Szellemi, fizikai frissesség

 

Mikor van szükséged agyserkentő vitaminokra?

 

Minden bizonnyal te is voltál már úgy, hogy nem csak fizikailag, hanem szellemileg is kimerültnek érezted magad. Egy épkézláb gondolat sem jutott eszedbe, össze-vissza motyogtál, és ködösek voltak a gondolataid.

 

Nem csak a testednek, hanem az agyadnak is kellenek vitaminok, és ásványi anyagok a megfelelő működéshez. Ha nem biztosítod a szürkeállományod számára a szükséges nyomelemeket, akkor előbb-utóbb kimerülnek a raktárak, és a fentihez hasonló problémákkal szembesülhetsz.

 

A vitaminok és ásványi anyagok kiürülését persze külső tényezők is befolyásolják, amibe a  fokozott stressz is beletartozik. Ez például vizsgaidőszakban, vagy fokozott munkahelyi nyomás miatt is kialakulhat - így az ember gyakran teljesen széthullik agyilag. 

 

De melyek azok a vitaminok, amik hozzásegítenek a szellemi frissességhez?

 

Mik segítik legjobban a gondolkodást?

 

Vitaminok közül az alábbiakat érdemes szedni: C-, B-komplex, és D-vitamin. Az ásványi anyagokat, és nyomelemeket tekintve az agynak leginkább kalciumra, magnéziumra és cinkre van szüksége. 

 

Ugyanakkor "jó zsírok" is kellenek, mint az omega-3 - kvázi napi szinten, ez a zsírsav ugyanis rendkívül gyorsan kiürül, és a szervezet maga nem képes előállítani. 

 

Mik fokozzák még a szellemi frissességet?

 

Az aminosavak közül az l-glutamint az "agy táplálékának" is hívják - nem véletlenül, hiszen nagymértékben javítja a kognitív funkciókat.

 

A lecitin egy lipid, amelynek kulcsfontosságú szerepe van a kolin kialakulásában - ami az agynak egy egyfajta esszenciális B-vitamin.

 

A növények közül a ginseng az, ami javítja a koncentrációs képességet, ezáltal segít fókuszálni. 

 

Végül, de nem utolsósorban, érdemes néhány szót ejteni a koffeinről is - hiszen nem véletlenül indítják az emberek kávéval a napjukat. A koffein természetes éberség-fokozó, kitágítja az ereket, így segít oxigént juttatni az izmokba és az agyba.