• Ingyenes Szállítás! Kosárértéktől függetlenül 2024.05.31 péntek 13:00-ig!

Nyugodt alvás, stresszoldó

Miért alszok rosszul? 

A rossz alvásnak számtalan oka lehet. Ilyen például az, ha egy stresszesebb időszakon mész keresztül, például vizsgaidőszak, munkahelyváltás, válás, vagy egy szeretted elvesztése. 

 

Azonban van, amikor látszólag minden ok nélkül forgolódsz egész éjszaka. Ebben az esetben érdemes, ha megvizsgálsz néhány, az életmódhoz köthető dolgot.

 

Ilyen például az, ha lefekvés előtt néhány órával edzel. Az edzés felpörgeti a testet, tulajdonképpen stresszeli azt, így természetes, ha utána sokáig csak a plafont bámulod.

 

A másik gyakori ok, hogy túl sok kávét iszol - ezt talán magyarázni sem kell. A koffein ugyanis klasszikus izgatószer, ami hatással van a szívedre, és az érrendszerre.

 

Szintén klasszikus eset, amikor nehezet eszel vacsorára, és ettől nem tudsz aludni. A nehéz, zsíros ételek ugyanis megfekszik a gyomrot, aminek hatására ingadozhat a vércukorszint. Ez gyakran éjszakai felriadással jár együtt.

 

Az alkohollal kapcsolatban kétféle hatás lehet: van, aki úgy alszik tőle, mint a bunda, van aki pedig egész este nyugtalanul forgolódik. Ha te is az utóbbi csoportba tartozol, akkor érdemes kerülni az esti alkoholfogyasztást.

 

Álmatlanság esetén az is előfordulhat, hogy allergiával küzdesz, és annyira bedurran az orrnyálkahártyád, hogy a horkolásodra riadsz fel. Ebben az esetben érdemes megszüntetni az allergiát kiváltó okot. Amíg ez nem sikerül, addig pedig antihisztaminnal kezelheted a tüneteidet.

 

De mi van akkor, ha már napok, ne adj’ isten hetek óta kínoz az álmatlanság? Ilyenkor jöhetnek jól a vény nélküli altatók.

Milyen altatók kaphatóak vény nélkül?

A vény nélkül kapható altatók rendszerint vitaminokból és aminosavakból állnak. (És persze stabilizátorokból, és csomósodásgátló szerekből - de ezek szinte minden étrendkiegészítőben megtalálhatóak.) 

 

A vény nélküli altatók többségében citromfű- és komló-kivonatot tartalmaznak. A két növény klasszikus stresszoldó, és idegnyugtató hatású, így ha sokat stresszelsz, jelentősen sokat javíthatnak az alvásminőségeden.

 

Ezenkívül klasszikus, alvást segítő kombináció a magnézium, illetve a B-6 vitamin.

 

Alvást segítő aminosavak például a komplex GABA (Gamma-amino-vajsav) és az l-triptofán. Ezek szintén segítenek az idegi eredetű feszültség leküzdésében. 

Biztonságosak ezek a készítmények?

A nálunk kapható, vény nélküli altatók ugyanolyan biztonságosak, mint bármelyik, étrendkiegészítő készítmény - hiszen ezek is vitaminokat, aminosavakat és ásványi anyagokat tartalmaznak.