A vas a magnézium mellett az egyik legnagyobb fontossággal bíró ásványianyag. Jelentős szerepe van a vérképzésben, valamint a szervek és a test oxigénellátottságában is. Épp ezért a vashiánnyal küzdőknek általában sápadtabb, fehérebb a bőrük az átlagosnál.
A szóban forgó ásványianyag legismertebb forrásai a belsőségek, ezek közül is a máj. Nem is csoda, hiszen 100 milligrammnyi sertésmájban 10 mg vas található. A kagylóban hasonló mennyiségben található vas, így a tengeri herkentyűk szerelmesei sem tartoznak a vashiányosak közé.
Itt már némileg körvonalazódhat is egy probléma, hiszen a vashiány sok vegetáriánust, vegánt érinthet, a húsmentes étrend miatt. Számukra a mogyoró fogyasztása lehet jó alternatíva, ugyanis 35 mg található 100 mg-os mennyiségben, tehát 3x annyi, mint a sertésmájban.
A gyümölcs aszalványok, közülük is a szilva és a barack szintén jelentős vastartalommal bír, így ezeket is érdemes fogyasztani.
Sajnos az ételekből meglehetősen kevés vas szívódik fel a bélrendszeren keresztül. Ráadásul a rostos ételek, a koffein, a túlzott zöld tea fogyasztás szintén csökkentik a vas felszívódását, így sok esetben szükség lehet a tablettával való pótlására.
Kamaszkorban, aktív sportolóknak, illetve menstruáló nőknek az ajánlott napi mennyiség 18 mg, míg egy normál fizikai aktivitású, 20 év feletti embernek 8 mg naponta.
(A menstruáció ideje alatt a fokozott vérveszteség miatt van szükség a vas pótlására.)
A vashiány tünetei a következők lehetnek: