Fittprotein blog

Miért állj neki már holnap futni?

Tomi
Tomi
2020.03.30 10:00
Miért állj neki már holnap futni?

Kevés megosztóbb dolog létezik a futásnál. Van, aki a gondolatától is irtózik, van, aki szívesen kipróbálná, de nehezen szánja rá magát - míg megint mások akár több száz kilométert is képesek egy huzamban lefutni.

Először is szögezzük le, hogy senkit sem akarunk meggyőzni, ne adj’ isten rákényszeríteni arra, hogy szaladjon. Csupán tényszerűen felsorakoztatjuk azt a számos, pozitív hatást, amit a futás okoz, és utána eldöntheted, hogy neki szeretnél-e állni, vagy sem.

Milyen pozitív hatásai vannak a futásnak?

A pozitív hatásokat érdemes két külön szegmensre bontani, hiszen az elmére és a testre is jó hatást gyakorol.

 

Miért állj neki már holnap futni? Milyen pozivtív hatásai vannak a futásnak?

Fizikai

A futás érvédő hatása jól ismert, azonban a hatásmechanizmusa már kevésbé. A mozgás ugyanis növeli az úgynevezett jó koleszterin, vagyis a HDL-szintjét. Ez a lipoprotein képes arra, hogy a eltávolítsa a “rossz koleszterint” az érfalakról, és a májba szállítsa - ahol aztán a szerv lebontja ezeket.

 

Ezenkívül a futás a szívet is erősíti, hiszen a nagyfokú izommunka miatt több vért kell, nagyobb intenzitással pumpálnia. Így nem csak a vádlink nő, de szívizom is szépen lassan megerősödik. Ez, és a fent említett értisztító hatás miatt pedig csökken, normalizálódik a vérnyomás.

 

Logikus, hogy az állóképességünk is növekszik, hiszen az izmok oxigénellátottsága, és a folyamatos mozgás hatására a határaink egyre kijjebb és kijjebb tolódnak.

 

Természetesen nem csak az izmok és a szív, de a tüdő is keményen dolgozik, így a futás hatására megnövekszik a tüdőkapacitásunk is. Érdekesség, hogy körülbelül 10x annyi oxigént veszünk fel futás közben, mint otthon, a kanapéban ülve.

 

Ezen túlmenően, ahogyan a legtöbb testmozgás, fiatalítja a bőrt, és rendbe teszi az anyagcserét is.

Mennyi kalóriát lehet elégetni a futással?

Nem lehet szó nélkül elmenni a futás egyik legáldásosabb hatása mellett, hiszen a rendszeres mozgással gyorsan megszabadulhatunk a felesleges kilóktól. (Persze csak akkor, ha a táplálkozásra is odafigyelünk.)

 

10 km/órás futás: Ezzel a viszonylag kényelmes tempóval, fél óra alatt körülbelül 350 kalóriát lehet elégetni. Ez nagyságrendileg egy sajtburgernek és egy kis adag sült krumplinak felel meg. Könnyen kiszámolható, hogy egy órás futással már 700 kalóriát égethetünk el.

 

12 km/órás futás: Így 400-450 kalóriát égethetünk el fél óra futással, míg egy egy órás etappal 800-900 kalóriától is megszabadulhatunk. Ez már egy nagyobb pizza kalóriamennyisége.

 

Azonban a szervezet nem csak a mozgás, hanem az izomregeneráció során is plusz kalóriákat éget el. Így futás után még jó pár órával élvezheted a kalóriaégető hatását.

 

Miért állj neki már holnap futni? Mennyi kalóriát lehet elégetni a futással?

Szellemi

A rendszeresen futók már jól tudják, hogy a futás nem csak testedzés, hanem egyfajta meditatív állapot (ez pedig fokozottan igaz a maratonistáknál, hosszútávfutóknál). A rohanó világban kell, hogy legyen egy olyan időszak, amikor csak magával és a gondolataival van elfoglalva az ember - a magányos futás pedig kiváló alkalom az elmélyülésre.

 

A monoton mozgás közben ugyanis kikapcsol az agy, ugyanakkor javul annak oxigénellátása is. Így jó hatással van a problémamegoldó-készségre, a monotónia-tűrésre, stresszhelyzet-megoldó képességre is.

 

A futástól számított 30-40. percben (ez személyenként változó) pedig erőteljes endorfin, dopamin és szerotonin termelődés indul be a szervezetben. Ezeket a hormonokat szokás a köznyelvben “boldogsághormonnak” is nevezni.

 

Az érzés pedig, hogy lefutottuk a kitűzött távot, jó érzéssel tölt el, ami hozzájárul a pozitív énkép kialakításához.

 

Ezenkívül a futás levezeti a stresszt, és a negatív gondolatokat is képes pozitívvá formálni. 

Miért állj neki már holnap futni?

A futás hátrányai

Persze a nyilvánvaló előnyök mellett a futásnak hátrányai is vannak - de a serpenyő az előbbi felé billen.

Ügyelni kell az ízületekre

A futás előtt fontos a bemelegítés, utána pedig az izmok nyújtása. Ugyanilyen fontos a megfelelő futócipő kiválasztása. Ezen nem érdemes spórolni, hiszen nem valami “úri hobbi” vagy épp divatkiegészítőként vesszük meg ezeket a cipőket, hanem azért, hogy védjék a bokánkat, illetve a térd ízületeinket az ütődésektől.

 

Ugyanis a kemény talajon - pláne betonon - végzett rendszeres futás lassan, de biztosan elkoptatja ezeket az ízületeket. Ez a kopás pedig számos egészségügyi problémához vezethet a későbbiekben.

Prózai, de csökkenhet az izom

Akárhogy is nézzük a futás bizony egy stresszhelyzet a szervezet számára. Ironikus módon pedig a stressz egy ketogén, vagyis izomlebontó folyamat. Éppen ezért javasolják a szakemberek, hogy ha fogyni akarsz, ne csupán futással, hanem súlyzós edzésekkel is érdemes számolni. A ketogén folyamatokat azonban a megfelelő mennyiségű (az egészséges szervezet számára kb. napi 10-15 gramm) l-glutamin képes meggátolni.

Összegzés

A lustaságot nehéz legyőzni, de ha egyszer sikerül, akkor nincs, ami megállítson minket. Ráadásul a futáshoz - legalábbis a kezdetekben - nem kell speciális felszerelés, elég egy pár jó cipő, és már mehetünk is.

 

Azonban itt is fontos a mértékletesség, és a fokozatosság. Ne terheljük túl magunkat rögtön az elején, és figyeljünk oda a testünk visszajelzéseire. Ha fáj a lábunk, ha hányingerünk van, hagyjuk abba, és folytassuk egy másik alkalommal. Hiszen holnap is lesz egy olyan nap, amikor szaladhatunk, és az eufóriába kergethetjük magunkat.