Fittprotein blog

Hogyan erősítsd nőként a mellizmodat?

Tomi
Tomi
2020.10.28 13:27
Hogyan erősítsd nőként a mellizmodat?

A nők alapvetően félnek a melledzéstől - ezt pedig több évtizedes tapaszalattal a hátunk mögött mondjuk. A félelem középpontjában az a tévhit áll, hogy az edzéstől kisebb lesz a mellük, pedig felesleges ettől tartani. Elég arra gondolni, hogy a felülésektől sem lapos lesz a hasunk. Ugyanis, ha ez így lenne, mindenki lenyomna napi 20-30 felülést, és kockahasú emberek mászkálnának az egész világon. 

 

Sajnos nem létezik olyan edzésforma, ami célzottan, lokálisan kisebb hasat, kisebb mellett vagy kisebb “bármit” eredményez.

 

Akkor nem lesz kisebb a mellem, ha edzek rá?

A rövid válasz: nem. (Hogy ez pozitív, vagy negatív, az annak függvénye, mit szeretnél elérni.)

 

Mivel az edzések során az izmokat dolgoztatod meg, ezeket fejleszted, növeled. Ha mellezel, akkor a mellek zsírszövete mögött megbújó izomcsoportokat dolgoztatod meg. 

 

Még intenzívebb edzés során sem a zsírt égeted el, ugyanis a zsírraktárakhoz csak akkor nyúl a szervezet, amikor már nincs más, amiből energiát vonhatna el.

 

A hasazásnál ugyanez a helyzet. 

 

Lehet, hogy minden nap felüléseket végzel, és mégsem látszik, ugyanis a zsírpárnák eltakarják a kockákat. Épp ezért a felesleges zsírt kell leadni, és akkor láthatóvá válnak az izmok is.

Kell-e egyáltalán mellizom erősítő gyakorlatokat végeznem?

Mindezek után teljesen jogos a kérdés, hogy kell-e egyáltalán mellezned, ha se kisebb, se nagyobb nem lesz tőle a melled. A rövid válasz pedig: attól függ.

 

Ha meg vagy elégedve a melled feszességével, és nem látod szükségét a külön edzésnek, akkor nem feltétlenül kell. Van, akinek a genetikai adottságából fakadóan feszesebb a cicije, mint a többi nőnek - épp ezért nem szükséges edzeni rá.

 

Azonban, ha szeretnéd feszesebbé tenni a melledet, akkor mindenképp érdemes edzeni rájuk.

 

Mielőtt még azonban mélyebben is belemennénk a gyakorlatokba, kedvcsinálóként leírjuk neked, hogy nőként milyen pozitív hatásai vannak a melledzésnek.

Megmutatjuk, mik a melledzés előnyei - női szempontból

A melledzés előnyei - női szemmel

A mellezésnek számos pozitív hatása van - mi kiválasztottunk négyet, amit valószínűleg te is nagyon értékelni fogsz.

#1 Formálja a melleidet

 

Az, hogy a melled mérete nem fog változni az edzéstől, ne tántorítson el. Ugyanis az edzéstől erősebbek lesznek az izmaid, amitől a melleidnek is jobb tartása lesz.

 

#2 Javítja a testtartásodat

 

A nagy mellizmok fontos szerepet játszanak a helyes testtartásban. Azonban nem csak erősíteni érdemes, de nyújtani is, hiszen merev izomzattal a lapocka sem működik helyesen - ami hosszú távon testtartás-, és gerincproblémákhoz is vezet.

 

A túlerőltetés nélküli edzéssel azonban feszessé, és egyszersmind rugalmassá teszed a mellizmokat, így elősegíti a megfelelő testtartást. 

 

#3 Könnyebbé teszi a légzést

 

Talán mondanunk sem kell, hogy ezáltal a légzés is sokkal könnyebbé válik. A helyes testtartással ugyanis, csúnya szóval, megnő a tüdőkapacitásod is, így több levegőt tudsz beszívni. Ettől pedig jobb lesz a szervezeted oxigénellátása, ami számos előnnyel jár. 

 

#4 Általánosságban véve megkönnyíti a hétköznapi életet

 

Az erős mellizmot a mindennapi életben is jól tudod hasznosítani. Nem kell többet a párod segítségét kérned, ha egy nagyobb bevásárlótáskát kell megemelned vagy egy nehezebb bőröndkell kell pakolnod.

Vannak otthon is végezhető, egyszerű gyakorlatok mellizom-gyakorlatok

Ez a legjobb 3, otthon is végezhető gyakorlat

 

Most, hogy remélhetőleg meghoztuk a kedvedet az edzéshez, mutatunk 3 olyan gyakorlatot, amit otthon is egyszerűen elvégezhetsz. (Igen, ezeket kezdőknek is ajánljuk.) 

 

#1 Egyszerű fekvőtámasz

 

Már az egyszerű fekvőtámaszozással is sokat tehetsz annak érdekében, hogy erősítsd a mellizmaidat. Ha még csak most kezded, akkor érdemes kisebb intervallumban végezned az edzést.

 

Ügyelj arra, hogy a kezeid a vállad alatt legyenek. Engedd le magad úgy, hogy a hasad enyhén érintse a talajt, a térded viszont nem. Utána nyomd ki magad és ismételd meg a gyakorlatot.

 

Kezdetben csinálj belőle 4-5 ismétlést, majd pihenj és próbáld meg újra. Ha megy a 2x5 ismétlés, utána növelheted a számot.

#2 Tárogatás 

 

A közhiedelemmel ellentétben a tárogatáshoz nem feltétlenül szükséges pad - nyugodtan végezheted a földön is, vagy egy polifomon, hogy kényelmesebb legyen. A földön való tárogatáshoz feküdj a hátadra, két kisebb kézi súlyzóval (kezdetnek elég egy 1-1,5 kg-os súlyzó is), és tedd szét a kezeid. 

 

Íves mozdulattal érintsd össze a súlyzókat a melled felett, tartsd néhány másodpercig, majd vissza. Próbálj meg minél többet megcsinálni, azonban ne erőltesd túl magad - a lényeg, hogy kialakuljon a megfelelő izomérzet.

#3 Fekvenyomás

 

Ugyanígy feküdj hanyatt, és emeld fel a térdeidet. A kézi súlyzókat pihentesd a mellkasodon, majd nyomd ki. Tartsd néhány másodpercig, majd lassan engedd őket vissza. Ügyelj arra, hogy az ismétlések után se engedd le őket gyorsan, hanem lehetőleg minél lassabban.

 

Csinálj belőle legalább 20 ismétlést, majd pihenés után amennyit bírsz.

 

A melledzés nem egy ördöngősség 

 

Ahogyan láthatod, a mellezést már néhány egyszerűbb gyakorlattal is elkezdheted. Heti 3-4 alkalommal már szép eredményeket érhetsz el.

 

Azonban, ha azt szeretnéd, hogy a melleid formásabbak legyenek, elengedhetetlen a rendszeres, aerob testmozgás (például futás), és a diéta, hiszen ezek együttesen fogják mindenhonnan eltüntetni a felesleges zsírt.