Fittprotein blog

Miért is szeretik annyian a Pyruvatot?

Tomi
Tomi
2021.02.12 09:50
Miért is szeretik annyian a Pyruvatot?

A pyruvat (pirovát) nem valamilyen kelet-ukrajnai kisváros, hanem egy (eddig) kevésbé ismert molekula, ami nagy szerepet játszik a szervezet anyagcsere-, és energiaszint szabályozásában. 

 

Mostanában viszont mintha valami megváltozott volna, ugyanis egyre többen használják - főleg azért, hogy megszabaduljanak a hasi zsírtól. De mégis mi ez az anyag és miért szeretik annyian?

Tulajdonképpen mi is az a pyruvat?

 

Ahhoz, hogy pontosan megértsd a pyruvat hatásmechanizmusát, először is egy picit hátra kell lépnünk, és megvizsgálni azt, hogyan jut energiához a szervezeted. 

 

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy legkönnyebben energiához a szőlőcukor révén jut a szervezeted. A szőlőcukor pedig nem más, mint egy glükóz, vagyis egy egyszerű szénhidrát. Miután megeszed a szőlőcukrot, a májsejtek továbbítják a glükózt a vérkeringésbe. Azonban a szervezet nem mindig használja fel a glükózt, így a többletet glikogénban raktározzák el. 

 

Miután a szervezetünkben inzulin termelődik, ennek hatására felveszi ezt a többlet glükózt. Ekkor indul el egy olyan folyamat, amit glikózisnak nevezünk. A glikózis során az adenozin-difoszfát molekulákból adenozin-trifoszfát molekula keletkezik. A sejtek az utóbbiból, vagyis az adenozin-trifoszfátból képesek felvenni a többletenergiát.

 

Ennek során, természetes módon termelődik pyruvat molekula - tehát ez a testedben, természtes módon is előforduló vegyület. 

 

Ennek a folyamatnak a végén lép be a képbe a Krebs-ciklus, vagy másnéven citromsavciklus.

 

A Krebs-ciklus

 

A Szentgyörgyi-Krebs-ciklus egy olyan anyagcsere-folyamat, amelyben a szénhidrátok, zsírok és a fehérjék szén-dioxiddá, továbbá vízzé alakulnak. Az átalakulás közben pedig energia termelődik. Minden egyes ilyen energia-termelő folyamat révén 11 ATP-t adenozin-trifoszfátot képez. 

 

Ennek hatására a termogenezis révén - a többlet hő miatt, pedig megindul a zsírégetés és az energiafelhasználás.

 

Mire jó a pyruvat kapszula, és miért szeretik annyian?

 

Ahogyan azt már minden bizonnyal te is sejted, a pyruvat egy természetes zsírégető, ami ráadásul többletenergiát is biztosít az edzésekhez.

 

A pyruvat hatékony zsírégető

 

Zsírégetés

 

Hogy egy picit fújjunk a sok biokémiai folyamat után, mesélek egy érdekes kísérletről a pyruvattal kapcsolatban, amit Dr. Ronald Stanko vezetett. A tanulmányban résztvevő túlsúlyos hölgyeket 21 napra 1000 kalóriás étrendre kötelezték. A kísérletben szereplők egy része pyruvatot is kapott - ez a csoport pedig 48%-kal nagyobb zsírt vesztett, mint a többi résztvevő. 

 

A hatás eléréséhez egyébként napi 30 grammos dózist alkalmaztak. 

 

Egyébként a pyruvat meglehetősen érdekes hatóanyag, hiszen tulajdonképpen nem szénhidrátot fogyasztasz, mégis energia termelődik. Ezért is olyan hatékony a fogyásban, hiszen úgy biztosít többlet-energiát, hogy nem kell plusz kalóriát bevinned.

 

A pyruvatot többek között erősítésre is használják

 

Energiaszint-növelés, erősítés

 

A pyruvattal kapcsolatban van egy másik érdekes kutatás, ami 23 nő bevonásával készült. A résztvevőket két csoportra osztották: az A csoport tagjai napi 2x5 gramm pyruvatot kaptak, a kontroll csoportban szereplők pedig placebót. 

 

A kísérletben 30 napon keresztül végeztek edzést. A tanulmány végén a résztvevőktől vérmintákat vettek, amiből megállapították, hogy a pyruvatot szedő A csoport tagjai az edzés során több zsírt vesztettek.

 

Az energiatermelés hatására a pyruvat ráadásul növeli az erőnlétet, a kitartást, ugyanakkor csökkenti a fáradtságérzetet is.

 

Ez akkor tulajdonképpen olyan, mint az l-karnitin? 

 

Bár a fentiek alapján azt hihetnénk, hogy az l-karnitinhez nagyon hasonló, azonban teljesen más a működési mechanizmusuk. 

 

Ezzel már nem fárasztalak tovább, elég annyit tudni, hogy míg az l-karnitin csak akkor dolgozik, amikor sportolsz, mozogsz, a pyruvat nyugalmi állapotban is kifejti a jótékony, zsírégető hatásait. 

 

A glikogenezis miatt pedig az éhségérzeted is csökken, anélkül hogy bármit is fogyasztottál volna. Ráadásul a citromsav-ciklus gyorsulásának hála az anyagcserédet is felpörgeti. 

 

Van-e a pyruvatnak bármilyen mellékhatása?

 

Bizonyos esetekben a pyruvat puffadást, illetve hasmenést okozhat. Ha ilyen jellegű mellékhatásokat tapasztalsz, akkor célszerű csökkenteni az adagot.

 

Hogyan juthatsz hozzá természetes forrásból?

 

Ahogy feljebb is írtuk, a pyruvat egy egyébként a szervezetben természetesen is termelődő hatóanyag. Viszont ez a mennyiség nem elég ahhoz, hogy bármekkora mértékű fogyáshoz vezessen.

 

A gyümölcsök közül az alma tartalmazza nagyobb mértékben. Ezenkívül viszont célszerű pyruvat étrend-kiegészítőt használni, mivel a legtöbb termék hozzáadott kalciumot tartalmaz, ami segíti a felszívódását és a stabilizálódását.

 

Ezenkívül sok esetben kombinálják a pyruvatot más kiegészítőkkel is, hogy fokozzák a hatását, például CLA-val, és HCA-val. A CLA izomvédő hatásáról ismert, míg a HCA tovább csökkenti az éhségérzetet.

A pyruvat előnyei

A pyruvat előnyei összefoglalva

 

  • Csökkenti az éhségérzetet, plusz kalória nélkül
  • Mivel kevésbé leszel éhes, kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe
  • Az l-karnitinnel szemben akkor is égeti a zsírt, ha éppen nem mozogsz
  • Csökkenti a fáradtságérzetet, és közben növeli az energiaszintet
  • Nem számít pörgetőnek, szemben a koffeintartalmú étrend-kiegészítőkkel
  • A hatásmechanizmusa miatt nincs kártékony hatással a szívre és az érrendszerre

 

Összefoglalás

 

A pyruvat tehát egy rendkívül hatékony zsírégető és energianövelő hatóanyag, amivel lefaraghatod a felesleges kilókat a strandszezon kezdetére.