Fittprotein blog

A szabalpálma (vagy fűrészpálma) 5 legjobb élettani hatása

Tomi
Tomi
2021.10.05 21:44
A szabalpálma (vagy fűrészpálma) 5 legjobb élettani hatása

Aki küzdött prosztata problémákkal, szinte tuti, hogy találkozott már a szabalpálmával (vagy más néven fűrészpálmával). Ez a különleges növény azonban nem csak a prosztata gondokra jelent megoldást, hanem számos egyéb, egészségügyi hatása is van.

 

Ezek közül mutatunk be most ötöt a cikkben!

Mi is az a szabalpálma?

A fűrészpálma (latinul Serenoa repens, angolul pedig Saw Palmettoként is találkozhatsz vele) tulajdonképp egy törpe pálmafa, amely Észak -Amerika délkeleti régióiban őshonos.

 

Leginkább a homokost talajt kedveli, nevét pedig a szárak éles, fűrészszerű fogairól kapta. A szabalpálma termése bogyós, sötét színű, belül pedig nagy magot tartalmaznak. Magát a fűrészpálma gyümölcsét egyébként az indiánok régóta használják vizelethajtó, nyugtató, köhögéscsökkentő tulajdonságai miatt, de afrodiziákumként sem utolsó.

 

Manapság a bogyókat egészben vagy szárítva fogyasztják, és teát főznek belőle, de még ennél is elterjedtebb a szárított-őrölt vagy kivonatból készült fűrészpálma kapszula.

 

Most, hogy tisztáztuk, mi is az a szabalpálma, nézzük meg az egészségügyi hatásait.

 

A szabalpálma kopaszodás ellen is hatékony lehet

 

#1 Hatékony lehet a kopaszság ellen

A hajhullás elég gyakori, főleg a magyar lakosság körében. Magát a kopaszodást számos tényező okozhatja, beleértve (azt a fránya) genetikát, a hormonális változásokat és a gyógyszereket (mint például a stimulánsok és vérhígítók). 

 

A fűrészpálma segíthet blokkolni az 5-alfa-reduktáz aktivitását. Ez egy olyan enzim, amely a tesztoszteront egy, a hajhulláshoz kapcsolódó hormonná, úgynevezett dihidrotesztoszteronná (vagyis DHT-vé) alakítja.

 

A kutatók úgy gondolják, hogy az androgén hormonok (amilyen a DHT is) magasabb szintje lerövidíti a haj növekedési ciklusát, valamint rövidebb és vékonyabb hajszálak nőnek a vastag, hosszú és erős tincsek helyett.

 

Egy tanulmány szerint a fűrészpálma aktivizálta a hajnövekedést a 23–64 év közötti kopaszodó férfiak férfiak 60% -ánál.

 

#2 Jó hatással lehet a húgyutak működésére

Az olyan húgyúti tünetek mint az inkontinencia és a vizelési nehézségek gyakoriak az idősebb, 50+-os férfiak körében. 

 

A szabalpálma rajtuk is remekül segít, ugyanis javíthatja a jóindulatú prosztata-hiperpláziával (BPH-val) kapcsolatos húgyúti tüneteket. Ez, vagyis a BPH, az az állapot, ami a prosztata megnagyobbodását okozza, így pedig csökkenti a vizeletáramlást.

 

Egy 12 héten át tartó, 92 férfi részvételével zajló kutatás kimutatta, hogy napi két kapszula fűrészpálmát tartalmazó kapszula, javította a BPH-val kapcsolatos húgyúti tüneteket.

 

Egy másik, 85 fős, 45 év feletti férfit vizsgáló tanulmány pedig megállapította, hogy a napi kétszer 160 mg fűrészpálma-kivonat szedése 6 hónap után csökkentette az alsó húgyúti tüneteket, valamint növelte a vizeletáramlást és javította az általános életminőséget.

 

Már napi 200 mg fűrészpálma csökkentheti a hajhullást, főképp béta-szitoszterinnel együtt szedve.

 

Egy 62 résztvevővel történő kutatás pedig azt mutatta ki, hogy a fűrészpálma helyileg történő alkalmazása 3 hónapig 35% -kal növelte a haj sűrűségét 

 

A fűrészpálma hatásos lehet prosztata problémák ellen

 

#3 Segíthet a prosztata gondok esetén

A fűrészpálma rendszeres szedése támogathatja a prosztata egészségét, valamint segíthet megelőzni a BPH-t és a prosztatarákot. Egy kémcsővel végzett vizsgálat szerint a fűrészpálma bogyó-kivonat képes volt csökkenteni a prosztata rákos sejtjeinek növekedését.

 

Ezt úgy éri el, hogy gátolta a prosztata daganatos sejtjeinek terjedését és növekedését azáltal, hogy deaktiválta a rák kialakulásához kapcsolódó specifikus receptorokat.

 

Az embereken és állatokon végzett kísérletek azt mutatják, hogy hatásos lehet a BPH -val kapcsolatos húgyúti tünetek és gyulladások csökkentésében is .

 

A szabalpálma növeli a tesztoszteronszintet

 

#4 Segíthet a tesztoszteronszint növelésében

A fűrészpálmát gyakran használják azok a sportolók, akik szeretnék természetes módon növelni a tesztoszteronszintet. A hormon szintje ugyanis hatással lehet többek között az izmok növekedésére, de a libidóra, a szőrnövekedésre, valamint a spermiumok mennyiségére és minőségére is.

 

Mivel a tesztoszteron szintje az évek előrehaladtával csökken (erről a linkre kattintva olvashatsz bővebben), így bizonyos kor után mindenképp szükséges a pótlása valamilyen úton-módon.

 

De nemcsak a libidó miatt kell odafigyelni a megfelelő tesztoszteron szintre, hiszen az alacsony mennyiség például szívbetegségekhez is vezethet.

 

Már feljebb is említettük, hogy a fűrészpálma csökkenti az 5α-R aktivitását - ugye ez az enzim felelős a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná (DHT-vé) alakításáért. 

 

Egy, 40 férfit vizsgáló tanulmány azt mutatta ki, hogy a fűrészpálmával végzett kezelés 6 hónap után 32% -kal csökkentette a DHT szintjét, ami arra utal, hogy a fűrészpálma megfelelő mederben tartja a tesztoszteronszintet, és nem hagyja csökkenni.  

 

#5 A szabalpálma csökkentheti a szervezetben lévő gyulladást

A fűrészpálma olyan “jónevű” antioxidánst tartalmaz, mint például az epikatekin amely megakadályozzák a sejtek oxidatív károsodását, csökkentik a gyulladást és védenek a krónikus betegségek ellen.

 

A fűrészpálma mellékhatásai

 

Lehetséges mellékhatások - kinek nem ajánlott a fűrészpálma?

A fűrészpálma az esetek nagy százalékban biztonsággal alkalmazható, viszont olykor előfordulhatnak mellékhatások is mint például:

 

  • fejfájás, 
  • szédülés, 
  • hányinger,
  • székrekedés.

 

Ha ilyet tapasztalsz, függeszd fel a szabalpálma szedését. Ezenkívül nem javasolt szoptató, terhes anyukáknak, mivel hatással lehet a hormonszintre. 

 

Ugyanezen okból azoknak is érdemes kerülni a szedését, akik hormonpótló terápiát folytatnak vagy hormonális fogamzásgátlót szednek. 

 

A fűrészpálma ezenkívül hatással lehet a vérhígító gyógyszerekre (például a Warfarinra), így a szedése előtt mindenképp kérd ki a háziorvosod tanácsát.

Mennyi a fűrészpálma napi ajánlott mennyisége?

Már napi 2x160 mg (vagy 1x320 mg) szabalpálma elég lehet ahhoz, hogy pozitív hatással legyen a prosztatádra valamint a megelőzze a kopaszodással járó hajhullást. 30 éves kor felett pedig, amikor már a tesztoszteronszint is természetes módon csökkenni kezd, szintén érdemes beiktatni a Saw Palmetto rendszeres szedését

 

Felhasznált források: 

https://www.healthline.com/nutrition/saw-palmetto-benefits#Potential-side-effects

https://www.healthline.com/nutrition/saw-palmetto#prostate-health