Fittprotein blog

3+1 vitamin és aminosav, hogy eloszlasd az agyi ködöt

Tomi
Tomi
2020.07.30 22:48
3+1 vitamin és aminosav, hogy eloszlasd az agyi ködöt

Létezik egy úgynevezett mosógép-effektus (legalábbis én így hívom). Amikor alig bírsz gondolkodni, és úgy érzed magad, mintha 1000-es fordulatszámon centrifugáznák az agyadat.

 

A szakmai elnevezése egyébként ködös agy, vagy agyblokk, viszont a lényeg ugyanaz: egyszerűen nem bírsz koncentrálni. Nem bírsz gondolkodni, sem beszélni, sem pedig létezni.

 

Számtalan olyan cikket lehet már olvasni a neten, ami leírja, hogy mozgással és helyes táplálkozással miként tudsz úrrá lenni ezen. (Ezek pedig mind-mind igazak.) Csakhogy úgy gondoltuk, érdemes a dolog mélyére ásni, és megvizsgálni magát a fő okot, majd a biokémiát segítségül hívni. 

Mi az oka a ködös agynak? 

 

Erre sajnos elég nehéz egzakt választ adni, hiszen rengeteg dolog kiválthatja. Elsősorban azt érdemes megfigyelned, hogy nálad mikor, milyen tevékenység után, melyik napszakban alakul ki. Könnyen lehet ugyanis, hogy felfedezel majd egyfajta mintát, ami alapján el tudsz kezdeni kutakodni.

Gyulladás van a szervezetedben

 

A bélrendszer szoros összeköttetésben áll az agyunkkal, ezt már a szakemberek is kimutatták. Amennyiben tehát begyullad a bélrendszer (akár egy antibiotikumos kúra hatására, akár mástól), az kihatással van a gondolkodásunkra is. 

 

Ugyanis az egész testünk rendkívül komplex, összetett rendszer, egyik szerv pedig szimbiózisban él a többivel. A gyulladás tehát nem csak a bél, hanem a szellemi frissességed problémája is egyben.

 

Lehetséges, hogy allergia, vagy ételintolerancia van a háttérben

 

A bélgyulladást a legtöbbször ételallergia okozza. Azonban nem csak ez okoz kellemetlen agyblokkot, hanem a szénanátha is. Hiszen ebben az esetben ugyanúgy egy allergén kerül a szervezetbe, amitől begyullad a szemünk, az orrunk és az egész testünk küzd az allergénnel.

 

Az allergén elhagyásával vagy kiiktatásával (pl. immunterápia) már akár rövid távon is megszűnhet a ködös agy problémája - és nem lesz szükséged semmilyen extrára.

 

Rossz alvás, és a biológiai egyensúly teljes felborulása

 

Az embernek van egy természetes belső órája, amihez jó, ha ragaszkodik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha te minden nap fél 7-kor kelsz, fél 8-kor reggelizel, majd délben ebédelsz, 5-kor uzsonnázol, 8-kor vacsorázol és 11 órakor lefekszel, akkor jó ehhez tartani magad. 

 

Persze egy nyaralás, egy-egy buli néha felboríthatja ezt az egyensúlyt, azonban igyekezz minél előbb visszaszokni a jól bevált életvitelhez.

 

Azonban a stressz, a tartós szorongás, félelem, vagy egy trauma miatt elveszíthetjük a kontrollt a belső óránk felett, ami valóságos lavinát indíthat el. Ez ugyanis gyengíti a szervezet természetes védekezőképességét, a kevés alvás miatt pedig kiegyensúlyozatlan, álmos és hisztis leszel. 

 

És igen, ködös lesz az agyad is. Amikor már ennyire elszaladt a ló, jobb, ha felkeresel egy szakembert, aki segít átvészelni a nehezebb időszakot. 

 

Gyógyszerek és depresszió

 

A depresszió, és az erre szedett gyógyszerek (valamint ezenkívül a magas vérnyomásra szedett készítmények és az antibiotikumok is) okozhatnak ködös gondolkodást. Ha tartósan szedsz gyógyszert, vagy gyógyszereket, érdemes konzultálni az orvosoddal, és másik pirulát választani. 

Vannak olyan vitaminok, amik javítják a kognitív képességét, és segítenek a tanulásban.

 

Agyserkentők és a biokémia csodája

 

Amennyiben a fenti köröket már végigfutottad vagy szimplán csak agyilag lefáraszt a rengeteg szellemi munka, akkor érdemes pótolni a szervezetedből hiányzó természetes aminosavakat, nyomelemeket.

 

Fáradtság ellen jó a koffein is

 

A szimpla fáradtság ellen a koffein az egyik legkézenfekvőbb megoldás - akár kávé-, tea-, vagy tabletta formájában fogyasztva.

 

A hatásmechanizmusa viszonylag egyszerű: a koffein egyrészt rövidre zárja az adenozin molekulákat az agyban - ezek felelnek ugyanis az álmosságért. Ugyanakkor kitágítja az ereket, így az agy is több oxigénhez jut. 

 

Ami pedig plusz, hogy boldogsághormont termel, ami még több energiával látja el a szervezetet. 

 

Az omega-3 és a glutamin igazi táplálék az agy számára.

 

Az agy tápláléka, vagyis az l-glutamin

 

A glutamin egy, a sok aminosav közül, ami természetes módon, a szervezetben is jelen van. Mivel csökkenti a stresszt, és a katabol folyamatokat, ezért a sportolók is előszeretettel használják. 

 

Ami viszont az agy szempontjából fontosabb, hogy átjut a vér-agy gáton, és semlegesíti a káros ammónia molekulákat. Ez pedig maga a nagybetűs méregtelenítés, aminek a hatásai hosszabb távon nagyon jól érezhetőek. Mentális frissesség, gyorsabb tanulás, jobb koncentrációs készség, valamint jobb memória. (Egy szó, mint száz: sokkal pengébb lesz az agyad.)

 

Az omega-zsírsavak is segítenek leküzdeni az agy blokkot

 

Az omega-3, és -6 egyrészt csökkenti a gyulladást a szervezetben, ami a ködös gondolkodás egyik oka lehet. Az omega-3 ráadásul gazdag DHA-ban, ami az agyban is megtalálható.

 

Épp ezért hangsúlyozzák annyira, hogy együnk halat, ez ugyanis a legjobb, természetes omega-3 forrás. 

 

B-vitamin komplex - és a kolin

 

A B-vitaminok, többek között, boldogsághormonokat (szerotonint és dopamint) termelnek, ezzel pedig csökkentik a stresszt és a szorongást. A kolint nem szokták külön említeni, mivel nem képezi részét a B-vitaminoknak, azonban az agy számára rendkívül fontos anyagról van szó; hiszen ez egy ingerületátvivő vegyület. 

 

Épp ezért javítja a memóriát, és a kognitív képességet - egyes vizsgálatok szerint pedig a kezdődő demenciát is képes egy bizonyos fokig visszaszorítani (ám erről még nincsenek konkrét adatok).

 

Ugyanakkor tényleg ki kell emelni azt, amit ezzel kapcsolatban szinte minden életmód magazin megemlít: mégpedig az étrend és a sport fontosságát. A mozgás ugyanis természetes módon termeli a dopamint, energiát ad, ugyanakkor csökkenti a stresszt.

 

A könnyű, vitamindús ételek pedig - szintén természetes módon - töltik fel a szervezeted vitamin- és ásványianyag készletét. Sok esetben pedig már egy kis odafigyelés, és tudatosság is elég ahhoz, hogy jól teljesíts a szellemi munkában vagy a vizsgák során.