BCAA termékek

Biotech BCAA ZERO aminosav 360g
7 490 Ft
Egységár: 20 806 Ft/kg
NUTREND 100% Whey Protein 400g
4 890 Ft
Egységár: 12 225 Ft/kg
 

Mi az a BCAA-aminosav?

Azt már biztosan tudod, hogy a fehérje milyen fontos szerepet játszik az izomépítésben, illetve az izmok regenerációjában. Ezek a fehérjék esszenciális, feltételesen esszenciális, és nem esszenciális aminosavakból épülnek fel, így az aminosavak pótlása fontos a fehérjeszintézis során.

 

A BCAA tulajdonképpen egy esszenciális aminosav, és mint olyan, az emberi szervezet nem, vagy csak részben képes előállítani.

 

A mozaikszó az elágazó láncú aminosavak angol rövidítéséből (Branched-Chain Amino Acid) ered, és tulajdonképpen három esszenciális aminosavat jelöl: a valint, az izoleucint, és a leucint.

 

Mivel az izomzat picivel több, mint harmada áll BCAA-aminosavakból, ezért sejthető, hogy miért olyan fontos a pótlásuk az edzések során. De lássuk is a konkrétumokat!

Mi a BCAA aminosav hatása?

Segít a fogyásban

Energetizáló hatása miatt sokkal intenzívebb edzéseket tudsz végezni, sokkal nagyobb gyakorisággal - ezáltal segít a szálkásításban. Ráadásul képes “megregulázni” a vércukorszintet, így megakadályozható a hirtelen leesése. Ez azt jelenti, hogy nem tör rád a farkaséhség. 

Növekvő állóképesség

A BCAA egyfajta gátat képez a szerotonin hormon termelődésében, amely az álmosságért, fáradtságért felel. Így hosszabb ideig tudsz edzeni, ami hosszabb távon növekvő állóképességet eredményez.

Segít a mentális egészség megőrzésében

A BCAA-ban található aminosavak közül az l-leucin jótékony hatása, hogy segíti az agy-izom kapcsolatot, valamint serkenti az agyműködést. Továbbá a kutatások kimutatták, hogy a leucin, az izoleucin és a valin glutaminsavat, és GABA-t képez az agyban, ami segítheti az agyi regenerációt sérülések után. Valamint ezek egyensúlya felel a megfelelő agyi aktivitásért is.

Az inzulinrezisztencia, és a cukorbetegség ellen is hatékony lehet

Mivel, ahogy fentebb írtuk, stabilizálja a vércukorszintet, valamint jó hatással vannak az inzulin érzékenységre. Így tartós fogyasztásuk - természetesen megfelelő mennyiségű sport, és életmódváltás mellett - jelentősen javíthatják a 2-es típusú cukorbetegség, valamint az inzulinrezisztencia (IR) kellemetlen tünetei. 

Hogyan fogyaszd? 

A BCAA-t edzés után érdemes fogyasztani, hiszen ilyenkor gyorsítják az izomregenerációt és segítik azok építését. Edzés előtt szintén jó, ha beszedsz egy 4-5 grammos adagot, hiszen - ahogyan írtuk - energetizáló hatással bír.

 

Reggel, közvetlenül ébredés után szintén jól hasznosul, így ebben a három időpontban mindenképp érdemes szedned.