisznyából kokszot zabáló  izomkolosszusok (ahogy a legtöbben azt tévesen hitték), hanem vasakaratú, kitartó, a lehetetlen fogalmát nem ismerő emberek. 

 

Ha még csak most ismerkedsz a testépítés világával, mindenképp érdemes megnézni, amennyiben pedig sportolóként kimaradt volna, nézd meg: tényleg kötelező darab.

 

#2 Maradj éhen! (Stay Hungry)

Ismét egy Schwarzi film,  ami ugyan nem doku, hanem filmdráma, de abból is a jobbik fajta. Az 1977-es film sztorija szerint Craig Blake (Jeff Bridges) egy szerencsétlen ingatlanügynök, aki egy edzőterem adásvételén ügyködik, amikor megismerkedik a testépítő Joe Santoval (Arnold Schwarzenegger). 

 

Összebarátkoznak, viszont borul a bili, amikor Craig megismeri Joe barátnőjét, és beleszeret. Itt azonban váratlan fordulat következik (spoiler alert) hiszen ahelyett, hogy Joe pépesre verné Craiget, bevezeti a testedzés világába. 

 

A kezdő sportolók könnyen tudnak azonosulni az elején kissé nyomi, bénázó Craiggel, ám igazi motivációs-inspirációs filmdráma bontakozik ki a szemünk előtt. Amit egyébként a Szakma is elismert, hiszen Schwarzi Arany Glóbuszt kapott az alakításáért.  

 

 

#3 A Skin so Soft

A Denis Côté rendezésében készült dokumentumfilm kicsit kilóg az eddigi sorból, hiszen nem durrogtat nagy neveket, sőt. Hat, random kiválasztott kanadai testépítő hétköznapjait mutatja be. 

 

Inkább meditatív jellegű, lassabb, néhol talán művészieskedő film, ahol a fények, az operatőri munka, az élet apróbb mozzanatai kerülnek előtérbe. Lehet, hogy ez sokakat elriaszt, pedig épp ebben rejlik a film ereje. 

 

Az életből kiragadott, véletlenszerű, emberi villanásokat láthatsz. Olyan, mintha belesnél egy teljesen hétköznapi ember mindennapjaiba, aki csak annyiban különbözik az átlagtól, hogy imádja a testépítést és a sportot. 

 

Szóval, ha kedveled a lassabb folyású, szépen fényelt filmeket, ahol nem annyira a maszkulinitás, a tesztoszteron a lényeg, hanem az emberi arcok, akkor a Skin so Soft-ot neked találták ki. 

 

#4 Fittest on Earth: a Decade of Fitness

A Fittest on Earth dokumentumfilm a CrossFitre koncentrál. Több részből áll, a Decade of Fitness a 2016-os Reebok CrossFit Games-t mutatja be. Maga a "játék" (nagyon nagy idézőjellel) egy 5 napig tartó, 15 tornán átívelő erőnléti és állóképességi teszt. 

 

Mondhatnánk azt is, hogy a doku a sportolók felkészülését, küzdelmét mutatja be, de ez nem igazán adja át azt, amiről a film valójában szól. Ahogy nézed azt a brutális erőfeszítést, amit a sportolók bemutatnak, szinte velük együtt izzadsz és szenvedsz, miközben lüktet benned az adrenalin. 

 

De talán inkább nézd meg a trailert, az többet mond minden szónál. 


 

#5 CT Fletcher: My Magnificent Obsession 

CT Fletcherről talán már minden, testépítés iránt érdeklődő hallott, hiszen egy hatszoros súlyemelő világbajnokról van szó. Fletcher élete már gyermekkorától kezdve a küzdelemről szólt, hiszen bántalmazták, 2005-ben pedig egy szívműtéten kellett átesnie. 

 

Az "ami nem öl meg, az erősebbé tesz" Fletcher esetében hatványozottan igaz, hiszen féktelen akaratereje, és megszállottsága tette őt azzá, aki. 

 

Személyi edzőként, motivátorként azt vallja, hogy csak azok érhetnek el igazán nagy dolgokat, akik valójában megszállottak. Akik ezzel kelnek, ezzel fekszenek, ezek körül forognak a gondolatai evés közben, szex közben, mindig és mindenkor. 

 

Ezzel lehet ugyan vitatkozni, de elnézve CT Fletcher eddigi eredményeit, minden őt támasztja alá. 

 

 

#6 Nagyobbak, erősebbek, gyorsabbak* (Bigger Stronger Faster*)

A Bigger Stronger Faster* három testvér, Chris, Mark és Mike Bell életét mutatják be. Mindhárman az amerikai álmot kergetik, és mindhárman Hulk Hogant, Sylvester Stallonét és Arnold Scwarzeneggert bálványozták gyermekkorukban. 

 

Ők azonban nem félnek tiltott szerekhez nyúlni azért, hogy elérjék az álmaikat, hiszen anabolikus szteroidokat használnak. A film azonban nem csak őket érinti, hanem úgy általában a teljesítményfokozókra és amerikai társadalom témához való hozzáállására is rávilágít. 

 

Kitér olyanokra, mint például a híres golfozó, Tiger Woods lézeres szemkorrekciójára, a sportolók kortizol-injekcióira, vagy a profi zenészek és a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek kapcsolatára. 

 

Szomorú érdekesség, hogy Mike a film bemutatója után szívrohamban elhunyt. 

 

 

#7 Szelíd

Végül, de nem utolsósorban egy magyar film: a Szelíd, amit első magyar filmként válogattak be a Sundance versenyprogramjába. Nem igazán motivációs film, sőt erősen drámai, viszont mindenképp érdemes megnézni akkor is, ha egyébként hidegen hagy a testépítők világa.

 

A film főszereplője Edina (Csonka Eszter) testépítő és párja, Ádám (Túrós György) személyi edző, akik teljes erőbedobással készülnek a következő versenyre. Beüt azonban a krach, és megvonják tőlük az anyagi támogatást, ami miatt Edina végül escort lánynak áll. 

 

Vannak ugyanis olyan fetisiszták, akik bármennyi pénzt hajlandóak kifizetni azért, hogy egy izmost, edzett nővel legyenek. 

 

Itt pedig kezdetét veszi a dráma, prostitúció, szerhasználat, fetisizmus, valamint a kérdés: hogyan maradjon egy nő ilyen helyzetben is nő?

 

 

Neked mi a kedvenc testépítső filmed? Írd meg kommentben!