Króm

 

Milyen hatásai vannak a krómnak? 

A króm elsősorban a 2-es típusú cukorbetegség, illetve az inzulinrezisztencia (IR) elleni hatékony nyomelem. Mivel támogatja a hasnyálmirigy működését, javítja az inzulinválaszt, és csökkenti a glükóz-szintet, így stabilizálja a vércukorszintet is.

 

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy nem csak a 2-es típusú cukorbetegségben és az IR-ben, de a fogyás elleni harcban is segíthet.

Valóban segíti-e a króm a fogyást?

Az előbb említett IR és cukorbetegség rendkívül gyakori azoknál, akik túlsúllyal küzdenek - sokuknál azonban lappang, vagy még nem diagnosztizálták. Éppen ezért az első számú szabály az, hogy csökkenteni kell a szénhidrát mennyiségét, és fokozni a króm fogyasztását. 

 

A króm ugyanis felgyorsítja az anyagcserét. A sporttal egybekötött króm fogyasztás pedig megakadályozza a katabol folyamatok kialakulását - így az edzésnek hamar jól látható eredménye lesz.

 

Mivel a króm stabilizálja a vércukorszintet is, így nem tör ránk a farkaséhség. Az étvágycsökkentő hatás miatt pedig ritkábban fogunk enni - ami újabb mínusz kilókat jelent majd. 

 

Ezen túlmenően a króm segíti mérsékelni a káros koleszterinszintet: vagyis stabilizálja a vérnyomást, és segíti a szervezet oxigén-ellátottságát is.

 

A króm fogyasztása ezért - minimális mértékben ugyan, de többlet energiát biztosít a tested számára.

 

A króm persze önmagában nem csodaszer: így csupán a tabletta fogyasztásától nem indul meg a fogyás. Azonban, ha a króm fogyasztása mellett intenzív sportolásba kezdesz, akkor a fogyás gyorsabb és látványosabb lehet, valamint a diéta is kevésbé lesz annyira megterhelő.