Fittprotein blog

Segíthetnek a probiotikumok a fogyásban?

Tomi
Tomi
2023.07.05 01:00
Segíthetnek a probiotikumok a fogyásban?

Szokás mondani, hogy az egészség a belekben kezdődik, ahogyan azt is tudjuk, hogy a probiotikumok jó hatással vannak az emésztésre, és a bélrendszer egészére. Adódik tehát a kérdés, hogy segíthetnek-e a probiotikumok a fogyásban? 

 

A rövid spoiler az, hogy igen, ám mielőtt kitérnénk a részletes miértékre, nézzük meg gyorsan, hogy tulajdonképpen mik is azok a probiotikumok.

Mik azok a probiotikumok?

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek segítik fenntartani az egészséges bélflórát. A bélben ugyanis találhatóak jó és rossz baktériumok, és ha az egyébként kényes egyensúly felborul, akkor az utóbbiak kerülnek túlnyomó többségbe. 

 

Ha pedig elszaporodnak a rossz baktériumok, az egy egész lavinát indíthat el: gyenge immunrendszerhez, gyulladásokhoz, bőrbetegségekhez, bélbetegségekhez vezethet. 

 

A jó baktériumok azonban számos fontos tápanyagot termelnek, köztük K-vitamint és bizonyos B-vitaminokat.

 

Emellett segítenek lebontani a rostokat, amelyeket a szervezeted nem tud megemészteni, és hasznos, rövid szénláncú zsírsavakká, például butiráttá alakítják őket.

 

A bélben a jó baktériumoknak két fő családja van: a bacteroidetesek és a firmicutes, a kutatások szerint pedig nagyon úgy tűnik, hogy a testsúly összefügg a két baktériumcsalád egyensúlyával. 

 

Azoknak a bélflórájában, akik túlsúllyal küzdenek, több firmicutes és kevesebb bacteroidetes baktérium található, míg a normál testsúllyal rendelkezőknél épp fordítva.

Legjobb probiotikum súlycsökkentésre

 

Hogyan hatnak a probiotikumok a testsúlyra?

Azt leszögezhetjük, hogy a pontos hatásmechanizmus még nem ismert, de a kutatók valószínűsítik, hogy a probiotikumok az acetát, propionát és butirát termelésén keresztül befolyásolják az étvágyat és az energiafelhasználást. 

 

Épp ezért azt feltételezik, hogy bizonyos probiotikumok gátolhatják a zsír felszívódását, növelve a széklettel ürülő zsír mennyiségét, vagyis arra késztetik a szervezetet, hogy kevesebb kalóriát "szedjen fel" az elfogyasztott ételekből.

 

Ilyenek például a Lactobacillus családba tartozó baktériumok is. 

 

Egy vizsgálatban a Lactobacillus fermentumot vagy Lactobacillus amylovorust tartalmazó joghurt fogyasztása 6 hét alatt 3-4%-kal csökkentette a testzsírt a résztvevők körében. 

 

Egy másik, 125 túlsúlyos fogyókúrázó részvételével végzett vizsgálat a Lactobacillus rhamnosus étrend-kiegészítők hatását vizsgálta. 

 

A probiotikumokat szedő nők 3 hónap alatt 50%-kal több súlyt veszítettek, mint a placebót fogyasztó résztvevők. 

 

Egy harmadik kísérletben 114 túlsúlyos résztvevő 12 héten keresztül Lactobacillus sakei probiotikumot, és placebót kapott. A probiotikumot szedőknél mind a testzsírtömeg, mind a derékméret jelentősen csökkent.

 

A probiotikumok ezenkívül segíthetnek az étvágycsökkentő hormonok, a glükagonszerű peptid-1 (GLP-1) és a peptid YY (PYY) felszabadításában. Ezen hormonok megnövekedett szintje segíthet a kalória- és zsírégetésben.

 

Sőt, a probiotikumok növelhetik az egyik olyan ismert fehérje szintjét, ami csökkent zsírraktározáshoz vezet. 

 

Az egyik legjobb probiotikum a fogyáshoz: a Lactobacillus gasseri

Az eddig vizsgált probiotikumok közül az egyik legígéretesebb a Lactobacillus gasseri. 

 

Egy vizsgálat, amelyben 210, jelentős mennyiségű hasi zsírral rendelkező résztvevő vett rész, a Lactobacillus gasseri 12 héten át történő szedése jelentős mértékben csökkentette a testsúlyt, a zsigeri zsírt, a testtömegindexet (BMI), és a csípőt körbevevő zsír méretét.

 

A hasi zsír összesen 8,5%-kal csökkent, viszont beszédes, hogy a probiotikum abbahagyását követő egy hónapban a résztvevők ezt a hasi zsírt visszaszedték.

 

A Slimbiotikum egy igazi zsírégető probiotikum

 

Egyéb törzsek

Természetesen más probiotikum törzsek is segíthetnek a testsúly és a hasi zsír csökkentésében.

 

Egy 8 hetes vizsgálatban túlsúlyos nők Lactobacillus és Bifidobacterium törzseket is tartalmazó probiotikumot, vagy placebót szedtek, egy diétás beavatkozás követése mellett.

 

A probiotikumot fogyasztók jelentősen több hasi zsírt veszítettek, mint azok, akik placebót kaptak.

 

Egy másik kísérletben 135 résztvevő  3 hónapon keresztül naponta Bifidobacterium animalis subsp. lactis-t kapott, akik sokkal több hasi zsírt veszítettek mint azok, akik csupán placebót fogyasztottak. Érdekes egyébként, hogy az eredmények különösen a női résztvevők körében voltak látványosak. 

 

Tipp: vásárold meg a Bifidobacterium animalis subsp. lactis tartalmú súlycsökkentő probiotikumunkat!

Összegzés

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a következő probiotikum törzsek segítenek a fogyásban: 

 

  • Lactobacillus gasseri 
  • Bifidobacterium animalis subsp. lactis
  • Lactobacillus rhamnosus
  • Lactobacillus amylovorus
  • Lactobacillus fermentum

 

A súlygyarapodást pedig a VSL#3 segíthet megelőzni. 

 

Forrás: 

A kutatások eredményei valamint a tesztek a következő cikkben érhetők el: 

https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-and-weight-loss#probiotics-belly-fat