Fittprotein blog

Szálkásítani szeretnél? Válaszd a szénhidrátmentes tésztát

Tomi
Tomi
2019.06.11 13:43
Szálkásítani szeretnél? Válaszd a szénhidrátmentes tésztát

A diéta sokak életét megnehezíti, hiszen rengeteg olyan ételről kell lemondani, amit előtte akár heti rendszerességgel, jóízűen fogyasztottak. A finom tésztákról, spagettikről, a natúr csirkére és a salátára való átállás pedig nem mindig egyszerű.

Ennek egyik kiváló alternatívája a szénhidrátmentes tészta, ami egyfajta “bűnös élvezet”, hiszen reprodukálja a tészta ízét, miközben “zéró szénhidrátot” tartalmaz.

De ne is szaladjunk ennyire előre, nézzük meg részletesebben, hogy tulajdonképpen mi is ez a tészta, miből készül, és hogyan segítheted ezzel a szálkásításodat!

Konjac tészta - konjac lisztből

 

Ez a speciális tészta egy úgynevezett konjac lisztből készül. A lisztet pedig magából a konjac növény gyökérgumójából nyerik ki, amely Délkelet-Ázsiában őshonos. A sikerét leginkább annak köszönheti, hogy tartalmaz ugyan szénhidrátot, glükomannánt, (ezért is tettük idézőjelbe a zéró szénhidrátot), azonban ez az emberek számára emészthetetlen, így rostnak tekinthető.

A rost pedig ugyebár nagyon fontos az emberi szervezet számára, hiszen könnyíti és gyorsítja az emésztést, továbbá segít megszabadulni a fölösleges salakanyagoktól is.

Mivel nagyon jól megköti a vizet, ezért képes a többszörösére duzzadni - így pedig már kisebb mennyiség elfogyasztása is nagyon jó teltségérzetet biztosít.

Kiváló az ételallergia ellen

 

A konjac liszt másik csodálatos tulajdonsága, hogy gluténmentes (sőt, vegán), így bárki fogyaszthatja - akár a paleo diétába is beépíthető.

Ezentúl lúgos kémhatása révén (ez nem csupán a konjac lisztre, hanem bármilyen rostra igaz!), szabályozza a vércukorszintet és csökkenti a koleszterinszintet is. Ezzel pedig elejét veheted az olyan betegségeknek, mint a magas vérnyomással járó stroke, vagy az egyéb különböző szív-, és érrendszeri megbetegedések.

A szénhidrátmentes tészta előnyei a szálkásítás során

 

Tehát ebből a varázslatos konjac lisztből készülnek a szénhidrátmentes tészták, amelyeket kiválóan beépíthetsz a szálkásító diétádba is.

A szálkásítás során ugyanis fontos, hogy megemeld a rostbevitelt, hiszen ez lassítja a szénhidrátok emésztését. Ezáltal természetes módon csökkenti az inzulinszitet, ami pedig zsírégetéssel jár.

Erre figyelj a zero carb tészta fogyasztása közben

 

A zero carb, vagyis a szénhidrátmentes tészta fogyasztása során a kulcs az, hogy fent tartsd az egyensúlyt és változatosan étkezz.

Ugyanis a túlzott rostbevitel sem tesz jót a szervezetnek. Ilyenkor olyan kellemetlen tünetekkel találkozhatsz, mint a hasgörcs, puffadás, vagy hasmenés, éppen ezért érdemes mértéket tartani a fogyasztás során.

A másik, amire oda kell figyelned, az a megfelelő folyadékbevitel. Mint már olvashattad, a rost megköti a vizet (ezért is használják a konjac lisztet például sűrítőanyagként), így az elégtelen folyadékbevitel fáradtsággal, dekoncentráltsággal járhat. Tehát amikor több rostot fogyasztasz, a napi 2-3 liter vizet érdemes 4 literre emelni - főleg a hőségben vagy az edzés során.

Miket készíthetsz belőle?

 

A zero carb tésztákat ugyanúgy felhasználhatod, akár a normál durum-, vagy több tojásos száraztésztákat.

A Triple Zero spagettiből például kiváló bolognai vagy carbonara spagettit készíthetsz, míg a Triple Zero tagliatelléből remek zöldséges-csirkés tagiletelle-t varázsolhatsz.

Persze érdemes ügyelned arra, hogy ne ess át a ló túloldalálra, és továbbra figyelj a kalóriabevitelre. Az ember ugyanis ilyenkor könnyen - tévesen - azt hiheti, hogy a hozzávalókban megengedhető egy kis “extra” cserébe a tésztában lévő kevesebb kalóriáért.

A bolognai spagetti elkészítése során például válassz light, zsírszegény sajtot és 10%-os zsírtartalom alatti sertéshúst.

Legyél konzekvens és kitartó magaddal szemben és hidd el, meglesz az eredménye.

Konjac kapszulában?

Fittprotein Glucomannan HCA+CLA

A Fittprotein Glucomannan HCA+CLA konjac növény kivonatot tartalmaz, amely miután a  gyomorba kerül a vizet megkötve megduzzad, ezáltal elősegítheti a teltségérzetet és fogyókúrás célok elérését.