Fittprotein blog

Hogyan éld túl a reggeleket?

Tomi
Tomi
2023.01.03 23:15
Hogyan éld túl a reggeleket?

Vannak olyan szerencsések, akik egyből ki tudnak kelni az ágyból, és mint egy szétcuccozott Duracell-nyuszi, nekiállnak a napi teendőknek. És vagyunk mi; a kevésbé szerencsések, akik inkább az éjszakai bagoly archetípusba vagyunk sorolhatóak. Náluk a reggel később kezdődik, a felkelés pedig maga a nyűg, és a perceken, rosszabb esetben órákon át tartó agónia.

 

De hogyan lehetne áthuzalozni az agyat? Hogyan élhetjük túl a reggeleket úgy, hogy áttekerjük a lassú halált, szenvedést és ahhoz a részhez ugrunk, amikor már emberként vagyunk képesek működni? 

 

Talán nem mondok túl nagy újdonságot azzal, hogy minden az előző estén áll vagy bukik.

 

#1 Készülj fel egy pihentető alvásra

Tehát, a haditerv első része, hogy már az éjszaka felkészülsz. A legjobb, ha úgy bújsz ágyba, hogy a felkeléstől számítva alsó hangon 7,5 órányi tényleges alvás legyen. Ez azért is fontos, mert különféle alvásciklusok vannak, amelyeket másfél órás intervallumokban alszunk át. 

 

Ennek első fele a mélyalvás, amelyet a felületes, majd pedig a REM-alvás fázisa követ: ez a gyors szemmozgásról (rapid eye movement) kapta a nevét, ilyenkor ugyanis az ember szeme iszonyat gyorsan mozog alvás közben, a szemhéj alatt. A REM-alvást más néven álom alvásnak is szokás nevezni, hiszen ilyenkor a legintenzívebbek az álmok. 

 

Ezt tedd ha nehezen kelsz reggel

 

Ha tehát kiszámolod a másfél órás intervallumokat, akkot 6 órát, 7,5 órát vagy 9 órát kapsz: azért ideális ekkora szeletekre felosztani, mert egy fázis már véget ért, és nem kezdődik el a másik. 

 

Ha 8 órát alszol, akkor lehet hogy épp belemész egy másik fázisba, és sokkal kótyagosabban kelsz fel, mintha fél órával kevesebbet aludnál. 

 

Persze azt azért nehéz egzakt kimondani, hogy mindenkinek 7,5 óra alvásra van szüksége, hiszen valaki éjszaka felkel, forgolódik satöbbi, így a ciklusok is eltolódnak. Ki kell tehát tapasztalnod, hogy neked mennyi alvás a megfelelő.

 

A másik fontos dolog, amire az alvás során érdemes odafigyelni, hogy ne nyomkodd a telefonodat, mielőtt elalszol. Ez felébreszti az agyad (még szemvédelemmel is) és sokkal nehezebben alszol el, mintha például olvasnál. 

 

Alvás előtt egy órával már épp ezért nem ajánlatos sem tévézni, sem gépezni, de fürödni sem. 

 

Az étkezés jó, ha az alvás előtt 3-4 órával történik, ilyenkor már ugyanis megtörtént az emésztés, és a vércukorszinted sem csökken még le jó esetben. Ha mégis, akkor érdemes valami könnyű ételt választani, például tejet, joghurtot vagy zabot, ami ideiglenesen eltelít.

 

Ha nehezen alszol el, jó ötlet, ha elalvás előtt 1 órával megiszol egy evőkanál glicint, 2 deci langyos vízben elkeverve. A glicin ugyanis segíti a melatonin, másnéven az alváshormon termelődését, ami 1 óra múlva már kifejti a jótékony hatásait. 

 

Edzeni szintén szigorúan tilos az alvást megelőző 4 órában, hiszen felpörgeti a szervezeted, az agyad és képtelen leszel elaludni (hidd el, első kézből tapasztaltam, tényleg nem frankó). 

 

És még valami, bár elcsépelt közhely, de nagyon igaz, hogy próbálj meg mindig ugyanabban az időpontban lefeküdni. Hidd el, ha kialakul ez a rutin, ez a ritmus, máris sokkal beljebb leszel majd.

 

De legyen is elég ennyi az éjszakáról. Ha a tengernyi tippnek csak a felét megfogadod, már jóval nagyobb sansszal fogsz kipihenten, és nem morcosan kelni. 

 

Viszont nézzük meg, mi a teendő akkor, ha még mindezek ellenére is nehéz a reggel!

 

Ne nyomj szundit reggel a telefonodon

 

#2 No szundi

A szundi gomb a hozzám hasonló reggeli szenvedőknek egy igazi jolly joker. Viszont ezzel belekerülsz egy csapdába, hiszen:

 

  • ha benyomod, akkor később kapkodnod kell, máskülönben elkésel a munkából (és szétvet az ideg),
  • amennyiben pedig okosan előre beállítasz 3-4 szundit, hogy ne kapj szívrohamot, értékes alvásidőt veszel el magadtól. 

 

Próbáld meg ignorálni és leszoktatni magad róla. Ha nagyon nehezen megy, kérd meg a párodat, hogy ugrasszon ki ő az ágyból, vagy számolj el maximum 10-ig és kelj ki. Ha ez sem megy, akkor pedig cseréld le a szundit telefonozásra. 

 

Nyomkodd a mobilodat, olvasd el a híreket, vagy görgesd a Facebookot, az Instát vagy a TikTokot és ébreszd fel az agyadat. 

 

Ha pedig minden kötél szakad, akkor ez lesz az igazán szuper tipp.

 

Készíts ki mindent előző este

De tényleg mindent! Tedd az asztalra a kulcsodat, az igazolványokat, a jogosítványt, a belépőkártyát, legyen a hűtőben az ebéded, legyen kikészítve a reggeli, a fehérnemű, legyen felkészítve a kávé. 

 

Ezzel a tudatossággal elkerülheted a reggeli pánikot, nem kapsz agyvérzést, és nem szükséges használni az agyadat sem, így lesz időd felébredni a munkába zötykölődve, és várnod hogy beüssön a koffein-sokk. 

 

Reggel hidratálj: igyál éhgyomorra egy pohár vizet

 

#3 Hidratálj

Még reggeli és kávé előtt, éhgyomorra igyál meg legalább 1-2 pohár vizet. Üres gyomorral a víz nagyon gyorsan bekerül a véráramba, így hamarabb tudja az oxigént eljuttatni a szervezetedbe.

 

Apropó, ha már az oxigénnél tartunk...

 

Ha nehezen indul a reggel, akkor edz, miután felkeltél

 

#4 Gyakorlatok

Van, aki a reggeli tornára esküszik. Nem kell nagy volumenű dologra gondolni, elég egy kis ugrálás, egy kis átmozgatás, hogy a becsomósodott testedet egy kicsit ellazítsd. Saját testsúlyos gyakorlattól (például fekvőtámasz), elkezdve a guggoláson keresztül a szökdelésen át, egészen az ugrókötelezésig bármi lehet, ami felgyorsítja a pulzusod és beindít.

 

Erre elég csupán 5 percet rászánnod a reggelből, és hidd el, máris jobban érzed magad.

 

Fittprotein Early Boost - hogy könnyebben induljon a reggel

 

#5 Add meg a testednek, amire szüksége van

A magnézium segít leküzdeni a fáradtságot, és fenntartja a normál elektrolit-egyensúlyt. Valamint nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az idegrendszer megfelelően működjön (magyarul ne kapj agyhugykövet a reggeli dugóban).

 

A C-vitamin pedig hozzájárul az energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz, a króm pedig a normál vércukorszintért felel. Ez azért fontos, mert a reggeli után gyakran előfordul, hogy hirtelen leesik a vércukorszint, ilyenkor pedig beüt a "kajakóma", és visszazuhansz abba az állapotba, amiben néhány órával ezelőtt lebegtél, és amelytől szabadulni akarsz. 

 

Vannak persze még olyan stimulánsok (mármint legálisak persze), amik segítenek felébredni, mint például az l-taurin, az l-torazin, vagy a koffein.

 

A probléma már csak az, hogy ez rengeteg kapszula, és a reggeli kapkodásban az ember szinte biztos, hogy elfelejti valamelyik fontos nyomelemet, vagy ásványi anyagot. Nekünk legalábbis ez járt a fejünkben akkor, amikor a boszorkánykonyhánkban megalkottuk a Fittprotein Early Boostot, amit kifejezetten ezekhez a nehéz reggelekhez fejlesztettünk ki. 

 

Egy kapszula tartalmazza a fent említett hatóanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket, így hozzájárul a fitt napkezdéshez.