Alga készítmények

 

Mik azok az alga készítmények? 

Az utóbbi években szinte cunamiként söpört végig az alga, mint táplálékkiegészítő. És habár a trendek jönnek-mennek, az alga (azon belül is főként a spirulina), velünk maradtak. Mindez pedig annak köszönhető, hogy nagyon kedvező élettani hatásai vannak - amiket egy picit lejjebb részletesen ki is fejtünk.

 

Az alga olyan növény, ami képes a fotoszintézisre. Habár elsőre nem túl bizalomgerjesztőek, mégis az ázsiai konyha alapját képezik már évezredek óta. Többek között a magas alga fogyasztásnak is tulajdonítják azt, hogy a távol-keleti népek sokkal tovább élnek, mint az európaiak, vagy épp az észak- és dél-amerikai lakosok.

 

Rendkívül magas vitamin- és ásványianyag tartalommal rendelkezik - azonban ez a tápértéktartalom fajtánként és a termesztés módja miatt nagyon eltérő lehet.

 

Csak a spirulina alga létezik?

Habár a spirulina a legismertebb, nem csupán ez az alga fajta létezik. A spirulinán kívül a chlorella szintén népszerű, míg a vörös alga már kevésbé.

Milyen élettani hatásai vannak?

Az élettani hatásokat befolyásolja az is, hogy melyik algát választjuk.

 

  • A spirulina gazdag a fehérjékben (a fehérjetartalma 60% körüli), ugyanakkor magas vitamin- (főleg B-vitamin) és ásványianyag (főként magnézium és vas) tartalma miatt ez a legszélesebb körben alkalmazott fajta. Normalizálja a vérnyomást, és csökkenti a koleszterinszintet is. Ezenkívül remek antihisztamin, képes tompítani az allergiás tüneteket is.

 

 

  • A chlorellát zöld algának is nevezik, mivel ez a fajta klorofillban gazdag. A klorofill pedig nagyon jó antioxidáns, képes megkötni a káros szabadgyököket, amik többek között a daganatos sejtek elburjánzásáért is felelősek. Ráadásul szintén magas a vitamintartalma: igazi B-, C-, és E-vitamin bomba. 

 

 

Ezenkívül káliumot, vasat, cinket és rezet is tartalmaz. 

 

  • A vörös alga nagyon jó kalciumforrás, ezenkívül pedig hozzávetőlegesen 70 különböző ásványi anyagot, vitamint és nyomelemet tartalmaz.

 

Van-e a spirulának bármilyen káros hatása?

Első fogyasztáskor enyhe émelygés előfordulhat, azonban ez később, rendszeres szedés mellett, elmúlik. Ezenkívül nincs semmilyen ismert mellékhatása.

Az alga fogyasztása

Az algát tabletta, por és kapszula formájában is lehet fogyasztani.