A csökkentett szénhidráttartalmú liszt és a fogyókúra
Az emberek többsége képtelen lemondani a kedvenc ételéről - legyen szó például pizzáról, fánkról vagy más egyéb, liszttel készült finomságról. Ugyanakkor a diéta miatt muszáj valamilyen alternatívát választani: és itt jönnek a képbe a szénhidrátcsökkentett termékek.
Ezek alapesetben akár 30-40%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, mint a hasonló jellegű társaik. Épp ezért kiváló választás lehet fogyókúra esetén.
Miből áll a szénhidrátcsökkentett liszt?
Mivel rengeteg, különböző típusú liszt van, amik más és más eljárással készülnek, így lehetetlen lenne általánosan elmondani, hogy miből is állnak ezek a termékek. Sok esetben tartalmaznak búzafehérjét, élelmi rostot, búzakorpát és aszkorbinsavat (C-vitamint) is - ez utóbbi például kiváló állagjavító.
A legtöbb ilyen típusú liszt magasabb fehérje-l, ugyanakkor csökkentett szénhidráttartalommal rendelkezik. Érdemes egyébként olyan terméket választani, aminek magas a rosttartalma is - ez ugyanis gyorsítja az emésztést, és kipucolja az ember bélrendszerét.
Egészséges-e?
A szénhidrát csökkentett lisztek egészségesek, ráadásul kevésbé emelik meg a vércukorszintet, mint a fehér lisztből készült kenyerek - így például inzulinrezisztencia esetén is jó választás lehet. Ugyanakkor, kellő odafigyelés mellett, beilleszthető a diabéteszesek étrendjébe is.
Kik fogyaszthatják?
Sajnos a glutén- és tejfehérje érzékenyek nem fogyaszthatják - mivel a legtöbb CH csökkentett lisztben ezek a hozzávalók megtalálhatóak. Ugyanakkor a diétázók, IR-esek, és bizonyos esetekben a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők is ehetik - ezek egyéni tolerancia kérdései.