• Ingyenes Szállítás! Kosárértéktől függetlenül 2024.05.31 péntek 13:00-ig!

CH mínusz

Szénhidrát csökkentett és közel szénhidrát mentes termékek

Ebbe a kategóriába azokat a termékeket válogattuk be, amelyek hozzáadott cukor nélkül vagy csökkentett szénhidrát tartalommal készültek. Több termék szénhidrát tartalma közel 0. Ajánljuk ezeket a termékeket, ha éppen diétázol és/vagy sportolsz.

Fogyni szeretnél? Kövesd a szénhidrátcsökkentett diétát

 

A szénhidrátcsökkentett diéta hatékony fegyver lehet a fogyásban. Ugyanakkor érdemes fenntartásokkal kezelni azokat a híreket, információkat, amelyek a teljes szénhidrát-megvonást propagálják. Szénhidrátra ugyanis szüksége van a szervezetünknek, csak nem mindegy, hogy milyen szénhidrátot fogyasztasz.

Jó vs. rossz szénhidrát

 

Az egyszerű szénhidrátok könnyen felszívódnak, a bélnyálkahártyán keresztül, és megemelik a vércukorszintet, így hamar újra éhes lesz tőlük az ember. Ilyen egyszerű szénhidrát például a cukor, méz, a tejben található cukrok, illetve a gyümölcsben található fruktóz.

Az összetett szénhidrátok már egy jóval komplexebb folyamaton mennek keresztül, és ellentétben az egyszerű szénhidrátokkal, nem jutnak egyből a véráramba. Ez azonban nem jeleti azt, hogy minden összetett szénhidrát jó, sőt!

A finomított szénhidrátok - amelyek a legtöbb pékáruban, kenyérben megtalálhatóak - kifejezetten károsak, és hízlalnak. Így a szénhidrátcsökkentett diéta során ezeket mindenképpen kerülni kell.

Azonban, ha nem tudsz elszakadni a jól ismert ízektől - mint például a tészták, szószok -, akkor kompromisszumként a diéta során is fogyaszthatsz ilyeneket. Ezek az úgynevezett szénhidrátcsökkentett termékek.

Ch mínusz - avagy szénhidrátcsökkentett termékek

 

Ez nem azt jelenti, hogy az adott tészta, szósz vagy édesség egyáltalán nem tartalmaz szénhidrátot, hanem azt, hogy jóval kevesebbet tartalmaz, mint a hagyományos termék.

Míg egy 100 grammos, hagyományos tészta akár 80 gramm szénhidrátot is tartalmazhat, addig egyes szénhidrátcsökkentett termékek kevesebb mint felét: 36,7 grammot. Ugyanakkor - például a paszták - fehérjéből jóval többet tartalmaznak. A konjac lisztből készült termékekben ugyanis akár 3x annyi fehérje is lehet, a hagyományos durum tésztához képest.

A szénhidrátcsökkentett szószokban pedig - mindamellett, hogy kevés szénhidrátot tartalmaznak - nincsen cukor, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Ráadásul glutén- és szójamentes termék, így ha gluténérzékenyként diétázol és valódi ízekre vágysz, akkor remek alternatívát jelenthet.