Fittprotein blog

Az érdes tenyér nem szexi - használj edzőkesztyűt!

Tomi
Tomi
2021.01.14 17:22
Az érdes tenyér nem szexi - használj edzőkesztyűt!

Az edzéshez szinte mindenféle ruhadarab elérhető: cipők, nadrágok, pulóverek... Azonban, amiről kicsit talán kevesebb szó esik, azok a kesztyűk. Főleg azért kerül ki a fókuszból, mert sokakat egyáltalán nem érdekel, sőt szexinek, macsónak tartják az érdes tenyeret - pedig nem az. Ha nekünk nem hiszitek el, akkor kérdezzétek meg bármelyik random női ismerősötöket - meg fogtok lepődni a válaszon. :) 

 

Ha szeretnél edzőkesztyűt vásárolni, de nem tudod, milyet - vagy még szkeptikusan állsz a témához, akkor ezt a cikket mindenképp érdemes elolvasnod.

 

Az edzőkesztyű viselésének előnyei

Azon kívül, hogy nem lesz érdes a tenyered, és a párod nem fog élesen feljajdulni, ha megsimogatod a hátát, az edzőkesztyű viselésének még számtalan előnye van.

Az edzőkesztyű viselésének előnyei

 

#1 Jobb fogás

 

Ez elsősorban azok számára előnyös, akik súlyzós edzéseket végeznek. A teremben gyakran izzad az ember keze, és könnyen kicsúszhat belőle a súlyzó, ami súlyos sérüléseket okozhat. Erre persze kiváló megoldás lehet a kréta - mondhatnád, de sokan ezt sem szeretik használni, mert tüsszentést, köhögést okoz. (Vagy egyszerűen eszébe jut róla az iskola.)

 

Ráadásul vannak olyan termek, amik kifejezetten nem szeretik a krétát- hiszen nehéz utána megtisztítani az eszközöket.

 

Szóval egyszerre két legyet üthetsz egy csapásra: kiküszöbölheted a kréta használatát és a kezed sem lesz érdes. Igazi win-win szituáció.

 

#2 Kényelem

 

Valld be őszintén, hogy néha neked is kényelmesebb lenne, ha nem kellene a hideg súlyzót megfogni. Főleg télen, egy kevésbé fűtött teremben a vas nagyon hideg lehet, így a kesztyű megkímél téged ettől a kellemetlenségtől.

 

Persze akkor is van előnye, ha nem súlyzózáshoz, hanem egyszerű, fitnesz edzéshez használod. A padlóról ugyanis rengeteg por tapadhat a kezedre, amit nehéz lemosni, és szintén érdes lesz tőle a tenyered. Ráadásul nem minden edzőteremben van padlófűtés, így legalább a kesztyű melegít, amikor éppen fekvőt nyomsz, vagy más gyakorlatot végzel.

 

#3 Megfelelő csuklótámaszt biztosít

 

Sokunk csuklóízületeit teszi próbára az edzés, és ez bizony hosszú távon akár ínhüvely-gyulladást is okozhat. A csuklószorítós kesztyűk azonban jó támasztást biztosítanak a csuklónak, így kevesebb súly nehezedik az ízületekre. 

 

Ezek az edzőkesztyű viselésének hátrányai

 

Persze a kesztyű viselésének lehetnek hátrányai is

 

Ha egy mérleg serpenyőibe tennénk az edzőkesztyűk előnyeit, és hátrányait, egyértelműen az előnyök felé billenne a nyelve. Mindenesetre érdemes megnézni a hátrányokat is, hiszen nem szeretnénk, ha elfogultsággal vádoljanak minket. 

 

#1 Nehezebb tapadás

 

Kétségtelen, hogy egy kesztyű egyszerűen nem tudja ugyanazt a tapadást biztosítani, mint az emberi kéz - legyen szó akár súlyemelésről, akár crossfitről vagy egyéb gyakorlatokról. Épp ezért másképp kell hozzáállni, hozzányúlni - például a rúdhoz -, ami megnehezíti a helyes emelési technika elsajátítását.

 

#2 Nincs meg a "fogás"-élmény

 

A fent említett témát tovább görgetve: van, aki egyszerűen szereti érezni azt, amit megfog. Ha kesztyűt használsz, lehetséges, hogy nem tudod annyira agresszíven megfogni a rudat, vagy edzeni, mint ahogy azt puszta kézzel tennéd. 

 

A legegyszerűbb módja, hogy megtudd; szükséged van-e edzőkesztyűre az az, ha kipróbálod. Elsőre nem biztos, hogy bejön majd, de adj neki egy kis időt, hiszen kell néhány alkalom, mire megszokja az ember.

 

Mikor melyik edzőkesztyűt érdemes használni?

 

Melyik edzőkesztyűt mihez használd?

 

Ha már eldöntötted, hogy szeretnéd őket kipróbálni, akkor megmutatjuk azt, hogy melyik fajta kesztyűt mire használhatod - illetve milyen előnyei vannak. 

 

Normál férfi/női kesztyű

 

Szerintem nem mondunk sok újdonságot azzal, hogy alapvetően különbözik a férfi és a női test. Épp ezért vannak külön női-, és férfi edzőkesztyűk. 

 

A női kesztyűket általában kevésbé a súlyzós gyakorlatokhoz fejlesztették ki, sokkal inkább ajánljuk őket a fitneszhez, illetve aerobic edzésekhez. Elsődleges szempont, hogy kényelmet nyújtson a viselőjének, ugyanakkor divatos is legyen. 

 

A férfiaknak szánt hagyományos edzőkesztyűk esetében fontos, hogy vastag anyagú legyen, és jól szellőzzön. Ebben az esetben nincs akkora hangsúly a designon, persze találhatsz olyat is, ami kifejezetten mutatós darab.

 

Csuklószorítós edzőkesztyű

 

A csuklószorítós edzőkesztyűket súlyzós-, illetve nehezebb fintesz-, és edzőtermi edzésekhez ajánljuk. A csukló részen található bandázs a legtöbb esetben nagyon jó támaszt biztosít az ízületnek, így elkerülheted a sérüléseket.

 

A súlyzózásra is alkalmas kesztyűknél érdemes figyelni arra, hogy milyen a kesztyű párnázata, mennyire lehet érezni vele a rudat, ugyanakkor mekkora csillapítást biztosít az edzések során. 

 

Horgolt kesztyűk

 

A horgolt kesztyűk, azon kívül, hogy nagyon menőn néznek ki, könnyűek, és tartósak is. Közepesen nehéz súlyzós edzésekhez, illetve közepes intenzitású sportokhoz ajánlott.

 

Grip padok 

 

A grip pad egy gyorsan le-és felhelyezhető alternatíva arra az esetre, ha nem akarsz a teljes edzés közben kesztyűt viselni. Ideális például gyors fekvőkhöz, de súlyzózáshoz is használhatod.

 

Összegzés, avagy melyik a legjobb kesztyű ezek közül? 

Igazából nincs “jó” vagy “rossz” választás a kesztyűk terén. Te döntöd el, hogy bandázsos vagy hagyományos edzőkesztyűt vagy épp grip padot választasz. Mielőtt azonban választanál, érdemes elolvasni a tájékoztatót, hogy a céljaidnak leginkább megfelelő darabot válaszd magadnak. 

 

Tekintsd meg edzőkesztyű kínálatunkat, a Fittprotein webshopjában!

 

Felhasznált források:

https://caliberstrong.com/blog/should-you-wear-workout-gloves/