Fittprotein blog

Mire jó a taurin?

Tomi
Tomi
2023.10.05 23:40
Mire jó a taurin?

Emlékszem, hogy egyszer még a középsuliban az egyik haverommal vásárolni akartunk egy energiaitalt. Amikor levettem a polcról a Red Bullt, a srác mondta, hogy taurin van benne, amit a bika spermájából vontak ki. 

 

Egy szempillantás alatt visszatettem a polcra a dobozt és egy másikat választottam.

 

Ennek persze már jó ideje, hiszen talán 2013 körül olyan brutális mértékű adót vetettek ki rá, hogy a taurin teljesen eltűnt az energiaitalokból. 

 

De vajon tényleg ennyire rossz a taurin? És komolyan a bika spermájából vonják ki? 

 

Ennek bizony utána kell járni. 

Mi a taurin?

A taurin egyike, a természetben is előforduló kéntartalmú aminosavaknak. Különösen az agyban, a szemekben, a szívben és az izmokban koncentrálódik. 

 

Bár az aminosavakat gyakran a fehérjék építőköveiként emlegetik (mint ahogy azt mi is sokszor megtesszük), a taurin ez alól kivételt képez. 

 

Ez ugyanis egy feltételesen esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy csak betegség és stressz következtében válik esszenciálissá, tehát ekkor termelődik.

 

Tényleg a bika spermájából vonják ki?

Nem akarlak abban a tévhitben hagyni, hogy tizeniksz éve esetlegesen bikaspermát ittál. 

 

A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a taurint nem bika spermájából vagy vizeletéből vonják ki. 1827-ben izolálták először egy ökör epéjéből, ahonnan a neve is ered, hiszen az ökör latin neve Bos taurus.

 

A taurin forrásai

A taurin fő forrásai az állati fehérjék, például a hús, a tenger gyümölcsei és a tejtermékek. 

 

Épp ezért azoknak, akik vegán vagy vegetáriánus étrendet folytatnak, alacsonyabb a taurinszintjük, mint azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak állati fehérjéket. 

 

Ennek ellenére nem valószínű, hogy taurinhiányod lesz, ugyanis a szervezet a májban képes más aminosavakból taurint előállítani. 

 

A taurin étrend-kiegészítőkben használt formája általában szintetikus, vagyis nem állati eredetű, ezért vegánok és vegetáriánusok is nyugodtan fogyaszthatják. 

 

A taurin és a sport

 

Mire jó a taurin?

A taurin számos szervben megtalálható. Felel többek között:

  • a megfelelő hidratáció és az elektrolit egyensúly fenntartásáért a sejtekben;
  • az epesók képzéséért, amelyek fontos szerepet játszanak az emésztésben;
  • az ásványi anyagok, mint például a kalcium szabályozásáért;
  • a központi idegrendszer és a szem általános működésének támogatásáért;
  • valamint az immunrendszer egészségének és az antioxidánsok működésének szabályozásáért. 

 

Mivel a taurin feltételesen esszenciális aminosav, ezért a felnőttek szervezete képes előállítani az alapvető napi funkciókhoz szükséges minimális mennyiséget.

 

Betegség vagy stressz idején azonban a szervezetnek nagyobb mennyiségű taurinra van szüksége, ezért ekkor érdemes pótolni. 



A taurin előnyei

A taurinnak antioxidáns, valamint gyulladáscsökkentő hatása is van. És persze növeli az energiaszintet és az állóképességet is, ezért is adták hozzá annak idején az energiaitalokhoz. 

 

De mindemellett még számos más előnye is lehet.

 

A cukorbetegségre gyakorolt hatásai

A taurin antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai fokozhatják az inzulinérzékenységet, ezáltal csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Ezenkívül pedig stabilizálhatják a vércukorszintet is. 



Egy tanulmány szerint a cukorbetegek esetében 25%-kal alacsonyabb a taurin koncentrációja, mint az egészséges szervezetben. 

 

Az azonban egyelőre nem teljesen tisztázott, hogy az alacsony taurinszint a cukorbetegség oka vagy következménye-e. 



Javíthatja a szív egészségét

A taurin étrend-kiegészítőkről kimutatták, hogy szabályozzák a vérnyomást és javítják a szívműködést, valamint a szívelégtelenségben szenvedők esetében a vérzsírszintet is. 

 

A kutatások szerint kapcsolat van a magasabb taurinszint és az alacsonyabb koleszterinszint között. 

 

Egy vizsgálatban szívelégtelenségben szenvedők 2 héten keresztül napi háromszor 500 mg taurint kaptak. A résztvevők esetében csökkent az összkoleszterin, a trigliceridek és a C-reaktív protein (CRP) - egy gyulladásos biomarker - szintje, a kontrollcsoporthoz képest.

 

Egy 12 hetes vizsgálatban, amelyet magas vérnyomású embereken végeztek, a résztvevők napi 1,6 gramm taurint kaptak. A kutatások pedig kimutatták, hogy a kísérletben résztvevők szisztolés vérnyomása 7,2 mmHg-mal, a diasztolés vérnyomása pedig 4,7 mmHg-mal csökkent. 


Taurin hatása az állóképességre

 

Fokozhatja az állóképességet

A taurin fokozza az izomösszehúzódást és késlelteti az izomfáradást, így jó hatással lehet a sportteljesítményre. Sőt, a taurin fokozhatja a zsírégetést edzés közben, elősegítve a még jobb teljesítményt. 



A taurin sportteljesítményre gyakorolt hatását vizsgáló 19 tanulmány számos előnyt állapított meg, többek között:

  • a szervezet fokozott oxigénfelvétele
  • késleltetett fáradás
  • csökkent izomkárosodás
  • jobb regenerálódási idő
  • jobb erő- és sportteljesítmény

 

Ezekhez az előnyökhöz 1-3 gramm taurin szükséges, amelyet 1-3 órával az edzés előtt kell szedni, legalább 6-21 napon keresztül. 

 

Egyéb előnyök

A fentieken túl a taurinnak más előnyeit is kimutatták.

 

Jótékonyan hathat a szem egészségére

A taurin antioxidáns hatása segíthet leküzdeni a retina degeneratív betegségeit, például az időskori makuladegenerációval összefüggő oxidatív stresszt.

 

Jótékonyan hatással lehet a hallásra

A taurin megakadályozhatja, hogy a fülben lévő szőrsejtek károsodjanak, ami a hallásvesztés egyik fő okozója.

 

Neuroprotektív hatást fejthet ki

A taurin csökkentheti a gyulladást az agyban, és megelőzheti az olyan neurodegeneratív betegségeket, mint például az Alzheimer-kór.

 

Támogathatja a májat

A taurinnak különböző védő hatásai lehetnek a krónikus és akut májkárosodással szemben.

 

A taurin hátrányai

Egy 2019-es jelentés szerint a biztonsággal fogyasztható napi mennyiség maximum 3 gramm. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) azonban 2012-es iránymutatásaiban azt javasolta, hogy naponta legfeljebb 6 grammot lehet fogyasztani. Ezeket semmiképp sem érdemes túllépni. 

 

Ritka mellékhatások közé tartozik: 

  • a hányás
  • a hányinger
  • a máj környékén jelentkező fájdalom
  • a fejfájás
  • a gyomorfájdalom.

 

Ezen kívül hatással lehet az antidepresszánsokra, valamint a warfarin és sztatin tartalmú gyógyszerekre is.

 

Érdemes-e használni az edzéshez?

Mindenféleképpen, hiszen növeli a fizikai teljesítményt és az állóképességet. A legjobb hatás eléréséhez edzés előtt 1-3 órával érdemes bevenni. Kísérletezhetsz is, hogy a legjobb teljesítményt mekkora adaggal éred el, de azt javasoljuk, hogy napi 3-4 grammnál többet ne fogyassz belőle.