B vitamin

 

Mire jó a B-vitamin?

Először is fontos leszögezni, hogy nem beszélhetünk a B-vitaminról. Ugyanis nem csupán egyetlen vitamin alkotja, hanem egy egész, komplex rendszerből állnak - ezért is nevezik őket gyűjtőnéven B-vitamin komplexnek.

A B-vitaminok nagyon fontosak a szervezet egészséges működésének szempontjából, hiszen részt vesznek az idegrendszer normál működésében, az egészséges bőr fenntartásában, az emésztőrendszer akadálytalan működésében és az immunrendszer egészségében.

Nézzük is meg részletesen, hogy az egyes altípusoknak milyen hatásaik vannak.

Különböző fajtái vannak, ezeket érdemes tudni róluk


B1-vitamin (tiamin)

 

A tiamin-hiány leginkább az alkoholbetegeket veszélyezteti - épp ezért súlyos alkoholizmus esetén nagyon fontos a pótlása. Mivel az izmokat és az idegsejteket működteti, ezért a hiányának tünete lehet a demencia, a reflexek elvesztése, valamint az izomgyengeség és a fáradtság.
B2-vitamin (riboflavin)

A riboflavin az anyagcsere-folyamatokban játszik jelentősebb szerepet, de fontos a pajzsmirigy működésének szempontjából is. Mivel megtalálható a legtöbb tejtermékben (pl. joghurtban, sajtokban), valamint a húsokban és a tojásban is, ritkán alakul ki hiánybetegség.

Ez leginkább a vegán életmódot folytatókat veszélyezteti, azonban heti 1-2-szeri avokádó fogyasztása már fedezi a szükségletet.B3-vitamin


A B3-vitamint a szervezet állítja elő, és részt vesz többek között az idegrendszer normál működésében. Általánosan elmondható, hogy hiánybetegség nagyon ritkán alakul ki. Azonban, ha mégis, akkor ez különböző idegrendszeri problémákkal, valamint hasmenéssel társul.B5-vitamin (pantoténsav)


Szintén fontos szerepet játszik az idegrendszer védelmében - így stresszes időszakban vagy nagyfokú dohányzás esetén érdemes lehet külsőleg is pótolni.


B6-vitamin


A B6-vitamin segíti a sejtek energiaellátását, valamint az immunrendszer normál működésében is szerepet játszik. Hiánya leginkább a bőrön, és a nyálkahártyán látszik: a seborrheás dermatitist például gyakran B6-vitamin hiánybetegség okozza.

Ugyanakkor a száj elváltozása (gyulladások, repedezettség, fekélyek) is utalhat hiányra.


B7-vitamin


B7-vitamin hiánya esetén gyakori a hajhullás, a gyenge, repedezett köröm - valamint a cukorbetegség is. Egyéb tünetként fáradtság, levertség, bipoláris depresszióra jellemző hangulati ingadozások is jelentkezhetnek.B12-vitamin (biotin)


A biotin talán mind közül a legismertebb B-vitamin. Amennyiben fáradtságot, levertséget tapasztalunk, ingerlékenyek vagyunk, valamint ezek mellé furcsa, szokatlan lábujj-bizsergés is társul, elképzelhető, hogy biotin-hiánnyal van dolgunk.

A bélrendszeri betegséggel küzdők (SIBO, áteresztő bél-szindróma stb.) esetében sajnos nehezebben szívódik fel, és könnyebben alakulhat ki hiányállapot.

Túladagolható-e?


Mivel a B-komplexek vízben oldódó vitaminok, így ha túl sok van a szervezetben, akkor a vizelettel együtt kiürülnek. Épp ezért nagyon nehéz őket túladagolni.