Fittprotein blog

Miért vagy túlsúlyos? (Nem, nem az erős csontozat miatt)

Tomi
Tomi
2022.03.01 23:07
Miért vagy túlsúlyos? (Nem, nem az erős csontozat miatt)

“Nem vagyok kövér, csak erősek a csontjaim.” 

“Csak a genetikám miatt vagyok túlsúlyos.”

 

Tekintsünk el attól, hogy valaki tényleg a genetikája miatt küzd súlyfelesleggel, vagy egy betegség miatt vannak rajta plusz kilók. Viszont a fenti kifogásokat előszeretettel használják azok, akik egyébként lusták ahhoz, hogy felkeljenek a kanapéról, és elkezdjenek edzeni. A cikkben most azt a témát járjuk körbe, hogy mi vezethet a túlsúlyhoz, és hogyan fogyhatsz le hatékonyan.

Miért vagy túlsúlyos?

Ha túl sok kalóriát viszel be a szervezetedbe, és keveset mozogsz, akkor felborul az egyensúly, ami már rövid távon is hízáshoz vezet. De mit is jelent ez konkrétan? Nézzük meg számokkal. 

 

Sport nélkül egy átlagos férfi napi 2000 kalóriát éget el, míg egy nem sportoló nő nagyjából 1600-1800 kalóriát. Ez lehet, hogy elsőre nagyon soknak vagy legalábbis elegendőnek tűnik, de egy átlagember annyi üres kalóriát fogyaszt el egy nap, szinte észre sem veszi. 

 

Mitől vagy kövér?

 

Nézzünk meg egy szélsőséges napi menüt!

Reggelire egy párizsis zsemlét eszel, margarinnal, ami körülbelül 200 kalóriát tartalmaz. Ha megiszol hozzá egy cukros kakaót, az plusz 80 kalória. Tegyük fel, hogy megeszel tízóraira egy Mars csokit, ez 452 kalória, ebédre pedig megeszel 3 mekis sajtburgert, hozzá fél liter kólát, és egy ketchupot, ez összesen 1200 kalória.

 

Ha hazamész és bekapsz egy nagyobb zacskó chipset, az 756 kalória, amennyiben pedig vacsira rántott húst eszel, rizzsel és káposztasalátával (csak hogy valami egészséges is legyen), akkor 700 kalória pluszt nyersz magadnak. 

 

Ez összesen 3388 kalória. Ez nem sok kaja, sőt viszont sok-sok üres kalória. Ha ezekből még sokat is eszel, simán lemegy napi 4000 kalória. De mit kellene ahhoz tenni, hogy azt a plusz 2000 kalóriát elégesd? 

 

1 órányi intenzív, de átlagos, folyamatos futással 750 kalóriát veszítesz. Vagyis nagyjából napi 3 órát kellene futnod, hogy a napi 2000 plusz kalóriát elégesd. 

 

Mozogsz mégis hízol? Mutatjuk az okokat!

 

Mozgok mégis hízok, mi lehet az oka?

Ebben az esetben valószínűleg a mozgás intenzitása és időtartama nem elég, az elfogyasztott kalóriához képest. Ha intenzíven sportolsz, és nem eszel sokat, valamint odafigyelsz az étkezésre, akkor valószínűleg hormonális-, vagy pajzsmirigy-problémák állnak fenn. 

 

#1 Evési amnézia

Egyébként, ha az ember nem figyel oda, rengeteg plusz kalóriát képes betolni egy nap alatt. Gondolj csak bele, hányszor van olyan, hogy önkívületi állapotban nézed a tévét, közben pedig eszed a nasit. Vagy épp munka közben, emailezés, telefonozás közben. 

 

Ezeket egyébként "evési amnéziának" is nevezik, hiszen nem vagy tudatában annak, hogy te most tulajdonképpen eszel. 

 

Mit tehetsz ellene? 

Tedd nehezen elérhető helyre a nasit, és készíts elő magadnak egészséges ropogtatnivalót: almát, diétás nasit, répát, banán chipset. 

 

#2 Túl nagy adagok

Az megvan, amikor már a tányér felénél tele vagy, de azért megeszed az egész adagot? 

 

Sajnos ezzel hosszú távon kitágítod a gyomrodat (vagyis pontosabban a gyomor felső részét, a fundust) így később sokkal többet eszel majd, hogy ugyanazt a jóllakottság-érzést elérd. Lényegében minél kevesebbet használod a fundust, és minél kisebb adagokat eszel, annál kevesebb fér beléd. 

 

Mit tehetsz ellene? 

Fokozatosan egyél egyre kisebb és kisebb adagokat. Egyél lassan, hogy a szervezeted jelezni tudjon az agynak, és ha tele vagy, akkor hagyd abba az evést. 

 

#3 Optika avagy a porciók harca

Ha nagy a tányér, akkor a nagyobb adag étel is kicsinek hat: vagyis optikailag torzítja. Így az agyunkat is becsapjuk, és többet eszünk a szokásosnál. 

 

Mit tehetsz ellene? 

Egyél kisebb tányérról, lehetőleg használj kisebb evőeszközt, és még egyszer: rágj és egyél lassan!

 

#4 Rossz minőségű ételek

Említettük feljebb az üres kalóriát, ami lehet, hogy némi magyarázatra szorul. Röviden és tömören a lényeg: az üres kalória az, amiben nincs vagy alig van tápérték. Jellemzően ilyenek a cukros ételek, az alkohol és a szilárd zsírok; tehát a sütik, pékáruk, fagylaltok, édességek, gyorsételek, fehérkenyér, sör, bor és még sorolhatnánk. 

 

A hazai lakosságra egyébként is jellemző, hogy az olcsóbb, és silányabb ételeket vesszük, ellenben kevés zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk. 

 

Mit tehetsz ellene?

Az egészséges táplálkozás nem feltétlenül jelenti azt, hogy vagyonokat kell elköltened az ételre. Zöldséget, gyümölcsöt érdemes a piacon beszerezni, reggelire pedig a szendvics helyett egyél zabot, például joghurttal vagy tejjel. 

 

#5 Kevés vizet iszol

A kevés folyadékfogyasztás szintén hízáshoz vezethet. Na itt most érdemes megállni egy percre, hiszen látszólag a két dolog egyáltalán nem függ össze. 

 

Viszont az agy érdekes "valami": sok esetben a szomjúság éhség formájában jelentkezik, és pusztán csak inni kellene ahelyett, hogy megeszik az ember egy csokit. 

 

Mit tehetsz ellene? 

Mindig legyen a kezed ügyében egy pohár víz, lehetőleg fél literes kulacsban. Így nagyjából ki tudod számolni, hogy megittad-e a minimális napi 2-2,5 liternyi folyadékmennyiséget. 

 

#6 Hétvégén dőzsölsz

Hétvégén könnyebben elengedi magát az ember, amivel persze az égegyadta világon semmi baj sincs. Viszont ilyenkor az ember jellemzően sokkal többet, sokkal rendszertelenebbül eszik, mint hétköznap, ami bizony túlsúlyhoz vezet. 

 

Mit tehetsz ellene?

Próbálj meg hétvégén is egyfajta szisztémát követni, amibe azért csempéssz nasikat, édességet is (az életet azért élvezni is kell). Ha jó idő van, akkor pedig irány a szabad: dolgozz egy kicsit a kertben, vagy menj el sétálni valahová. 

 

Mit tehetsz a túlsúly ellen? Fogyási tippeket mutatunk!

 

+1 Sok kicsi sokra megy

Lift helyett használj lépcsőt, járj biciklivel dolgozni és menj el egy héten 2-3-szor sétálni. Ezek nem nagy dolgok, mégis rengeteg kalóriát égethetsz el ilyen módon. 

 

Indítsd be a fogyást!

Vannak olyan komplex zsírégető étrend-kiegészítők, amik segítenek mobilizálni a zsírraktárakat, hozzájárulva így a fogyáshoz. Csak és kizárólag ezektől nem fogsz ledobni 20 kilót, de mozgással és megfelelő étrenddel kombinálva megszabadulhatsz a felesleges hurkáktól.