Fittprotein blog

Ezek minden idők legmegdöbbentőbb sportrekordjai

Tomi
Tomi
2022.05.05 17:36
Ezek minden idők legmegdöbbentőbb sportrekordjai

A sport a teljesítményről és a kitartásról szól; arról hogy az ember megismerje a határait. Vannak azonban olyan hihetetlen sportrekordok, amik átívelnek a téren és az időn. 

 

A Fittprotein cikkében most ilyen, emberfeletti teljesítményeket szemezgettünk a sport világából. 

#1 A leggyorsabb teniszlabda

Rekorder: Sam Groth

 

A 2012-es busani ATP Challenger-tenisztornán az ausztrál Samuel Groth olyan adogatást adott le, ami szó szerint egy Porsche 911 Turbo SE csúcssebességével vetekszik. 

 

A labda több mint 260 km/órás sebességgel hasított.

 

Erre a teljesítményre még Happy Gilmore is büszke lenne. 

 

 

#2 Minden idők leggyorsabb MMA-kiütése 

Rekorder: Ryohei Masuda

 

Azt kell hogy mondjuk: a bevonulása sokkal tovább tartott, mint maga a meccse. Ugyanis Ryohei Masuda mindössze 2 másodperc alatt ütötte ki Takahiro Kuroishi-t. 

 

Még egyszer: 2 másodperc alatt. 

 

 

#3 A leggyorsabb 100 méteres futás

Rekorder: Usain Bolt

 

Usain Bolt neve még azok számára is ismerős lehet, akiket egyébként hidegen hagy a sport világa. Az elképesztő tempójáról ismert futó mindössze 9,58 másodperc alatt futotta le a 100 méteres távot, megdöntve a saját, 1 évvel korábbi 9,69-es rekordját.


A rekordot megnézhetitek az alábbi linken: 

https://www.youtube.com/watch?v=0PH0SV4j1Es

 

#4 A híres Roger Bannister-rekord

Rekorder: Roger Bannister

 

Roger Bannister volt az első futó, aki 4 percen belül teljesítette az 1 mérföldes (~1.6 km-es) távot. Bannister az angliai Iffley Fieldben, Oxfordban, 3:59.4 alatt állította fel a rekordot. 

 

#5 A Bob Beamon-féle távolugrási rekord

Rekorder: Bob Beamon

 

Beamon a '68-as Mexikóvárosi olimpián 8,9 métert ugrott - a rekordot pedig évtizedekig senki sem tudta megdönteni. 

 

A dolog érdekessége egyébként, hogy a távolságot a bíráknak manuálisan kellett lemérniük, mivel az ugrás mérésére telepített eszköz nem terjed ki ekkora hosszúságra.

 

A rekordot jelenleg egyébként a japán Kensei tartja, aki 2021-ben 10,5 méteres távot ugrott. 

 

#6 Az első nő, aki átúszta a La Manche csatornát

Rekorder: Gertrude Ederle

 

A La Manche csatornát az 1926-os rekord előtt számtalanszor megpróbálták már átúszni, azonban sokkal több volt a kudarc, mint a siker. 

 

A mintegy 50 km-es távolságot mindösszesen 5 férfinak sikerült átúsznia. Végül Gertrude Ederle volt az első nő, aki átúszta a csatornát, ráadásul mindjárt rekordot is állított fel: 14 óra 31 perc alatt úszta le a távot, 2 órát verve az azelőtti rekorderre.

 

#7 Tony Hawk 900-asa

Rekorder: Tony Hawk

 

Tony Hawkot szintén nem kell bemutatni: a legendás deszkás a 90-es évek végén új lendületet adott a gördeszkás sportágnak, nevével fémjelezve pedig több játék is készült, Tony Hawk's Pro Skater névvel. 

 

A 900-as az egyik legnehezebb deszkás trükk: 2,5 fordulatot jelent a levegőben, Tonynak is csak sokadjára sikerült összehoznia. Az első 900-as rekordot ezen a videón tekinthetitek meg: 

 

Ráadásul 48 évesen még egyszer megkísérelte a 900-ast: sok-sok kudarc után végül szintén sikerült összehoznia - a videója szerint utoljára.

 

 

#8 Felix Baumgartner ugrása

Rekorder: Felix Baumgartner

 

Nem is olyan régen, 2012-ben volt egy hihetetlen rekordkísérlet, amit élőben közvetített a tévé. Felix Baumgartner, pilóta, ejtőernyős és világrekorder bázisugró volt ugyanis az első ejtőernyős, aki zuhanásával átlépte a hangsebességet. Ehhez mindössze "csak" 39 km-es magasságba kellett felkapaszkodnia, a sztratoszférába.

 

A maximálisan 1342,8 kilométer/órás sebességgel zuhanó Baumgartner 4 perc 20 másodperc alatt zuhant vissza a földre. 

 

Összehasonlításképpen: a 39.000 méteres magasság csaknem ötször akkora, mint a Föld legmagasabb pontja, a 8850 méter magas Csomolungma.

 

 

#9 A fejelés rekordere

Rekorder: Tomas Lundman

 

A svéd Tomas Lundman két világrekordot is jegyezhet. Az egyik egészen elképesztő: Lundman ugyanis 8 óra 32 perc 3 másodpercig fejelgette a labdát. Másik rekordja során társával, Valon Gashival 12 perc 42 másodpercig fejelgettek egymásnak. 

 

Ez utóbbit egyébként már megdöntötték egy testvérpár, Dimos és Renos Christodoulides 13 perc 54 másodpercig adogatták egymásnak a labdát - fejjel. 

 

#10 A súlyemelés világrekordja

Rekorder: Lasa Talahadze

 

A 2021-es moszkvai Európa-bajnokságon Lasa Talahadze 485 kilogrammos ólomsúllyal javította korábbi, 484 kg-os rekordját. 

 

#11 A leghosszabb teniszmérkőzés

Rekorder: John Isner (US) - Nicolas Mahut (FR)

 

A Grand Slam-torna mindig érdekfeszítő tenisz esemény, azonban a 2010-es megmérettetés egyéb különös izgalmakat is tartogatott. Valószínűleg ugyanis egy soha meg nem ismételhető történelmi csúccsal, három napig nyüstölte egymást Isner és Mahut. 

 

A találkozó egészen pontosan 2010. június 22-én indult, kedden, 18 óra 13 perckor. A meccset végül 2010. június 24-én, csütörtökön fújták le, 16 óra 47 perckor - ekkor nyerte meg Isner a tornát. 

 

Az amerikai és a francia teniszező annyira nem bírt egymással, hogy összesen 11 órán és 5 percen keresztül gyepálták egymást. Ha van egy szabadnapotok, megnézhetitek a teljes mérkőzést is: 

 

 

Az addigi, valaha volt leghosszabb teniszmérkőzés ezt az időt még csak meg sem közelítette: a 2004-es Roland Garroson Fabrice Santoro és Arnaud Clement 6 óra 33 percen keresztül játszottak egymással. 

A lista természetesen messze nem teljes, számtalan sportrekord van még a világban, így szinte a végtelenségig lehetne folytatni. Te mivel egészítenéd ki a listát? Írd meg nekünk kommentben!