Fittprotein blog

A szőlő fogyasztásának 9 előnye

Tomi
Tomi
2023.09.07 23:24
A szőlő fogyasztásának 9 előnye

Itt az ősz, vele együtt pedig "érik a szőlő, hajlik a vessző...". Érdemes kihasználni ennek az ínycsiklandó gyümölcsnek a szezonját, hiszen magas tápanyag- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően jótékony hatással van az egész szervezetre, többek között a szemre, a szívre, a csontokra és a sort még folytathatnánk... (és folytatjuk is majd lejjebb).

 

A szőlő jellemzően többféle színben is megtalálható, például fekete, kék, arany, zöld, lila, piros, rózsaszín, barna, barackszín és fehér is. 

 

De elég is a szóból, hiszen tudjuk, hogy rettenetes finom és roppanós. Nézzük is meg inkább a szőlő egészségügyi előnyeit, hogy még inkább meghozzuk hozzá a kedvedet.

1. Tele van tápanyagokkal

Már egy csésze szőlő fogyasztása is nagyon egészséges. Nézzük meg a tápanyagtartalmát: 

 

  • Kalória: 104
  • Szénhidrát: 27 gramm
  • Fehérje: 1 gramm
  • Zsír: 0,2 gramm
  • Rost: 1,4 gramm
  • Réz: a napi érték 21%-a.
  • K-vitamin: a napi érték 18%-a
  • Tiamin (B1-vitamin): Az ajánlott napi mennyiség 9%-a
  • Riboflavin (B2-vitamin): A napi adag 8%-a
  • B6-vitamin: a napi ajánlott mennyiség 8%-a
  • Kálium: a napi ajánlott mennyiség 6%-a
  • C-vitamin: az RDA 5%-a
  • Mangán: az RDA 5%-a
  • E-vitamin: az RDA 2%-a

 

A szőlő tehát gazdag réz- és K-vitaminforrás. 

 

A réz az energiatermelésben részt vevő alapvető ásványi anyag, míg a K-vitamin létfontosságú a véralvadáshoz és az egészséges csontokhoz. 

 

A szőlő elégséges mennyiségű B-vitamint, például tiamint, riboflavint és B6-ot is tartalmaz. A tiamin és a riboflavin egyaránt szükséges a növekedéshez és a fejlődéshez, míg a B6 elsősorban a fehérje-anyagcseréhez kell. 

 

2. Segítheti a szív-és érrendszer egészségét

A szőlő egyrészt segíthet a vérnyomás csökkentésében.

 

Egy csésze (151 gramm) szőlő a napi ajánlott kálium mennyiségének 6%-át tartalmazza, és ez az ásványi anyag szükséges az egészséges vérnyomásszint fenntartásához.

 

A kálium segít kitágítani az artériákat és a vénákat, emellett segíthet a nátrium kiválasztásában és megakadályozhatja az artériák és vénák szűkülését, amely növelné a vérnyomást. 

 

A túl alacsony és a túl magas kálium is problémákat okozhat, így a kutatók azt javasolják, hogy napi 4,7 grammnál többet ne fogyasszunk egy nap. 

 

Másrészt pedig a gyümölcs úgy védheti a szív-és érrendszert, hogy csökkenti a koleszterinszintet. 

 

A szőlőben ugyanis olyan vegyületek találhatóak, amelyek csökkentik a koleszterin felszívódását és lerakódását az érfalon, megakadályozva ezzel a magas koleszterinszintet. 

 

Egy 8 hetes kutatásban 69 magas koleszterinszintű embert vizsgáltak meg, akiknek napi 3 csésze (500 gramm) vörös szőlőt kellett elfogyasztaniuk. 

 

Ez pedig csökkentette az össz- és az LDL (rossz) koleszterinszintet. A fehér szőlőnek azonban érdekes módon nem volt ugyanez a hatása, tehát elsősorban vörös szőlőt érdemes választani, ha a szív-és érrendszer egészséget tartjuk fontosnak. 

 

Ezenkívül a magas rezveratroltartalmú étrend - ez a szőlő antioxidánsa - bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet. 

 

A szőlő magas antioxidáns tartalommal rendelkezik

 

3. Magas antioxidáns-tartalmú

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek a káros szabadgyökök elleni védekezésben. A káros szabadgyökökről már sok helyen olvashattál - ezek az oxidatív stresszt okozó káros molekulák. 

 

Az oxidatív stresszt számos betegséggel, köztük a cukorbetegséggel, a rákkal és a szívbetegségekkel is összefüggésbe hozták már.

 

A szőlő pedig magas antioxidáns tartalmú, legnagyobb koncentrációban a héjában és a magokban található meg. 

 

Érdekes módon ezek a jótékony hatású vegyületek az erjedés után is jelen maradnak, ezért a bor, persze mértékkel fogyasztva, szintén remek antioxidáns forrás.

 

Egyes szőlőfajták magasabb antocianin-tartalommal rendelkeznek, amely a flavonoidok egy osztályába tartozik. Ezek okozzák a gyümölcs élénk piros, kék, lila satöbbi színét. 

 

A kísérletek pedig azt mutatják, hogy az antocianinok segíthetnek az agy- és szívbetegségek megelőzésében. 

 

A szőlőben található még két fontos antioxidáns, név szerint a resveratrol és a kvercetin, amelyek védelmet nyújthatnak a szívbetegségek, a magas vércukorszint és a rák ellen.

 

A szőlő ezenkívül tartalmaz C-vitamint, béta-karotint, luteint és ellagsavat is, amelyek szintén erős antioxidánsok.



4. Csökkentheti a vércukorszintet

Cukorbetegként nem javasolt a szőlő fogyasztása, hiszen csészénként (151 gramm) 23 gramm cukrot tartalmaz. 

 

A glikémiás indexe (GI) 49-59 között mozog, ez függ a fajtájától, illetve attól is, hogy mennyire friss. Minél alacsonyabb a glikémiás index, annál kevésbé növeli meg a vércukorszintet. Általánosságban azt mondhatjuk hogy az 50 GI alatti már jónak számít, az 59-es pedig nagyjából a közepes tartomány. 

 

Épp ezért kell megtartani a mértéket. 

 

A szőlőben található vegyületek egyébként segíthetnek javítani az inzulinválasz markereit. 

 

Különösen a rezveratrol nevű vegyület javíthatja a szervezet inzulinfelhasználási képességét:

  • csökkentheti az inzulinrezisztenciát
  • növelheti az inzulinérzékenységet
  • védheti a hasnyálmirigy béta-sejtjeit, amelyek inzulint termelnek.
  • javíthatja az inzulintermelést
  • növelheti a glükózreceptorok számát a sejtmembránokon.

 

5. Jótékonyan hathat a szem egészségére

A szőlőben található növényi vegyületek védelmet nyújthatnak a gyakoribb szembetegségek ellen, ezt pedig a fent már néhányszor említett resveratrolnak köszönhetjük. Egyes kutatások szerint védelmet nyújthat többek között a zöldhályog, a szürkehályog és a diabéteszes szembetegség ellen is. 

 

Emellett a szőlő lutein és zeaxantin nevű antioxidánsokat tartalmaz, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak a szem egészségének megőrzéséhez és javíthatják a látást. 

 

A szőlő javítja a közérzetet

 

6. Javíthatja a memóriát, a koncentrációt és a közérzetet

A szőlőfogyasztás javíthatja a memóriát és általában véve az agy egészségét is.

 

Egy 111 egészséges idősebb embernél végzett, 12 hetes kutatás azt mutatta, hogy napi 250 mg szőlő tartalmú étrend-kiegészítő fogyasztása nagyban javította a koncentrációt és a memóriát a tesztek során. 

 

A resveratrol ráadásul védelmet nyújthat az Alzheimer-kór ellen úgy, hogy csökkenti az agyban lévő gyulladást és eltávolítja az amiloid-béta peptideket, amelyek felhalmozódva összefüggésbe hozhatók ezzel a betegséggel.

 

7. Támogathatja a csontok egészségét

A szőlő számos, a csontok egészségéhez szükséges ásványi anyagot tartalmaz - többek között káliumot, mangánt, valamint B-, C- és K-vitamint, amelyek segítenek megelőzni a csontritkulást.

 

Emellett állatkísérletek és emberi vizsgálatok is bizonyítják, hogy a resveratrol javíthatja a csontsűrűséget.

 

Egy 8 hetes vizsgálatban például a fagyasztva szárított szőlőporral etetett patkányoknál jobb volt a csontfelszívódás és a kalcium visszatartása, mint azoknak a patkányoknak az esetében, akik nem kaptak ilyen kiegészítőt. 

 

Továbbá egy 2 éves, posztmenopauzában lévő nőkön végzett vizsgálat kimutatta, hogy napi kétszer 75 mg resveratrol szedése javította a csontsűrűséget.



8. Védelmet nyújthat a baktériumok és gombák ellen

A resveratrol antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek gátolják az olyan baktériumok és gombák növekedését, mint a Campylobacter jejuni és a Candida albicans.

 

Az élelmiszerekhez hozzáadva a resveratrol pedig segít megakadályozni a káros baktériumok, például az E. coli terjedését. 

 

A szőlő egyéb antimikrobiális hatású vegyületei közé tartoznak az antocianinok, amelyek elpusztíthatják a baktériumok sejtfalait.

 

9. Lassíthatja az öregedés jeleit 

Szintén a resveratrol késleltetheti az öregedés jeleit például úgy, hogy csökkenti az oxidatív stresszt, sőt fokozza a stresszel szembeni ellenállást és javítja a gyulladásos folyamatokra adott válaszokat. 

 

A rezveratrol aktiválja a szirtuin gént is, egy olyan fehérjét, amely olyan sejtfolyamatokat szabályoz, mint az öregedés és a sejthalál.

Tetszett a cikk? Kövesd a Fittprotein blogot a rendszeresen frissülő tartalmakért!