Fittprotein blog

Nincs időm főzni, mit (t)egyek? Tippek és ötletek

Tomi
Tomi
2020.06.24 14:39
Nincs időm főzni, mit (t)egyek? Tippek és ötletek

A képernyőről, a plakátokról, mindenhonnan atléta alkatú nők és pasik néznek rád. 

 

És hiába mondod, hogy nem akarsz olyan lenni, mint ők, mert mindenki rájuk akar hasonlítani - akár bevallja, akár nem.

 

Viszont reggel 6-kor kelsz. 

 

Épp, hogy van időd bekapni valamit, majd gyorsan elkészíted a gyerekek reggelijét - uzsiját, elviszed őket az iskolába, utána pedig rohansz, hogy odaérj 8-ra dolgozni. 

 

Munka közben jó, ha van 15-20 perced bekapni valamit, mert hiába biztosítják a fél órás ebédszünetet a főnök elvárja, hogy minél gyorsabban haladj a munkával. Ezért eszel három falat kiflit vagy egy gyorsan megmikrózott pizzát - és fél ötig dolgozol. 

 

Aztán délután ugyanaz a móka: gyerekeket összeszedni a suliból, segíteni nekik a tanulásban, takarítás, mosás, a, főzésre pedig vagy jut idő, vagy nem.

 

Este 8-kor pedig már el is felejtetted, hogy a munkába menet arra gondoltál, hogy pont olyan akarsz lenni, mint az a férfi/az a nő a plakáton.

 

Ez nem csak a te sztorid - rajtad kívül még nagyon sokan vannak így. Ha te is időhiánnyal küzdesz, mutatunk pár remek tippet, hogyan küzdheted le ezeket.

#1. tipp: étkezési napló 

 

Amennyiben vasárnap van egy kis szabadidőd, ülj le, és gondold át, mit szeretnél főzni. Vannak olyan oldalak (például a mindmegette vagy a nosalty), ahová hetente új menük kerülnek fel és segítenek inspirálódni. 

 

Itt szintén megtalálhatod azt is, hogy egy-egy étel elkészítése mennyi időt vesz igénybe, és milyen árkategóriába tartozik. Így nem kell félned attól, hogy esetleg túlszaladsz a költségek tekintetében. 

 

Ezeket a recepteket, heti menüket egyébként egy Excel táblában is vezetheted, rendszeresen. 

 

Amit egyszerűbb, gyorsabb elkészíteni, amellé pedig tehetsz egy X-et. Így jelezheted magadnak, hogy többször is érdemes elővenni.

 

#2. tipp: főzz többet, de egyél frisset is

 

Kézenfekvő, ha nem egy napra főzöl magadnak, hanem nagyobb adagot készítesz előre, 2-3 napra. Ilyen esetekben nehéz lehet a pontos arányok meghatározása, hiszen általában 2-4 főre szólnak a receptek. 

 

Szerencsére vannak olyan oldalak, ahol meg tudod adni, hogy 8-12 vagy több főre készíted el a kaját, és automatikusan ehhez igazítja az összetevők adagait.

 

Érdemes néha könnyed falatokat is a menübe csempészni, gyümölcsöt vagy akár zöldséget. 

 

Ilyenkor felszetelhetsz előre néhány almát, körtét, banánt, elcsomagolhatod és elviheted magaddal.

 

Pro tipp: ha nem szeretnéd, hogy bebarnuljon az alma, akkor felszeletelés után egyből tedd hűtőbe vagy facsarj rá egy kis citromlevet. (A citrom fanyar íze egyébként is nagyon jól illik a gyümölcssalátához.)

 

#3. tipp: hogyan vigyél magaddal ebédet?

 

Mindenki ismeri a nagyobb tejfölös vagy fagyis bödönöket, mint alternatív éthordókat. Azonban ha nem akarsz nagy, fél kilós pakkokat vinni magaddal, szerezz be egy kisebb műanyag tálat.

 

Vannak olyan szettek, ahol a kisebb edények simán beleférnek egy női táskába is - így nem kell külön hátizsákot sem vinned magaddal.

 

Nem muszáj feltétlenül főtt ételben gondolkodni: vannak olyan egészséges konzervek, csökkentett szénhidráttartalmú fehérje kenyerek, amik nagyon ízletesek, mégsem hízlalnak.

 

Léteznek olyan levesek is, amiket kifejezetten sportolóknak fejlesztettek ki, és magas fehérjetartalommal rendelkeznek. Emellé nem is szükséges mást enni - mert nagyon laktatóak.

A reform élelmiszerek csökkentik a stresszt, és vannak olyan készételek, amiket bárhová magaddal vihetsz.

 

+1 tipp: egészséges készételek, konzervek

 

A készételek jó ideig szitokszónak számítottak, hiszen az egy dolog, hogy a legtöbb termék meg sem közelítette a nagymama főztjét, de sokak szerint egyenesen borzalmas volt az ízük.

 

Szerencsére az olyan gyártók, mint a Polcz felismerték ezt a piaci rést, és nem csak az ízvilágra figyeltek, hanem arra is, hogy egészséges készételeket dobjanak piacra.

 

Háttérsztori: az ötlet egyébként a tulajdonosoknak épp innét jött; vagyis hogy a nagy rohanásban nem volt idejük főzni, pláne nem egészségesen étkezni. Mivel a piacon nem találtak olyan alternatívát, amik adalékmentes készételt kínáltak volna, így legyártották.

 

Ma tehát már szerencsére a készétel nem jelent egyet az egészségtelen táplálkozással, és nem egyenes út a magas koleszterinhez. A Polcz sikerén felbuzdulva a többi gyártó is belátta, hogy ez a jövő.

 

Mik azok a reform élelmiszerek?

 

A reform mindig valami újat, újítást jelez, nincs ez másképp az élelmiszerek piacán sem. A reform élelmiszerek épp ezért a gasztronómia egy új irányát képviselik, ahol az egészséges van fókuszban.

 

Persze ez nem azt jelenti, hogy ezt fel kell áldozni az ízek oltárán. Rengeteg olyan termék van, amivel elkészítheted egy-egy hagyományos élelmiszer reform-változatát. És hidd el: egy reform bolognai spagetti is van olyan jó, mint az eredeti.