• Ingyenes Szállítás! Kosárértéktől függetlenül 2024.05.31 péntek 13:00-ig!

L-Arginine termékek

 

Mi az az l-arginin?

Az l-arginin egy úgynevezett feltételesen esszenciális aminosav. Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk csak bizonyos helyzetekben, szituációban képes előállítani - egyébként külső forrásból kell bevinni.

Mikor érdemes szedni?

Arginin hiány akkor léphet fel a szervezetben, ha túlzott stressz éri, vagy épp intenzív edzést folytatsz.

 

Kicsit ellentmondásos, hiszen az arginin nagyobb izomerőt ad és növeli a fizikai teljesítményt, ugyanakkor a sport stresszel jár, ami éppen hogy csökkenti az arginin szintjét.

 

Az arginin egyébként ételekben is megtalálható, például a dióban, napraforgóban vagy a zablisztben. Azonban ezek nem tartalmaznak annyit, hogy intenzív sportolás esetén fedeznék az arginin szükségletet - ezért javasolt az étrendkiegészítő fogyasztása is.

Milyen hatásai vannak? 

Az arginin - közvetve ugyan - de értágító hatással rendelkezik, így nagymértékben részt vesz az erek oxigénszállító képességének növelésében. Ennek következményeképp megnő az állóképesség és kitolódik a fizikai teljesítőképesség határa is.

 

Ezenkívül természetesen - mint általában az értágítók - normalizálja a vérnyomást, és segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. 

 

Ráadásul részt vesz a fehérjeszintézisben is, így segít lebontani a felesleges zsírt, valamint jó izomépítő- és védő hatással bír. 

Mennyi arginin kell a szervezetnek? 

Átlagosan, ha nem végzünk fizikai aktivitást, akkor 3-8 grammra van szüksége a szervezetünknek - attól függően, hogy mennyi stressz éri. Azonban fokozott fizikai aktivitás esetén akár 10-20 gramm argininre is szükség lehet naponta.

Az l-arginin és a herpesz

A kutatások alapján azoknak nem javasolt a fogyasztása, akik herpeszben szenvednek, ugyanis fokozhatja a vírus terjedését.