Superfood

 

Sokszor hallottad már, hogy superfood, de nem tudod, mi az? 

 

Superfoodoknak, vagy másnéven szuperételeknek, azokat a kajákat nevezzük, amelyek kifejezetten jó hatást gyakorolnak az egészségre és a közérzetre.

 

Éppen ezért, ezek az ételek tele vannak:

 

  • rostokkal, 
  • vitaminokkal, 
  • ásványi anyagokkal.
  • nyomelemekkel, 
  • esszenciális zsírsavakkal,
  • aminosavakkal,
  • és antioxidánsokkal. 

 

Ebből kifolyólag, talán nem túl meglepő módon, a zöldségek, és gyümölcsök igencsak nagy részét ide lehet sorolni.

 

Ezenkívül még a halakat, fűszereket, gabonaféléket, csírákat, sőt még a moszatokat és a mézet is a listához adhatjuk. 

 

Mivel rengeteg szuperétel van, amiket szinte lehetetlen minden étkezéssel bevinni, ezért porított formában is lehet őket fogyasztani.

 

Szuperételek vagy vitaminok? 

 

Minél változatosabb a táplálkozásod, annál jobb. Éppen ezért nem szabad vagy ezt, vagy azt fogyasztani. A legjobb, ha mindennap eszel valamilyen nyers zöldséget, gyümölcsöt, immunerősítésre szeded a C-vitamint, vagy amilyenre éppen szükséged van, és ezt kiegészíted egy superfood kúrával. 

 

Mivel a szervezetnek rengeteg vitaminra és ásványi anyagra van szüksége, egyszerűen lehetetlen napi egy-két zöldséggel, vagy gyümölccsel fedezni ezeket. 

 

Ezek a legnépszerűbb superfoodok

 

A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány ilyen szuperételt.

Cékla

 

A cékla nagyon jó gyulladáscsökkentő, ráadásul kifejezetten jó hatással van a bőrünkre is. Magas A-, C-, és B-vitamin, valamint vas, kálium és magnézium tartalma miatt érdemes fogyasztani.

Ginseng

 

A ginseng állagában picit hasonlít a gyömbérre. Egy rendkívül univerzális növényről van szó: csökkentheti a stresszt, növelheti az állóképességet, erősítheti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, és nagyon jó hatással lehet a libidóra.

(Ezért például gyakran használják a potencianövelő szerek alapanyagaként.) Azonban fontos, hogy influenza esetén ne szedjük, mert a beteg immunrendszert nem erősíti, azonban a fertőzést igen.

 

Maca gyökér

 

A maca szintén gyakori alapanyaga a természetes potencianövelőknek. Azonban nem csak ebben hatásos: C-vitamint, antioxidánsokat, és rezet is tartalmaz.