Fittprotein blog

Így védekezz hatékonyan a káros napsugarak ellen

Tomi
Tomi
2023.07.07 12:59
Így védekezz hatékonyan a káros napsugarak ellen

Itt a nyár, mindenki barnulni és bronzosan csillogni akar, ám eközben sokan megfeledkeznek a fényvédelemről. 

 

Félreértés ne essék,mindenkinek szüksége van némi napozásra a D-vitamin termeléséhez (hiszen többek között segíti a kalcium felszívódását, így erősebbek és egészségesebbek lesznek a csontok). 

 

Viszont a napvédők nélküli napozás igen veszélyes, hiszen a nap ultraibolya (UV) sugarai károsíthatják a bőrt, a szemet, az immunrendszert, sőt akár rákot is okozhatnak. 

 

Ráadásul a napozás a bőr idő előtti öregedéséhez (fotoaging) vezethet. A cikkben megnézzük, hogy mitől barnulunk, eloszlatunk néhány tévhitet, és megosztjuk veled azt, hogyan kerülheted el a bőr ráncosodását, valamint hogyan csökkentheted minimálisra a napozással összefüggő daganatok kialakulásának esélyét.

Mitől barnul a bőrünk?

A barnulás tulajdonképpen a bőr válasza az UV-sugárzásra, amikor ugyanis azok elérik a bőrt, több melanint termel. A melanin pedig az a szín (pigment), amely a barnulást okozza. Azonban jó, ha tudod, hogy a barnulás önmagában nem előzi meg a bőrrákot.

 

Miért veszélyes a leégés? 

A leégés felelős az egyik alattomos bőrrákfajta, a melanoma kialakulásáért is. Ha nem foglalkoztat túlzottan az egészség témakör, a celebekkel kapcsolatban is olvashattál róla, hiszen Hugh Jackman is küzdött és küzd a mai napig a daganat jóindulatú változatával. 

 

A színész szerint gyermekkorában soha nem használt napvédőt, és a leégés olyan fokú traumát és sérülést jelent a szervezet számára, hogy a bőrsejtek valóságos öngyilkosságot követnek el: gondolj csak a bőr hámlására. 

 

Ezután a bőr javítani kezdi magát, ám túlzásba vitt, olykor korlátlan túlszaporodásnak indulhatnak, ami a daganatok kialakulásának forrása lehet.

 

Sokat kockáztat tehát az, aki naptej nélkül akar lebarnulni, hiszen ezek a bőrt ért traumák akár több évtizedig is elraktározódhatnak a szervezetben és csak később alakul ki a rákos burjánzás.

Naptejjel is lehet barnulni

 

Ne aggódj, naptejjel is lehet barnulni

A legnagyobb aggodalma azoknak, akik mellőzik a naptejet, hogy azzal nem tudnak lebarnulni. 

 

A naptej SPF védelmet nyújt a bőrnek az UV sugárzás ellen, ezáltal csökkenti a leégés kockázatát. Ugyanakkor a naptej nem akadályozza meg teljesen a melanin termelését, tehát a bőr úgy barnul, hogy közben kiszűri a káros UV-sugarakat.

 

De mégis mik ezek az UV-sugarak, amelyek ellen annyira védekezni kell? Tényleg károsak?

Miért károsak az UV sugarak?

 

Mi az ultraibolya sugárzás?

A Nap energiája látható, infravörös és ultraibolya (UV) sugárzás formájában éri el a Földet.

 

  • Az ultraibolya A (UVA) 320-400 nm (nanométer) hullámhosszúságú sugarakból áll.
  • Az ultraibolya B (UVB) hullámhossza 280-320 nm.
  • Az ultraibolya C (UVC) hullámhossza 100 és 280 nm között van.

 

A Föld légköre elnyeli az UVC-sugarakat, azonban az UVA és az UVB átjutnak rajta. 

 

Az igazi veszélyt azonban az UVB sugarak rejtik: sokkal nagyobb a bőrrák veszélye, ha UVB sugárzás éri el a bőrt, mint az UVA.

 

Az UVA-sugarak felelősek a bőr idő előtti öregedéséért, a ráncok kialakulásáért és a bőr rugalmasságának elvesztéséért. Azonban az UVA sem csak kispályás, hiszen felerősíti, az egyébként bőrrákot és szürkehályogot is okozó UVB sugárzás hatásait. 

 

A legtöbb esetben az ultraibolya sugarak a melaninnal lépnek reakcióba. Ez kvázi a bőr első védelmi vonala a nap sugarai ellen. 

 

A melanin ugyanis elnyeli a veszélyes UV-sugarakat, amelyek komoly bőrkárosodást okozhatnak. 

 

Amikor viszont "a bőr kifogy a szuflából", vagyis az UV-károsodás mértéke már akkora, ami meghaladja a bőr melanin termelő-képességét, akkor a bőr leég. 



Hogyan védekezhetsz a nap káros sugarai ellen?

A nap káros hatásai ellen úgy védekezhetsz, ha a kiépítesz egy második védelmi vonalat, vagyis naptejjel kened be a tested.

 

Érdemes az összes fedetlen bőrfelületet széles spektrumú, legalább 30-as fényvédő faktorral (SPF) rendelkező, vízálló fényvédő krémmel bekenni. A széles spektrum azt jelenti, hogy a napvédő krém az UVA- és az UVB-sugarak ellen is védelmet nyújt, ehhez azonban körülbelül 2 óránként és úszás vagy izzadás esetén újra be kell magadat kenni. 

 

Egy könnyű, lenge, hosszú ujjú ruhával és nadrággal is hatékonyan védekezhetsz a nap ellen, ahogy széles karimájú kalappal és napszemüveggel is. 

 

A nap Magyarországon 11-15 óra között tűz a legjobban, ilyenkor kerülni kell a napot, amennyiben lehetséges. Teljes és totális tévhit az, hogy ilyenkor lehet a legjobban barnulni: ilyenkor leégni lehet, de azt tényleg gyorsan. 

 

A strandon fokozott veszélynek vagyunk kitéve, hiszen a víz és homok is visszaveri a nap káros sugarait, ami növelheti a leégés esélyét.

 

Mik azok a fényvédő krémek?

A fényvédő krémek védik a bőrt a leégés ellen, és megakadályozza, hogy a káros UV-sugarak a bőrbe hatoljanak. Azonban érdemes tudni, hogy nem létezik egyetlen fényvédő sem, ami 100%-ban blokkolja az UV-sugárzást.

 

Sokszor találkozhatsz az úgynevezett SPF jelzéssel, amely a fényvédő faktort jelzi. Minél magasabb az SPF értéke, annál hosszabb ideig tart a fényvédelem. 

 

Napi használatra egyébként a 15-nél magasabb SPF-fel rendelkező termék ajánlott. Érdemes olyan fényvédőket is keresni, amelyek széles spektrumú lefedettséggel rendelkeznek, és az UVA-sugarak ellen is védelmet nyújtanak.

 

Kend magad naptejjel

 

Hogyan kell használni a fényvédőket?

Fényvédőt minden 6 hónapnál idősebb gyermeknél érdemes használni. 

 

Ezenkívül fontos, hogy a krémeket már 30 perccel a napozás előtt érdemes magadra kenni, hogy legyen ideje hatni. 

 

Kevesen tudják, de a napvédőket felhős időben is használni kell, mivel a felhők bizonyos esetekben még fel is erősítik az UV-sugárzást. 

 

Napozó vitaminnal is fokozható a védelem és a barnulás

Léteznek olyan napozó vitaminok, amelyek barnulást elősegítő formulákat (luteint, A-vitamint, biotint, E-vitamint, egyéb antioxidánsokat) tartalmaznak. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a vitamin önmagában nem véd meg a leégéstől, ezért a leégés elkerülése érdekében ki kell egészíteni fényvédő krémmel is. 

 

Ha pedig tutira akarsz menni, akkor barnulást fokozó napozó spray-t is választhatsz mellé, így  maximális védelem mellett érhetsz el bársonyosan barna bőrt. 

 

Fontos a rendszeres vizsgálat: de ingyenes appal is elvégezheted az előszűrést

Érdemes rendszeresen átnézni a teljes bőrfelületet, és ha bármi változást, észlelsz a bőrödön, az anyajegyeiden, azonnal fordulj bőrgyógyászhoz. 

 

A bőr vizsgálatára létezik egyébként egy nagyon jó, magyar fejlesztésű, ráadásul ingyenes app is, az emdee bőr. A lényege, hogy be kell fotóznod a kérdéses bőrrészt (pl. anyajegyet). 

 

A mesterséges intelligencia segítségével elemezi azt, majd elhelyezi egy skálán, hogy mennyire veszélyes. Ha pedig az MI úgy találja, hogy az elszíneződés aggodalomra adhat okot, akkor javasol bőrgyógyászokat a közeledben az adatbázisából, ahol az appon belül időpontot is foglalhatsz.