Állóképességi sportok

Állóképesség növelő szerek a sportolás közbeni fokozott terhelés leküzdéséhez

Futsz, kerékpározol, úszol? Vagy más állóképességi sportot űzül? Mindenkinek jól jöhet egy kis plusz, amivel legyőzheti az akadályokat és ledöntheti saját határait.

Miért használjunk állóképesség növelő szereket?

Ha rengeteg kilométert kerékpározol, futsz vagy úszol, akkor ezeket az állóképesség növelő szereket neked találták ki. Magasabb szintre emelheted az edzéseidet és közben a teljesítményed is javulni fog! Ezek az edzések nagymértékben terhelik a szervezetet, ezért fontos, hogy a megfelelő étrend mellett, a kiegészítőkre is figyeljünk.

Milyen állóképesség növelő szerekből választhatunk?

 

A kreatin nagy szerepet játszik a phoszfokreatin tartalékaink növelésében, az ATP termelést és az anaerob termelést gyors ütemben növeli, ezért futók, kerékpárosok vagy triatlonosok számára ideális kiegészítő az edzések során. A kreatin szedésével növekedik a teljesítmény, javítja a sebességet.

Az edzések és versenyek alatt nagy segítség az állóképesség növelésében a koffein, mely csökkenti a fáradtságérzetet, így jobb teljesítményt eredményezve. Hatásfokát akkor fejti ki a legjobban, ha edzés előtt 1 órával fogyasztjuk el.

A béta-alanint szintén sikeresen építhetjük be edzéseinkbe az állóképesség növelése érdekében, hiszen javítja a teljesítményt és csökkenti a fáradtságérzetet a nagy igénybevételű edzések során. A béta-alanin hatása 3-4 hét alatt érezhető, de teljes hatását 10 hét elteltével váltja ki.

A BCAA-aminosavak szintén az állóképesség növelő szerek csoportjába tartoznak, és késleltetik a fáradtságérzetet egy-egy intenzív edzés során. Emellett csökkenti a laktát termelést, így az izmok savasodása ellen is kiválóan használható.

Ha szeretnéd növelni az állóképességedet az edzések során, akkor fehérjére is szükséged lesz. A fehérjék ugyanis nagy szerepet játszanak az izmok regenerálódásában. Egy intenzív edzés során a szervezetünk nemcsak a szénhidrát, de a fehérje raktárainkat is elkezdeni felhasználni, ezért is olyan fontos a fehérjék megfelelő pótlása.

Egy kimerítő edzés sorozat alkalmával glutamin forrásaink is megfogynak, ami az egyik legfontosabb aminósav a szervezetünkben. A glutamin hiányában nehezebben regenerálódunk, immunrendszerünk legyengül és védtelenebbek leszünk a fertőzésekkel szemben. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük érdemes naponta 20 gramm glutamint fogyasztanunk.