Fittprotein blog

Téged eleget kényeztet a párod? Egy jó masszázs aranyat ér!

Tomi
Tomi
2021.06.03 21:59
Téged eleget kényeztet a párod? Egy jó masszázs aranyat ér!

Neked mi jut eszedbe a relaxról? Függőágyban ejtőzés? Egy jó kis wellness fürdőzés? Vagy inkább egy frissítő masszázs?

 

Ha ez utóbbi, akkor nem vagy egyedül, hiszen a masszázst már hosszú évszázadok óta alkalmazzuk. Remekül csökkenti a stresszt, a szorongást, valamint az izomfájdalmakat.

 

De mi is valójában a masszázs és milyen előnyei vannak? Hogyan kényeztesd te is a párodat otthon, egy kemény nap után? A cikkben ezeknek járunk utána.

Mi is az a masszázs?

Valójában maga a masszázs egy gyűjtőszó, ami magában foglalja a különböző típusokat, mint például a svéd-, a thai vagy a sport masszázst.

 

Viszont mindegyiknek ugyanaz a lényege: a bőr nyomással történő elmozdítása. Az érdekes dolgok pedig itt, a bőr alatt történnek. 

 

A nyomás hatására ugyanis az idegrendszer szépen lelassul, és megnyugszik. Ezek pedig olyan más, fiziológiai hatásokat vonzanak magukkal, mint a pulzusszám-, és a vérnyomás csökkenése, valamint az EEG (vagyis az elektromos agyi aktivitás) megváltozása.

 

Mik a masszázs előnyei? Megmutatjuk!

 

A masszázs előnyei

Ha azt gondolnád, hogy ehhez legalább egy órás masszázsra van szükség, akkor van egy jó hírünk: már 20 perc alatt megjelennek ezek a pozitív hatások. Épp ezért nem kell  mindig profihoz fordulni, és befizetni az 50-60 perces masszázsokra - te is simán kényeztetheted a kedvesedet.

 

#1 Enyhíti a szorongást

Ha a párod sokat stresszel, szorong - például a munkahelyi dolgok miatt -, akkor itt az ideje, hogy "kezelésbe vedd". 

 

A testnek ugyanis két, különböző idegrendszere van: egy szimpatikus idegrendszer és egy ún. paraszimpatikus idegrendszer. A szimpatikus idegrendszerünket használjuk akkor, ha valamilyen vészhelyzet van: például üldöz valaki. 

 

A paraszimpatikus idegrendszer feladata ezzel szemben a nyugalmi helyzet visszaállítása, és a szervezet regenerálása.

 

A masszázs ezt a paraszimpatikus idegrendszert "kelti életre", vagyis aktivizálja. Így nyugtatja a szervezetet és az elmét. A másik szuper hír pedig az, hogy ez a hatás tartós: szakemberek szerint 6 hónaptól akár 18 hónapig is eltart. 

 

Hogy ez fél-, vagy másfél év, jelentősen függ attól, hogy mennyire volt stresszes a párod - és hogy mennyire volt hatásos a masszázs.

 

#2 Elősegíti a nyugodt alvást

Az alvásproblémák jelentős része a stresszből fakad. Minél stresszesebb valaki, annál valószínűbb, hogy rosszul alszik. És minél rosszabbul, minél kevesebbet alszik, annál stresszesebb lesz. 

 

Ez egy ördögi kör, amit szerencsére a masszázs megtörhet. Ha pedig a kialvatlanság abból fakad, hogy fáj a hát, a nyak vagy a derék, azon a masszázs szintén segít, hiszen a csomókat ellazítva serkenti a vérkeringést, és csökkenti a fájdalmat.

 

#3 Fokozza a figyelmet

Ha a párod gyakran panaszkodik, hogy nehezen koncentrál, elkalandozik a meetingeken, akkor a masszázzsal ez is orvosolható. A koncentrációhoz ugyanis lassú pulzus kell, ami pl. a paraszimpatikus idegrendszer aktiválása révén érhető el.

 

#4 Segít fenntartani a szervezet természetes egyensúlyát

A szervezetnek két, különböző immunválasza létezik: Th1-, és Th2. Az immunrendszer optimális működéséhez a kettőnek egyensúlyban kell lennie egymással. Viszont, ha a mérleg egyik nyelve pl. a Th2 felé dől, akkor autoimmun problémák is előfordulhatnak.

 

Mivel a masszázs lelassítja a stressz hormonokat, segít fenntartani ezt az egyensúlyt, így a rendszeres dögönyözéssel sokkal jobban kezelhetőek az olyan betegségek,mint például a dermatitisz vagy az asztma.

 

Ahogy te is láthatod, a masszázsnak egy csomó pozitív hatása van - azon kívül is, hogy segít megteremteni a romantikus hangulatot.

 

Viszont ahhoz, hogy a lehető legjobb hatást érd el, nem árt betartani néhány aranyszabályt!

Olvasd el, hogyan kell masszírozni

Egyszerű, otthoni masszázstechnikák, amivel kényeztetheted a párodat

#1 Ne sajnáld rá az időt, és ügyelj a hangulatra

A masszázs nem lóverseny - rá kell szánni az időt az előkészületekre, és főképp a hangulat megteremtésére.

 

Fontos, hogy megértsd: a masszázs nem akkor hatásos, ha minél erősebben gyurmázod szét a csomókat, hanem egy sokkal összetettebb dolog. Ahhoz, hogy a kedvesed le tudjon lazulni, rakj be egy nyugtató zene mixet (ilyet találhatsz a Spotify-on is, de egy Enya-válogatás szintén jó ötlet lehet).

 

Ezenkívül gyertyákra és félhomályra van szükség, hogy jobban ki tudjon kapcsolni. Jó ötlet, ha illóolajokat is használsz: például a levendula vagy a citromfű tipikusan ilyen illatok. Ha szeretitek a füstölőket, gyújts meg egy szantál illatú rudat - a hatás garantáltan nem marad el.

 

Milyen masszazsolajokat érdemes használni?

 

#2 Használj masszázsolajat, balzsamokat

Mielőtt hozzálátnál a masszírozáshoz, készítsd elő a masszázsolajokat. Nem szabad fukarkodni velük, mert a legtöbb olaj könnyen beszívódik, és érezhetően puhává, bársonyossá teszi a bőrt.

 

Ráadásul megkönnyíti a masszázst is: ellazítja az izmokat, így könnyebben tudsz dolgozni a feszültebb területekkel.

 

Érdemes kellő figyelmet fordítani a megfelelő masszázsolaj vagy krém kiválasztására is. A citromfüves masszázsolaj péládul kellemes nyugtat, és elűzi a stresszt, a kámfor pedig hűsítő hatással bír, ami jól jön egy stresszes, meleg nyári nap után.

 

A kapszaicin tartalmú, paprikás masszázskrém melegítő, izzasztó hatású, így jó kiegészítője lehet a diétának, mivel mobilizálja a zsírraktárakat és segít eltávolítani a fölödleges salakanyagot a szervezetből.

 

#3 Ügyelj a fogásokra, és figyelj a visszajelzésekre

Ha egész testes masszázst végzel, akkor haladj módszeresen lentről felfelé. Kezdd a talpakkal!

 

Szorítsd ökölbe a kezed és apró mozdulatokkal, alulról fölfelé haladj. Ha érzed, hogy valahol csomósabb, feszültebb az izom, akkor picit erősebben nyomkodd meg. Ezután haladj végig a vádlikon és az alsó combokon; teljes tenyérrel, bő olaj használatával. 

 

Közben figyelj arra, hogy a párod miképp reagál. Ha valahol fájdalmasan felnyög, ne erőszakosan, hanem finom kézmozdulatokkal oszlasd el a felgyülemlett izomfeszültséget.

 

A hátra és a nyakra különösen érdemes odafigyelni: az ülőmunka, az állómunka, a helytelen testtartás; mind-mind fokozza a hátban felgyülemlett feszültséget. 

 

A gerincet nem szabad bántani, és itt is alulról felfelé kell végezni a ritmikus mozgást. Használhatod bátran a tenyérgyököd egy-egy nagyobb, feszültebb izomcsoportnál, a finom mozdulatokhoz pedig az ujjaidat, vagy a tenyeredet. 

 

Jó módszer, ha apró nyolcasokat írsz le a már említett tenyérgyökkel a párod hátán, így jól szét lehet oszlatni a feszességet.

 

Mielőtt végeznél, még egyszer, utoljára a teljes testet simogasd át, és jól dolgozd be az olajat a kedvesed bőrébe.

 

Felhasznált források:

https://www.prevention.com/health/g26305736/massage-therapy-benefits/