Fittprotein blog

Ismerd meg a haldiétát!

Tomi
Tomi
2020.05.12 11:56
Ismerd meg a haldiétát!

Már annyi diéta létezik, hogy lassan megszámlálni sem lehet - mondhatnád, és milyen igazad lenne. Kétségtelen, hogy vannak köztük olyan diéták, amik nem mások, mint szimpla marketingfogás. Azonban a hal diéta igen egészséges, ráadásul rendkívül gyors fogyást eredményez.

És hogy miért?

Mert gazdag fehérje- és omega 3 forrás. 

 

A halfogyasztás fontos… lenne

Sajnos hazánk nem az extra mennyiségű halfogyasztásáról híres. Az egy főre eső éves halfogyasztás Magyarországon 6,7 kilogramm/fő, míg az EU-s átlag ennek csaknem négyszerese: 24 kilogramm/fő.

 

(Egy kis érdekesség, hogy a halfogyasztásunk 35%-a a karácsonyi időszakra esik. Ilyenkor ugyanis szinte nincs olyan magyar háztartás, ahol ne kerülne hal az asztalra.)

 

A diétázók leginkább a sovány szárnyasokat preferálják: a csirkét és a pulykát, pedig a hal szintén magas fehérjetartalommal, és még kevesebb kalóriával rendelkezik.

 

10 dekagramm csirkemell kalóriatartalma ugyanis 113 kcal, a fehérjetartalma pedig 24,7 gramm. Mindezek mellett fél gramm szénhidrátot és 1 gramm zsírt tartalmaz.

 

Ismerd meg a haldiétát!

 

 

Ugyanennyi pulykamell 146 kalóriát és 22 gramm fehérjét tartalmaz. Itt a szénhidrát 0, a zsírtartalom pedig 6 gramm.

 

100 gramm tonhal ezzel szemben csak 89 kalóriát és 19,4 gramm fehérjét tartalmaz, továbbá 1,2 gramm szénhidrátot és fél gramm zsírt.

 

A halolaj jelentős omega-3 zsírsav forrás, aminek jelentős élettani szerepe van (ráadásul mivel esszenciális zsírsav, a szervezetünk nem tudja magától előállítani). Nagyon jó gyulladáscsökkentő, megelőzi a szív-és érrendszeri megbetegedéseket, a csontritkulást, ráadásul segít a bőrpanaszok enyhítésében, és az allergia megelőzésében is szerepe van.

 

A hal húsa ráadásul többek között A-, D-, B1- és B2-vitamint is tartalmaz, valamint vasat, cinket, jódot és szelént is.

 

Ismerd meg a haldiétát!

A hal diéta alapja, avagy milyen halat egyél? 

Vannak sovány húsú és zsírosabb halak is, így nem mindegy, milyen halat fogyasztasz. Diéta szempontjából természetesen érdemes az előbbit választani. De melyik a sovány és melyik a zsíros hal? 

 

Soványabb húsú halak:

  • a tőkehal, 
  • a süllő, 
  • az amur,
  • a fehér busa, 
  • a fogas 
  • a tőkehal
  • és a lepényhal.

 

Zsíros halak: 

  • a harcsa, 
  • a hekk,
  • a ponty, 
  • a lazac,
  • a hering,
  • a tonhal, 
  • és a makréla,  

Milyen halat vegyél?

Általánosságban véve elmondható, hogy egy-két kivételtől eltekintve mindegyik hal egészséges. A kékúszójú sügérrel, a cápával és a kardhallal érdemes vigyázni, mert magas lehet a higanytartalma. (Nem mintha az ember sűrűn enne cápát - de azért jó, ha tudod.)

 

Valamint bizonyos halfajtákat (például a laposhalat) azért érdemes kerülni, mert annyira lecsökkent a populációja, hogy már a kihalás fenyegeti - így ezt a fajtát inkább fenntarthatósági szempontból érdemes kihagyni.

Mennyit lehet fogyni a hal diétával?

Ahogyan azt már számtalanszor hangsúlyoztuk: csak egy valamivel nem lehet tartósan lefogyni, hiszen ez egy komplex folyamat. Attól, hogy hetente egyszer halat eszel, de ugyanúgy minden nap eszel chipset, csokit, és nem mozogsz, nem fogsz lefogyni.

 

Azonban az életmódváltásod része lehet (a mozgás, a cukrok és a finomított széndhidrátok - pékáruk - mellőzése) mellett a halfogyasztás is.

 

Ismerd meg a haldiétát!

 

Ha odafigyelsz arra, hogy hetente legalább kétszer halat egyél - akár csirke helyett is - máris sokat tettél az egészséged megőrzése érdekében.

 

Egyébként ilyen módon akár havi 3-4 kilogrammtól is megszabadulhatsz, úgyhogy megéri a fáradtságot.

Egy szuper diétás hal recept

Hozzávalók: 

 

A tésztát egy lábasban tedd fel főni, rakj bele egy fél teáskanál sót, és egy löttyintésnyi olívaolajat. Ezután vágd fel nagyobb szeletekre a fokhagymát, a vöröshagymát pedig kisebbre aprítsd.

 

Tegyél egy közepes méretű serpenyőbe olívaolajat, majd szórd rá a vöröshagymát, és pirítsd üvegesre. Amikor már üvegesre pirult, tedd rá a fokhagymát is, majd 1-2 percen keresztül forgasd őket össze takarék lángon.

 

Amikor már érzed az illatukat, tedd bele a sűrített paradicsomot, sózd, borsozd meg, majd tedd bele az édesítőt is. Ezután jöhet az oregánó.

 

Ha készen van a tészta, öntsd le róla a vizet, szűrd le, majd dobd bele a serpenyőbe. Adj hozzá egy nagyon pici olívaolajat, forgasd össze, és pirítsd meg a tésztát.

 

Ezután tedd bele a tonhalsalátát, majd tépkedd bele a friss bazsalikom leveleket. Forgasd össze még egyszer, és tálald.

 

Jó étvágyat!