C vitamin

 

Miben van C-vitamin? Hogyan veheted magadhoz, ha nem tabletta formájában szeretnéd? 

A C-vitamin talán az egyik legismertebb, és legszélesebb körben alkalmazott vitamin. Még az is hallott róla, akit egyébként nem igazán érdekel az egészséges életmód, vagy a táplálékkiegészítők.

 

Sokan arra esküsznek, hogy nem pótolják tabletta formájában, inkább természetes úton próbálják magukhoz venni. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb C-vitamin az itthon nehezen beszerezhető, egzotikus gyümölcsökben van, például az acerolában, vagyis a barbadoszi cseresznyében. 

 

A gyümölcs 100 grammja ugyanis 1675 mg C-vitamint tartalmaz. A homoktövisben 695 mg található, míg a hazánkban az egyik legnépszerűbb C-vitamin forrás a csipkebogyó: 426 mg C-vitamint vehetünk magunkhoz, 100 grammot elfogyasztva. 

 

10 deka citromban mindössze 40-50 mg-nyi C-vitamin van, így legalább egy kilót meg kellene enni ahhoz, hogy optimális legyen a vitaminbevitel.

 

Nem csupán a gyümölcsökben, a zöldségekben is található C-vitamin; mégpedig a legtöbb a pirosra érett paprikában: 100 grammban 369 mg. A leveles kel vitamintartalma is kimagasló: 152 mg található 10 dekagrammra levetíve.

Ezért fontos az aszkorbinsav szedése

Sajnos manapság a zöldségek és gyümölcsök C-vitamin (aszkorbinsav) tartalma sokkal kevesebb, mint nagyanyáink idején. Ráadásul az étkezési szokásaink (tisztelet a kivételnek) nem mondhatóak sem egészségesnek, sem kiegyensúlyozottnak. Éppen ezért tartják fontosnak a szakemberek, hogy pótoljuk a napi bevitelt kapszulák formájában.

 

Habár ezek nem helyettesítik a kiegyensúlyozott étkezést, mégis szüksége van rá a szervezetnek.

 

A C-vitamin ugyanis az egész szervezetre hatással van.

Mekkora a napi C-vitamin szükséglet? 

A napi ajánlott mennyiség (RDA) 60-65 mg: ez azonban számos szakértő szerint kevés, és csak ahhoz elegendő, hogy ne kapjunk skorbutot. 

 

Hogy mekkora a napi szükséges mennyiség, a mai napig nem tisztázott: van, aki szerint elegendő napi 500 mg, betegség esetén pedig 1000, van aki szerint ez a mennyiség 2000-, illetve 3000 mg. 

 

Nem állásfoglalás, csupán érdekesség, hogy a C-vitamin feltalálója, Szent-Györgyi Albert 4-5000 mg közötti mennyiséget szedett, idősebb korában pedig 8000 mg-ot - és 93 évig élt, egészségesen. 

Az aszkorbinsav jótékony hatásai

  • Jó hatással van az immunrendszerre
  • Növeli a fehérvérsejtek számát
  • Megköti a káros szabadgyököket
  • Antihisztamin hatású, így mérsékli az allergiás panaszokat
  • Erősíti az ereket, hatékony lehet a rosacea elleni harcban
  • Csökkenti a koleszterinszintet
  • Erősíti a fogínyt

A C-vitamin hiányának tünetei

Habár ritkán fordul elő, hogy valaki egyáltalán ne fogyasszon C-vitamint, ennek tünetei mégis a következőek lehetnek: 

 

  • Kimerültség, fáradtság
  • Gyakori fogínyvérzés
  • Gyakori megbetegedések, az immunrendszer elégtelen működése miatt

 

Ezek a tünetek hasonlítanak a skorbutéhoz, így mindenképp érdemes megvizsgálni az okát.