Szénhidrát csökkentett liszt
A szénhidrát csökkentet liszteket általában magasabb fehérje és alacsonyabb szénhidrát tartalommal rendelkeznek. A rost tartalmuk kiemelkedő lehet. Ugyanúgy, mint a hagyományos liszteket a szénhidrát csökkentett liszteket a konyha minden területén használhatod. Süss finom szénhidrát csökkentett kenyeret, péksüteményt ...
Az emberek többsége képtelen lemondani a kedvenc ételéről - legyen szó például pizzáról, fánkról vagy más egyéb, liszttel készült finomságról. Ugyanakkor a diéta miatt muszáj valamilyen alternatívát választani: és itt jönnek a képbe a szénhidrátcsökkentett termékek.
Ezek alapesetben akár 30-40%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, mint a hasonló jellegű társaik. Épp ezért kiváló választás lehet fogyókúra esetén.
Mivel rengeteg, különböző típusú liszt van, amik más és más eljárással készülnek, így lehetetlen lenne általánosan elmondani, hogy miből is állnak ezek a termékek. Sok esetben tartalmaznak búzafehérjét, élelmi rostot, búzakorpát és aszkorbinsavat (C-vitamint) is - ez utóbbi például kiváló állagjavító.
A legtöbb ilyen típusú liszt magasabb fehérje-l, ugyanakkor csökkentett szénhidráttartalommal rendelkezik. Érdemes egyébként olyan terméket választani, aminek magas a rosttartalma is - ez ugyanis gyorsítja az emésztést, és kipucolja az ember bélrendszerét.
A szénhidrát csökkentett lisztek egészségesek, ráadásul kevésbé emelik meg a vércukorszintet, mint a fehér lisztből készült kenyerek - így például inzulinrezisztencia esetén is jó választás lehet. Ugyanakkor, kellő odafigyelés mellett, beilleszthető a diabéteszesek étrendjébe is.
Sajnos a glutén- és tejfehérje érzékenyek nem fogyaszthatják - mivel a legtöbb CH csökkentett lisztben ezek a hozzávalók megtalálhatóak. Ugyanakkor a diétázók, IR-esek, és bizonyos esetekben a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők is ehetik - ezek egyéni tolerancia kérdései.