Fittprotein blog

A maca gyökér előnyei (és hátrányai) férfiaknak

Tomi
Tomi
2021.09.14 18:25
A maca gyökér előnyei (és hátrányai) férfiaknak

A maca gyökér népszerűsége az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt, ami nem is csoda, hiszen jelentős termékenység és nemi vágy fokozó. A cikkben most azt mutatjuk meg, hogy pontosan milyen, kutatók által is alátámasztott előnye, illetve hátránya van a maca gyökér fogyasztásának, férfiként.

Először viszont néhány szó arról, mi is az a maca gyökér

A maca gyökeret a perui ginsengnek is nevezik (a ginseng ugye erőteljes vágyfokozó), és a Peru közepén húzódó Andokban nő - mintegy 4000 méterrel a tengerszint fölött. 

 

Mivel alapvetően gyökeres zöldség, rokonságban áll a brokkolival, karfiollal és a káposztával is. Ezenkívül többféle színben is létezik: van fehér és fekete maca gyökér is. 

 

A maca gyökerét leginkább kiszáríva, porított formában (vagy a port kapszulába töltve) fogyasztják, de előfordulnak folyékony maca étrend-kiegészítők is. 

 

Egyébként nem a legfinomabb, így sokszor hozzáadják a turmixokhoz, vagy shakekhez hogy elfedjék az ízét. 

A maca gyökeret shakekel is összekeverheted

 

A maca gyökér előnyei férfiak számára

Most, hogy te is megismerted a maca alapvető tulajdonságait, nézzük meg, hogy milyen előnyei vannak férfiként a fogyasztásának.

 

#1 Tápláló

A maca gyökér baromi tápláló, mindemellett rengeteg, a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz.

 

10 gramm maca gyökérben található: 

  • Kalória: 33 kalória
  • Szénhidrát: 7 gramm
  • Fehérje: 1,5 gramm
  • Rost: 0,7 gramm
  • Zsír: 0,3 gramm
  • C -vitamin: az ajánlott napi bevitel (RDA) 50% -a
  • Réz: a napi ajánlott bevitel 30% -a
  • Vas: a napi ajánlott mennyiség 8% -a
  • Valamint található benne még kálium, B6-vitamin és mangán is. 

 

Ezenkívül különféle növényi vegyületeket is tartalmaz, beleértve a glükozinolátokat és a polifenolokat.

 

A maca gyökérnek potencianövelő hatása is van

 

#2 Növelheti a potenciát és a libidót

A maca leginkább a libidó-, és potencianövelő hatásáról híres, amit a kutatások is alátámasztanak. A maca gyökér már relatíve gyorsan, 6 hét után növeli a libidót - a nemi vágyat viszont nem csak a férfiak, de a nők esetében is fokozza.

 

#3 Növelheti a férfiak termékenységét

A férfi termékenység szempontjából nagyon fontos a spermák minősége, és mennyisége. A klinikai kutatások szerint a maca javítja a sperma minőségét nem csak az egészséges, hanem a meddő férfiak esetén is. 

 

Az egyik vizsgálatban például 69 férfit vizsgáltak, akik enyhe asthenozoospermiával és oligozoospermiával küzdöttek. A maca gyökér 12 hetes szedése után a kutatók javulást fedeztek fel a sperma koncentrációjában - igaz érdemes hozzátenni, hogy a spermiumok mérete, térfogata, alakja és mozgékonysága nem változott jelentős mértékben.

 

#4 Igazi energiabomba

Mival a maca képes stabilizálni a vércukorszintet (ami alapvetően hatással van az energiaszintünkre is) ezért igazi energiabomba. 

 

Ezt a hatást fokozza, hogy a maca jelentős szerepet játszik a mellékvesék egészségének megőrzésében, ami további pozitív hatással van az energiára és a hangulatra is. 

 

Épp ezért a maca gyökeret gyakran használják az élsportolók is.

 

#5 Segíthet a prosztata egészségének megőrzésében

A hiperplázia, vagyis a prosztata megnagyobbodása súlyos problémát jelent az 50 év feletti férfiak körében. 

 

A maca gyökér segíthet csökkenteni a prosztata méretét. A kutatók szerint ennek oka, hogy a maca hatással van a prosztata androgénreceptorjaira, és megakadályozza a hormonok megkötését, ami a prosztata megnagyobbodásához vezet. 

 

A maca gyökér egyébként is gazdag aminosavakban (amelyek a hormonok építőelemei) mintegy 20 aminosavat tartalmaznak, amelyek közül 8 esszenciális aminosav.

 

Maca gyökér izomépítés

 

#6 Segítheti az izomépítést

A maca gazdag bioaktív fehérjékben, amelyek elősegítik a természetes izomnövekedést. A maca gyökere nagyjából 18 százalékban tartalmaz fehérjéket, így népszerű kiegészítő a testépítők és a sportolók körében. Az izomerővel együtt pedig növeli az energiát, valamint javítja az állóképességet is.

 

#7 Jót tehet a csontoknak

Az osteoporosis, vagyis a csontritkulás nagyon gyakori az időseknél, pláne hazánkban. Ahogy öregszünk, egyre kevesebb kalcium épül be a csontjainkba, épp ezért nélkülözhetetlen a pótlásuk. 

 

A maca gyökér gazdag kalcium-, magnézium-, vas-, illetve kálium forrás, így megakadályozhatja a csontritkulás kialakulását.  

 

A maca segíti a tanulást és a koncentrációt

 

#8 Segíthet a tanulásban

A maca gyökerét a perui őslakosok a gyermekeik iskolai teljesítményének növelésére is használják. Ezt egyébként az állatkísérletek is bizonyítják: a fekete maca gyökér segített azoknak a rágcsálóknak is, amelyek memóriazavarral küzdöttek.

 

A maca valószínűsíthetően hatással van az agyban található hipotalamuszra, ami kulcsfontosságú szerepet játszik a koncentrációban.

 

A maca gyökér mellékhatásai

A maca gyökérnek nincsenek ismert mellékhatásai, túlfogyasztani sem nagyon lehetséges. Viszont a maca ún.  goitrogént tartalmaz, amelyek zavarhatják a pajzsmirigy normál működését. 

 

Épp ezért, ha pajzsmirigy túl-, vagy alulműködésed van, úgy kerüld el a maca gyökér fogyasztását, vagy konzultálj előtte az orvosoddal.

 

Megjegyzés: habár nem a férfiakat érinti, de állapotos, illetve szoptató kismamáknak is érdemes kerülni a maca gyökér fogyasztását, mivel nem tudni, milyen hatásai vannak a babára.

 

Fittprotein Big Boss férfierő, potencianövelő kapszula

 

Fittprotein Big Boss kapszula férfiaknak - extra adag maca tartalommal

A Big Boss kapszula mintegy 1500mg maca gyökér kivonatot tartalmaz, amely 15.000 mg (15 gramm) maca gyökér pornak felel meg. Fogyasztása pozitív hatással lehet a szervezetre. 

 

Mindemellett tartalmaz még fűrészpálmát, ami hozzájárul a prosztata egészségéhez, mivel segít megakadályozni a tesztoszteron DHT-vá alakulását.

 

A görögszéna szintén ismert vágyfokozó és afrodiziákum (a perui "kék pirulának" is nevezik), a szintén benne található cink pedig támogatja az immunrendszer normál működését, és a teljesítményt. 


A Fittprotein Big Boss kapszulát a linkre kattintva tudod megvásárolni, a webshopunkban.

Felhasznált források:

https://food.ndtv.com/health/maca-benefits-for-men-7-amazing-benefits-of-the-peruvian-superfood-1677240